Si te instalosh App ne telefon Huawei

Nese ke blere nje telefon Huawei dhe deshiron te mesosh se si te instalosh App/aplikacione ne telefon Huawei, duke pare qe Google Play Store nuk eshte i disponueshem, atehere ketu je ne vendin e duhur.

Ne fakt ne keta lloj telefonash ekziston nje dyqan qe quhet HUAWEI AppGallery, i cili nuk ofron te njejtat sherbime si Play Store. Ne kete udhezues do te shpjegoj në detaje se si te instalosh aplikacione/app ne telefon Huawei dhe do te tregoj rreth zgjidhjeve ku te shkarkosh aplikacionet që ende mungojnë në AppGallery.

Permbajtja

Huawei AppGallery

Nëse po pyet se si te instalosh aplikacione/app ne telefon Huawei, ka shumë të ngjarë sepse qe te kesh blerë një pajisje të re Huawei (p.sh. Mate 30 Pro, P40 lite, Mate Xs, P40, P40 Pro ose P40 Lite) dhe Google Play Store nuk është i pranishëm në këto të fundit.

Paisjet më të fundit Huawei edhe pse nuk kane dyqanin e Google, përsëri arrijnë të ofrojnë një përvojë të plotë, të kënaqshme dhe të sigurt të përdoruesit. Merita i shkon Huawei Mobile Services (HMS) i cili garanton ruajtjen dhe sinkronizimin e të dhënave në cloud, hyrjen në shërbimet e dedikuara për përdorimin e përmbajtjes multimediale (muzikë, video, etj), dhe një dyqan alternativ per aplikacione: emri i tij është HUAWEI AppGallery dhe tashmë ofron shumë mundësi interesante.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Aplikacionet dhe lojërat më të njohura janë tashmë të disponueshme në AppGallery HUAWEI, të tilla si TikTokTelegramHERE WeGoAmazon dhe Microsoft Office). Për më tepër, linket direkt janë në dispozicion për të shkarkuar aplikacione të tjera të njohura, të tilla si FacebookWhatsApp dhe Zoom, nga faqet e tyre përkatëse zyrtare dhe Quick App, d.m.th. aplikacionet që funksionojnë pa u dashur më parë t’i shkarkoni dhe instaloni në telefon, të tilla si UberAirbnbPrivaliaGlovoJustEatTwitterWikipedia etj.

Me pak fjalë, qe te instalosh app ne telefon Huawei, eshte e thjeshte dhe ka me të vërtetë gjithçka që ju nevojitet, plus qe katalogu vazhdimisht po zgjerohet. Por nuk ndalet këtu! Në AppGallery HUAWEI, në fakt, ka promovime dhe dhurata të ndryshme ekskluzivisht për përdoruesit e platformës (p.sh. mundësia për të marrë pjesë në fitimin e një smartphone Huawei duke shkarkuar aplikacione të caktuara ose mundësinë e marrjes së abonimeve falas Premium për aplikacionet).

Persa i përket sigurisë, duhet theksuar që aplikacionet e shtuara në Galerinë e HUAWEI App, para se të aprovohen, i nënshtrohen katër niveleve të kontrollit; prandaj brenda dyqanit ka vetëm përmbajtje të verifikuar dhe të sigurt për përdoruesin. Thënë kjo, le te shikojme ne detaje, se si te shkarkosh aplikacione/app nga Huawei AppGallery.

Së pari, edhe nëse nuk është një operacion i detyrueshëm, unë ju këshilloj fuqimisht të përdorni Cilësimet/Impostazioni/Settings e telefonit tuaj inteligjent dhe nëse nuk e keni bërë ende atë, të lidhni një HUAWEI ID me pajisjen tuaj, në sajë të së cilës mund të sinkronizoni të dhënat me cloud dhe shijoni në maksimum të gjitha shërbimet e HMS, duke përfshirë HUAWEI AppGallery.

Hapni HUAWEI AppGallery (me një trokitje të lehtë në ikonën përkatëse në ekranin kryesor) dhe nëse kjo është hera e parë që hapni dyqanin, jepjani të gjitha lejet e nevojshme për të funksionuar si duhet. Pasi të ketë përfunduar kjo, mund të beni kërkime për aplikacionet dhe lojërat që ju interesojnë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në krye të ekranit ka një shirit kërkimi që ju lejon të kërkoni aplikacione dhe lojëra sipas emrit; menjëherë poshtë ka një zonë të madhe ku rrotullohet përmbajtja e theksuar; ndjekin ikonat per të hyrë shpejt ne LojraDhurataPromovimet dhe Wish List, ndërsa duke levizur ne faqe ju mund të gjeni grupe të ndryshme të aplikacioneve dhe lojërave, të ndara në bazë të kritereve të ndryshme: nuove app amate, nuovi giochi amati, app più popolari, collezioni top.

Në pjesën e poshtme është menuja e navigimit për të hyrë në Consigliati (ekrani kryesor i HUAWEI AppGallery), Kategoritë (për të shfletuar aplikacione dhe lojëra bazuar në kategoritë që i përkasin), Renditjet më të larta/Top, te seksioni Menaxho/Gestisci (për të menaxhuar aplikacionet) dhe seksioni Përdorues/Utente/User (për të menaxhuar profilin tuaj të përdoruesit).

Pasi të keni identifikuar aplikacionin ose lojën që dëshironi të shkarkoni, gjithçka që duhet të bëni është të shtypni ikonën e tij, për të parë informacionet pershkuese, komente, etj. Dhe më pas në butonin Install (në fund të ekranit), për të filluar shkarkimin. Në fund të ekranit do të gjeni gjithashtu ikonen për të ndarë/condividere/share aplikacionin (në të majtë) dhe për të shtuar një koment/comment (në të djathtë).

Pjesa më e madhe e përmbajtjes në dispozicion në AppGallery HUAWEI është falas, por ka edhe përmbajtje me pagesë ose përmban blerje brenda aplikacionit. Për pagesë, mund të përdorni një kartë krediti/debiti ose Huawei Points, domethen kreditë dixhitale që mund të fitohen duke marrë pjesë në aktivitete të ndryshme të propozuara nga Huawei.

Persa i përket Quick Apps, ato janë aplikacionet që mund të përdoren pa u instaluar më parë në pajisje, ju mund ti gjeni lehtë duke lëvizur në faqen kryesore të HUAWEI AppGallery dhe duke shtypur artikullin tjetër/altro/other që lidhet me seksionin e Quick Apps.

Kjo do të hapë faqen me të gjitha Aplikacionet e Shpejta (ose gjithashtu mund ti kërkoni drejtpërdrejt sipas emrit, duke përdorur shiritin e kerkimit ne krye): pasi të keni identifikuar atë qe do instaloni, (p.sh. UberAirbnbPrivaliaGlovo ose JustEat), së pari trokitni lehtë mbi ikonën e saj dhe pastaj në butonin Open/Apri.

Aplikacioni i shpejtë i zgjedhur do të fillojë menjëherë dhe gjithashtu mund të shtoni ikonën e tij në ekranin kryesor, si aplikacionet “tradicionale”. Më vonë, mund të menaxhoni Aplikacionet tuaja të Shpejta duke shkuar te menuja Gestisci > Gestione Quick App të HUAWEI AppGallery.

Tani duhet ta kesh me te qarte.

Petal Search

Huawei AppGallery ofron shume mundesi zgjedhje por mund te ndodh qe app qe kerkoni nuk eshte e disponueshme ne dyqan.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Per kete arsye keto paisje ofrojnë mundësi të ndryshme qe te instalosh app ne telefon Huawei edhe nga burime të jashtme, domethen te ndryshme nga HUAWEI AppGallery, kështu që nuk duhet të bëni asnjë sakrificë (në të vërtetë, mungesa e shërbimeve të Google çon në një rritje të përgjithshme të performancës dhe autonomisë).

Për shembull, në vend të Gmail, mund të përdorni aplikacionin e paracaktuar E-mail për menaxhimin e postës tuaj elektronike dhe të konfiguroni llogarinë tuaj Gmail në të; YouTube mund të përdoret në mënyrë të sigurt nga shfletuesi (me mundësinë e krijimit të një lidhjeje në ekranin kryesor) dhe aplikacionet e tjera mund të instalohen nga dyqanet e palëve të treta, përmes paketave apk.

Persaa i përket aplikacioneve të Google, këto funksionojnë pa probleme, por mund të ketë disa kufizime të vogla në tiparet e ofruara: për shembull, Maps funksionon plotësisht, por nuk ju lejon të identifikoheni dhe për këtë arsye të ruani vendet tuaja të preferuara.

Duke thënë këtë, në lidhje me instalimin e aplikacioneve që nuk janë ende të pranishme në HUAWEI AppGallery, do të doja të flas me ju për Petal Search: është një aplikacion që ju lejon të futeni ne database me te besueshem te aplikacioneve në internet dhe për të shkarkoni cfar deshironi.

Ju mund ta shkarkoni Petal Search direkt nga HUAWEI AppGallery, duke ndjekur udhëzimet që ju dhashë më parë. Pasi të jetë bërë kjo, filloni aplikacionin dhe identifikoni përmbajtjen që ju intereson. Për ta bërë këtë, mund të hidhni një vështrim në listën e aplikacioneve dhe lojërave të njohura në ekranin kryesor (të cilat mund t’i renditni sipas popullaritetit ose sipas emrave, duke klikuar në artikujt e duhur në krye); përndryshe ju mund të kërkoni sipas kategorisë, duke shtypur artikullin Filtro sipas kategorisë/Filtra per categoria dhe kontrolluar kategoritë e interesit tuaj (p.sh. Audio dhe muzikëushqimfotolojëra etj), ose sipas titullit.

Pasi të keni gjetur aplikacionin që ju intereson, shtypni ikonën e tij dhe më pas një nga butonat që gjeni nën titullin Klikoni për ta instaluar/Clicca per installare. Në varësi të rastit, mund t’ju duhet të shkarkoni paketën apk të nevojshme për të instaluar aplikacionin nga faqja e tij zyrtare e internetit ose nga një dyqan tjetër i aplikacioneve Android, të tilla si Amazon Appstore ose ApkPure apo ApkMirror.

Në rastin e parë, do të hapet faqja në internet nga e cila mund të shkarkoni paketën e instalimit të aplikacionit të zgjedhur. Prandaj, gjithçka që duhet të bëni është të shtypni butonin e shkarkimit/download dhe të konfirmoni shkarkimin e skedarit, përmes paralajmërimit që shfaqet në ekran (poshtë).

Kur shkarkimi të ketë përfunduar, gjithçka që duhet të bëni është të hapni menunë e njoftimeve/menu delle notifiche (nga e cila gjithashtu mund të ndiqni progresin e shkarkimit), duke rrëshqitur nga maja e ekranit në fund dhe të shtypni emrin e paketes apk.

Në ekranin që ju shfaqet, pastaj klikoni në Lejo/Consenti, pastaj në Install dhe prisni që instalimi i aplikacionit të përfundojë automatikisht.

Sidoqoftë, në rastin e dyqaneve të palëve të treta, së pari do të duhet të shkarkoni këto të fundit dhe më pas t’i përdorni për të marrë aplikacionet e interesit tuaj.

Persa i përket Amazon Appstore, pasi të keni shtypur butonin e dyqanit në fjalë brenda Petal Search, do të ridrejtoheni në sitin Amazon, ku do të duhet të shtypni butonin e shkarkimit të aplikacionit të zgjedhur dhe më pas në butonin e shkarkimit të dyqanit/Store.

Pasi të keni shkarkuar paketën apk të Amazon Appstore, instalojeni siç shpjegohet më sipër; atëherë hapni dyqanin, hyni në llogarinë tuaj në Amazon dhe kthehuni te Petal Search.

Në këtë pikë, zgjidhni përsëri aplikacionin që ju intereson në Petal Search dhe shtypni butonin që lidhet me Amazon Appstore. Më në fund, në faqen që hapet, zgjidhni për të hapur app Amazon Store dhe kompletoni shkarkimin nga atje, duke shtypur butonin e duhur.

Në fund të shkarkimit, do t’ju ofrohet instalimi klasik i paketës apk të aplikacionit (ose lojës) që ju intereson.

Thjesht duhet të ndiqni udhëzimet që ju kam dhënë më parë dhe në pak momente, do të gjeni aplikacionin tuaj ose lojën tuaj gati për tu nisur në ekranin kryesor.

Play Store

Nëse keni një smartphone Huawei në të cilin shërbimet e Google janë akoma të pranishme, domethen Play Store, atehere po shpjegojme perdorimin me poshte.

Për të filluar shkoni te Cilësimet/Impostazioni/settings e pajisjes suaj (ikona e ingranazhit e vendosur në ekranin kryesor) dhe lidhni një llogari të Google me këtë të fundit, duke shtypur Account > Aggiungi account.

Në këtë pikë, gjithçka që ju duhet të bëni është të hapni Play Store dhe të kërkoni për aplikacionin ose lojën që ju intereson: mund të shfletoni propozimet e theksuara në ekranin kryesor të dyqanit; hyni në renditjet dhe kategoritë, duke klikuar në skedat në krye, ose kërkoni me emër, duke përdorur fushën e kerkimit në krye të ekranit.

Pasi të keni identifikuar aplikacionin në interesin tuaj, klikoni në ikonën e tij, pastaj në butonin Install dhe nëse është e nevojshme, konfirmoni. Nëse nuk keni shoqëruar ende një metodë pagese me llogarinë tuaj, mund t’ju kërkohet ta bëni (mund të përdorni një kartë krediti/debiti, kredi telefonike ose refuzoni duke shtypur butonin Ignore).

Zgjidhje të tjera për të shkarkuar aplikacione në Android

Fleksibiliteti i sistemit operativ Android ju lejon të shkarkoni aplikacione dhe lojëra nga çdo burim. Mund te merrni një paketë apk, ta hapni dhe siç pame më parë, në disa klikime app instalohet.

Megjithatë, kjo gjithashtu zbulon anën e rreziqeve të mundshme të sigurisë. Në fakt, ka dyqane dhe faqe jo të çertifikuara që përhapin aplikacione dashakeqe të krijuara me qëllim vjedhjen e të dhënave të përdoruesve që i instalojnë dhe shkaktojnë dëmtime të tjera tek këta të fundit (p.sh. shfaqja e përmbajtjes reklamuese shumë invazive).

Duke marrë parasysh kete, këshilla ime është të instaloni aplikacione vetëm nga dyqane të njohura, të tilla si HUAWEI AppGalleryPlay Store dhe Amazon Appstore, ose nga faqet zyrtare të aplikacioneve të ndryshme (p.sh. faqet e Facebook dhe WhatsApp).

Për pjesën tjetër, jini të kujdesshëm ndaj faqeve dhe aplikacioneve që lejojnë shkarkimin e paketave apk, pasi ato mund të përhapin malware dhe t’ju bëjnë të ndërmerrni rreziqe të panevojshme për privatësinë tuaj. Në dyqanet e sapo përmendura ju mund të gjeni gjithçka që ju nevojitet, dhe madje edhe më shumë!

Si perfundim mund te themi se te instalosh app/aplikacione ne telefon Huawei apo Android eshte dicka e thjeshte per tu realizuar.