Site per te shkarkuar ebook falas

Nese keni blerë një ebook reader dhe do të dëshironit ta mbushnit atë me libra, kështu që gjithmonë të keni diçka për të lexuar, por doni të shmangni shpenzimin, atehere aa disa site/faqe për të shkarkuar ebooks falas që ofrojnë një mënyrë të lehtë dhe mbi të gjitha ligjore për të marrë libra të çdo lloji, epoke dhe gjuhe pa asnjë kosto.

Siç mund ta keni menduar, librat në fjalë janë pothuajse të gjithë klasikët e vjetër që nuk mbrohen më nga e drejta e autorit, por ka edhe vepra më të fundit, autorët e të cilave kanë autorizuar shpërndarjen falas. Me pak fjalë, ka me të vërtetë gjithçka.

Nje porosi, sigurohuni që e-book që shkarkoni nga interneti janë në një format që lexuesi juaj i ebook-eve pranon. Për Kindles unë rekomandoj libra në formatin Mobi ose AZW; libra në formatin ePub për lexuesit e ebook të markave të tjera, ndërsa PDF-të e zakonshëm mund të funksionojnë edhe për tabletët. Sidoqoftë, nuk ka asnjë problem në lidhje me DRM: librat e pritur në faqet që do t’ju tregoj nuk jane te kycura dhe prandaj mund të lexohen lirshëm në çdo pajisje të përshtatshme për këtë qëllim.

Projekti Gutenberg

Kur bëhet fjalë për site/faqet për të shkarkuar ebooks falas, është e pamundur të mos përmendësh Projektin Gutenberg i cili lindi si një evolucion i drejtpërdrejtë i projektit të dixhitalizimit të librit i filluar në 1971 nga shkencëtari i kompjuterit Michael Hart. Aty ka dhjetëra mijëra vepra në të gjitha gjuhët e botës, jo vetëm të domenit falas por edhe të mbrojtura nga e drejta e autorit (me miratimin e autorëve përkatës).

Për të shkarkuar një libër nga faqja e Projektit Gutenberg, gjithçka që duhet të bëni është të zgjidhni një autor ose titullin e një vepre duke përdorur rendin alfabetik të vendosur në pjesën e sipërme të ekranit dhe të klikoni në emrin e librit elektronik që dëshironi të shkarkoni. Në faqen që hapet, zgjidhni një format skedari nga ato që janë në dispozicion (p.sh. EPUB ose Kindle ) dhe kaq.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

LiberLiber

Liber Liber është një tjetër nga ato faqe/site per te shkarkuar ebook falas qe duhet mbajtur patjeter ne konsiderate. Drejtuar nga një organizatë jofitimprurëse me mbështetjen e disa sponsorëve, ajo ofron shkarkimin e mijëra veprave në italisht (sidomos klasike të shkëlqyera) në formate skedarësh si EPUB, PDF dhe ODT.

Pasi të klikoni në butonin Enter në faqen kryesore të LiberLiber, shkoni te menuja Books në krye dhe zgjidhni artikullin Lista e autorëve dhe punimeve për të shfletuar punimet e disponueshme në sit sipas rendit alfabetik ose sipas emrit të autorit.

Pasi të keni zgjedhur një punë, për ta shkarkuar në kompjuterin tuaj, klikoni në ikonën që ka të bëjë me formatin e ebook që dëshironi të shkarkoni (p.sh. PDFTXT ) dhe keni mbaruar. 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Wikisource

Siç thuhet në faqen e saj zyrtare të prezantimit, Wikisource është një projekt i Fondacionit Wikimedia i cili synon të krijojë një bibliotekë dixhitale kushtuar riprodhimit dhe konservimit të teksteve të botuara. Ajo strehon punë në domenin publik dhe vepra të shpërndara nën licencën Creative Commons që i përkasin të gjitha zhanreve letrare, epokave dhe gjuhëve.

Për të shfletuar punimet e disponueshme në Wikisource, të lidhura me faqen kryesore të kësaj të fundit dhe zgjidhni një nga artikujt e disponueshëm në seksionin Biblioteka. Mund të zgjidhni të shfletoni indeksin sipas autorëveindeksin sipas teksteve ose indekseve që lidhen me kategori të tilla si arti, shoqëria dhe shkencat njerëzore dhe shoqërore.

Pasi të keni identifikuar një libër me interesin tuaj, zgjidhni titullin e tij dhe shkarkoni atë në kompjuterin tuaj duke klikuar në një nga butonat në krye. Mund t’i shkarkoni punimet në formate të tilla si Epub, Mobi, PDF, RTF dhe TXT.

FeedBooks

Nje tjeter site per te shkarkuar ebook falas eshte e FeedBooks e cila gjithashtu padyshim që ia vlen të vizitohet, pasi nuk ofron një katalog të gjerë dhe të larmishëm si ai i LiberLiber dhe Project Gutenberg por ju lejon të shkarkoni dhjetra libra. Këto janë vepra në domenin publik: klasikë të mëdhenj të letërsisë botërore por edhe përralla të errëta siç janë ato të Edgar Allan Poe dhe poezi.

Për të shkarkuar një libër elektronik nga FeedBooks, zgjidhni një nga kategoritë e listuara në shiritin anësor të majtë (p.sh. NovelFiction ScienceDetective and Mystery ) dhe klikoni në kopertinën e veprës që dëshironi të shkarkoni. Në fund, zgjidhni nëse do ta shkarkoni librin në formatin KindleEPUB apo PDF dhe kaq.

ManyBooks

ManyBooks është një faqe/site per te shkarkuar ebook falas në një mënyrë shumë të thjeshtë dhe të shpejtë. Ajo mermban qindra vepra, përfshirë klasikët e vjetër nga bota e letërsisë dhe libra më të fundit nga autorë të cilët kanë lejuar që punimet e tyre të shpërndahen në internet. Librat janë në gjuhë të ndryshme.

Për të shkarkuar një ebook nga MayBooks, shfletoni faqet e faqes derisa të gjeni punën e interesit tuaj. Pastaj klikoni në titullin e librit që dëshironi të shkarkoni, një format skedari (p.sh. ePub, Mobi ose PDF ) nga menuja zbritëse Download dhe filloni të shkarkoni punën duke shtypur fillimisht butonin Download dhe pastaj lidhjen që shfaqet në qendra e ekranit. 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse dëshironi të shfletoni punimet në sit bazuar në Autorin ose Temën e mbuluar, mund të përdorni butonat e duhur të vendosur në krye, por kërkimi do të përfshijë libra në të gjitha gjuhët. Nëse shfaqet një kuti që ju kërkon të regjistroheni në gazetën e faqes, refuzoni duke klikuar në “x” të vendosur në të djathtë.

Ebook Gratis

Nëse tashmë keni grumbulluar klasikë dhe tani shkoni në kërkim të veprave më të fundit, ndoshta të bëra nga autorë në zhvillim, mos u mendoni dy herë dhe vizitoni Free Ebook i cili mbledh romane, tregime të shkurtra dhe ese të llojeve të ndryshme.

Punimet janë të gjitha në italisht dhe mund të shkarkohen lehtësisht, thjesht klikoni së pari në kopertinën e tyre dhe pastaj në butonin e shkarkimit në faqen që hapet (në shiritin anësor të djathtë). Ndër formatet e disponueshme të skedarëve janë EPUB dhe PDF.

Store di ebook

Ndoshta jo të gjithë e dinë këtë, por dyqanet zyrtare të kompanive të mëdha si Amazon, Apple, Kobo dhe Google ofrojnë mundësinë e shkarkimit të librave elektronikë falas (si dhe blerjen e atyre me pagesë). Punimet e disponueshme për shkarkim falas mund të jenë të llojeve të ndryshme: ka klasikë të vjetër, por jo vetëm ato. Sidoqoftë, ata pothuajse gjithmonë kanë të përbashkët përdorimin e DRM.

Me pak fjalë, nëse shkarkoni një ebook nga një prej dyqaneve të listuara më poshtë, do të jeni në gjendje ta lexoni atë vetëm në pajisjet dhe aplikacionet e “markave” të caktuara. Për shembull, nëse shkarkoni një libër nga Dyqani Kobo do të jeni në gjendje ta lexoni atë vetëm në lexuesit e ebook të familjes Kobo ose në aplikacionet Kobo; nëse shkarkoni një libër nga Amazon, do të jeni në gjendje ta lexoni atë vetëm në pajisjet dhe aplikacionet Kindle etj. Ka edhe metoda për të anashkaluar këto kufizime, por ato janë në kundërshtim me kushtet e përdorimit të dyqaneve të ndryshme dhe për këtë arsye nuk mund t’ju them më shumë rreth tyre.

Me poshte do të zbuloj se cilat janë dyqanet kryesore të ebook-ut që ju lejojnë të shkarkoni libra falas.

  • Kindle Store – dyqani zyrtar i Amazon, dhe për këtë arsye i lexuesve të ebook-ve Kindle. Ajo strehon si klasikë të mëdhenj nga bota e letërsisë ashtu edhe vepra më të fundit që autorët kanë vendosur të shpërndajnë falas në internet. Nëse jeni një klient i Amazon Prime, ju mund të përdorni Amazon Prime Reading, një shërbim që ju lejon të shkarkoni qindra tituj, përfshirë libra dhe komike në format elektronik pa asnjë kosto, për t’u lexuar vetëm përmes aplikacioneve, shërbimeve dhe pajisjeve të Kindle familja.
  • Mondadori Store – dyqani Mondadori pret dhjetra vepra falas, përfshirë ato të kohëve të fundit, për tu lexuar ekskluzivisht në pajisjet dhe aplikacionet e familjes Kobo.
  • Kobo Store – dyqani zyrtar Kobo. Si dhe ai i Amazon, ai pret qindra libra elektronikë që u përkasin zhanreve, kategorive dhe epokave të ndryshme për t’u shkarkuar falas.
  • LaFeltrinelli – dyqani i librave elektronikë LaFeltrinelli gjithashtu ofron libra falas për pajisjet dhe aplikacionet e familjes Kobo.
  • Librat e Google Play – nëse keni një terminal Android ose dëshironi të lexoni libra elektronikë në kompjuterin tuaj, mund të përdorni hyrjen në dyqanin zyrtar të Google dhe të shkarkoni dhjetra libra falas. Librat elektronikë mund të lexohen drejtpërdrejt nga shfletuesi ose nga aplikacioni Google Play Books për Android.
  • iBooks Store – ky është dyqani Apple ebook. Për ta përdorur atë nga një kompjuter, duhet të përdorni iTunes (Windows) ose aplikacionin iBooks (macOS). Librat e shkarkuar mund të lexohen përmes aplikacionit iBooks për iOS dhe macOS.

Nese pas leximit te nje libri deshironi te shplodheni duke degjuar pak muzike, atehere vizitoni kete faqe per te mesuar se si te shkarkoni muzike falas ose kete faqe per te mesuar se si te shkarkoni muzike falas nga youtube.