Site per libra falas

Ndoshta nuk e dini, por pervec Amazon, iBooks Store, Google Store dhe site te ngjashme, ka disa site per libra falas, që ju lejojnë të shkarkoni në një mënyrë krejtësisht falas dhe ligjore. Këto janë vepra klasike, libra elektronikë nga autorë të pavarur dhe libra të tjerë që u përkasin kkojeve të ndryshëm letrarë që mund të shkarkohen pa ndonjë kosto nga interneti dhe të përdoren, pa asnjë lloj kufizimi, në kompjuterë, lexues të ebook dhe tableta të çdo marke.

Gjithashtu formatet e skedarëve në të cilët shpërndahen librat elektronikë janë nga më të ndryshmet: duke filluar nga ePub-et për lexuesit e ebook-eve “standarde” deri te skedarët mobi për Kindles të Amazon, nga PDF për leximin në tableta dhe PC deri te skedarët RTF/ODT që mund të editohen me çdo softuer për përpunimin e teksteve. Me pak fjalë ke shume zgjedhje.

Permbajtja

Project Gutenberg

Një pikë e vërtetë referimi në panoramën e faqeve/site që ofrojnë libra falas eshte, Project Gutenberg ofron pothuajse 50,000 libra elektronikë në të gjitha gjuhët për t’u shkarkuar pa ndonjë kosto. Këto janë kryesisht vepra të fushës publike dhe klasike të mëdha të letërsisë që nuk mbulohen më nga e drejta e autorit, por ka edhe tekste të mbrojtura nga e drejta e autorit për të cilat autorët kanë lejuar shpërndarjen pa ndonjë kosto.

Për të kërkuar një libër në Projektin Gutenberg, lidhuni në faqen kryesore të dhe klikoni në linkun Book search. Një faqe do të hapet, me një shirit kërkimi brenda. Ketu mund te gjeni tekstet që dëshironi të shkarkoni (lart djathtas) dhe linket për të konsultuar listën e librave më të shkarkuar (Më të shiturit/Bestseller) ose të shtuara së fundmi në sit. Për të shfletuar vetëm librat elektronik në italisht, lidhu me këtë faqe.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni identifikuar një libër me interesin tuaj, klikoni në titullin e tij dhe zgjidhni nëse do ta lexoni direkt në internet (duke klikuar në lidhjen Lexoni librin në internet/Leggi il libro online/Read book online) ose ta shkarkoni në PC tuaj duke zgjedhur një nga formatet në dispozicion (epub, Kindle, HTML, etj.). Duke zgjedhur ikonat Dropbox, OneDrive dhe Google Drive, gjithashtu mund të ruani librat tuaj në hapësirat tuaja të ruajtjes me këto tre shërbime.

Liber Liber

Liber Liber është një site tjeter me libra falas, i cili falë punës së ONLUS dhe mbështetjes së disa sponsorëve, është në gjendje t’i ofrojë publikut përzgjedhje e madhe e librave elektronikë falas në italisht. Veprat janë të gjitha publike, ose në çdo rast nuk mbulohen më nga e drejta e autorit dhe përfshijnë të gjitha llojet kryesore letrare: nga klasikët e mëdhenj deri te librat me poezi, përmes romaneve aventureske, eseve dhe tregimeve për fëmijë. Në të vërtetë ka gjithçka!

Për të shkarkuar një libër nga Liber Liber, lidhu me faqen kryesore të shërbimit dhe shtyp butonin Entra. Pastaj drejtohuni te menuja e librave dhe shfletoni të gjitha veprat e disponueshme për shkarkim bazuar në titullin e tyre ose emrin e autorit të tyre. Nëse preferoni të shfletoni punimet në bazë të temës, klikoni këtu.

Pasi të keni gjetur një ebook që ju intereson, për ta shkarkuar atë në PC tuaj, gjithçka që duhet të bëni është të klikoni në butonin e shkarkimit për formatin e skedarit që preferoni: ePub, PDF, RTF, TXT, ODT ose HTML.

ManyBooks

Një faqe/site tjetër me libra falas eshte ManyBooks, e cila ju lejon të shkarkoni ose lexoni qindra vepra publike drejtpërdrejt në internet në të gjitha gjuhët.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar një libër nga ManyBooks, gjithçka që duhet të bëni është të shfletoni veprat në dispozicion duke përdorur kriteret që preferoni (p.sh. gjuha, autori) dhe të klikoni në titullin e tij. Pastaj duhet të zgjeroni menunë zbritëse të Shkarkimit/Download, të zgjidhni formatin e skedarit në të cilin dëshironi të shkarkoni ebook-un (p.sh. ePub, PDF ose Mobi) dhe të klikoni së pari në butonin Download dhe pastaj në linkun në faqen që hapet.

Nëse dëshironi të lexoni një vepër direkt në internet, pasi të klikoni në titullin e saj, zgjidhni linkun Read Online in Browser Here. Nëse shfaqet një kuti që ju fton të shkruani adresën tuaj të postës elektronike për të marrë e-librat me email, mbylleni atë duke klikuar në “x” në të djathtë.

FeedBooks

FeedBooks është një site me libra falas ende jo shumë i njohur, por që meriton shumë vëmendje. 

Faqja nuk kërkon ndonjë regjistrim dhe është jashtëzakonisht e thjeshtë për t’u përdorur. Për të shfletuar listën me libra falas të disponueshëm, gjithçka që duhet të bëni është të përdorni listën e kategorive në shiritin anësor të majtë. Pastaj, pasi të keni identifikuar librin për ta shkarkuar, klikoni në imazhin e kopertinës dhe zgjidhni nëse do ta shkarkoni në formatin ePub, PDF ose Kindle duke zgjedhur një nga opsionet e disponueshme në faqen që hapet.

Ebook Gratis

E përfundojmë këtë përmbledhje të faqeve nga të cilat mund të shkarkoni libra falas me eBookGratis. Eshtë një portal italian brenda të cilit është e mundur të gjesh e-libra nga autorë të pavarur të cilët kanë dhënë pëlqimin për shpërndarjen falas të veprave të tyre. Përfshin romane, tregime të shkurtra dhe përmbajtje të tjera editoriale të çdo lloi, të tilla si revista elektronike dhe komike.

Për të “shfletuar” bibliotekën eBookGratis, lidhuni në faqen kryesore dhe klikoni në lidhjen Libri qe ndodhet në të majtë lart. Ju do të ridrejtoheni në listën e plotë të librave elektronikë të disponueshëm në faqe, të cilat mund të lëvizni duke përdorur numrat e faqeve të vendosura në fund të ekranit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni identifikuar librin për ta shkarkuar, klikoni së pari në titullin e tij dhe më pas në ikonën e file PDF të vendosur në shiritin anësor të djathtë për të shkarkuar veprën në formatin PDF (të lexueshëm nga shumica e lexuesve të ebook-ve dhe tabletëve).

Wattpad

Wattpad është një shërbim në internet gjithashtu i disponueshëm si një aplikacion për Android, iPhone/iPad dhe Windows Phone që ju lejon të lexoni libra në internet.

Ndryshe nga shumë faqe të tjera të analizuara më parë, nuk ju lejon të shkarkoni libra falas dhe nuk pret klasikë të shkëlqyer të letërsisë. Brenda ju mund të gjeni vetëm tregime të shkurtra dhe romane nga autorë në zhvillim, të cilët kanë vendosur të përdorin këtë platformë për të bërë të njohura veprat e tyre.

Për të hyrë në Wattpad duhet të vërtetoni veten përmes adresës së postës elektronike ose llogarisë në Facebook, ndërsa për të shfletuar të gjitha veprat e disponueshme duhet të zgjidhni një nga llojet e listuara në menunë Discover/Scopri që ndodhet sipër majtas.

BookRepublic

Ju gjithashtu mund të gjeni shumë libra falasBookRepublic, por para se të vazhdoni të shkarkoni librat elektronikë duhet të krijoni një llogari falas në këtë faqe interneti. Pastaj kliko në Regjistrohu për të marrë menjëherë ulje prej 2 eurosh/Registrati per avere subito 2 euro di sconto, vendosur në të djathtë dhe plotësoni formularin që ju është propozuar. Prandaj vendosni shenjën e kontrollit pranë artikullit Unë pranoj kushtet e përdorimit/Accetto i termini d’uso për të pranuar kushtet e përdorimit të shërbimit dhe klikoni në butonin Regjistrohu/Registrati për të përfunduar regjistrimin.

Nëse nuk doni të humbni shumë kohë, mund të regjistroheni në sit edhe duke përdorur llogaritë tuaja në Facebook, Twitter dhe Google. Thjesht klikoni në butonat e duhur në vend që të plotësoni formularin standard të regjistrimit BookRepublic.

Kur regjistrimi të ketë përfunduar, kthehuni në faqen BookRepublic me libra elektronikë falas, shfletoni të gjithë titujt e disponueshëm sipas kriterit që ju preferoni (titulli ose autori sipas rendit alfabetik) dhe klikoni në posterin e librit që dëshironi të shkarkoni. Në faqen që hapet, klikoni në Shto në shportë/Aggiungi al carrello, pastaj në Vazhdo/Continua dhe plotësoni formularin që ju është propozuar me adresën tuaj të banimit.

Në fund, klikoni mbi Plotësoni porosinë/Concludi l’ordine, pastaj në Procedi all’acquisto/Vazhdoni të Bleni dhe Shkarkoni Tani/Scarica ora dhe libri do të shkarkohet në PC tuaj. Të gjitha llojet e romaneve dhe tregimeve janë të disponueshme, ndërsa formati i paracaktuar i shkarkimit është epub (i optimizuar për lexuesit e ebook).

Kindle Store

Ndoshta jo të gjithë e dinë këtë, por Kindle Store në Amazon pret një përzgjedhje të madhe me libra falas. Siç kuptohet lehtë, këto janë pothuajse ekskluzivisht klasike të shkëlqyera të botës së letërsisë, por ka edhe vepra nga autorë bashkëkohorë që kanë vendosur të shpërndajnë veprat e tyre në internet.

Për të shkarkuar e-librat falas nga Kindle Store, të gjithë ju duhet të bëni është të hyni në llogarinë tuaj Amazon, të zgjidhni punën që ju intereson dhe të klikoni në butonin Bleni tani me 1-klikim/Acquistare adesso con 1-click në faqen që hapet.

Unë gjithashtu theksoj se nëse jeni një klient i Amazon Prime, ju mund të përdorni në katalogun Amazon Prime Reading, i cili ka mbi 500 libra elektronikë dhe komikë në format elektronik për tu shkarkuar dhe lexuar pa ndonjë kosto.

Librat, të cilët janë në formatin Kindle mund të lexohen vetëm përmes pajisjeve, shërbimeve dhe aplikacioneve Kindle, dërgohen automatikisht në pajisjen e zgjedhur në menunë Send to/Invia a.

LaFeltrinelli

Faqja LaFeltrinelli ofron libra falas per tu shkarkuar. Këto janë libra të destinuar ekskluzivisht për pajisjet dhe softuerin e familjes Kobo, kështu që ato mund të lexohen vetëm në këtë të fundit.

Për të parë listën e titujve në promovim, vizitoni lidhjen që sapo dhashë. Pastaj identifikoni punimet që ju interesojnë dhe shtoni ato në karrocën tuaj duke klikuar fillimisht në kopertinat e tyre dhe më pas në butonin Shto në shportë/Aggiungi al carrello në faqen që hapet. Pasi të keni zgjedhur të gjithë librat elektronikë për të shkarkuar, hyni në karrocën tuaj duke klikuar në ikonën e duhur të vendosur në të djathtë, shtypni butonin Shko tek arka/Vai alla cassa dhe krijoni një llogari në faqen e internetit të LaFeltrinelli duke klikuar në butonin Regjistrohuni/Registrati (nëse dëshironi të regjistroheni adresa juaj e postës elektronike) ose në butonin Facebook (nëse dëshironi të regjistroheni në llogarinë tuaj në Facebook). Padyshim që nëse jeni regjistruar tashmë në sit mund ta kaloni këtë hap.

Pasi të ketë përfunduar regjistrimi, kthehuni te karroca juaj, shtypni butonin Shko te arka/Vai alla cassa dhe keni mbaruar.

Kobo Store/Mondadori Store

Nëse keni një lexues ebook të linjës Kobo, unë sugjeroj që të vizitoni edhe Dyqanin Mondadori apo Dyqanin Kobo, ku mund të gjeni një gamë të gjerë me libra falas për pajisjet dhe aplikacionet e familjes Kobo.

Për të shkarkuar punimet, gjithçka që duhet të bësh është të identifikohesh me llogarinë tënde dhe t’i shtosh ato në karrocë (pak si u pa me dyqanet për të cilat kemi folur më parë).

Google Play Books

Google Play Books është dyqani i librave elektronikë të Google. Ju lejon të lexoni libra falas direkt në internet dhe t’i shkarkoni ato offline në të gjitha terminalet Android (përmes aplikacionit me të njëjtin emër i cili duhet të instalohet paraprakisht në shumicën e telefonave inteligjentë dhe tabletëve të animuar nga sistemi operativ android).

Për të lexuar një libër nga librat e Google Play, gjithçka që duhet të bëni është të zgjidhni imazhin e kopertinës dhe të shtypni së pari në butonin Falas/Gratis/Free dhe më pas në butonin Lexo/Leggi/Read në faqen që hapet. Sigurisht, për ta bërë këtë duhet të jesh i lidhur me llogarinë tënde të Google.

iBooks Store

Nëse keni një iPad, unë ju rekomandoj shumë të bëni një udhëtim ne Apple iBooks Store, i cili pret mjaft libra falas qe mund te shkarkohen. Midis këtyre janë edhe klasikët e vjetër dhe veprat e autorëve bashkëkohorë.

Për të hyrë në dyqanin iBooks nga kompjuteri juaj ju nevojitet iTunes, ndërsa për të lexuar ebooks e shkarkuar prej tij duhet të përdorni aplikacionin iBooks për iPad, iPhone dhe macOS.

Audible

Një shërbim tjetër që ju rekomandoj të përdorni për të lexuar libra falas është Audible, pasi, megjithëse paguhet (kushton 9,99 €/muaj), mund të provohet falas për 30 ditë.

Nëse nuk keni dëgjuar kurrë për të, duhet të dini se Audible është një shërbim Amazon që ju lejon të dëgjoni libra audio, podcast, seri audio, por edhe përmbajtje origjinale (Audible Originals). Katalogu i tij është, në fakt, shumë i gjerë dhe përfshin mbi 50,000 tituj, për më shumë se 200,000 orë dëgjim.

Në fund të periudhës së provës, për të vazhduar ta përdorni, duhet të merrni një abonim. Abonimi rinovohet automatikisht, por në çdo kohë, mund ta anuloni atë pa pagesa shtese përmes faqes zyrtareAudible.

Audible është një shërbim multiplatform: për ta përdorur atë mund të shkarkoni aplikacionin e tij falas për Android (versioni 4.4 ose më i lartë) nga Play Store, për iOS (iOS 11 ose më i ri) nga App Store ose për Windows 10, përmes Microsoft Store. Përndryshe, ju mund të dëgjoni librat zanorë nga faqja e saj zyrtare gjithashtu. Në këtë rast i vetmi mjet i nevojshëm është një shfletues/browser interneti.

Pasi të keni shkarkuar dhe filluar aplikacionin Audible në pajisjen tuaj dhe pasi të jeni lidhur me faqen e tij zyrtare, bëni regjistrimin duke krijuar një llogari në Amazon.

Në këtë pikë, në mënyrë që të dëgjoni libra audio falas, duke përfituar nga prova falas 30-ditore, futni një mënyrë pagese të vlefshme (kartë krediti ose debiti) për të aktivizuar abonimin.

Pasi të keni regjistruar dhe aktivizuar me sukses një llogari, mund të shfletoni katalogun e librave audio, duke iu referuar seksionit kryesor të shërbimit (quhet EksploroAndroid dhe iOS), i cili tregon një listë të librave audio të rekomanduar.

Pastaj lokalizoni librin që ju intereson dhe më pas shtojeni në seksionin Biblioteka duke shtypur butonin Shto në Bibliotekë. Tani, nëse jeni duke punuar përmes aplikacionit Audible për Android ose iOS, shtypni në kopertinën e një libri audio të shtuar në Bibliotekën tuaj, për të filluar shkarkimin dhe më pas riprodhimin multimedial.

Nëse, nga ana tjetër, preferoni të veproni nga faqja zyrtare e internetit e Audible, pasi të keni identifikuar një libër audio për të dëgjuar, klikoni në butonin Shto në Bibliotekë/Aggiungi alla Libreria. Pasi të kete mbaruar kjo, klikoni në butonin Dëgjo Tani/Ascolta ora, për të filluar riprodhimin multimedial.