Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te zgjedhesh nje biciklete elektrike. Ne fakt keto mjete jane duke u perhapur gjithmon dhe me shume ne qytetet me shume trafik dhe gjithashtu ne perdorim nga personat e moshuar. Me to, ju keni mundesine qe te pedaloni si nje biciklete normale dhe kur te lodheni te aktivizoni bicileten elektrike e cila ju asiston ne pedalim. Per me shume detaje vazhdoni te lexoni me poshte.

Permbajtja

Cfar duhet te dish para se te zgjedhesh

Ne kapitujt me poshte do ju tregojme te gjithe faktoret qe duhet te merni ne konsiderate per te zgjedhur nje biciklete elektrike cilesore dhe qe nuk ju le ne rruge.

Sistemi i mbylljes/palosjes

Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike

Ne fakt shumë modele të biçikletave elektrike janë të pajisura me një sistem palosjeje që ju lejon ta palosni dhe ta mbani me dorë, në makine ose për të zënë sa më pak hapësirë ne shtepi.

Palosja është zakonisht qendrore, me një mekanizëm të thjeshtë për mbylljen e biçikletës në vetvete duke u mbështetur në një nyje të vendosur në trupin e saj. Kjo metodë është më e shpejta, por jo shume efikase për sa i përket kursimit të hapësirës.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Modelet me palosje të pasme janë më të përshtatshme për transport në mjetet publike, të lejuara deri në përmasat maksimale prej 110 x 80 x 40 centimetra. Me këtë mekanizëm pak më të komplikuar, rrota e pasme kthehet përmbys dhe vendoset pranë asaj të përparme në mënyrë që të dyja të vendosen nën trup; disa modele janë të pajisura edhe me pedale të palosshme për të marrë një rezultat edhe më kompakt.

Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike: Motorri

Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike

Duhet theksuar se motori është komponenti themelor i biçikletës elektrike. Funksioni i pedalimit të asistuar varet nga ai, pra mekanizmi i motorizuar që mbështet çiklistin në pedalim. Fuqia e tij maksimale është 250 watts (W), për një shpejtësi maksimale prej 25 km/h, pas së cilës motori çaktivizohet, duke lejuar vetëm pedalimin pa ndihmë.

Ky kufi përcaktohet nga rregulloret në fuqi, të cilat në bazë të tij, përcaktojnë klasifikimin e një automjeti si motoçikletë: me tejkalimin e 250 W, mjeti nuk është më një biçikletë elektrike, por pikërisht, një motoçikletë. Pastaj përdorimi kërkon ligjërisht patentën e drejtimit, taksat rrugore dhe sigurimin.

Motori mund të pozicionohet ndryshe në varësi të modelit dhe të ndryshojë në fuqi dhe llojin e terrenit në të cilin përshtatet më mirë.

  • Motori i përparmë: i montuar në qendër të rrotës së përparme, është ideal për rrugët e qytetit, me terrene të lëmuara dhe pa pjerrësi të madhe edhe pse tërheqja më pak e fuqishme rrit rrezikun e rrëshqitjes.
  • Motori i pasëm: i pozicionuar në qendër të rrotës së pasme, është i përshtatshëm edhe për rrugë urbane, por edhe për ecje, pasi është më i fuqishëm. Më te vështirë për t’u çmontuar dhe si ai i përparmi, mund të ndikojne në rrote gjatë zëvendësimit.
  • Motori i mesëm: i vendosur në lartesine e pedaleve dhe jo tek rrota, është shumë i qëndrueshëm dhe i përshtatshëm për rrugë të pashtruara dhe çiklizëm malor nese deshironi.

Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike: Bateria

Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike

Bateria e një biçiklete elektrike është gjithashtu thelbësore. Distanca që mund të përshkohet me motorin elektrik varet prej saj. Sa më e madhe të jetë bateria, aq më e madhe do të jetë distanca maksimale e pershkruar me nje mbushje me korent, por edhe pesha dhe dimensionet e saj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Prandaj këshillohet që të vlerësoni autonominë e baterisë në lidhje me distancën që do të beni me biçikletën dhe kohën që do të duhet për udhëtimin. Prsh nëse udhëtimi juaj mesatar, vajtje-ardhje, është rreth 30 km, sigurohuni që autonomia të jetë e mjaftueshme.

Më pas merrni parasysh edhe faktorët e tjerë që ndikojnë në kohëzgjatjen e saj, si pesha juaj dhe e çdo bagazhi dhe aksesori shtesë, lloji i terrenit dhe kushtet klimatike.

Natyrisht, ju do të mund të vazhdoni të pedaloni edhe nëse bateria mbaron kapacitetin e saj, zakonisht midis 140 Wh dhe 400 Wh. Disa mund të arrijnë 1000 Wh, por për performancë të mirë një bateri 250 Wh dhe një distancë deri në 50 km zakonisht është më se e mjaftueshme.

Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike: Pesha dhe madhësia

Si te zgjedhesh nje biciklete elektrike

Komoditeti i biçikletës elektrike varet natyrshëm nga pesha e saj, e cila ndikon në transportueshmërinë e modeleve, të palosshme ose jo, në transportin publik, si dhe kur duhet te kaloni në shkallë apo pengesa të tjera të zakonshme.

E pajisur me motor dhe bateri, një biçikletë elektrike peshon më shumë se ajo tradicionale: mesatarisht është rreth 14 kg, por nuk është e pazakontë të gjesh modele që arrijnë edhe 18-20 kg. Biçikletat më të lehta zakonisht janë më të shtrenjta, të tilla si ato me trup karboni, me te shtrenjta sesa ato prej alumini. Është gjithashtu e mundur të blini një bateri të heqshme, e cila lejon që pesha e bicikletes të zvogëlohet të paktën përkohësisht.

Madhësia e rrotave ndikon gjithashtu në transportueshmërinë e modelit. Zakonisht, ato janë midis 26 dhe 29 inç në diametër (dmth 66-73 cm); ato të biçikletave elektrike të palosshme janë më të vogla për të lehtësuar palosjen dhe për të maksimizuar kompaktësinë, me madhesi rreth 20 inç (50,8 cm), ose edhe deri në 16 inç (40,64 cm). Sa më të vogla të jenë rrotat, aq më pak rendiment jep biçikleta në terrene te pashtruara.

Ndryshimi i marshave dhe frenat

Marshat e një biçiklete elektrike është komponenti që ju lejon të zgjidhni sa metra përparon biçikleta pas një rrotullimi të plotë të rrotave në lidhje me numrin e levizjeve të përfunduara të pedaleve, raporti i të ciles shprehet në një vlerë të thjeshtë numerike.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë mënyrë, është e mundur të rregulloni shpejtësinë e bicikletes dhe gjithashtu mundin që përdorni. Disa modele nuk kanë marsha, dhe për këtë arsye janë me një shpejtësi; ndersa ato që e kanë, ju lejojnë të vendosni deri në 6 shpejtësi të ndryshme.

Ndersa frenat veprojnë për të ulur shpejtësinë ose për të ndaluar biçikletën me sisteme të ndryshme.

  • Frena me disk: eshte sistemi më efikas; të vendosur në pjesën e poshtme të rrotes, frenat veprojnë në gomë me një force më të madhe duke ofruar kështu siguri më të madhe edhe në tokë të lagësht.
  • Frena me tambur: eshte sistemi më i lirë, i cili megjithatë tenton të mbinxehet dhe të rrezikojë të dëmtojë sistemin; frenat ngadalësojnë rrotat nëpërmjet tambureve të aktivizuar me një levë.
  • Frena V: eshte sistemi më i lehtë për t’u zëvendësuar, por i papërshtatshëm për terrene të lagështa; frenat janë montuar në pirun dhe kur aktivizohen, ngadalësojnë rroten.

Aksesoret

Të përfshira në paketë ose mund të blihen veçmas, aksesorët për biçikletën elektrike i shtojnë mbrojtje dhe dobi asaj, duke lehtësuar ose integruar përdorimin me funksione shtesë.

Ndër ato standarde dhe themelore janë disa komponentë bazë të shërbimeve të tilla si parafango, kamaleci i parkimit dhe dritat, si përpara ashtu edhe pas. Disa modele të palosshme përfshijnë një çantë për të ruajtur biçikletën gjatë transportit dhe për ta mbrojtur atë nga dëmtimet e jashtme.

Më pas është e mundur të blini një ekran LCD me tregues të shpejtësisë, kilometrave të bera, baterisë së mbetur dhe të dhëna të tjera për gjendjen e biçikletës, dhe një mbajtëse per smartphone për të përdorur pajisjen tuaj si navigator ose për të përfituar nga aplikacionet e shumta per biçikletë gjatë ngasjes.

Për më tepër, ju këshillojme që të blini një helmetë biçiklete të cilësisë së mirë për t’u mbrojtur nga rrëzimet dhe goditjet. Ajo nuk kërkohet me ligj, por padyshim e këshillueshme për sigurinë tuaj sepse bicikleta arrin shpejtesi te konsiderueshme.