App per te njohur insektet

App per te njohur insektet

Ne kete udhezues do ju flasim per aplikacione/app per te njohur insektet. Me perdorimin e ketyre mjeteve ju do jeni ne gjendje te identifikoni insektet qe mund te hasni ne shetitjet tuaja ne natyre.

Me poshte do të rendisim disa zgjidhje të përshtatshme për qëllimin të cilat përveçse janë falas, janë edhe shumë të thjeshta për t’u përdorur. Gjithashtu do ju tregojme se si funksionon ne pergjithesi perdorimi i tyre. Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

App per te njohur insektet falas

Para së gjithash, le të shohim disa aplikacione falas për njohjen e insekteve të disponueshme për Android dhe iOS/iPadOS. Tani nuk ju ngelet vecse ti provoni dhe te zgjidhni me te pershtatshmen per ju.

iNaturalist (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur insektet

iNaturalist është nje app per te njohur insektet qe ju rekomandojme ta provoni. Eshtë një zgjidhje që ju lejon të identifikoni bimët dhe kafshët (përfshirë insektet), falë një komuniteti prej mbi 400,000 shkencëtarësh dhe natyralistësh.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pas instalimit dhe fillimit të iNaturalist në pajisjen tuaj Android ose iOS/iPadOS, lëvizni nëpër skedat e informacionit në ekranin e mirëseardhjes dhe aktivizoni lokalizimin, për të identifikuar insektet e pranishme në zonën tuaj gjeografike. Për ta bërë këtë, klikoni në butonin Vëzhgime ne afërsi/Osservazioni nelle vicinanze dhe jepni leje aplikacionit për të hyrë në vendndodhjen tuaj.

Pasi të jeni në ekranin kryesor të iNaturalist, trokitni lehtë mbi ikonën e xhamit zmadhues që ndodhet në këndin e sipërm djathtas të ekranit, shkruani insektet/insetti në shiritin e kërkimit që shfaqet në krye të të njëjtit dhe më pas prekni artikullin që shfaqet insetti/Insecta në ekran. Për të filluar kërkimin, klikoni në ikonën e xhamit zmadhues që ndodhet në të djathtë.

Në këtë pikë, identifikoni insektin që ju intereson, trokitni lehtë mbi foton e tij paraprake dhe më pas në ikonën e shigjetës të vendosur në përputhje me emrin e insektit të identifikuar, për të hyrë në ekranin që përmban skeden që liston karakteristikat e tij.

Agrobase (Android)

App per te njohur insektet

Nese dëshironi të njihni insektet dhe në këtë rast ata që mund të infektojnë të korrat tuaja, atehere Agrobase është zgjidhja e duhur për ju. Ky aplikacion, i disponueshëm vetëm në Android, në thelb është falas, por për të hyrë në katalogun e tij të plotë, për të hequr reklamat dhe për ta përdorur atë edhe në modalitetin offline, duhet të regjistroheni për një abonim që fillon nga 3,33 euro/muaj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi ta instaloni dhe ta nisni, shtypni butonin e gjelbër Okay në fund të ekranit të mirëseardhjes dhe më pas mbyllni banerin që ju fton të instaloni aplikacionet e tjera të bëra nga vetë zhvilluesit.

Më pas, prekni butonin Insektet/Insetti, shtypni artikullin Po në kutinë që shfaqet në qendër të ekranit dhe jepni pëlqimin për të shkarkuar një katalog të pesticideve, duke zgjedhur zonën gjeografike të interesit tuaj dhe duke treguar cilësinë në të cilat dëshironi të shkarkoni imazhet (Basic: Low quality; Full: Low quality o Full: High quality).

Prisni që shkarkimi i katalogut të përfundojë dhe më pas shtypni sërish butonin Insektet/Insetti në ekranin kryesor të Agrobase. Tani lëvizni në ekranin e shfaqur, gjeni insektin e interesit tuaj (p.sh. Afidë gruri) dhe trokitni lehtë mbi emrin e tij. Në ekranin që hapet, do të mund të aksesoni skeden e insektit që keni gjetur, që përmban listën e dëmeve që ky i fundit mund t’i bëjë të korrave dhe produktet që do të përdoren për të luftuar efektin e tij.

App per te njohur insektet nga fotot

Nese dëshironi të bëni një fotografi të një insekti dhe të gjurmoni emrin dhe karakteristikat e tij, atehere të rekomandojme disa aplikacione/app per te njohur insektet nga fotot, te cilat mund te jene te dobishme per ju.

Seek (Android/iOS/iPadOS)

App per te njohur insektet

Një aplikacion që ju rekomandojme të provoni qe të njihni insektet përmes kamerës së telefonit (ose tabletit) është Seek per android dhe iPhone, i krijuar nga zhvilluesit e iNaturalist (app qe ju kemi folur me siper). Përdorimi i tij është shumë i thjeshtë. Mjafton të kornizosh insektin me kamerën dhe ai do të njihet nga algoritmi i aplikacionit.

Pas instalimit dhe fillimit të Seek në pajisjen tuaj, lëvizni nëpër fletët e informacionit që ju tregojnë se si funksionon, prekni butonin Vazhdo/Continua dhe nëse nuk dëshironi të regjistroheni për shërbimin (kjo është e nevojshme vetëm nëse doni të kontribuoni në zhvillimin të bazës së të dhënave të saj), trokitni lehtë mbi butonin Vazhdo pa u regjistruar/Continua senza effettuare la registrazione: nëse dëshironi, mund të regjistroheni më vonë. Mos harroni, t’i jepni aplikacionit lejet e nevojshme për të hyrë në vendndodhjen e pajisjes dhe kamer.

Në ekranin që hapet, më pas trokitni lehtë mbi butonin Vazhdo/Continua në kutinë që shpjegon shkurtimisht se si të përdorni funksionet kryesore të app, trokitni lehtë mbi ikonën e kamerës që ndodhet në qendër të ekranit (më poshtë) dhe shtypni butonin Vazhdo/Continua.

Tani drejtojeni kamerën mbi insektin e interesit tuaj, zgjidhni skedën Kamera, prisni që aplikacioni të njihet nga app (të gjitha pikat e gjelbra të dukshme në ekran duhet të mbushen) dhe shtypni përsëri ikonën e kamerës, për të bërë foton tek insekti i vëzhguar.

Nëse dëshironi të dalloni një insekt që është fotografuar tashmë, në vend të kësaj, zgjidhni skedën Foto, zgjidhni imazhin e interesit tuaj nga Galeria dhe më pas prekni butonin Identifiko foton/Identifica foto. Duke vepruar kështu, ju do të jeni në gjendje të hyni në ekranin që përmban informacionin në lidhje me të: thjesht shtypni butonin Shikoni speciet/Vedi la specie vendosur në fund dhe kaq.

Riconoscere gli insetti (iOS/iPadOS)

App per te njohur insektet

Një aplikacion tjetër që ju rekomandojme të provoni është Riconoscere gli insetti, i disponueshëm vetëm për iOS/iPadOS. Siç kuptohet lehtësisht nga emri i tij, është një aplikacion totalisht i dedikuar për identifikimin e insekteve që kërkon abonim prej 43.99 euro/vit, por që mund të testohet falas për 3 ditë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pas instalimit dhe fillimit të app në iPhone ose iPad tuaj, trokitni lehtë mbi butonin next dy herë radhazi, shtypni butonin provo tani/try it now dhe më pas prekni butonin Subscribe Now për t’u regjistruar në provën e shërbimit. Më në fund, konfirmoni funksionimin përmes Face IDTouch ID ose fjalëkalimit të llogarisë suaj Apple.

Tani, trokitni lehtë mbi simbolin e kamerës në fund dhe lejoni aplikacionin të aksesojë kamerën e pajisjes tuaj. Në këtë pikë, drejtojeni kamerën drejt insektit që ju intereson (nëse është e nevojshme, përdorni zmadhimin për ta afruar) dhe bëni foton duke shtypur butonin rrethor në fund. Përndryshe, trokitni lehtë mbi ikonën e kartolinës që ndodhet në të majtë dhe zgjidhni foton e insektit që mund ta keni ruajtur tashmë në Galeri.

Tan trokitni lehtë mbi artikullin Analizo/Analyze që ndodhet poshtë djathtas dhe prisni që algoritmi i aplikacionit të analizojë foton. Nëse gjithçka shkoi mirë, aplikacioni do ta njohë insektin dhe përveçse do të tregojë emrin e species së tij, do t’ju ofrojë artikullin e disponueshëm në Wikipedia (në anglisht).

Në rast se nuk dëshironi të përdorni më aplikacionin, mos harroni të anuloni abonimin tuaj përpara se të skadojë prova. 

App te tjera per te njohur insektet nga fotot

Nese nuk ju pëlqejnë zgjidhjet që ju thashë në rreshtat e mëparshëm, atehere me poshte do te gjeni aplikacioneve të tjera për të njohur insektet nga fotot

  • Insect identifier (Android) është një aplikacion që ju lejon të njihni insektet nga fotot, i cili mbështetet në një bazë të dhënash të përditësuar vazhdimisht nga komuniteti shkencor. Është falas, por për të hequr reklamat, duhet të blini versionin e tij Premium, i cili kushton 3,99 dollarë.
  • Smart Identifier (iOS/iPadOS) është një aplikacion i aftë për të njohur bimët dhe insektet, duke përdorur inteligjencën artificiale mbi fotot e këtyre të fundit. Nuk është falas: për të përfituar prej tij, duhet të bëni një abonim javor duke filluar nga 2,99 dollarë.
  • Google Immagini (Online) funksioni i kërkimit të anasjellte të Google Images është i përsosur për gjurmimin e shpejtë dhe të lehtë të identitetit të një insekti. Nëse në rrjet ka imazhe të ngjashme me atë në të cilën paraqitet insekti i interesit tuaj, mund të jeni në gjendje të merrni më shumë informacion rreth identitetit të tij.