Si te shesesh NFT

Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te shesesh NFT falas. Akronimi NFT qendron per Non Fungible Token dhe eshte nje identifikues dixhital unik, i pakopjueshem, i cili regjistrohet ne nje blockchain dhe perdoret per te certifikuar pronesine ose orgjinalitetin e fotove, video, audio etj, duke e bere shitjen e artit nje biznes frytdhenes (jo gjithmon).

NFT-te, dmth ky lloj certifikatash dixhitale të pronësisë, i bëjnë skedarët dixhitalë (prsh. imazhet e zakonshme) unike dhe për këtë arsye i japin një vlerë ekonomike, e cila përndryshe nuk do ta kishte këtë vlerë pasi mund të kopjohet pafundësisht nga kushdo. Ato bazohen në rrjete të përbashkëta të decentralizuara dmth blockchain, te cilat perdoren edhe nga kriptovalutat, pothuajse gjithmonë ajo e Ethereum.

Permbajtja

Si të krijosh dhe shesesh NFT falas

Filloj duke thënë se krijimi i një NFT dhe shitja e saj në përgjithësi nuk ka kosto të tjera përveç atyre që lidhen me përdorimin e një blockchain specifik. Natyrisht ka dallime të vogla dhe të mëdha në varësi të platformës së përdorur, kështu që le të shkojmë dhe t’i shohim ato në mënyrë specifike. Së pari, ju duhet të krijoni veprën dixhitale për ta shitur.

Si te shesesh NFT falas në OpenSea

Si te shesesh NFT

Platforma e parë për shitjen e NFT-ve është OpenSea, i cili është tregu më i madh për NFT-të që ekziston. Brenda ka vërtet çdo lloj vepre, qoftë ajo e lidhur me metaversin apo ndonjë temë tjetër të imagjinueshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të bashkëvepruar me këtë faqe (si dhe për të ruajtur NFT-të tuaja), do t’ju duhet një portofol/wallet. Këto janë portofolet për kriptovalutat dhe token dixhital. Megjithate nje nga portofolet qe mund te lidhet me OpenSea eshte Trust Wallet.

Së pari, lidhuni me faqen kryesore të OpenSea dhe klikoni në ikonën e portofolit për të lidhur portofolin tuaj me platformën. Pastaj zgjidhni portofolin tuaj nga lista dhe shkruani kredencialet tuaja të hyrjes.

Si te shesesh NFT

Do t’ju kërkohet të konfirmoni hyrjen duke shtypur butonin Sign/Firma. Pasi të keni përfunduar, do të krijohet profili juaj i lidhur me portofolin në fjalë. Për të filluar shitjen e NFT-ve, padyshim që duhet të keni një ose më shumë NFT në portofolin tuaj fillimisht. Nëse nuk e keni ende një të tillë, mund ta krijoni brenda pak sekondash duke klikuar mbi artikullin Krijo/Create, duke ngarkuar skedarin dhe duke plotësuar fushat e pranishme.

Gjëja e parë që ju kërkohet është të ngarkoni një skedar modeli JPG, PNG, GIF, MP4, MP3, WAV ose 3D, me kufirin e vetëm që madhësia maksimale nuk mund të kalojë 100 MB. Ndër veçoritë që mund të shtoni në profilin tuaj NFT janë emri, një link i jashtem në faqen tuaj ose në çdo faqe që lidhet me atë punë, një përshkrim, disa veçori të lidhura, përmbajtje ekskluzive te aksesueshëm pas blerjes, zgjidhni nëse do të aplikoni një filtër për përmbajtje të hapura ose fyese dhe koleksionin të cilit do t’i përkasë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Secila prej këtyre tipareve do t’i shtojë thellësi punës suaj, duke krijuar një vlerë më të lartë të perceptuar nga blerësi potencial, ndaj mos e nënvlerësoni rëndësinë e tyre. Për më tepër, koleksioni është diçka që ju intereson vetëm nëse shkoni në më shumë se një NFT që i përket një teme të caktuar. Falë saj, ju do të mund të gruponi ato përkatëse në një katalog të vetëm, i cili mund të konsultohet lehtësisht nga kushdo që kalon nëpër faqen tuaj.

Pasi të keni krijuar një katalog dhe të keni futur NFT në të, gjithmonë mund të shkoni dhe ta modifikoni duke vendosur treguesin e miut mbi foton e profilit tuaj dhe duke zgjedhur artikullin Koleksionet e Mia/My Collections. Këtu do të mund të shihni ato të krijuara tashmë, NFT-të brenda tyre dhe duke klikuar mbi to, të ndryshoni perkatesine e veprës në fjalë duke përdorur butonin Edit. Nëse në vend të kësaj dëshironi të krijoni një koleksion të ri, pasi të keni shtypur Koleksioni im/My Collection, mund të klikoni në butonin Krijo një koleksion/Create a collection. Edhe këtu, sa i përket NFT-së, është e mundur të jepet një emër, të futen linke ose karakteristika të tjera që e ndihmojnë klientin të kuptojë se për çfarë bëhet fjalë.

Si te shesesh NFT

Së fundi, është e mundur të zgjidhni blockchain mbi të cilin do të krijohet NFT. Kjo ndryshon disa ndërveprime, të tilla si kostoja e gazit për të lëvizur token. Në rrjetin Polygon, për shembull, çdo operacion kushton më pak, por në rrjetin Ethereum, mund të gjeni të gjitha projektet më interesante dhe më të rëndësishme, kështu që duhet të mendoni se çfarë është e duhura për ju.

Pasi NFT të jetë në portofolin tuaj, kalo mausin mbi foton e profilit dhe zgjidhni Profilin nga menyja rënëse që shfaqet. Në ekranin tjetër do të gjeni NFT-të në portofolin tuaj. Për t’i shitur, klikoni në njërën prej tyre dhe më pas në butonin Shit/Sell.

Në faqen në vijim, tregoni nëse dëshironi ta shisni NFT-në e zgjedhur me një çmim fiks, nëpërmjet kutisë së çmimit fiks/Fixed price ose në ankand, duke shtypur Ankand me kohe/Time auction. Më pas vendosni çmimin në Ethereum, zgjidhni sa kohë do të qëndrojë në shitje dhe kur të keni mbaruar, shtypni butonin Complete listing.

Si te shesesh NFT

Nëse dëshironi të lehtësoni shitjen, mund të aktivizoni blerjen me kartë. Për ta bërë këtë, në krye të faqes duhet të gjeni një kuti me Prano pagesat me kartë për ta bërë më të lehtë për të tjerët blerjen e NFT-ve tuaja/Accept card payments to make it easier for others to purchase your NFTs. Duke klikuar në pjesën e parë që përmban një link, do të ridrejtoheni në një faqe tjetër, ku mund të konfiguroni mënyrën tuaj të pagesës.

Prej këtu shtypni butonin Fillo/Begin që ndodhet në kutinë e verifikimit bazë/Basic verification, shkruani emailin në kuti, shtypni butonin Vazhdo/Continue, futni kodin e marrë në emailin e dërguar nga Moonpay, shtypni butonin Verifikoni/Verify, vendosni të gjitha të dhënat e kërkuara në kutitë e ndryshme dhe shtypni Vazhdo/Continue dy herë derisa operacioni të përfundojë.

Shitja e NFT-së është falas, përveç një tarife të ndryshueshme në ETH që kërkohet për listimin e parë, e cila duhet të mbajë shifra në rendin e disa dollarëve. Për pjesën tjetër, komisionet e vetme janë ato të marra nga OpenSea vetëm në rast shitjeje dhe arrijnë në një total prej 2.5% të çmimit të paguar nga blerësi.

Si te shesesh NFT falas në Binance

Si te shesesh NFT

Tani le te shikojme se si te shesesh NFT ne Binance. Kjo eshte exchange më e madhe në botë, qe ju lejon të blini dhe shisni NFT shpejt dhe me lehtësi. Për të hyrë në këtë funksion, gjithçka që duhet të bëni është të hapni një llogari dhe pasi të keni hyrë, të klikoni në artikullin NFT që ndodhet në shiritin e sipërm.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nga këtu, shkoni te fotografia e profilit tuaj dhe zgjidhni Profile nga lista që hapet. Pasi të bëhet kjo, duhet të shtypni butonin Depozita/Deposito dhe të lidhni një portofol/wallet të jashtëm për të depozituar NFT-në e krijuar më parë në platforma të tjera (si OpenSea). Ekziston gjithashtu mundësia për ta krijuar atë drejtpërdrejt në Binance, por për ta bërë këtë, duhet të keni të paktën dy ndjekës në profilin tuaj.

Natyrisht që nuk është një arritje e pamundur t’i kesh, thjesht thuaji disa miqeve që përdorin Binance, por mund të marrë kohë. Nëse nuk i keni ende, mund të përdorni shumë mirë sisteme të tjera për të sjellë në jetë veprën tuaj të artit dixhital. Thënë kete, pasi të klikoni në Depozitë/Deposito, duhet të zgjidhni cilin rrjet të përdorni, më pas të lidhni portofolin.

Tani ju duhet të zgjidhni adresën e kontratës që ju nevojitet për NFT-në tuaj (më shumë informacion këtu), klikoni në butonin Next/Successivo, më pas zgjidhni NFT-në që dëshironi të depozitoni nga lista që shfaqet ose, si alternativë, duke ngjitur adresën e token-it në hapësirën e dhënë.

Pasi të zgjidhet, konfirmoni transaksionin nga portofoli me çmimin e kërkuar (tarifat e përdorimit të rrjetit) dhe do të gjeni NFT-në tuaj në Qendrën e Përdoruesit/Centro utente, pra seksionin që shfaqet kur kaloni mausin mbi ikonën tuaj dhe zgjidhni Profilin. Prej këtu mund të listoni dhe shitni NFT-ne juaj duke klikuar mbi të dhe duke zgjedhur butonin List NFT.

Pasi të keni vendosur për çmimin dhe mënyrën e shitjes (ankand ose çmim fiks), ju mund të hidhni në treg veprat tuaja artistike. Binance, si komisioni i vetëm, merr 1% mbi çmimin e shitjes dhe nëse e keni krijuar NFT-në direkt në platformë, nuk do të keni kosto të tjera. Nëse e keni transferuar nga nje vend tjeter, do t’ju duhet të paguani vetëm tarifat e rrjetit të përdorur. 

Shërbime të tjera për të shitur NFT falas

Ne fakt ka shume platforma per te shitur NFT, si: CoinbaseRaribleSuperRareMintable dhe vazhdojne ne një listë te gjate.

Megjithatë, ju paralajmërojme për mashtrimet e shumta që qarkullojnë në internet dhe në të cilat, është e lehtë të biesh pre. Faqet që sapo ju kam raportuar konsiderohen përgjithësisht të besueshme, por ka edhe sajte që zhduken me NFT-të e ngarkuara; akoma të tjerë që vjedhin të dhënat e përdoruesit ose që nuk ju lejojnë të tërhiqni paratë, por situata më e pabesë nga të gjitha, janë homonimet. Në fakt, ka sajte që janë krijuar për t’u dukur si homologu i tyre i vërtetë në të gjitha aspektet (siç është OpenSea), por ato janë kopje mashtrimi.

Këtu, përdoruesit lidhin portofolet e tyre, miratojnë transaksionet dhe më pas u vidhen asetet. Kur kërkoni për ndonjë platformë, sigurohuni që ajo të jetë e besueshme dhe e përdorur nga shumë përdorues, përndryshe lëreni. Kur kërkoni, mos klikoni kurrë në reklamat e paraqitura, kërkoni rezultatin e pa sponsorizuar. Së fundi, kontrolloni që emri në URL të jetë i saktë dhe jo një emër i ngjashëm, apo i prishur (shembull Binance-Bimance).