Si te shesesh ne Instagram

Kur shikon fotot dhe videot e publikuara ne Instagram, midis tyre shfaqen edhe postime promovuese, permes te cilave mund te bleni produkte te ndryshme. Ne kete udhezues do te flasim pikerisht per kete teme duke shpjeguar se si te shesesh ne Instagram. Duke lexuar me poshte do te mesoni se si te shisni nje produkt dhe rruget qe duhen ndjekur per te qen i suksesshem ne qellimin tuaj.

Permbajtja

Informacion paraprak

Si te shesesh ne Instagram

Tani do flasim per influencer. Ata janë njerëz që fitojnë përmes Instagramit, duke publikuar përmbajtje në bashkëpunim me kompanitë që i kontaktojnë për t’u reklamuar. Kjo është arsyeja pse ju mund të keni parë, për shembull, një bloger të prezantojë një marke specifike dhe të fusë në mesin e hashtags të postimit #ad, që do të thotë reklam. 

Ajo që sapo ju thashë është një nga mënyrat e shumta për të shitur në Instagram duke fituar me shikueshmërinë tuaj, por kujdes: duke qenë se gjithçka bazohet në popullaritet, për të ndjekur këtë procedurë duhet të keni detyrimisht shumë ndjekës, të paktën 5/10 mijë. Përndryshe, me shumë durim dhe përkushtim, veçanërisht nëse keni një faqe në të cilën shiten produktet, do të mund të krijoni një seri fotosh të tyre dhe në këtë mënyrë të tërheqni ndjekësit/follower në Instagram tek këta të fundit.

Nëse, për shembull, jeni një person krijues dhe bëni objekte të veçanta dizajni, nuk keni nevojë të keni miliona follower për të filluar shitjen në Instagram. Megjithatë, në të njëjtën kohë, do të ishte e gabuar të mendoni për të nisur shitjen e produkteve që keni projektuar dhe krijuar me kaq kujdes dhe të gjeni menjëherë shumë njerëz të gatshëm për t’i blerë ato, nëse vetëm miqtë tuaj dhe disa njerëz që nuk i njihni ju ndjek drejtpërdrejt.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Para se të shisni në Instagram, duhet të mendoni se si të bini në sy. Kini parasysh: mos kopjoni, thjesht frymezohuni nga ata që punojnë në sektorin tuaj. Më pas mendoni se si të rrisni personalitetin tuaj, si janë klientët tuaj idealë dhe si mund të tërhiqni vëmendjen e tyre duke i vendosur produktet tuaja brenda një rrethi me përmbajtje interesante, nëse është e mundur.

Diçka te fundit, nëse nuk keni një faqe në Facebook, ju sugjeroj ta krijoni atë paraprakisht. Eshtë thelbësore ta keni një të tillë sepse do ta përdorni për të krijuar fushatat tuaja reklamuese. Përveç kësaj, do t’ju duhet të keni një vitrinë aktive në faqe (është e rëndësishme ta plotësoni atë, sepse do të jetë nga të njëjtat produkte që do perdorni për t’i shitur direkt në Instagram). Nëse hapni faqen tuaj në Facebook përpara llogarisë në Instagram, mund të filloni ta optimizoni atë, duke e mbushur me përmbajtje video, foto e kështu me radhë, në mënyrë që të filloni të krijoni komunitetin tuaj. Nëse nuk dini si ta beni, lexoni udhezuesin: si te krijosh nje faqe Facebook.

Si të krijosh një llogari/account bussines në Instagram

Si te shesesh ne Instagram

Mundësia e shitjes në Instagram lidhet me nevojën për të pasur një faqe mbështetëse në Facebook: të dy rrjetet sociale duhet të koordinohen me njëri tjetrin, me pak fjalë. Pra, kjo eshte menyra se si të krijosh një llogari biznesi në Instagram, e cila është thelbësore për të shitur në mënyrë profesionale në platformë.

Llogaritë e biznesit dallohen nga ato standarde (të cilat janë të destinuara vetëm për qëllime personale) nga funksione të ndryshme shtesë: Insights, për të mësuar më shumë rreth ndjekësve tuaj dhe performancës së postimeve tuaja, aftësia për të krijuar promovime dhe për të shtuar informacion për biznesin tuaj (si numri i telefonit, emaili dhe vendndodhja juaj) dhe më shumë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të krijuar një llogari biznesi në Instagram, fillimisht duhet të shkarkoni aplikacionin nëse nuk e keni. Mund ta gjeni versionin për pajisjet Android në Play Store ose versioni i iPhone në App Store.

Nëse dëshironi, mund të hyni në Instagram edhe nga një shfletues, duke u lidhur me faqen zyrtare të internetit ose nga aplikacioni zyrtar për Windows.

Tani hapni aplikacionin zyrtar të rrjetit social në telefon, të hyni në profilin tuaj, shtypni ikonën e menusë që ndodhet lart djathtas, më pas zgjidhni artikullin Cilësimet/Impostazioni, më pas zgjidhni artikullin Llogaria/account dhe shkoni te titulli Aggiungi un nuovo account professionale ose ne titullin Passa a un account aziendale (në rast se dëshiron të konvertosh profilin që po përdor menjëherë), atëherë do t’ju duhet të lidhni faqen e kompanisë në Facebook në lidhje me biznesin tuaj. 

Si te shesesh ne Instagram dhe Facebook

Si te shesesh ne Instagram

Diçka vërtet e dobishme, për ata që duan të përfitojnë sa më shumë nga tregtia ne rrjetet sociale, është të kuptosh se si te shesesh ne Instagram dhe Facebook në të njëjtën kohë, duke sinkronizuar profilet e biznesit, ndoshta edhe nje sitin tuaj e-commerce.

Siç u parashikua në kapitullin e mëparshëm do të ishte e këshillueshme që të kishit krijuar tashmë një faqe në Facebook që gjithashtu funksionon si një bazë për vitrinën tuaj në Instagram. Ju kujtoj se për hapat e ardhshëm do të jetë e nevojshme të veproni përmes Facebook Business Suitemë shumë informacion këtu.

Pas krijimit të faqes në Facebook, ajo që ju rekomandoj të bëni brenda saj është të aktivizoni funksionin e Facebook Shops.

Nga ana e Instagramit gjithçka që duhet të bëni është të vini në komunikim profilin Instagram per kompani, katalogun e produkteve në Facebook dhe ndoshta, sitin e-commerce qe mund te keni.

Pasi të keni ngarkuar produktet që dëshironi të shisni në katalogun e Facebook Shops dhe të siguroheni që profili juaj në Instagram është profil biznesi, si dhe të keni verifikuar lidhjen e tij të drejtpërdrejtë me faqen e Facebook, hyni në llogarinë e shitësit në Instagram, prekni ikonën e menusë dhe më pas zgjidhni artikullin Cilësimet/Impostazioni, më pas zgjidhni artikullin Kompania/Azienda dhe prekni lidhjen Configura shopping su Instagram. Tani gjithçka që duhet të bëni është të prekni butonin Inizia dhe ndiqni udhëzimet në ekran, të cilat çojnë në konfirmimin e konfigurimit dhe aktivizimin e shërbimit.

Pasi të bëhet kjo, do t’ju duhet të prisni miratimin nga Instagram për aktivizimin aktual të funksionit Shopping (procedurë e cila mund të zgjasë disa ditë). Do të merrni një njoftim kur do të ndodhë gjatë hyrjes në profilin tuaj në Instagram.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të përfunduar procedurën që ju lejon të kuptoni se si të shesni në Instagram shops, në këtë pikë duhet të jeni në gjendje të përdorni funksionin tag te produkteve: në seksionin e quajtur Zgjidh një metodë blerjeje/Seleziona un metodo di acquisto, zgjidhni artikullin Acquista in un altro sito Web, për të drejtuar përdoruesit në faqen tuaj të tregtisë elektronike, ku ata do të kryejne blerjen. Një tjetër funksion që mund të përdorni për drejtimin e klientit tek ju është ai që lidhet me Instagram Stories.

Si te shesesh ne Instagram pa një faqe interneti

Si te shesesh ne Instagram

Nese nuk keni faqen tuaj të e-commerce por do të dëshironit të dini se si te shesesh ne Instagram pa një faqe interneti, me poshte keni te shpjeguar se si te vazhdoni.

Para së gjithash, mund të ndiqni hapat e përshkruar në kapitullin e mëparshëm, në lidhje me konfigurimin e llogarisë Instagram Business, për të shitur në rrjetin social, pa pasur nevojë të kaloni domosdoshmërisht ne një faqe interneti të lidhur me të, megjithëse për momentin, do t’ju duhet të kanalizoni blerjet jashtë aplikacionit Instagram: vetëm disa marka të mëdha amerikane mund t’i lejojnë blerësit të blejnë pa dalë nga aplikacioni.

Pra, nëse dëshironi mund të përfitoni nga katalogu i Facebook i lidhur me profilin e Instagram për kompanitë, ku keni ngarkuar manualisht produktet tuaja për t’i shitur, ose t’i futni ato në Instagram dhe në të dyja rastet, të vendosni t’i drejtoni përdoruesit në përfundimin e blerja me mesazh: kjo mund të bëhet përmes funksioneve Instagram DirectFacebook Messenger ose WhatsApp dhe WhatsApp Business

Si funksionon shopping-u në Instagram

Si te shesesh ne Instagram

Nese dëshironi të dini se si funksionon Shopping-u në Instagram, atehere duhet te keni parasysh qe është një funksion që lejon kompanitë e regjistruara në rrjetin social, të fusin tag në postimet e tyre. Kjo do të thotë që nëse ndjekësit shohin një foto veçanërisht të bukur të postuar nga kompania, e cila përshkruan një produkt që ata synojnë të blejnë, ata thjesht duhet ta prekin atë për të parë të gjithë informacionin e dobishëm për blerjen të shfaqet dhe ta plotësojnë atë brenda një kohe të shkurtër.

Duke hapur një foto që ju pëlqen, produktet e disponueshme për blerje shfaqen në të: duke trokitur mbi këtë njoftim, shfaqet çmimi dhe emri i artikullit ose artikujve, nëse fotografia përfshin më shumë se një. Nëse dëshironi më shumë informacion, mund të shtypni drejtpërdrejt produktin e interesit tuaj dhe do të hapet një ekran i ri me butonin Bli/Acquista, falë të cilit ju ridrejtoheni drejtpërdrejt në faqen e internetit të kompanisë për të përfunduar veprimin. 

Ky mjet interesant është falas për bizneset dhe postimet me veçorinë janë të aksesueshme për të gjithë ndjekësit. Kur të filloni ta përdorni gjithashtu, do të mund të shihni gjithashtu produktet që marrin më shumë trokitje dhe tag e produkteve më të vleresuar. 

Si të tag-osh produktet në postimet në Instagram

Si te shesesh ne Instagram

Nese keni krijuar një llogari biznesi në Instagram dhe aktivizuar funksionin Shopping, atëherë lexoni për të zbuluar se si të tag-oni produktet në postimet në Instagram.

Fillimisht, ndiqni të gjithë procedurën që ju shpjegova në kapitullin e mëparshëm për të hapur llogarinë e biznesit: filloni procedurën, shkruani të dhënat e kompanisë tuaj, lidhni llogarinë në Instagram me faqen e kompanisë në Facebook dhe futni produktin me të cilin dëshironi të filloni shitjen në seksionin vitrina të faqes suaj në Facebook. Më pas duhet të plotësoni skeden e produktit me foto, çmimin, përshkrimin dhe mënyrën e blerjes dhe të futeni në faqen tuaj të internetit, ku përdoruesi mund të rezervojë artikullin.

Në lidhje me këtë, më duhet të theksoj një gjë: atë që Facebook dikur e quajti Facebook Showcase, tani është bërë funksioni i Facebook Shops.

Pasi të përfundojë procedura, do t’ju duhet të prisni që ekipi i Instagram të analizojë llogarinë tuaj për të verifikuar nëse ajo përputhet me kushtet e shitësit, rregulloret e shitjeve të platformës dhe se ka korrespondencën e duhur midis faqes në Facebook dhe llogarisë së biznesit që keni krijuar. Procesi i analizës mund të zgjasë disa ditë. Pasi funksioni të aktivizohet, do të merrni një njoftim në profilin tuaj dhe mund të filloni të etiketoni produktet.

Sapo të shfaqet paralajmërimi Filloni të tag-oni produktet në Instagram/Inizia a tagare i prodotti su Instagram: trokitni lehtë mbi Start/Inizia, shtypni butonin Vazhdo/Continua në ekranin që hapet dhe zgjidhni se ku të merrni produktet që dëshironi të tag-oni: domethënë nga faqja e lidhur më parë në Facebook.

Tani llogaria juaj në Instagram ka diçka të re: seksionin e duhur Blej/Acquista. Duke trokitur mbi të, do të hapet ekrani ku mund të futni produktet për të shitur.

Në këtë pikë, trokitni lehtë mbi butonin Krijo një postim/Crea un post dhe zgjidhni ku dëshironi të nxirrni foton për ta publikuar: mund të shikoni direkt brenda Galerisë tuaj ose në dosjet e tjera të smartfonit tuaj. Kur të keni gjetur foton e duhur, prekni butonin avanti dhe nëse dëshironi, mund të futni filtra në imazh ose ta modifikoni atë.

Tani shtypni përsëri Next/Avanti dhe do të hapet një ekran ku mund të futni mbishkrimin e produktit, vendet, të tag-oni njerëzit dhe produktet dhe të ndani automatikisht postimin në rrjete të tjera sociale, si FacebookTwitter dhe Tumblr.

Pasi të shkruani titullin, shtypni butonin Tag products dhe produkti i krijuar më parë në faqen e Facebook do t’ju prezantohet automatikisht: duke e zgjedhur atë do të shihni një pamje paraprake se si do të jetë produkti me tag aktiv.

Si perfundim trokitni lehtë mbi shenjen e kontrollit lart djathtas dhe keni përfunduar procesin e tag-imit. Më në fund, shtypni Share/Condividi dhe kjo është e gjitha! Ju kujtoj se përpara se zona juaj e Blerjes/acquista të mbushet me produktet tuaja dhe ato të bëhen të dukshme për të gjithë, do t’ju duhet të krijoni të paktën 9 postime.

Si te shesesh ne Instagram si individ

Nëse nuk keni ndërmend ta konvertoni profilin tuaj në Instagram në një llogari biznesi, ose të hapni një të lidhur me të, thjesht mund të krijoni postime në FeedInstagram StoriesReelsvideo IGTV ose Instagram Direkt në të cilin mund te propozoni artikuj për të shitur. Përdoruesit e interesuar të rrjeteve sociale do t’ju kontaktojnë përmes veçorisë së mesazheve direkt të përfshirë në Instagram ose përmes komenteve.

Kjo metodë mund të përdoret për objekte dhe libra të përdorur, veshje vintage, sende të përdorura, me pak fjalë, jo për gjithçka që kërkon një pozicion tatimor të saktë për t’u shitur sipas rregulloreve aktuale. Këtu, pra, përmes Instagramit, ju gjithashtu mund t’i drejtoni blerësit potencial në kanale të tjera të shitjeve të dorës së dytë me të cilat mund të jeni të regjistruar, si eBay etj.

Për të futur lidhjen e jashtme të nevojshme për këtë operacion, mund të përdorni hapësirën e dedikuar për biografinë tuaj brenda rrjetit.