Si te zgjedhesh nje televizor

Si te zgjedhesh nje televizor

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te zgjedhesh nje televizor, duke ju treguar karakteristikat kryesore qe duhet te keni parasysh perpara se te beni zgjedhjen tuaj perfundimtare.

Permbajta

Si te zgjedhesh nje televizor: Midis Televizor Smart dhe jo smart

Si fillim te flasim per ndryshimin midis një televizori Smart dhe një televizori te zakonshem jo smart. Të parët dallohen nga televizorët e zakonshem për mundesine e lidhjes se tyre me internetin dhe instalimin apo perdorimin e aplikacioneve, si YouTube, rrjetet sociale dhe shikimin e përmbajtjes online.

 Një televizor smart/inteligjent zakonisht ka një sistem operativ të avancuar, njësoj si ai i telefonave ose kompjuterave tuaj dhe kur zgjidhni një model televizori duhet të keni parasysh gjithmonë se cili sistem operativ është i instaluar (prsh android) pasi lista e përputhshmërisë së produktit me aplikacionet varet nga kjo.

Si te zgjedhesh nje televizor

Sistemi operativ luan një rol kyç në numrin e aplikacioneve të disponueshme per instalim dhe lehtësinë e përdorimit të televizorit. Sistemet operative më të përhapura janë: Tizen nga Samsung (i pranishëm në modelet më të fundit), WebOS nga LG dhe Android TV, i cili sheh ne Sony dhe Philips disa nga promovuesit e tij më të rëndësishëm dhe sjell të gjitha aplikacionet e disponueshme sikur te ishte në telefon dhe tabletët.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në anën harduerike, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet fuqisë së procesorit, nga i cili varet shpejtësia me të cilën televizori hap aplikacionet e ndryshme. Gjithashtu duhet t’i kushtoni vëmendje mbështetjes per Wi-Fi sepse jo të gjithë televizorët inteligjentë janë në gjendje të lidhen me rrjetin me valë dhe disa mbështesin vetëm lidhjen kabllore (Ethernet) dhe kërkojnë një çelës që mund të blihet veçmas për lidhjen Wi-Fi. 

Së fundi, duhet të keni parasysh se ka pajisje shumë të lira, të tilla si Google Chromecast dhe Android TV Boxes, të cilat, nëse është e nevojshme, ju lejojnë të transformoni televizorët tradicionalë në televizorë inteligjentë.

Si te zgjedhesh nje televizor: Teknologjitë

Televizorët e gjeneratës së fundit nuk janë të gjithë njësoj, madje edhe në gamën më të lartë të produkteve mund të ketë dallime thelbësore midis modeleve të prodhuara nga kompani të ndryshme. Për shembull, Sony dhe LG po fokusohen mbi të gjitha në OLED, i cili ofron ngjyra të zeza shumë të thella dhe një gamë të madhe ngjyrash, ndërsa Samsung preferon të fokusohet në teknologjinë më të fundit Quantum Dot e cila garanton besnikëri më të mirë të ngjyrave, por me një raport më të ulët kontrasti se sa OLED.

Si te zgjedhesh nje televizor

Më poshtë ju ofroj një sërë rekomandimesh në mënyrë që të orientoheni më mirë në zgjedhjen e teknologjive te ndryshme për televizorë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si te zgjedhesh nje televizor: LCD, LED, OLED, Plazma

Zgjedhja midis televizorëve plazma, LCD, LED dhe OLED është më e thjeshtë nga sa mund ta imagjinoni. Teknologjia e plazmës tani është e vjetëruar, televizorët e këtij lloji konsumojnë shumë korent dhe nxehen shume. Ju këshillojme t’i shmangni ato edhe sepse tani ka shumë pak në treg. LCD dhe LED janë pothuajse e njëjta gjë sepse TV LED janë LCD që përdorin LED në vend të llambave fluoreshente për ndriçimin e pasëm, një faktor ky që redukton në mënyrë drastike konsumin e energjisë dhe i bën ato më të hollë

Së fundi ka OLED, të cilat janë edhe më efikase se LED për sa i përket konsumit, ato sigurojnë ngjyra të zeza shumë të thella sepse pikselët mund të fiken individualisht nëse është e nevojshme, por aktualisht ato janë ende shume të shtrenjta. Prandaj si perfundim, per te kursyer edhe para, duhet te përqendrohuni te një televizor LED.

Quantum Dot

Disa nga prodhuesit kryesorë të televizorëve po tregtojnë televizorë LED të quajtur Quantum Dot. Këta televizorë bazohen në një teknologji të re të dritës së prapme që përdor mikrokristale për një paraqitje më të saktë të ngjyrave. Mikrokristalet ndriçohen me një rreze drite blu dhe në këtë mënyrë ata janë në gjendje të riprodhojnë një gamë më të gjerë ngjyrash në ekran sesa ajo e televizorëve klasikë LED. Duhet thënë se për momentin është një teknologji e rezervuar për disa nga produktet me te shtrenjta, por gjërat mund të ndryshojnë në të ardhmen.

Televizorë të harkuar

Disa kompani po prodhojne televizorë me ekran të harkuar.Tani le te shikojme se cila eshte difernca me televizoret me ekran normal.

Si te zgjedhesh nje televizor

Në përgjithësi, televizorët e harkuar ofrojnë një përvojë më mbështjellëse për shikuesin ndryshe nga ekranet e sheshta, sepse e bëjnë ekranin të duket më i madh, por gjithashtu kanë disa të meta. Para së gjithash, për të shijuar plotësisht këtë format duhet të qëndroni përballë ekranit sepse duke lëvizur anash shikimi është shumë më i kufizuar se ai i ekraneve normale.

Si te zgjedhesh nje televizor: Karakteristikat teknike

Kur zgjidhni një televizor, është thelbësore të njihni përkufizimet e karakteristikave teknike për të kuptuar se cili model është më i mirë se një tjetër pa pasur nevojë ta provoni domosdoshmërisht. Më poshtë ju ofrojme disa perkufizime bazë për t’ju drejtuar në blerjen tuaj.

Rezolucioni

Shumica e televizorëve në treg kanë tre lloje rezolucioniHD Ready e barabartë me 1280×720 piksele ose 1366×768 piksele, Full HD që është e barabartë me 1920×1080 piksele dhe Ultra HD (i quajtur edhe 4K ) që është e barabartë me 3840×2160 piksele. TV me rezolucion 8K ( 7680×4320 piksele), të cilat përdorin algoritme komplekse të inteligjencës artificiale për të kthyer sinjalet e prodhuara në Full HD ose 4K në 8K. Për shkak të mungesës së përmbajtjes televizive ne 8K, për momentin nuk do ta rekomandoja këtë lloj televizori, pervec, nëse dëshironi te bleni më të mirin qe ekziston sot dhe jeni të gatshëm të shpenzoni shume para.

Vëzhgimi më banal që mund të bëhet në lidhje me rezolucionin është në lidhje me faktin se sa më i gjerë të jetë rezolucioni, aq më i mirë është cilësia e imazhit. Kjo është e pamohueshme, por duhet të kemi parasysh edhe faktin që televizorët më të avancuar, ata me rezolucion 4K, janë pak më të shtrenjtë se Full HD. Në fakt, vitet e fundit ka pasur shumë përmbajtje që ju lejojnë të shijoni plotësisht këtë format, veçanërisht në shërbimet e transmetimit online ose në shërbimet televizive me pagesë premium. 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si perfundim, mund të themi se blerja e një televizori 4K Ultra HD është e këshillueshme nëse kombinohet me një abonim premium te ofertave televizive, por kini kujdes: nëse përdorni një shërbim online, sigurohuni që të keni shpejtesi interneti te mjaftueshme per shkarkimin për të qenë në gjendje të menaxhoni 4K (rreth 30 Mbps konstante).

Ju këshilloj të zgjidhni një televizor 4K Ultra HD edhe nëse keni një console PS4 Pro ose dëshironi të blini një të tillë në të ardhmen, pasi lojrat më të fundit në treg mund të ekzekutohen edhe në 3840×2160 piksel tipike e 4K. Nuk ju këshillojme televizorët HD Ready, ata tashmë janë të vjetëruar dhe nuk janë shumë më të lirë se ato Full HD.

HDR

Disa televizorë të rangut të lartë mbështesin teknologjinë HDR (High Dynamic Range), e cila ju lejon të keni të gjitha ato nuanca të hijeve, dritave dhe ngjyrave në ekran që televizorët normalisht nuk na tregojnë.

Për disa, kjo është një nga risitë më të mëdha që nga prezantimi i definicionit të lartë, por për momentin vjen me një çmim të lartë. Aktualisht, në fakt, vetëm disa modele televizoresh të nivelit të mesëm ose të lartë mbështesin HDR.

Mbështetje 3D

Mbështetja per shikimin e transmetimeve ne 3D ju lejon të përmirësoni thellësinë e imazheve të riprodhuara në ekran duke shfrytëzuar teknologji të ndryshme, me syze aktive dhe pasive që ndryshojnë per metodat e përdorura. Ky është një standard që pothuajse është harruar nga industria, ndaj ju këshilloj të mbështeteni në karakteristika të tjera kur zgjidhni televizorin tuaj të ri.

Numri i hyrjeve

Me përhapjen e shume paisjeve teknologjike dhe konzollave të lojërave, është e rëndësishme të blini një televizor që ka një numër të madh hyrjesh HDMI. Duhet të theksohet gjithashtu se disa pajisje, të tilla si lojtarët Blu-Ray 4K, kanë nevojë për porte HDMI 2.0 (si dhe një TV UltraHD) për të kryer plotësisht punën e tyre.

Po aq i rëndësishëm është numri i portave USB të disponueshme në televizor, të cilat përdoren për të lidhur disqet e ngurtë, disqet USB dhe pajisjet si dongles HDMI. Nëse keni ndërmend të lidhni një marrës ose një sistem audio të jashtëm me televizorin, prania e një dalje audio optike mund t’ju ndihmojë gjithashtu (përveç folesë së zakonshme të kufjeve, tani e pranishme në të gjithë televizorët, dhe hyrjet HDMI).

Si te zgjedhesh nje televizor: Standardet e mbështetura

Në fletën e të dhënave të një televizori ka edhe shkurtesa që tregojnë standardet e transmetimit të mbështetura nga pajisja: DVB-T tregon mbështetjen për standarde dixhitale tokësore; Mbështetje DVB-T2 për gjeneratën e re dixhitale tokësore (e cila po zëvendëson ngadalë DVB-T); DVB-S dhe DVB-S2 tregojnë televizorët e pajisur me një sintonizues satelitor. 

Por kini kujdes: mbështetja e plotë për gjeneratën e re dixhitale tokësore garantohet vetëm nga televizorët të cilët përveçse janë të pajtueshëm me teknologjinë DVB-T2, mbështesin kodin H.265/HEVC. Para se të zgjidhni televizorin tuaj të ardhshëm, merrni parasysh këtë parametër.

Sloti Common Interface Plus (CI+)

Sloti Common interface Plus (CI+) është foleja ku është instaluar CAM për leximin e smart card (dmth për aksesimin e shërbimeve dixhitale tokësore me pagesë). Është i pranishëm në shumicën e televizorëve aktualisht në treg, por mund të mungojë në disa modele më të lira.

Karakteristika të tjera

Disa karakteristika të tjera që ju rekomandoj t’i merrni parasysh përpara se të blini një televizor i gjeni me poshtë.

  • Refresh rate: është një vlerë që tregon frekuencen e perditesimit të imazheve në ekran. Mund të jetë 50Hz, 100Hz ose 200Hz, por disa prodhues përdorin shifra më të larta (p.sh. 400Hz, 800Hz ose 1000Hz) për të treguar adoptimin e teknologjive që përpunojnë imazhin për ta bërë atë më të butë. Për tregun amerikan, standardet e miratuara janë 60Hz, 120Hz dhe 240Hz, kështu që në fletët e të dhënave të disa televizorëve mund të gjeni këto vlera në vend të tonave 50Hz, 100Hz dhe 200Hz. Duhet gjithashtu të theksohet se disa prodhues vlerësojnë teknologjitë e tyre të përpunimit të lëvizjes me vlera të ndryshme nga Hz. Për shembull, LG përdor PMI dhe Samsung PQI, kështu që nuk është gjithmonë e mundur të krahasohen drejtpërdrejt vlerat e televizorëve nga dy prodhues të ndryshëm.
  • Konsumi i korentit: televizorët ndizen për disa orë në ditë. Blini një me një klasë të lartë energjie nëse nuk dëshironi të paguani fatura të larta. Klasat e energjisë variojnë nga klasa D (më e keqja) në klasën A+++ (më e mira).
  • Garancia: disa televizorë, nëse importohen, mund të mos kenë garancinë standarde evropiane me të cilën jemi mësuar. Kontrolloni me kujdes përpara se të finalizoni blerjen tuaj.
  • Mbështetja Miracast, Google Cast, AirPlay 2 dhe DLNA: disa televizorë inteligjentë janë të pajisur me mbështetje për teknologji të ndryshme që ju lejojnë të transmetoni përmbajtje audio/video në televizor me valë. Ndër këto teknologji, vë në dukje Miracast, të integruar në shumë kompjuterë Windows dhe pajisje Android; Google Cast, i cili ju lejon të përfitoni nga teknologjia Chromecast pa përdorur çelësin Google; AirPlay 2 i Apple i integruar në të gjitha pajisjet apple dhe DLNA, i pajtueshëm me të gjitha pajisjet, por më i kufizuar se të tjerët, pasi nuk lejon transmetimin e drejtpërdrejtë të ekranit, por vetëm atë të përmbajtjeve individuale.
  • Ndriçimi: niveli maksimal i ndriçimit të një televizori tregohet në Nit (cd/m2). Për më shumë informacion, konsultohuni me këtë faqe Wikipedia.
  • Kontrasti: Raporti i kontrastit të një televizori tregon raportin e ndriçimit të një imazhi të bardhë me një imazh të zi. Shprehet duke përdorur formulën x:1, ku x përfaqëson shkallën e shkëlqimit të së bardhës në krahasim me të zezën.
  • Këndi i shikimit: ky është këndi maksimal nga i cili është e mundur të shikoni imazhin në ekran pa shtrembërim (dmth me ngjyra dhe shkëlqim optimal). Shprehet duke përdorur formulën x:x, ku në vend të x ka këndin maksimal të shikimit.