Si te zgjedhesh nje fshese me korent

Ne kete udhezues do ju tregojme se si te zgjedhesh nje fshese me korent (elektrike). Ne fakt ka lloje te ndryshme fshesash, dmth nga ato qe kane kabull per tu lidhur me korentin, nga ato qe punojne me bateri, nga ato qe trupi eshte i lidhur me fshesen permes tubit dhe terhiqet me rrota etj.

Permbajtja

Si te zgjedhesh nje fshese me korent (e gjitha nje trup)

Tani do ju tregojme se cfar aspektesh duhet te merni parasysh kur zgjidhni nje fshese me korent e ndertuar e gjitha si nje trup i vetem. Ato janë më të lehta për t’u përdorur dhe peshojne pak, megjithatë kane fuqi thithese me te vogel si dhe hapesire me te vogel per te mbajtur pluhurat.

Lloji i dyshemesë

Si te zgjedhesh nje fshese me korent

Aspekti i parë për të vlerësuar është të kuptoni llojin e dyshemesë që keni ndërmend të pastroni. Në fakt ka fshesa elektrike që janë më të përshtatshme për dysheme të lëmuara, pra pllaka, ndërsa të tjerat janë më efikase në qilima.

Për këtë arsye është e nevojshme që nevojat tona t’i kemi shumë të qarta, për shembull nëse duhet të pastroni qilima do t’ju duhet një pajisje e fuqishme, e përshtatshme për pastrim të thellë, por e pajisur me aksesorë dhe furça delikate që nuk dëmton.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në mënyrë të ngjashme, në rastin e dyshemeve prej druri dhe me parket, një fshesë elektrike me furça me qime shumë të forta mund të jetë e dëmshme. Për këtë ju mund të zgjidhni një fshesë elektrike të pajisur me një furçë rrotulluese të motorizuar që mund të fiket.

Edhe dyshemetë prej guri prej porcelani, edhe pse më pak delikate se qilimi dhe druri, mund të jenë një lloj sipërfaqeje e vështirë për t’u pastruar për shkak të pluhurit që mund të bllokohet midis fugave të pllakave, kështu që ju duhet të zgjidhni një fshesë elektrike me një thithje më të fortë.

Metoda e mbledhjes

Si te zgjedhesh nje fshese me korent

Një tjetër ndryshim midis modeleve është metoda e grumbullimit të pluhurit, dmth nëse fshesa përdor qese, që duhet të ndërrohet periodikisht, ose rezervuarin i cili do të zbrazet pasi të mbushet dhe me pas rivendoset.

Nëse ka një qese, përgjithësisht në plastikë, kjo mund të jetë nje perdorimshe, dhe për këtë arsye pasi të mbushet duhet të zëvendësohet me një qese të re, ose të ripërdorshme dhe në këtë rast mund të zbrazet dhe të përdoret përsëri. Është e qartë se ne kete rast do t’ju duhet të shtoni edhe koston e qeseve zëvendësuese në koston e fshesës me korrent.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Përdorimi i një fshesë elektrike me një qese njëpërdorimshe tregohet veçanërisht në rastin e personave alergjikë ndaj pluhurit sepse me këtë sistem pluhuri i mbledhur izolohet dhe nuk shpërndahet në ajër, gjë që është e pashmangshme gjatë zbrazjes.

Fshesat elektrike pa qese, përdorin rezervuarin plastik, i cili zakonisht ndodhet në pjesën e pasme të pajisjes, për të mbledhur papastërtitë që thithen.

Rezervuari i lëvizshëm është përgjithësisht më pak i madh se qesja, megjithatë duke qenë prej materiali transparent do të mund të dini saktësisht se kur është momenti i saktë për ta zbrazur dhe pastruar. Heqja e rezervuarit nuk është aspak e komplikuar, thjesht duhet të shtypni një levë ose buton që do të lejojë që ajo të hiqet.

Ky lloj fshese elektrike është tipik për fshesat më të fundit të teknologjisë ciklonike. Kjo teknologji ndan papastërtitë nga ajri falë forcës centrifugale të krijuar në rezervuar. Brenda, ka një helikë që krijon një ciklon të vërtetë ajri, i aftë për të grumbulluar vetëm mbeturinat dhe jo ajrin e thithur gjatë operimit.

Si te zgjedhesh nje fshese me korent: Punon me korent apo bateri; plus pesha

Si te zgjedhesh nje fshese me korent

Ashtu si pothuajse të gjitha pajisjet që tani përdorim çdo ditë, edhe fshesat elektrike mund të jenë me kabllo ose pa kabllo, kështu që një detaj tjetër që duhet marrë parasysh është furnizimi me energji elektrike.

Le të fillojmë duke thënë se fshesat që duhet të lidhen me rrymën elektrike për të punuar, të quajtura fshesa me kabllo, kanë motorin më të fuqishëm dhe për rrjedhojë mundësinë e fshirjes me forcë më të madhe.

Një avantazh tjetër është padyshim autonomia, pasi nuk ka bateri për t’u rimbushur, fshesat elektrike me kabllo mund të përdoren edhe në hapësira shumë të mëdha pa i mbaruar kurrë bateria.

Megjithatë, ato mund të jenë të papërshtatshme nëse kablloja nuk është shumë e gjatë dhe për këtë arsye jeni të detyruar të ndërroni prizën disa herë gjatë ciklit të pastrimit, pa marrë parasysh faktin se i njëjti kabllo mund të ngatërrohet midis këmbëve të karrigeve dhe tavolinave.

Në këtë pikë, alternativa është një fshesë pa tel dmth me bateri. Duke qenë me bateri, pasi të përfundojë cikli i rikarikimit, ato mund të përdoren në çdo ambient, qoftë edhe në hapësira të vogla apo në shkallë, deri në fund të autonomisë së tyre, e cila normalisht, në fshesat më moderne, zgjat mesatarisht 20-30 minuta.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Çmimi që duhet paguar për këtë komoditet me një fuqi mesatare thithëse më e ulët se ato me kabull, është përgjithësisht më e lartë.

Një vlerësim tjetër duhet bërë padyshim për peshën. Duhet të keni parasysh që fshesa elektrike duhet të jetë e lehtë për t’u përdorur dhe për këtë arsye te peshoje sa me pak të jetë e mundur.

Një model i lehtë i fshesës elektrike mund të peshojë nga 2 deri në 3 kg, prandaj përveçse është praktik, është edhe më i lehtë për t’u transportuar nga një dhomë në tjetrën.

Si te zgjedhesh nje fshese me korent: Fuqia

Si te zgjedhesh nje fshese me korent

Kur flasim për fuqinë e një pajisjeje, zakonisht i referohemi konsumit të energjisë (Watt). Në rastin e fshesave elektrike, duhet t’i referohemi fuqisë së thithjes, e matur dhe e shprehur në vat ajri (AW).

Air wat, është raporti ndërmjet sasisë së rrymës elektrike dhe vëllimit të ajrit të tërhequr në një orë. Me pak fjalë, është njësia që identifikon efikasitetin e thithjes. Gjithmonë kontrolloni, në fletën e të dhënave teknike të fshesës elektrike, qe te bëhet gjithmonë fjale per AW dhe jo në W. Një produkt i mirë varion midis 250 dhe 400 vat.

Parametrat e mëposhtëm të fuqisë që mund të merren parasysh gjatë fazës së blerjes.

  • Pascal (kPa): njësia e matjes së presionit, e cila në rastin e fshesave elektrike identifikon depresionin e shkaktuar nga vetë fshesa. Vlera e tij duhet të jetë midis 13 dhe 22 kpA.
  • Kolona e ujit (mm/H2O): është presioni që mund të ushtrojë një fshesë elektrike në bazën e një kolone uji prej një milimetri. Një vlerë ideale është midis 1300 dhe 2200 mm/H2O.
  • Watt (W): tregon energjinë elektrike të konsumuar nga fshesa me korrent. Normalisht fuqia e nje fshese elektrike ne vat eshte midis 1200 W dhe 2200 W, por nuk eshte e thene qe sa me i larte te jete numri i vateve aq me shume do te thithe fshesa, por thjesht do te konsumoje me shume korent.

Filtri

Si te zgjedhesh nje fshese me korent

Në mënyrë që pluhuri të mos zhvendoset thjesht nga një pikë në tjetrën në dhomë, fshesa elektrike duhet të jetë e pajisur me një filtër që bllokon pluhurin brenda kontejnerit ose qeses dhe nuk e riqarkullon atë.

Shumica e fshesave elektrike aktualisht në treg janë të pajisura me filtra HEPA të cilët falë strukturës së tyre kapin edhe grimcat më mikroskopike të pluhurit, duke minimizuar sasinë e alergjenëve që mund të çlirohen në ajër.

Filtri HEPA mund të lahet nën ujë të rrjedhshëm dhe për këtë arsye me mundësinë e pastrimit dhe ripërdorimit, ose bëhet i papërdorshëm në kontakt me ujin dhe për këtë arsye duhet të zëvendësohet me një frekuencë të bazuar në përdorimin e fshesës elektrike. Përgjithësisht një filtër HEPA zgjat nga 6 muaj deri në dy vjet.

Aksesorë

Si te zgjedhesh nje fshese me korent

Një aspekt tjetër që duhet marrë parasysh kur zgjidhni një fshesë elektrike është sigurisht ai i aksesorëve të ofruar, të cilët ju lejojnë të arrini qoshet e ngushta të shtëpisë, por edhe pikat më të larta si raftet dhe tavanet.

Pastaj kontrolloni nëse ka lloje të ndryshme furçash me motor, ndoshta me qime të forta për të hequr papastërtitë ose mini-furçat për qimet e kafshëve shtëpiake. Gjithashtu, nëse keni qilima, do t’ju duhet një furçë me qime më të buta.

Së fundi, disa fshesa elektrike mund të përkufizohen gjithashtu si “2 në 1”, që do të thotë se rezervuari mund të hiqet dhe të përdoret si një fshesë me vete per therrimet.

Si te zgjedhesh nje fshese me korent (kur fshesa eshte e lidhur me trupin me tub)

Tani do te flasim per disa aspekte qe duhen te meren parasysh kur zgjidhni nje fshese me korent e cila ka nje trup me rrota dhe terhiqet neper shtepi gjate pastrimit. Kuptohet qe keto lloje fshesash jane me pak te manovrueshme por kane nje fuqi me te madhe thithese dhe vend me te madh per te mbajtur pluhurat.

Dizajni

Faktori i parë që duhet marrë parasysh kur zgjidhni një fshesë me korrent është sigurisht ai që lidhet me dizajnin e saj. Në përgjithësi mund të dallojmë dy filozofi të ndryshme në këtë fushë, me disa përjashtime të cilat do t’i diskutojmë në fund të kapitullit.

Varianti i parë është ai që quhet edhe fshesë elektrike, e cila e ka marrë emrin nga fakti se në fakt duket si një fshesë. Sigurisht, jo plotësisht në kuptimin e drejtpërdrejtë, por le të themi se është më shumë një ngjashmëri. Një fshesë elektrike në fakt shtrihet vertikalisht, me dorezën e mbajtur në njërën dorë dhe kalohet përpara dhe mbrapa si çdo fshesë me korrent.

Avantazhi i këtij modeli është se është jashtëzakonisht kompakt, me gjithë hapësirën e zënë të mbyllur në atë që mund ta përkufizojmë si një lloj cilindri vertikal. Nëse ruhet në dollap së bashku me fshesa të tjera, do të marrë vetëm një pak centimetra shtesë dhe nuk do t’ju duhet të shqetësoheni për tubin ose mjetet e tjera, pasi nuk ka asgjë më shumë se trupin e tij.

Është gjithashtu shumë i dobishëm dhe i lehtë për t’u mbajtur si dhe për të lëvizur nëpër dhomë, por mos u mashtroni duke menduar se është po aq i mire sa një fshesë. Në të vërtetë, duke qenë se të gjitha pjesët mekanike janë të përqendruara në trup dhe do t’ju duhet ta mbani gjithmonë këtë trup në dorë, sigurisht që është më i rëndë dhe më i lodhshëm për t’u trajtuar sesa një model klasik.

Do t’ju duhet të levizni peshën e saj të plotë gjatë gjithë kohës. Sidomos nëse duhet të pastroni perdet, mund të jetë mjaft e lodhshme në planin afatgjatë. Për më tepër, këto modele janë pak më pak të fuqishme dhe kanë pak më pak kapacitet se homologët e tyre klasikë.

Fshesat me korent te zakonshme, janë ato që kanë një trup që mbetet gjithmonë në dysheme dhe mund të tërhiqeni me rrota ose me dorezë. Prej tij fillon tubi i cili më pas do të jetë mjeti për të kaluar përreth për të mbledhur papastërtitë.

Avantazhet dhe disavantazhet janë diametralisht të kundërta me ato të fshesës elektrike me trup te vetem. Këtu po flasim për një mjet më shume të bezdisshëm për të levizur nëpër shtëpi, por është padyshim më i lehtë për t’u përdorur. Gjithashtu këto modele janë përgjithësisht pak më të fuqishme dhe kanë një depozite më të madhe.

Së fundi, janë fshesat industriale me qese, d.m.th ato që janë në përgjithësi cilindra të mëdhenj që janë shumë të rëndë dhe jo tamam elegantë për syrin. Nuk janë diçka që nevojitet shpesh në shtëpi, por mund të keni nevoja specifike. Këto janë veçanërisht të fuqishme, por edhe të mëdha dhe bejne shume zhurme.

Si te zgjedhesh nje fshese me korent: Zhurma

Fshesat me korrent bëjnë zhurmë, por ka nga ato që bëjnë pak zhurmë dhe ato qe bëjnë vërtet një rrëmujë të madhe. Epo, para se të blini, duhet të pyesni veten se sa njerëz do të shqetësoni dhe a duroni dot zhurmat.

Nëse jetoni vetëm në shtëpinë tuaj, ose jeni të rrethuar nga njerëz ose situata që ju lejojnë njëfarë fleksibiliteti në këtë kuptim, mund të blini modelin që preferoni pa u menduar shumë për të. Nëse keni një apartament me mure të hollëfëmijë të vegjël ose fqinjë të bezdisshëm, atëherë zhurma e lëshuar bëhet diçka prioritare.

Sigurisht, fshesa me korrent më e mirë dhe qe nuk ben zhurme kushton pak më shumë se sa homologët e saj më të zhurmshëm, por këto nuk janë shifra te medha dmth me 50 ose 100 euro diference. 

Si te zgjedhesh nje fshese me korent: Fuqia dhe faktorë të tjerë

Së fundi, do të doja të flisja për disa faktorë dytësorë të cilët, në ekuilibër, mund të jenë ose jo të rëndësishëm në varësi të rastit. Para së gjithash, nisim nga fuqia, e cila është diçka për t’u marrë parasysh në parim, por vështirë se do të gjeni dallime të mëdha në treg.

Nëse nuk flasim për fshesat me korrent industrial, nivelet maksimale do të jenë pothuajse gjithmonë midis 700 dhe 1000 W, shifra që konsiderohen të shkëlqyera në 99% të rasteve dhe që ju këshillojme t’i merrni si referencë. 

Një tjetër gjë që duhet mbajtur parasysh është gjatësia e kabllos se korentit dhe tubit të thithjes me të cilin është e pajisur. Sigurisht, gjithmonë mund të shtoni një shtesë ose të blini një tub tjetër, por është më mirë të kërkoni menjëherë diçka që ju garanton një interval më të gjerë veprimi. Pastaj ka edhe fshesa elektrike që funksionojnë me bateri, por ato në përgjithësi janë pa depozite.

Faktori i fundit i rëndësishëm është madhësia e depozites. Kjo do t’ju lejojë të keni autonomi më të madhe përpara se ta ndaloni dhe ta ndryshoni atë, por nuk është diçka që përcakton mirësinë e paisjes në një kuptim absolut. Sigurisht, nëse jeni duke kërkuar për fshesën me korrent më të mirë me depozite për kafshët, diçka me një depozite më të madhe është më e mirë dhe mund të mbaje të gjithë qimet e kafsheve.