Si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur

Si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur

Nese keni vendosur te bleni nje telefon te ri, por nuk keni shume besim te shitesi, apo dyshoni qe telefoni te jete i perdorur, atehere beni mire te verifikoni gjendjen e paisjes. Me poshte do te shpjegojme si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur, duke te dhene te gjitha detajet qe mund te te ndihmojne per te mesuar te verteten. Shitja e telefonave te perdorur, si te rinj, eshte nje praktike e perhapur, ndaj lexoni me kujdes udhezimet.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur

Përpara se të shpjegojme se si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur, më lejoni t’ju jap disa informacione paraprake që do të jenë të dobishme veçanërisht nëse keni ndërmend të blini një celular.

Para së gjithash, mbani mend se duke blerë në dyqanet zyrtare online të prodhuesve të telefonave (p.sh. Apple, Huawei, Samsung, etj), mund të jeni absolutisht i sigurt që pajisjet e shitura janë të reja. Përjashtim bëjnë telefonat e kthyer, të cilët janë modele të përdorura që janë kthyer për probleme të ndryshme dhe janë rinovuar nga të njëjtët prodhues pasi i janë nënshtruar testeve të ndryshme teknike (në disa raste këto janë pajisje që kanë kushte pothuajse të barabarta me ato të rejat).

Edhe kur blini nga dyqane të tjera online, si Amazon dhe eBay, është e mundur të keni njëfarë sigurie në blerjen e telefonit pasi këto portale integrojnë një sistem vleresimesh që ju lejon të kuptoni se sa i besueshëm është një shitës me pakicë. Dhe nëse një telefon i i blerë në këto dyqane rezulton i përdorur edhe pse i hequr si i ri, është gjithmonë e mundur ta ktheni atë.

Kontrollo pamjen e telefonit

Si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur

Tani le te futemi me shume ne detaje dhe te shpjegojme se si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur. Hapi i pare është të kontrolloni pamjen e telefonit. Nëse telefoni inteligjent që një shitës me pakicë ju shet është i ri ose i përdorur, ai duhet t’jua tregojë vetë. Sido që të jetë, ju mund të jeni në gjendje të kuptoni se si janë gjërat duke bërë vetë disa verifikime.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke parë paketimin e telefonit për shembull, duhet të filloni të dyshoni nëse rezulton se është i grisur ose i goditur dhe më e rëndësishmja, nëse vulat e sigurisë që ka aplikuar prodhuesi janë hequr.

Nëse tashmë e dini që një smartphone që keni ndërmend të blini është i përdorur dhe prap deshironi ta blini, atehere vëzhgoni me kujdes pamjen e tij, në mënyrë që të kuptoni se si është trajtuar dhe ndoshta të identifikoni difekte që mund t’ju shtyjnë të mos e blini atë ose ti ulni çmimin.

Nëse telefon ka shumë gervishje apo goditje, atehere jane shenja që ka pesuar ndonje renie nga lartesia e cila mund ta kete demtuar brenda. Kujdesuni gjithashtu për ndonjë fryrje në pjesën e pasme të pajisjes, e cila mund të tregojë probleme me baterinë. Kontrolloni gjithashtu për ndonjë gërvishtje në kamerat e pajisjes, sepse ato mund të komprometojnë ndjeshëm cilësinë e shkrepjeve që mund të bëjë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse nuk keni mundësine t’i kryeni këto kontrolle duke pasur terminalin në dorë, ndoshta sepse po e blini online, analizoni me kujdes fotot e publikuara në reklamën e interesit tuaj dhe nëse është e nevojshme, kontaktoni shitësin për të kërkuar më shumë informacione.

Nëse shitësi me pakicë refuzon të bashkëpunojë, mund të mos jetë një shenjë e mirë dhe do të ishte më mirë të shikonit diku tjetër.

Kontrollo kodin IMEI

Si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur

Nje hap tjeter shume i rendesishem se si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur, eshte Verifikimi i kodit IMEI. Kjo te ndihmon jo vetem per të kuptuar nëse një smartphone është i përdorur, por më e rëndësishmja, nëse ai është vjedhur. IMEI është një kod 15-shifror që identifikon në mënyrë unike një pajisje në rrjetin celular. Kur një pajisje vidhet dhe pronari raporton vjedhjen, ajo bllokohet nga operatori i rrjetit, i cili fut IMEI-n e saj në një listë të ndarë me të gjithë operatorët, duke e bërë atë të papërdorshme për të kryer telefonata, për të dërguar SMS dhe për të lundruar në internet.

Për të zbuluar se cili është kodi IMEI i telefonit tuaj, mund të hapni dialer (ekranin për te shkruar numrat kur telefononi) dhe të thirrni kodin #06#. Përndryshe, mund të shikoni IMEI-n e telefonit tuaj në mënyrat e mëposhtme. 

  • Ne Android shkoni te Impostazioni > Info sul telefono > Stato > Dati IMEI.
  • Ne iPhone shkoni te Impostazioni > Generali > Info, lëvizni në ekranin e shfaqur dhe gjeni kodin IMEI, i cili është në fund. 

Pas rikuperimit të IMEI-t të celularit, për të verifikuar që pajisja nuk është bllokuar, mund të përfitoni nga shërbime të ndryshme të dobishme për këtë qëllim, si International Numbering Plans. Për ta përdorur atë, shkoni në këtë faqe, futni kodin IMEI të telefonit tuaj në fushën e tekstit Enter IMEI number belowdhe shtypni butonin analyse.

Tani, kontrolloni vendosjen e simbolit |<:

nëse ai gjendet pranë pjesës së kuqe të shiritit që korrespondon me artikullin IMEI Validity Assessment, pajisja është bllokuar nga operatori. Kjo do të thotë që jo vetëm që telefoni është përdorur tashmë, por edhe mund të jete i vjedhur.

Kontrollo gjendjen e garancisë

Si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur

Nje hap tjeter shume i rendesishem se si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur, eshte te kontrollosh gjendjen e garancisë, e cila mund t’ju lejojë të gjeni datën e blerjes së një telefoni celular dhe për rrjedhojë, të kuptoni nëse ai është me të vërtetë i ri apo eshte i përdorur. Për të vazhduar me verifikimin në fjalë, fillimisht duhet të merrni numrin serial, i cili zakonisht shfaqet në paketën e shitjes së pajisjes. Përndryshe, mund ta gjeni numrin serial në mënyrat e mëposhtme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Ne Android shkoni te Impostazioni > Info sul telefono > Stato > Numero di serie ose IMEI (nese ju kerkohet).
  • Ne iPhone shkoni te Impostazioni > Generali > Info > N° di serie.

Pasi të identifikoni numrin serial, shkoni në faqen e internetit të prodhuesit të telefonit (p.sh. Apple, Huawei, Samsung, LenovoXiaomi, etj) dhe gjeni kutinë ku mund të kërkoni statusin e garancisë nëpërmjet IMEI, që zakonisht gjendet nën titullin Ricerca della garanzia ose Check Warranty.

Më pas vendosni kodin IMEI ose numrin serial në fushën përkatëse të tekstit dhe klikoni në butonin që ndodhet pranë ose poshtë tij (p.sh. Controlla, Verifica, Check, Search, etj). Nëse ju kërkohet të vendosni një kod Captcha për verifikimin e sigurisë, ju pranoni ta bëni këtë duke ndjekur udhëzimet që shfaqen në ekran.

Nëse gjithçka shkoi mirë, duhet te gjeni informacionet në lidhje me statusin e garancisë së telefonit dhe të kuptoni, nga ky informacion, nëse është një telefon i përdorur apo i ri.

Kontrollo gjendjen e baterisë

Menyra tjeter se si te kuptosh nese nje telefon eshte i perdorur, eshte te kontrollosh gjendjen e baterisë. Kjo mund t’ju japë një ide se sa është përdorur një smartphone dhe për rrjedhojë, te kuptoni nese një pajisje eshte e re apo jo (për sa kohë që nuk është zëvendësuar bateria kuptohet).

Ne Android, duke pasur parasysh mungesën e një veçorie standarte për të analizuar gjendjen e baterisë (të paktën në shumicën dërrmuese të pajisjeve), duhet të mbështeteni në zgjidhje të palëve të treta, si p.sh. AccuBattery, i cili ofron veçori të ndryshme për të monitoruar gjendjen e baterisë.

Pasi të keni instaluar dhe nisur AccuBattery, hiqeni telefonin nga karikimi dhe ndiqni udhëzuesin që ju propozohet në ekran (thjesht kryeni rrëshqitjen nga e djathta në të majtë për të lëvizur nëpër faqe të ndryshme informacioni dhe në fund, shtypni shenjën e kontrollit).

Më pas, për të kontrolluar gjendjen e baterisë, thjesht trokitni lehtë mbi skedën Salute qe ndodhet në fund dhe në ekranin që hapet, krahasoni të dhënat Kapaciteti i vlerësuar/Capacità stimata dhe kapaciteti i fabrikës/Capacità di fabbrica: nëse vlera e parë është më e vogël se e dyta, padyshim bateria është konsumuar dhe për këtë arsye, telefoni është përdorur. Nëse nuk shihni asnjë të dhënë në skedën Shëndeti/Salute, vendos ne karikim telefonin. Megjithatë, kini parasysh se për të ofruar statistika të besueshme, aplikacioni ka nevojë për disa cikle karikimi.

Duke filluar nga iPhone 6 dhe me pas, dijeni se për të njohur shëndetin e baterisë, mund të përfitoni nga një veçori e përfshirë si standart në sistemin operativ të Apple.

Për ta përdorur atë, shkoni te menuja Cilësimet/Impostazini> Bateria dhe trokitni lehtë mbi artikullin Gjendja e baterisë/Stato batteria, në mënyrë që të shfaqni vlerën në përqindje të kapacitetit maksimal të baterisë. Nëse vlera është nën 99-100%, atehere paisja eshte e perdorur.

Konsulto statistikat e përdorimit

Te konsultosh statistikat e përdorimit eshte nje tjeter menyre se si te kuptosh nese nje telefon eshte perdorur.

Për ta përdorur atë në Android, mund të përdorni një kod të veçantë që ju lejon të përdorni një menu të fshehur. Prandaj hapni aplikacionin Telefono, hyni në tastierën numerike duke shtypur butonin Dial/Componi (kini parasysh se mund të ndryshojnë pak në varësi të versionit të Android në përdorim) dhe shkruani kodin *#*#4636#*#*. Nëse kjo nuk funksionon, provoni kodet *#0*# ose #7378423#*#*. Ne rast se nuk keni sukses me keto kode, shkoni te Impostazioni > Batteria > Utilizzo batteria. Ketu mund te gjeni informacionet per konsumin e baterise nga te gjitha app.

Në ekranin që hapet, më pas trokitni lehtë mbi artikullin Statistikat e përdorimit/Statistiche di utilizzo dhe kontrolloni statistikat aktuale të përdorimit të aplikacioneve: përmes menysë përkatëse të lëshimit, mund t’i renditni edhe sipas kohës së përdorimitnumrit të nisjeve dhe emrit të aplikacionit.

Në iPhone, megjithatë, është e mundur të aksesoni statistikat e përdorimit duke shkuar te menuja Cilësimet/Impostazioni > Bateria dhe duke u konsultuar me artikujt e ndryshëm të shfaqur. Duke trokitur në skedën 24 orët e fundit, mund të kontrolloni statistikat e përdorimit në lidhje me konsumin e energjisë të çdo aplikacioni që ka ndodhur ditën e fundit, ndërsa duke zgjedhur skedën 10 ditët e fundit mund të shikoni statistikat që mbulojnë një periudhë kohë prej 10 ditësh.