Si funksionon eSIM

Si funksionon eSIM

Skeda eSIM eshte nje SIM virtual që ju lejon të lidhni një plan tarifor me telefonin tuaj, pa pasur nevojë të fusni fizikisht skeden brenda tij. Me poshte do te shpjegojme se si funksionon eSIM, duke ju dhene detaje mbi vecorite kryesore te kesaj teknologjie te re qe po futet ne treg. Ne fund ngelet ne doren tuaj te vleresoni dhe te zgjidhni cila eshte me e mire midis eSIM dhe SIM fizik.

Permbajtja

Si funksionon eSIM

Si funksionon eSIM

Siç e parashikova në prezantimin e këtij udhëzuesi, një eSIM (akronim për embedded Subscriber Identity Module) është në thelb një SIM në format virtual, i cili mund të instalohet lehtësisht në një smartphone të pajtueshëm nëpërmjet një procedure të thjeshtë që përfshin perdorimin e një kodi specifik QR lëshuar nga operatori i telefonisë celulare me te cilin do aktivizoni eSIM.

Operacioni në fjalë është i realizueshëm si në rastin e aktivizimit të një oferte te re ashtu edhe për operatorët që parashikojnë këtë mundësine e konvertimit e skedes SIM fizike te lidhur me një plan ekzistues. Megjithatë, përpara se të vazhdohet me shpjegimin praktik të mënyrës së instalimit të një eSIM, mendoj se është e përshtatshme të shpenzojmë disa fjalë në përgjithësi se si funksionon eSIM, duke iu referuar veçanërisht pajisjeve të përshtatshme dhe avantazheve që mund të rrjedhin nga përdorimi i saj.

Mundësia e përdorimit të kësaj teknologjie, aktualisht është e kufizuar vetëm në disa lloje të pajisjeve celulare të gjeneratës së fundit të predispozuara për këtë efekt, të cilat janë të pajisura me një mikroçip të veçantë me përmasa jashtëzakonisht të vogla, por të aftë, njësoj si për një SIM fizike, të përmbajë të gjithë informacionin e nevojshëm për identifikimin unik të abonimit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Persa i përket pajisjeve Android, Samsung është padyshim një nga kompanitë më aktive në krijimin e telefonave inteligjentë të pajisur me mikroçipin e lartpërmendur, me disa modele të serisë Galaxy (S20, S21, Z Fold, Z Flip, Note 20), por është gjithashtu e mundur t’u referohemi disa produkteve shumë të vlefshme të markave të tjera si HUAWEI P40Motorola Razr dhe Google Pixel 3.

Nëse keni një iPhone, duhet të dini se Apple ka disa vite që ka integruar mundësinë e futjes së eSIM-ve, duke filluar me prodhimin e iPhone XS dhe XR.

Për më tepër, mundësia e instalimit të skedave SIM dixhitale është shtrirë edhe në modele të ndryshme të orave inteligjente, si Apple Watch GPS + Cellular dhe disa produkte të fundit të linjës Samsung Galaxy Watch. Megjithatë, duhet thënë se si rregull i përgjithshëm (por mbi të gjitha në lidhje me segmentin e orave inteligjente), këshillohet që të kontrolloni paraprakisht indikacionet e përputhshmërisë të ofruara nga operatori i telefonisë celulare me të cilin keni ndërmend ti drejtoheni.

Përdorimi i një eSIM, siç mund të imagjinohet lehtësisht, përfshin përfitime të ndryshme në aspektin praktik: perdorimi i këtij sistemi, redukton shumë kohët e migrimit nga një operator në tjetrin, pasi nuk është më e nevojshme të zëvendësohet manualisht skeda plastike dhe për rrjedhojë nuk është më as e nevojshme të verifikoni nëse formati i kësaj të fundit është i përshtatshëm me specifikimet e smartfonit që keni.

Ky fleksibilitet i veçantë mund të jetë gjithashtu i favorshëm për ata që udhëtojnë shpesh jashtë vendit, pasi është më e lehtë të kalosh te një operator në vendin e destinacionit dhe më pas të kthehesh tek ai i mëparshmi në fund të udhëtimit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për më tepër, është më e lehtë edhe transferimi i eSIM nga një pajisje në tjetrën (natyrisht, nuk lejohet përdorimi i tij njëkohësisht në pajisje të shumta) gjithmonë përmes kodit QR të dorëzuar nga operatori telefonik, i cili për rrjedhojë, duhet të ruhet me kujdes.

Megjithatë, disa operatorë për këtë ndodhi specifike parashikojnë lëshimin e një kodi të ri QR (zakonisht pa pagesë, por kontrolloni paraprakisht kushtet përkatëse kontraktuale): në këtë rast është e nevojshme të kontaktoni shërbimin përkatës të klientit për ta marrë atë.

Për të lëvizur SIM virtual nga një telefon në tjetrin, është e nevojshme që paraprakisht të hiqni profilin e vjetër eSIM në smartphone aktual duke përdorur funksionin e duhur në cilësimet e telefonit dhe më pas të kryeni procedurën e përshtatshme të instalimit.

Për të përfunduar, ka një aspekt tjetër që megjithëse nuk lidhet drejtpërdrejt me përvojën e përdoruesit përfundimtar, nuk është absolutisht për t’u anashkaluar: është në fakt, një zgjidhje shumë ekologjike, pasi nuk përfshin prodhimin e elementeve fizike.

Si funksionon eSIM në Android

Si funksionon eSIM

Siç do ta shihni së shpejti, nuk është absolutisht e vështirë të kuptosh se si funksionon eSIM në Android. Eshtë në fakt një konfigurim i shpejtë që mund të kryhet në mënyrë të pavarur duke përdorur funksionalitetin specifik të ofruar nga pajisjet e përputhshme. Megjithatë, kini parasysh se udhëzimet dhe menutë e referencës mund të ndryshojnë në varësi të karakteristikave të telefonit që keni në zotërim.

Para së gjithash, sigurohuni që të jeni te lidhur me internetin (Wi-Fi ose internet me një skede fizike tashmë të pranishme në pajisje), më pas shkoni te Cilësimet/Impostazioni e pajisjes duke shtypur ikonën me simbolin e ingranazhit në Ekranin kryesor.

Në këtë pikë, për shembull nese jeni duke përdorur një smartphone të përputhshëm Samsung, trokitni lehtë mbi artikullin Connections/Connessioni dhe në ekranin tjetër, shtypni opsionin e menaxhimit të skedes SIM/Gestione schede-SIM: do të gjeni funksionin Shto planin tarifor/Aggiungi piano tariffario, të cilin duhet ta shtypni qe të vazhdoni te instaloni profilin eSIM.

Më pas, zgjidhni artikullin Shto me kodin QR/Aggiungi con il codice QR, një operacion që do të përfshijë hapjen e kamerës së pajisjes tuaj, më pas kornizo kodin QR që ju është dhënë kur u aktivizua abonimi (ose kur kërkoni zëvendësimin e një SIM fizike): nëse e keni kryer online, kjo do të shfaqet në emailin e konfirmimit të dërguar nga operatori celular i zgjedhur, ndërsa nëse e keni kryer personalisht në dyqan mund ta gjeni në printimin që ju është dhënë nga asistenti.

Pas njohjes së profilit eSIM, mund të kërkohet një kod aktivizimi, i cili gjithashtu gjendet në faturën e lëshuar nga punonjsi (në raste të tjera, megjithatë, mund të specifikohet nevoja për ta dërguar atë me SMS në një numër të dedikuar).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të përfunduar, më pas shtypni butonin e konfirmimit në njoftimin që shfaqet në ekran për ta shkarkuar atë/download, më pas zgjidhni opsionin Shto/Aggiungi në hapin tjetër (në këtë fazë mund të shikoni edhe kodin e lidhur ICCID). Në fund, klikoni në artikullin OK për të vazhduar me aktivizimin e menjëhershëm të planit të të dhënave.

Si funksionon eSIM në iPhone

Si funksionon eSIM

Apple ishte një nga promotorët kryesorë të kalimit në eSIM: shumë nga modelet e saj të iPhone të prodhuara duke filluar nga viti 2018, në fakt janë përgatitur për përdorimin e skedave të reja dixhitale falë integrimit të mikroçipit të duhur. Pra, nëse doni të dini se si funksionon eSIM në iPhone dhe në veçanti, dëshironi të mësoni se si të konfiguroni skeden virtuale në pajisjen tuaj iOS, thjesht ndiqni disa hapa të thjeshtë që do të tregoj me poshte.

Përsëri, duhet të siguroheni që telefoni juaj të jetë i lidhur me Wi-Fi ose me internetin e ofertes. Pasi të bëhet kjo, fillimisht hyni te cilësimet/impostazioni e telefonit tuaj duke shtypur simbolin e ingranazhit në Ekranin kryesor, më pas zgjidhni artikullin e telefono në ekranin vijues.

Në hapin tjetër, shtypni funksionin Aggiungi piano telefono i pranishëm në seksionin Planet e telefonit/Piani telefono, më pas skanoni drejtpërdrejt kodin QR që ju është dorëzuar me email (nëse aktivizimi ka ndodhur në internet) ose përmes faturës në letër (nëse është kryer në një dyqan fizik).

Sapo të njihet plani i ri i telefonit, shtypni butonin Vazhdo/Continua për të lejuar instalimin e tij dhe prisni njoftimin për përfundimin e funksionimit. Në këtë fazë, mund t’ju kërkohet të vendosni një kod aktivizimi, i cili ju është dhënë nga operatori së bashku me kodin QR. Megjithatë, në raste të tjera, mund të jetë e nevojshme, në fund të procedurës, të dërgohet një SMS që përmban kodin në fjalë në një numër të dedikuar për këtë shërbim.

Nëse pajisja tashmë ka një abonim tjetër të lidhur me një skede SIM fizike, më vonë do t’ju kërkohet gjithashtu të zgjidhni profilin që dëshironi të përdorni si parazgjedhje për telefonatat dhe mesazhet: thjesht duhet të tregoni nëse dëshironi ta përdorni atë si Primar apo si sekondar duke klikuar në opsionin përkatës.

Si funksionon eSIM në Apple Watch

Si funksionon eSIM

Nëse jeni duke kërkuar për më shumë informacion se si funksionon eSIM në Apple Watch, duhet të dini se, në momentin e shkrimit, vetëm kartat dixhitale të ofruara nga operatori Vodafone janë të pajtueshme me orat inteligjente, duke filluar nga Series 3 cellular.

Në thelb, bëhet fjalë për çiftimin e skedes SIM të Vodafone tashmë të pranishme në iPhone tuaj, duke ndarë kështu të njëjtin numër dhe të njëjtën ofertë, në mënyrë që të jetë e mundur të përdoret Apple Watch pavarësisht distancës midis kësaj të fundit dhe telefonit inteligjent: duke ndjekur këtë procedure do të jetë e mundur të lini telefonin në shtëpi, duke qenë ende në gjendje të telefononi, të merrni njoftime dhe të qëndroni të lidhur me internetin përmes orës inteligjente.

Për ta bërë këtë, duhet të aktivizoni shërbimin Vodafone One Number, i cili ofron një tarifë prej 5 euro në muaj (pa kosto aktivizimi) duke hyrë në zonën Bëje vetë të faqes së internetit të Vodafone ose nga aplikacioni My Vodafone: nëse keni nevojë mund të kërkoni gjithashtu që një asistent i shërbimit ndaj klientit t’ju kontaktojë në këtë fazë.

Më pas, do të jetë e mundur të shtoni një plan telefoni në Apple Watch: së pari duhet të kontrolloni nëse sistemi operativ wacthOS i orës inteligjente është përditësuar në versionin më të fundit, më pas duhet të hapni aplikacionin Watch në iPhone tuaj, shtypni panelin Apple Watch dhe prekni opsionin telefono.

Më pas shtypni funksionin Konfiguro planin e të dhënave të telefonit/Configura piano dati telefono, më pas lexoni ekranin e informacionit që paraqet shërbimin në fjalë dhe konfirmoni qëllimin me një trokitje të mëtejshme në butonin Konfiguro planin e të dhënave të telefonit/Configura piano dati telefono. Prisni për një fazë të shkurtër përgatitore, më pas sapo të kërkohet, futni kredencialet tuaja Vodafone dhe shtypni butonin Konfirmo/Conferma.

Më pas do të shihni një ekran që do t’ju njoftojë për praninë e shërbimit aktiv Vodafone One Number. Në këtë pikë, shtypni butonin e konfigurimit të plotë/Completa la configurazione: do të ktheheni në ekranin e cilësimeve të telefonit, në të cilin duhet të prisni vetëm kohët e çiftimit teknik të eSIM në Apple Watch.

Si funksionon eSIM: operatorët celularë

Tani që keni mësuar se çfarë është një SIM virtuale, cilat pajisje janë të pajtueshme me këtë teknologji dhe si ta instaloni atë, jam i sigurt se do të dëshironi të dini më shumë se si funksionon eSIM në lidhje me operatorët celularë që aktualisht ju lejojnë ta aktivizoni atë. Prandaj, në kapitujt e ardhshëm do t’ju tregoj mundësitë e ofruara nga operatorët kryesorë të telefonisë që mund të ofrojnë këtë zgjidhje.

Si funksionon eSIM Vodafone

Nëse dëshironi të dini më shumë në përgjithësi se si funksionon eSIM Vodafone, duhet të dini se operatori në fjalë ju lejon të zgjidhni këtë opsion si në fazën e ndryshimit te operatorit ashtu edhe në aktivizimin e një numri të ri. Për klientët e rinj kostoja e aktivizimit të një eSIM shkon në 1 euro.

Në çdo rast, kërkesa mund të bëhet vetëm në dyqanin ku është e mundur t’i kërkoni asistentit të zëvendësojë SIM-në tuaj aktuale fizike me një eSIM të re: në rastin e fundit, operacioni përfshin një kosto prej 10 euro. Prandaj, pas aprovimit, do t’ju jepet një kartë speciale që përmban kodin QR që do të përdoret për aktivizim në pajisjen tuaj celulare.

ESIM qe rimbushen Vodafone skadojne pas 11 rinovimeve nga aktivizimi ose nga operacioni i fundit i rimbushjes, pas së cilës mund të merrni telefonata vetëm për muajin në vijim. Në fund të rinovimit të 12-të, skeda virtuale çaktivizohet, duke e bërë të papërdorshme. Megjithatë, është e mundur të riaktivizohet brenda 12 muajve nga data e skadencës.

Data e skadimit mund të kontrollohet në çdo kohë duke hyre ne faqen e internetit të Vodafone. Nga ana tjetër, eSIM me abonim nuk kanë një datë skadimi. Së fundi, do të jeni të kënaqur të dini se është e mundur të transferoni eSIM në një pajisje të re, duke e fshirë paraprakisht nga pajisja e vjetër dhe duke inkuadruar të njëjtin kod origjinal QR (i cili është gjithashtu i disponueshëm në zonën tuaj personale).