Si funksionon Tumblr

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si funksionon Tumblr, rrjeti social i Yahoo-se. Gjithashtu do të shpjegojme në detaje gjithçka që ju duhet të dini rreth tij, duke ju treguar se si te krijoni nje profil dhe se si te nderveproni me personat e tjere. Per me shume mbi kete platforme per krijimin e blogjeve personale, vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Çfarë është Tumblr

Si funksionon Tumblr

Tumblr është një rrjet social dhe platformë per blogje që, ngjashëm me Instagramin, fokusohet në foto dhe video. Pavarësisht se është një rrjet social prej kohësh, Tumblr ka qenë në gjendje të përshtatet me tendencat e internetit dhe ende mbetet një platformë e përdorur gjerësisht, kryesisht nga te rinjte.

Fillimisht i krijuar si nje platformë për krijimin e një blogu personal në të cilin mund te shkruash përmbajtje tekstuale, për të futur linke dhe për të shkruar citate, Tumblr më pas ka pësuar disa përmirësime. I disponueshëm edhe si aplikacion për Android dhe iOS, Tumblr tashmë është kthyer në një rrjet social në të cilin imazhet, vizatimet dhe mbi të gjitha GIF-të janë padyshim më të njohurit.

Ekziston ende mundësia për të krijuar një blog personal, por duhet të specifikohet se ka një ndryshim të qartë midis blogjeve të Tumblr, të quajtur tumblelog, dhe blogjeve ose faqeve të internetit klasike.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Blogjet në Tumblr kanë kufizime të medha përsa i përket personalizimit. Nga ana tjetër, ju mund të integroni lehtësisht të gjithë përmbajtjen multimediale që dëshironi nga Tumblr dhe rrjetet e tjera sociale. Tumblr karakterizohet edhe estetikisht nga një pamje atipike paksa retro. Në fund të fundit, Tumblr është konfiguruar më shumë si një rrjet social në të cilin synohet të ketë një hapësirë ​​personale në të cilën të ndahen elementet multimediale me interes dhe herë pas here, të shkruash mendimet, domethen si një lloj evolucioni i ditarit sekret.

Përveç të qenit i aksesueshëm nga PC dhe Mac nga shfletuesit desktop duke u futur në faqen e tij të internetit, Tumblr është gjithashtu i disponueshëm përmes aplikacioneve për Android dhe iOS

Tani që keni një kuptim të përgjithshëm se çfarë është Tumblr dhe cilat janë karakteristikat e tij, ne mund të kalojmë në pjesën më specifike të këtij udhezuesi, në të cilin do të shpjegojme se si ta përdoresh atë.

Si funksionon Tumblr

Si funksionon Tumblr

Për të kuptuar në detaje se si funksionon Tumblr, duhet fillimisht të vazhdoni duke u regjistruar në rrjetin social, duke mundësuar kështu përdorimin e të gjitha veçorive të tij.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas shkoni në faqen zyrtare të rrjetit social dhe regjistrohuni falas duke shtypur butonin Registrati/Sign up në qendër të faqes kryesore. Për qëllime regjistrimi, më pas plotësoni formularin që ju propozohet duke treguar adresën tuaj të emailitfjalëkalimin dhe emrin e përdoruesit/emrin e blog që synoni të përdorni dhe vazhdoni duke shtypur butonin Regjistrohu/Registrati. Më pas do të duhet të tregoni moshën tuaj dhe të kryeni kontrollin e sigurisë në mënyrë që të përfundoni më në fund regjistrimin në Tumblr. Mund te regjistroheni gjithashtu duke shtypur butonin vazhdo me Google ose vazhdo me Apple, duke perdorur account perkates.

Në rast se jeni regjistruar më parë në rrjetin social, pasi të jeni lidhur me faqen zyrtare të Tumblr, do të duhet të shtypni butonin Accedi.

Në hyrjen e parë në rrjetin social do t’ju kërkohet të zgjidhni të paktën 5 blogje për të ndjekur, duke zgjedhur në bazë të interesave tuaja. Pastaj klikoni në blogjet tematike të paraqitura dhe shtypni butonin Next. Për të përfunduar verifikimin e llogarisë tuaj, më pas do t’ju duhet të klikoni në lidhjen e konfirmimit që do t’ju jetë dërguar me email.

Pasi të identifikoheni, fillimisht do të mund të shikoni Dashboard, ekranin fillestar që lidhet me rrjedhën e përmbajtjes multimediale të publikuar nga përdorues të tjerë. Nëpërmjet këtij seksioni më pas mund të shikoni postimet e publikuara nga blogjet që ndiqni dhe të ndërveproni me ta. Gjithashtu përmes panelit të kontrollit mund të filloni të publikoni përmbajtje në blogun tuaj.

Në fakt ekzistojnë 7 lloje postimesh që mund t’i ndani në blogun tuaj të krijuar në Tumblr; ju mund t’i shihni veglat e krijimit të postimeve direkt në krye të Panelit.

Si funksionon Tumblr

Duke përdorur butonin Tekst mund të shkruani një postim në blogun tuaj Tumblr dhe ta formatoni atë në mënyrë estetike, duke përdorur butonin Foto ose Video mund të publikoni një përmbajtje multimediale duke e ngarkuar atë nga kompjuteri juaj ose duke e ndarë atë përmes lidhjes së saj në internet. Më pas janë butoni Quote dhe Chat që ju lejojnë të shkruani përmbajtje tekstuale me një format të veçantë, ndërsa butoni Link dhe Audio përkatësisht ju lejojnë të krijoni një postim të ri në blogun tuaj Tumblr duke futur një URL ose një skedar muzikor.

Përsà i përket ndërveprimit me përdoruesit e tjerë të Tumblr, përmes Dashboard është e mundur të shikohen të gjitha përmbajtjet e përdoruesve të ndjekur dhe të sugjeruar, si alternativë mund te kërkoni përmbajtje duke përdorur motorin e kërkimit që ndodhet në krye.

Si funksionon Tumblr

Pasi të keni identifikuar një përmbajtje multimediale të interesit tuaj, mund të ndërveproni me të në mënyra të ndryshme. Duke klikuar në butonin simbolin e aeroplanit prej letre ju mund të dërgoni përmbajtjen e interesit tek përdoruesit e tjerë dhe me mesazh privat. Pastaj është simboli i një reje : duke klikuar mbi të mund të komentoni elementin që ju intereson. Nëse nga ana tjetër, klikoni në butonin me simbolin e dy shigjetave, mund të përdorni mjetin reblog i cili ju lejon të ndani artikullin e publikuar në blogun tuaj Tumblr. Së fundi, mjeti më i përdorur i ndërveprimit në Tumblr është Like klasik i cili korrespondon me simbolin e zemrës.

Karakteristikat e tjera të rëndësishme të Tumblr janë të dukshme duke klikuar në butonat e pranishëm në shiritin e sipërm të rrjetit social. Duke klikuar në simbolin e busullës, mund të shikoni një seksion tjetër të Tumblr plot me përmbajtje të postuar nga përdorues të tjerë, i ngjashëm me dashboard. Megjithatë, ndryshe nga kjo e fundit, do të jetë një pamje e lidhur ekskluzivisht me temat në trend dhe përmbajtjet tematike të lidhura me rëndësi më të madhe.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke klikuar në butonin me simbolin e zarfit mund të dërgoni mesazhe private për përdoruesit. Nëse nga ana tjetër, dëshironi të personalizoni më shumë blogun tuaj, përpara se të ndërveproni me përdorues të tjerë dhe të publikoni përmbajtje, ju sugjerojme të klikoni mbi butonin me simbolin e një njeriu të vogël dhe më pas të klikoni mbi emrin tuaj të përdoruesit.

Më pas do të keni mundësi të hyni në seksionin Tumblr të dedikuar ekskluzivisht për blogun tuaj dhe përveçse keni mjetet për publikimin e përmbajtjes për të cilat ju kemi thënë tashmë, mund ta personalizoni blogun tuaj në mënyrë estetike. Për ta bërë këtë, klikoni në artikullin Edit Graphics/Modifica Grafica.

Si funksionon Tumblr në Android dhe iOS

Siç ju shpjegova në hyrje të këtij udhëzuesi, Tumblr është gjithashtu i disponueshëm për përdorim nëpërmjet një aplikacioni falas për Android dhe iOS. Ju gjithashtu mund të përfitoni nga të gjitha veçoritë që ju thashë duke shkarkuar aplikacionin në pajisjen celulare që përdorni zakonisht.

Për të mesuar se si funksionon Tumblr në Android dhe iOS, së pari duhet të shkarkoni aplikacionin në pajisjen tuaj. Nëse keni një smartphone me një sistem operativ Android, do t’ju duhet ta shkoni nga Google PlayStore duke përdorur motorin e kërkimit të vendosur në krye, më pas shkruani Tumblr dhe shtypni butonin Kërko nga tastiera e smartfonit. Pasi të keni gjetur aplikacionin Tumblr në PlayStore, klikoni në butonin Instalo dhe më pas në butonin Prano. Mund ta shkarkoni direkt edhe nga linku qe ju dhash me siper. Pasi të përfundojë instalimi, shtypni butonin Hap për të nisur aplikimin e këtij rrjeti social.

Në këtë rastin e iPhone, duhet të shkoni në iOS App Store dhe nëpërmjet motorit të kërkimit të dyqanit virtual Apple, të kërkoni aplikacionin. Më pas shkruani Tumblr në motorin e kërkimit dhe konfirmoni gatishmërinë tuaj për të kërkuar aplikacionin duke shtypur butonin Search në tastierë. Pasi të keni identifikuar aplikacionin, në iOS do t’ju duhet ta instaloni duke shtypur butonin Get dhe më pas Instalo (ose duke shtypur gishtin në Touch ID për ta instaluar, në varësi të opsioneve që keni aktivizuar në pajisjen tuaj). Ndryshe, mund te perdorni direkt linkun qe ju kam dhene me siper.

Në të dyja pajisjet, për të filluar përdorimin e Tumblr, do t’ju duhet të identifikoheni me llogarinë tuaj: më pas shtypni butonin Accedi dhe identifikohuni duke shtypur të dhënat tuaja. Pasi të regjistroheni, dashboard do t’ju shfaqet fillimisht dhe do të mund të ndërveproni me postimet që do të shihni duke përdorur butonat funksionet e të cilëve ju shpjegova në rreshtat e mëparshëm.

Aplikacioni Tumblr në Android dhe iOS ka të njëjtin funksionalitet si versioni desktop i aksesueshëm nëpërmjet faqes së internetit. Ajo që ndryshon është vetëm pozicioni i disa butonave: për të publikuar elemente multimediale në blogun tuaj do të duhet të shtypni butonin me simbolin e lapsit të vendosur poshtë. Më pas do të hapet një menu rrethore në të cilën mund të shihni butonat për ndarjen e skedarëve GIF, Link, Chat, AudioVideo, Tekst, funksione te cilat janë identike me versionin e internetit.