App per te njohur lulet

App per te njohur lulet

Ne kete udhezues do ju flasim per aplikacione/app per te njohur lulet. Nëse ju ka ndodhur qe mos te njihni nje lule/bime dhe dëshironi të thelloni njohuritë tuaja për botanikën/floren, atehere duhet të dini se është e mundur të mbështeteni në aplikacione praktike për telefonat dhe tabletët.

Ato ju lejojnë të identifikoni lulet dhe bimët falë bazës së të dhënave të instituteve kërkimore dhe kontributit të vetë përdoruesve. Per me shume detaje vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

App per te njohur lulet me foto

Nëse jeni të interesuar të pasuroni njohuritë tuaja rreth luleve dhe të mësoni të njihni gjithmonë të reja, atehere ju rekomandojme disa aplikacione të dedikuara për këtë qëllim. Tani nuk ju ngelet vecse te provoni app me poshte dhe te zgjidhni ate qe i pershtatet me mire nevojave tuaja.

Flora Incognita (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur lulet

Nje app per te njohur lulet, falas, që ju rekomandojme të provoni është Flora Incognita, i disponueshëm si në Android edhe në iOS/iPadOS.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ai përdor algoritme të bazuara në inteligjencën artificiale për të identifikuar lulet, bimët dhe pemët me saktësi të madhe dhe ruan të gjitha identifikimet e bëra dhe informacionin e marrë.

Zhvilluar nga shkencëtarët nga Universiteti Teknik i Ilmenau dhe Instituti Max Planck, ai është pa reklama si pjesë e një projekti kërkimor për ruajtjen e natyrës, në të cilin kontribuon çdo vëzhgim i mbledhur nga përdoruesit.

Për të filluar përdorimin e tij, vazhdoni me instalimin nga dyqani i pajisjes tuaj. 

Në fillimin e parë, klikoni ne Krijo një profil/Crea un profilo dhe në ekranin tjetër, zgjidhni nëse do të vazhdoni me krijimin e një llogarie apo jo. Nëse po, shkruani emailin tuaj, një fjalëkalim/password, vendosni shenjën pranë artikullit Unë pranoj kushtet e politikës së të dhënave/Accetto i termini della politica dei dati dhe klikoni në butonin Krijo profilin/Crea profilo.

Përndryshe, shtypni opsionin Pa profil/Senza profilo, gjithashtu në këtë rast vendosni shenjën me një trokitje në artikullin Unë pranoj kushtet e politikës së të dhënave/Accetto i termini della politica dei dati dhe shtypni butonin Vazhdo pa llogari/Continua senza account për të vazhduar përdorimin e aplikacionit si mysafir (identifikimet e bëra do të humbasin nëse aplikacioni çinstalohet nga pajisja).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kjo do të shfaqë ekranin kryesor të aplikacionit ku, për të filluar identifikimin e një lule përmes fotove, mund të shtypni në artikullin Përcaktoni një bimë/Determinare una pianta. Më pas lejoni aksesin te kamera dhe te fotot duke trokitur dy herë radhazi mbi artikullin Lejo/Consenti dhe nëse kërkohet, edhe në aktivizimin e shërbimit të vendndodhjes, për të identifikuar më saktë llojet bazuar në pozicionin tuaj gjeografik.

Kamera e Flora Incognita ju lejon të zgjidhni një lloj bime për t’u identifikuar përpara se të bëni një foto: rrëshqitni nga e djathta në të majtë dhe anasjelltas për të lëvizur nëpër listën e opsioneve të disponueshme në fund të ekranit dhe zgjidhni një.

Nëse janë lule, mund të lini opsionin e paracaktuar Erba/Grass, i cili do t’ju udhëzojë, në krye të ekranit, të fotografoni Lulet nga lart për të marrë rezultatin më të saktë të mundshëm.

Tani kornizoni lulet që dëshironi të identifikoni dhe bëni një foto duke shtypur ikonën e luleve që ndodhet në qendër. Nëse është e nevojshme, atëherë do t’ju kërkohet ti beni nje foto gjetheve nga lart, pastaj nga te gjithë Bimes.

Nëse tashmë keni një foto të luleve në fjalë, klikoni në ikonën e fotos që ndodhet në të majtë të ikonës së luleve, konfirmoni pëlqimin tuaj për të hyrë në përmbajtjen multimediale. Shfletoni dosjet e pajisjes tuaj derisa të gjeni imazhin dhe zgjidhni atë me një trokitje në pamjen paraprake të tij.

Nëse identifikimi ishte i suksesshëm, rezultati do të shfaqet menjëherë në ekran. Do të shihni një foto, emrin dhe të gjithë informacionin themelor mbi karakteristikat dhe shpërndarjen e luleve. Duke lëvizur faqen do të gjeni gjithashtu lidhje me faqet Infoflora dhe Wikipedia të dedikuara për të për më shumë informacion.

Duke shtypur ikonën  që ndodhet lart djathtas, mund të ktheheni në faqen kryesore dhe nëse dëshironi, shkoni te seksioni Vëzhgimet e mia/Le mie osservazioni, ku ruhen të gjitha identifikimet e bëra me sukses dhe konsultohuni me to përsëri duke shtypur foton.

Në ekranin që hapet do të gjeni një fushë të veçantë për të futur një shënim me vëzhgimet tuaja personale dhe butonin + tag, duke shtypur mbi të cilin mund të shkruani një tag dhe ta futni atë duke shtypur Enter, në mënyrë që të renditni lule te njohura dhe ti konsultoni më lehtë.

Nëse thjesht dëshironi të shfletoni një enciklopedi të vogël botanike direkt nga aplikacioni, në ekranin kryesor shtypni artikullin Lista e specieve/Lista delle specie për të hapur seksionin kushtuar llojeve të luleve, bimëve dhe pemëve të pranishme në afërsi me vendodhjen tuaj.

Ju mund të zgjidhni të shikoni detajet e secilës lule duke shtypur dhe duke lëvizur nëpër listat e propozuara, për shembull Në këtë vend/In questo paese ose specie në afërsi/Specie vicine, nga e djathta në të majtë dhe duke klikuar mbi foton e interesit tuaj. Për të hyrë në listën e plotë, shtypni ikonën à pranë secilës prej tyre.

App per te njohur lulet: PlantNet (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur lulet

Një tjetër app falas per te njohur lulet dhe bimët është PlantNet për Android dhe iOS/iPadOS. Ai eshte dedikuar mbledhjes dhe kërkimit të imazheve për të lehtësuar identifikimin e bimëve falë një baze të dhënash vazhdimisht në rritje.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Është zhvilluar nga shkencëtarë nga CIRAD, INRA, INRIA, IRD, së bashku me rrjetin Tela Botanica, për një projekt të Fondacionit Agropolis, në të cilin mund të zgjidhni të kontribuoni me çdo identifikim që bëni duke raportuar vendodhjen e lules dhe vëzhgime te tjera personale.

Për të filluar përdorimin e PlantNet, shkarkoni dhe instaloni aplikacionin dhe hapeni atë. Më pas pranoni hyrjen në vendndodhjen e pajisjes dhe në lajmerimin Ky projekt korrespondon me vendndodhjen tuaj: Evropa Perëndimore/Questo progetto corrisponde alla tua posizione: Europa occidentale, përgjigjuni pozitivisht duke shtypur butonin Validate. Në këtë mënyrë, projekti do të shtohet në të preferuarat tuaja dhe do të përdoret si parazgjedhje për të identifikuar bimët në zonën ku ndodheni.

Tani mund të vazhdoni të identifikoni lulen. Shtypni ikonën e kamerës në qendër të ekranit, lejo aplikacionin të marrë fotografi dhe të ketë akses në përmbajtjen multimediale në pajisje dhe zgjidh të shkrepesh imazhin me kamerën duke shtypur ikonën përkatëse.

Më pas nxirrni foton duke trokitur në butonin në qendër dhe konfirmoni duke shtypur butonin . Duke vepruar kështu, do të hapet një ekran për të zgjedhur pjesen e vendosur në të: GjethjaLuljaFrutiLëvorja, e gjithë Bima ose Tjetër/Foglia, Fiore, Frutto, Corteccia, Pianta intera o Altro. Në këtë rast, zgjidhni opsionin Lule/Fiore dhe prisni rezultatin.

Nëse dëshironi të identifikoni një lule nga një imazh i ruajtur, në ekranin kryesor, shtypni artikullin Galeria, tregoni pjesene përkatës dhe do të shihni menjëherë rezultatet.

Aplikacioni ofron rezultate të ndryshme, nga më të sakta deri tek ato më pak të rëndësishmet. Kjo do të thotë që i pari është zakonisht i duhuri. Megjithatë, mund t’i konsultoni të gjitha dhe të shikoni një galeri fotografish për secilën prej tyre duke klikuar mbi emrin e bimës dhe më pas duke konsultuar çdo seksion, duke trokitur mbi simbolet e lulesgjetheslëvorespemës ose luleve të tjera për të parë fotot e çdo pjese të marra nga përdorues të tjerë.

Për të marrë më shumë informacion, klikoni në ikonën e Wikipedia-s ose në ikonën (i) për të lexuar të gjitha nocionet e disponueshme në lulen e identifikuar. Kur të keni mbaruar, shtypni butonin ß që ndodhet lart majtas për t’u kthyer prapa dhe më pas shtypni butonin Konfirmo/Conferma që ndodhet pranë rezultatit.

Në ekranin tjetër, mund të shtypni artikullin Shto një vend ose një koment/Aggiungi un luogo o un commento për të treguar vendndodhjen dhe një shënim të shkurtër personal mbi lulen që gjetët (ato do të jenë të dukshme vetëm për ju).

Nëse dëshironi të ndryshoni projektin dhe të zgjidhni një zonë ose projekt tjetër, klikoni në Ndrysho florën/Cambia flora dhe më pas në opsionin Shto një projekt/Aggiungere un progetto dhe zgjidhni një nga ato të propozuara, për shembull flora botërore/Flora mondiale ose bimë/piante invazive, ose një që lidhet me një zonë tjetër të botës.

Duke shtypur butonin Kontribuoni/Contribuire, të dhënat që keni futur do të ruhen në bazën e të dhënave PlantNet dhe fotot do të shikohen edhe nga përdoruesit e tjerë, në mënyrë që të bëhet edhe më e saktë njohja e bimëve dhe luleve. Për të kapërcyer këtë hap, shtypni butonin Më vonë/Piu tardi.

LeafSnap (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur lulet

LeafSnap është një aplikacion me funksionim shumë të ngjashëm me të tjerët për të njohur në çast lule, bimë, fruta dhe pemë falë punës së një inteligjence artificiale të avancuar.

Është i disponueshëm në Android dhe iOS/iPadOS dhe është falas. Megjithatë, ofron një abonim për të eliminuar reklamat, për të përfituar nga identifikimi i avancuar dhe për të hyrë në bazën e të dhënave premium, me një çmim prej 22,99 €/vit ose 4,29 €/muaj.

Për ta përdorur, shkarkojeni, niseni dhe nëse nuk jeni të interesuar të blini një abonim, shtypni butonin X që ndodhet lart majtas.

Në ekranin kryesor, më pas shtypni butonin Identifiko/Identificare dhe në varësi të mënyrës që preferoni të përdorni, zgjidhni opsionin Bëni një foto/Scatta una foto ose Galeria. Në të dyja rastet, jepni lejet e nevojshme për funksionimin e aplikacionit.

Nëse keni zgjedhur të bëni një foto, shtypni artikullin Kamera dhe më pas butonin e shkrepjes në qendër të ekranit dhe më pas konfirmoni foton me një prekje në butonin . Nëse dëshironi të përdorni një imazh tashmë të pranishëm në pajisjen tuaj, gjeni dhe zgjidhni atë me një trokitje në pamjen paraprake të tij.

Më pas, shtypni kategorinë Lule/Fiore midis opsioneve të propozuara për identifikim dhe do të merrni menjëherë rezultatin tuaj. Do t’ju ofrohen disa opsione, para së gjithash më të rëndësishmet.

Më pas shtypni në një nga rezultatet për të parë të gjitha detajet, të tilla si lloji/generefamilja, një përshkrim/descrizione i shkurtër dhe duke shtypur butonin Lexo më shumë/Leggi di più, informacion mbi kujdesjen dhe përdorimet dhe lidhjet me njohuritë e ofruara nga Wikipedia, Google dhe bazën e të dhënave GBIF.

Çdo lule mund të shtohet në koleksione për të ruajtur foton tuaj dhe për të konsultuar përsëri informacionin në lidhje me të në çdo kohë. Për ta bërë këtë, shtypni ikonën e zemrës që ndodhet lart djathtas dhe zgjidhni një koleksion (p.sh. Bima ime/La mia pianta).

Për të krijuar një të ri, trokitni lehtë mbi artikullin Krijo një koleksion/Creare una raccolta, jepni një emër koleksionit dhe gjithashtu zgjidhni zonën e brendshme ose të jashtme në të cilën ndodhet, më pas shtypni artikullin Krijo/Creare. Gjeni të gjitha koleksionet në skedën Koleksioni/Collezione që ndodhet në fund të ekranit kryesor.

App te tjera per te njohur lulet

Nëse asnjë nga aplikacionet që ju kemi propozuar në kapitujt e mëparshëm nuk ju bind, atehere ju rekomandojme të tjera me funksionalitet të ngjashëm që mund t’i merni ne konsiderate.

  • E questo che fiore è? (Android) eshte një aplikacion falas me një ndërfaqe të thjeshtë dhe thelbësore për të identifikuar lulet nga një foto ose thjesht për të treguar ngjyrën, habitatin, karakteristikat dhe pozicionin e petaleve të tyre. Lejon gjithashtu te shtoni lloje te preferuarat tuaja dhe renditni ato në lista.
  • iNaturalist (Android/iOS/iPadOS) eshte një nga aplikacionet falas më të njohura kushtuar natyrës, ju lejon të njihni lule, bimë dhe madje edhe specie kafshësh nga një foto dhe pret një komunitet shkencëtarësh, natyralistësh dhe entuziastësh me të cilët mund të ndajnë fotot dhe nga të cilat marrni reagime për të identifikuar speciet e vëzhguara.
  • Seek (Android/iOS/iPadOS) eshte një tjetër aplikacion falas i iNaturalist për të njohur lulet, bimët dhe kafshët, i zhvilluar falë iniciativës së Akademisë së Shkencave të Kalifornisë dhe Shoqërisë Kombëtare Gjeografike/National Geographic Society, me një komunitet aktiv për të kontribuar me çdo foto.