App per te njohur kerpudhat

App per te njohur kerpudhat

Ne kete udhezues do ju flasim per aplikacione/app per te njohur kerpudhat. Duke perdorur keto app ju do jeni ne gjendje te identifikoni llojin e kerpudhave, ne menyre qe te evitoni ato helmuse.

Aplikacionet e ketij lloji janë të thjeshta për t’u përdorur dhe shkarkohen pa kosto. Disa prej tyre janë si katalogë për t’u konsultuar nëse është e nevojshme, ndersa të tjerët punojnë si skaner, domethen mjafton te kornizoni kërpudhat me kamerën e pajisjes tuaj dhe te merrni informacionin që dëshironi. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Informacioni paraprak

App per te njohur kerpudhat

Përpara se të futemi në thelbin e këtij udhëzuesi dhe të shohim në detaje se cilët janë app me te mira per te njohur kerpudhat, duhet t’ju japim disa informacione paraprake.

Dua t’ju themi fillimisht se këto lloje aplikacionesh duhet ti përdorni vetëm për argëtim sepse për të dalluar kërpudhat e ngrënshme nga ato helmuse, duhet të kontaktoni gjithmonë autoritetet kompetente. (si Autoriteti Shëndetësor Vendor).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

App per te njohur kerpudhat falas

Pasi kemi bërë sqarimet e nevojshme më sipër, le t’i hedhim një vështrim më të afërt disa aplikacioneve për të njohur kërpudhat falas. Këto janë zgjidhje të disponueshme si për telefonat Android ashtu edhe për pajisjet Apple.

iNaturalist (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur kerpudhat

iNaturalist është një aplikacion shumë i dobishëm për njohjen e bimëve, kërpudhave, kafshëve dhe insekteve. Baza e tij e madhe e të dhënave ushqehet vazhdimisht nga një komunitet i përbërë nga më shumë se 400,000 anëtarë, duke përfshirë shkencëtarë, natyralistë dhe entuziastë të thjeshtë të natyrës.

Pas instalimit dhe fillimit të iNaturalist në pajisjen tuaj Android ose në iPhone/iPad, lëvizni nëpër fletët e informacionit që ilustrojnë funksionimin e aplikacionit dhe nëse nuk dëshironi të ndani eksplorimet tuaja në bazën e të dhënave të shërbimit, trokitni lehtë mbi butonin Kalo/Salta/Skip për të mos krijuar llogarinë (mund ta bësh më vonë).

Më pas, ju pranoni të aktivizoni vendndodhjen e pajisjes tuaj, në mënyrë që të identifikoni më lehtë kërpudhat që janë të pranishme në zonën ku ndodheni. Thjesht shtypni butonin Vëzhgime në afërsi/Osservazioni nelle vicinanze dhe jepni lejen iNaturalist për të hyrë në pozicionin tuaj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të shkoni në ekranin kryesor të iNaturalist, shtypni simbolin e xhamit zmadhues, i cili ndodhet në krye, shkruani termin kërpudha/funghi/Mushrooms në shiritin e kërkimit që ndodhet në krye të ekranit dhe trokitni lehtë mbi artikullin Mushrooms and Lichens/Funghi e Licheni shfaqur në ekran. Pastaj shtypni përsëri në ikonën e xham zmadhues në të djathtë për të filluar kërkimin.

Tani gjeni kërpudhat që ju interesojne, shtypni foton e saj paraprake dhe më pas në simbolin e shigjetës që tregon djathtas, e cila ndodhet në përputhje me emrin e kërpudhave që keni gjetur. Duke vepruar kështu, do të mund të shikoni skeden që ka të bëjë me këtë të fundit, që përmban informacionin që ju kërkoni mbi të.

iFunch (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur kerpudhat

iFunch është një app per te njohur kerpudhat duke ofruar një përshkrim të detajuar të tyre. Ky lloj aplikacioni nuk eshte 100% i pagabueshëm, por mund të ndihmojnë në njohjen e kërpudhave më të zakonshme. Është i disponueshëm për Android dhe për iOS/iPadOS. Në Android disponohet vetëm një version me pagesë, i cili kushton 3,99 euro, ndërsa në iOS/iPadOS ka një version falas dhe me pagesë që, me një kosto prej 4,99 euro, ofron akses të plotë në bazën e të dhënave.

Pas instalimit dhe fillimit të iFunch, shtypni butonin Identifikoni një kërpudh/Identifica un fungo të vendosur në ekranin e saj kryesor dhe duke përdorur butonat LamellaPori/TubuliSpikesMushroom pa kapele, identifikoni kërpudhat, duke përshkruar karakteristikat e saj (p.sh. formën e kapelës dhe me radhë).

Pasi të keni arritur të përshkruani kërpudhat e interesit tuaj dhe të keni dhënë të gjitha detajet e kërkuara nga aplikacioni, trokitni lehtë mbi foton paraprake që e përfaqëson atë dhe konsultohuni me skeden që ka të bëjë me të, duke trokitur mbi ikonën e fletës së palosur që ndodhet në këndin e poshtëm të djathtë të ekranit. 

App te tjera per te njohur kerpudhat falas

App per te njohur kerpudhat

Ka aplikacione të tjera falas për njohjen e kërpudhave që ju rekomandojme t’i provoni. Më poshtë do të gjeni të listuara disa që janë vërtet shumë interesante.

  • aFunghi Plus (Android) është një aplikacion për pajisjet Android që përmban një galeri fotografish të dobishme për njohjen e mbi 100 llojeve të kërpudhave, falë përshkrimeve të hollësishme në lidhje me to.
  • The Mushroom Book (Android/iOS/iPadOS) është një aplikacion që ofron informacion të detajuar për kërpudha të shumta, i cili ju lejon t’i njihni ato përmes fotove të panumërta në bazën e të dhënave të tij, lehtësisht të identifikueshme falë ndërfaqes së tij të pastër dhe të rregullt.
  • Truck my mushroom (iOS/iPadOS) është një aplikacion i aftë për të krijuar një koleksion të vendndodhjeve të kërpudhave në një hartë, duke përfshirë fotot dhe ruajtjen e rrugëve të marra. Kushton 1,09 €.

App per te njohur kerpudhat nga fotot

Nese po kërkoni disa aplikacione për të njohur kërpudhat nga fotot, atehere më poshtë janë renditur disa aplikacione që janë të përshtatshme për këtë qëllim dhe që janë shumë të thjeshta për t’u përdorur.

Riconoscere funghi (Android/iOS/iPadOS)

Njohja e kërpudhave/Riconoscere funghi është një aplikacion që ju rekomandojme ta provoni nëse dëshironi të identifikoni shpejt dhe me lehtësi kërpudhat duke filluar nga fotot e tyre. Meqenëse është i disponueshëm për shkarkim falas si për Android ashtu edhe për iOS/iPadOS, do të thoja të shihni se si funksionon menjëherë. Megjithatë, më lejoni t’ju them se për të hyrë në bazën e të dhënave të saj të plotë, duhet të abonoheni në versionin me pagesë, i cili kushton 4,99 euro/vit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni instaluar dhe nisur app në pajisjen tuaj, trokitni lehtë mbi butonin OK që shfaqet në qendër të ekranit, në mënyrë që të mbyllni mesazhin që ju kujton gabueshmërinë e mundshme të aplikacionit dhe më pas shtypni ikonën e xhamit zmadhues që ndodhet në fund në të majtë.

Në ekranin që u hap, shtypni butonin Skanim/Scansionando dhe pasi të keni shkarkuar skedarët shtesë të nevojshëm për të përdorur skanerin offline të aplikacionit (për ta bërë këtë, thjesht shtypni butonin Fillo tani/Inizia ora dhe prisni që operacioni të përfundojë), kornizojeni kërpudhat me kamerën e telefonit dhe prisni që skanimi të përfundojë. Përndryshe, mund të shtypni butonin Nga fotografia/Dalla foto dhe të njihni kërpudhat nga një imazh që do të nxirret në këtë moment (Bëni një foto/Fare una foto) ose duke marrë një nga Galeria (Importoni foton/Importa foto).

Në fund të operacionit, duhet të shihni skeden me karakteristikat kryesore të kërpudhave që janë identifikuar. Mos harroni se aplikacioni nuk është i pagabueshëm dhe mund të ngatërrojë një kërpudha toksike me një kërpudha të padëmshme.

App te tjera per te njohur kerpudhat nga fotot

Nëse zgjidhjet në rreshtat e mëparshëm nuk ju pëlqyen, atehere me poshte do te listojme aplikacione të tjera për të njohur kërpudhat nga fotot që mund të jenë të dobishme për ju.

  • Riconoscere Funghi + (Android/iOS/iPadOS) ju lejon të identifikoni kërpudhat falë një algoritmi të bazuar në inteligjencën artificiale, i cili pasi të analizojë karakteristikat e tyre, është në gjendje të identifikojë speciet e mundshme të cilave u përkasin. Kushton 5.49 euro.
  • Myco gratis (Android/iOS/iPadOS) është një aplikacion që përmban përshkrimin e mbi 50 llojeve të kërpudhave, me skeda të pasuruara me imazhe të dobishme për të lehtësuar njohjen e tyre. Versioni me pagesë, i cili kushton 6.99 euro, ofron akses në bazën e plotë të të dhënave, e përbërë nga mbi 300 lloje kërpudhash.
  • Google Immagini (Internet) megjithëse nuk është një aplikacion i vërtetë, Imazhet e Google me siguri mund të jenë një burim i dobishëm për identifikimin e kërpudhave, falë funksionit të kërkimit të anasjellte të imazheve.