App per te njohur bimet pemet

Ne kete udhezues do ju flasim per aplikacione/app per te njohur bimet pemet. Me ndihmen e ketyre app ju do jeni ne gjendje te identifikoni bime/peme te cilat nuk i njihni, duke mare te gjitha informacionet e nevojshme nepermjet telefonit tuaj.

Permbajtja

App per te njohur bimet/pemet falas

App per te njohur bimet pemet

Tani le te futemi ne thelbin e udhezuesit dhe te flasim ne detaje per aplikacionet/app per te njohur bimet/pemet. Me poshte do gjeni gjithashtu shpjegimet per funksionimin e tyre.

App per te njohur bimet/pemet: PlantNet (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur bimet pemet

PlantNet konsiderohet nga shumë si aplikacioni më i mirë falas për njohjen e bimëve. Ai u krijua falë bashkëpunimit midis qendrave të famshme kërkimore franceze si CIRAD dhe INR, të specializuara në studimin e bujqësisë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Qëllimi kryesor i PlantNet është të lejojë identifikimin e bimëve dhe luleve përmes kamerës së telefonit, falë integrimit me një bazë të dhënash të gjerë në internet që ndërlidhet me një sistem të shkëlqyer njohjeje, të mbështetur edhe nga ndihma dhe kontributi i përdoruesve të Wikipedia.

Aplikacioni është i disponueshëm për Android dhe iOS/iPadOS. Për ta shkarkuar atë, thjesht trokitni lehtë mbi linkun e mësipërm dhe shtypni butonin Instalo/Get; Ottieni, duke pritur që të shkarkohet dhe instalohet (në rastin e pajisjeve Apple, do t’ju kërkohet verifikimi i identitetit përmes Face IDTouch ID ose Apple ID fjalëkalimi).

Më pas niseni duke shtypur ikonën e tij. Në hyrjen e parë do t’ju kërkohet t’i jepni aplikacionit të përdorë vendndodhjen gjeografike dhe ju pranojeni. Ekrani i parë i shfaqur është ai që lidhet me projektet, në të cilin është e mundur të konsultohet me një bazë të dhënash të pasur që regjistron aktivitetet e përdoruesve të saj të shumtë, të ndarë sipas zonës tematike ose gjeografike.

Përmbajtja është lehtësisht e arritshme duke shtypur projektin me interes, por për të thelluar postimet e ndryshme dhe për të hyrë në seksionin Detajet/Dettagli ose në përgjithësi, për të marrë pjesë në jetën e komunitetit dhe gjithashtu për të publikuar sondazhet tuaja, duhet të regjistroheni.

Për të vazhduar në këtë kuptim, shtypni ikonën e profilit, në fund djathtas, dhe shtypni butonin Hyr/Accedi. Në këtë pikë mund të zgjidhni të hyni me profilin tuaj të Google/Gmail duke prekur butonin me ikonën përkatëse (do të ktheheni në modulin e vërtetimit të shërbimit), ose të krijoni një llogari të re. Në rastin e fundit, shtypni fjalët Iscriviti/Sign up dhe në ekranin e mëposhtëm, plotësoni të dhënat Emri i përdoruesitEmailFjalëkalimi (që do të konfirmohet në fushën tjetër), Mbiemri dhe Emri. Në fund, shtypni opsionin Prano Kushtet e Përdorimit/Accetto Condizioni d’uso dhe trokitni lehtë mbi butonin Krijo një llogari/Creare un account.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani le të shohim se si funksionon njohja e bimëve. Kjo veçori është e disponueshme edhe pa regjistrim, por, siç u përmend më lart, nuk do të jetë e mundur të ndani rezultatet e aktiviteteve tuaja. Para së gjithash, duhet të zgjidhni një projekt nga ekrani i treguar më sipër: nëse nuk mund të identifikoni një që shkon mirë me karakteristikat e bimës që dëshironi të analizoni, ju sugjeroj të shtypni të parën, që është World Flora/Flora Mondiale.

Në këtë pikë, shtypni simbolin e kamerës, që ndodhet në qendër të menusë në fund dhe nëse dëshironi të fotografoni një bimë, duke shtypur lehtë mbi imazhin e kamerës në qendër të ekranit.

Vetëm për përdorimin e parë do t’ju duhet të shtypni dy herë butonin Lejo, në mënyrë që të lejoni aplikacionin të aksesojë si kamer ashtu edhe përmbajtjen multimediale në pajisje. Pasi të bëhet kjo, menjëherë mund të kornizoni bimën që dëshironi të identifikoni dhe të shtypni butonin e shkrepjes: nëse fotografia e marrë ju kënaq, shtypni shenjën e vendosur në fund djathtas, përndryshe përsërisni operacionin duke shtypur X.

Nëse dëshironi të ngarkoni një foto nga Galeria e smartfonit tuaj, shtypni ikonën më të vogël që ndodhet në të majtë të ekranit të treguar më parë dhe zgjidhni imazhin që do ta analizoni.

App per te njohur bimet pemet

Në ekranin tjetër do t’ju duhet të lidhni imazhin me një lloj elementi: nëse, keni fotografuar një gjethe, një lulelëvoren e një peme e kështu me radhë, shtypni në kutinë përkatëse dhe prisni që sistemi të njohin atë. Nëse po, do të shihni një ekran specifik me rezultatet më të sakta dhe përqindjen përkatëse të përafrimit.

Nëse njëri prej rezultateve përputhet, mund të shtypni butonin Konfirmo/Conferma dhe nëse është e nevojshme, pasi të regjistroheni, publikoni rezultatin në formulimin Kontribuoni në/Contribuire in (mundësisht duke zgjedhur edhe një projekt të ndryshëm nga ai i zgjedhur fillimisht nëpërmjet menusë rënëse anësore). Nëse njohja nuk është e suksesshme, ju mund të shihni propozimin për të kryer operacionin duke iu referuar një projekti tjetër.

Së fundi, do të doja të theksoja dy veçori të tjera të dobishme në PlantNet: e para, e aksesueshme duke shtypur ikonën me simbolin e disa personave, ju lejon të shikoni postimet më të fundit të publikuara nga përdoruesit në rend kronologjik, ndërsa duke shtypur simbolin e listës është i mundur aksesi në një bazë të dhënash të pasur, të ndarë në kategoritë FamiljeGjini ose Lloje, të cilat mund t’i kërkoni manualisht.

App per te njohur bimet/pemet: Seek (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur bimet pemet

Nese po kerkoni nje app per te njohur bimet/pemet dhe kafshet (dmth floren dhe faunen), atehere mund te perdorni Seek. Ky eshte një aplikacion i zhvilluar falë ekipit iNaturalist, i lindur nga një nismë e përbashkët e Akademisë së Shkencave të Kalifornisë dhe National Geographic Society.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Aplikacioni në fjalë është i disponueshëm si për pajisjet Android dhe iOS/iPadOS. Pas shkarkimit dhe fillimit të tij, duke klikuar në ikonën e tij, do t’ju ofrohet mundësia të regjistroheni (në këtë mënyrë mund të merrni edhe pjesë aktive në jetën e komunitetit) ose të vazhdoni pa llogari. Në rastin e parë, klikoni në butonin Subscribe/Iscriviti to iNaturalist dhe më pas shkruani datën e lindjes.

Për të vazhduar, më pas, trokitni lehtë mbi butonin Next/Successivo dhe futni emailin tuaj në fushën përkatëse. Ju gjithashtu duhet të pranoni kushtet e shërbimit dhe politikën e privatësisë, duke shtypur në kutitë anësore, për të aplikuar shenjën, më pas duke shtypur butonin Next/Successivo për të shkuar në hapin përfundimtar, në të cilin do të duhet të tregoni një emër përdoruesi/nome utente dhe fjalëkalim/password. Për të përfunduar operacionin, më pas prekni butonin Regjistrohu/Registrati.

Në përdorimin e parë do t’ju duhet të lejoni aplikacionin të aksesojë vendndodhjen e pajisjes duke shtypur fjalën Lejo vetëm gjatë përdorimit të aplikacionit/Consenti solo mentre usi l’app, më pas do t’ju duhet të shtypni butonin Vazhdo/Continua për të filluar përdorimin e shërbimit.

Ndërfaqja kryesore është intuitive. Nëse doni të fotografoni një lule, një pemë ose një kafshë, thjesht shtypni simbolin e kamerës, poshte në qendër. Gjithashtu në këtë rrethanë, në përdorimin e parë do t’ju duhet të shtypni artikullin Lejo/Consenti për të lejuar app për të marrë fotografi, më pas do të duhet të shtypni butonin Vazhdo/Continua pasi të keni lexuar mesazhin informues me disa rekomandime të përgjithshme të rëndësishme.

Në të njëjtën kohë do të nisë kamera, në të cilën janë integruar disa veçori shumë të veçanta të Seek. Aplikacioni, në thelb është i pajisur me një sistem kompleks identifikimi automatik që përdor pemën filogjenetike. Kur kornizoni një bime ose kafshe, do të shihni një shirit progresi të përbërë nga disa pika, që korrespondojnë me 7 nivelet taksonomike, të shfaqen në pjesën e sipërme të ekranit.

Në këtë pikë, ju sugjeroj të provoni të fotografoni bimën ose kafshën nga këndvështrime të shumta, në mënyrë që të lejoni sistemin të përpunojë imazhe të ndryshme dhe të përparojë në njohjen e të gjitha niveleve të lartpërmendura. Ndërsa Seek është në gjendje të njohë karakteristikat e organizmit, do të shtohen pika të reja, deri në hapin e fundit, Speciet, të cilat do t’ju lejojnë të merrni një përkufizim të saktë të asaj që po vëzhgoni.

Në këtë pikë mund të bëni edhe një foto duke shtypur butonin qendror. Një operacion ky, që do t’ju lejojë të përdorni një skede me rezultatin e përpunimit, të cilën mund ta eksploroni më tej duke shtypur butonin Shih speciet/Vedi le specie. Nga këtu, është e mundur që opsionalisht të vazhdohet me publikimin në iNaturalist (pas regjistrimit) duke përdorur butonin relativ.

Nëse keni ndërmend të ngarkoni një foto nga galeria e pajisjes tuaj, thjesht klikoni mbi formulimin Photos/Foto, që ndodhet poshte djathtas ekranit të kamerës, për të hyrë në bibliotekën e imazheve tuaja. Duke trokitur mbi përmbajtjen që dëshironi të analizoni. Më pas, pas përpunimit të imazhit, do të ktheheni në ekran me rezultatin.

App per te njohur bimet pemet

Së fundi, mund të konsultoni lehtësisht vezhgimet tuaja duke shtypur simbolin ☰, në fund majtas, dhe duke zgjedhur opsionin Vëzhgimet e mia/Le mie osservazioni nga menuja që do t’ju shfaqet.

Herbarium – Erbario offline (Android)

Nese do të preferonit të mos përdorni një sistem automatik të njohjes së bimëve dhe thjesht do të dëshironit të kishit akses në një herbarium të vërtetë për t’u konsultuar nëse është e nevojshme edhe jashtë linje/offlinefalas, atehere aplikacioni Herbarium është i duhuri për ju.

Ky i fundit është i disponueshëm vetëm për pajisjet Android dhe për këtë arsye në thelb përbëhet nga një katalog, veçanërisht i pasur me informacion, në të cilin përdoruesi duhet të fusë manualisht disa të dhëna në lidhje me bimen, të cilat do të lejojnë sistemin të filtrojë llojet përkatëse.

Pas fillimit të aplikacionit, duke shtypur ikonën e tij, për të filluar kërkimin tuaj do të duhet të shtypni simbolin e xham zmadhues në qendër të ekranit kryesor. Në këtë mënyrë ju do të aksesoni një listë të specieve të të cilave do të shfaqet një pamje paraprake dhe emri i tyre.

Ka vërtet shumë elementë që mund të konsultohen, kështu që gjëja e parë që ju sugjeroj të bëni është të aplikoni një filtër per ngjyrat. Thjesht zgjidhni atë në shiritin në krye, në mënyrë që të thjeshtoni numrin e bimëve të disponueshme në ekranin më poshtë.

Një veçori tjetër e dobishme që mund të ndihmojë në filtrimin e përmbajtjes është ai i vendndodhjes gjeografike. Për ta aktivizuar atë, shtypni butonin në formë trekëndëshi në fund djathtas dhe në përdorimin e parë, jepni Herbarium lejen për të hyrë në vendndodhjen e pajisjes. Në këtë mënyrë do të përfshihen vetëm speciet që i përkasin florës në përputhje me lartësinë dhe habitatin në të cilin ndodheni.

Së fundi, është gjithashtu e mundur të zgjidhni vetëm llojet në lulëzim. Duke shtypur butonin me simbolin e petaleve, në fund djathtas, do të përfshihen vetëm bimët, të cilat duke marrë parasysh periudhën e vitit në të cilin kerkimi zhvillohet, janë në fazën e lulëzimit.

Së fundi, do të doja të theksoja praninë e një shiriti të përshtatshëm kërkimi, të vendosur në krye, i cili do t’ju lejojë, duke shtypur në simbolin e xhamit zmadhues, të shkruani tekst të dobishëm për të filtruar më tej përmbajtjen. Pasi të jetë identifikuar lloji, thjesht klikoni në kutinë përkatëse për të hyrë në një fletë informacioni shumë të plotë dhe gjithëpërfshirëse, në të cilën do të keni gjithashtu mundësinë të krijoni herbariumin tuaj.

Për ta bërë këtë, thjesht shtypni simbolin [+] në fund djathtas dhe në ekranin vijues, trokitni lehtë mbi fjalën Shto te barishtet e mia/Aggiungi alle mie erbe. Ju gjithashtu mund ta pasuroni këtë pjesë me një foto të bimës, të cilën do të mund ta bëni aty për aty duke shtypur simbolin e kamerës, poshtë djathtas.

App te tjera per te njohur bimet/pemet

Nese mendoni se zgjidhjet e paraqitura në kapitujt e mëparshëm nuk janë shumë interesante, atehere shikoni edhe aplikacionet e tjera për të njohur bimët, qe gjeni me poshte. Ato vlejne për Android ose iOS/iPadOS.

  • Google Lens (Android) por Google Lens është efektiv, ndër shumë funksionet qe kryen edhe si një aplikacion për njohjen e bimëve, pemeve dhe kafshëve etj. 
  • Garden Answers (Android/iOS/iPadOS) nëse ju pëlqejnë sistemet e njohjes automatike, përmes këtij aplikacioni falas (me reklama dhe oferta për blerjet brenda aplikacionit) mund të përfitoni nga një sistem i aftë për të hyrë në një bazë të dhënash që ju lejon të identifikoni menjëherë më shumë se 20,000 bimë.
  • E questo che fiore è? (Android) ky është një tjetër aplikacion falas (gjithsesi me reklama dhe blerjeve në aplikacion) i cili, ju lejon të përdorni një katalog të gjerë bimësh, të filtruar duke treguar disa parametra si ngjyrahabitati ose numri i petaleve.
  • PlantSnap (Android/iOS/iPadOS) përveç të qenit në gjendje të beni identifikimin automatik të mbi 600,000 bimëve, mund të merrni këshilla për kopshtarinë për shumë prej këtyre llojeve. Ju informoj gjithashtu se është falas, por përmban reklama dhe ofron blerje brenda aplikacionit.