Si funksionon eBay

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si funksionon eBay. Ajo është një nga faqet më të famshme për blerje dhe shitje në internet duke ndryshuar mënyrën e blerjeve, domethen duke ofruar mundësinë për të blerë, nëpërmjet ankandeve ose blerjeve direkte, produkte nga e gjithe bota online. Në eBay mund të blini dhe shisni mijera produkte.

Nëse jeni shitës, do të jeni të lumtur të dini se mund të krijoni lista të shumta falas dhe të paguani një komision vetëm nëse shitja është e suksesshme. Sidoqoftë, nëse jeni blerës, do të jeni të lumtur të dini se mund të gjeni çdo lloj objekti dhe t’i blini lehtësisht, duke përfituar nga garancitë e ofruara. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Si funksionon regjistrimi ne eBay

Si funksionon eBay

Në eBay, ju mund të kërkoni për një produkt dhe të lexoni përshkrimin e tij pa pasur një llogari. Vetëkuptohet që për të vazhduar me blerjen e të njëjtit dhe për të përfituar nga të gjitha veçoritë e tjera të shërbimit, është e nevojshme të vazhdohet me regjistrimin.

Përpara se të hyjmë në detajet e çështjes dhe të zbulojmë të gjitha funksionet që eBay vë në dispozicion të përdoruesve të tij, le të shohim, së bashku, se si të krijojmë një llogari falas. Për të krijuar një llogari në eBay, lidhuni me faqen kryesore të sherbimit dhe klikoni në artikullin Regjistrohu/Registrati që ndodhet lart majtas. Tani futni të dhënat tuaja në fushat EmriMbiemriAdresa EmailFjalëkalimi/Nome, Cognome, Indirizzo email, Password dhe klikoni butonin Regjistrohu/Registrati. Brenda pak çastesh do të merrni një email që përmban një link aktivizimi. Tani shtypni linkun për të përfunduar regjistrimin në shërbim.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse regjistroheni në eBay me qëllim të shitjes së produkteve tuaja ose të blere për rishitje, rekomandohet të hapni një llogari Biznesi, e cila ju lejon të përfitoni nga disa lehtesira tatimore dhe për të regjistruar një emër kompanie. Në këtë rast, në ekranin e regjistrimit lëvizni poshtë dhe klikoni në opsionin Regjistro një llogari profesionale/Registra un account professionale. Më pas futni të dhënat e kërkuara si p.sh., emri i kompanisëlloji i biznesitlloji i kompanisë/Ragione sociale, Tipo di attività, Tipo di azienda dhe shtypni butonin Vazhdo/Continua për të vazhduar me futjen e ID-së së përdoruesit eBay dhe Fjalëkalimin/Password.

Si funksionon eBay

Si hap i fundit, duhet të konfirmoni identitetin tuaj. Zgjidhni artikullin Konfirmoni identitetin tuaj me një kartë krediti/Conferma la tua identità con una carta di credito për të futur të dhënat e kartës suaj të kreditit (nuk do të tarifohet) përndryshe zgjidhni opsionin Konfirmoni identitetin tuaj me telefon/Conferma la tua identità telefonicamente për të marrë ne telefon një kod verifikimi.

Nëse jeni regjistruar tashmë në eBay dhe duhet të ndryshoni llogarinë tuaj në një llogari profesionale, hyni fillimisht dhe më pas klikoni Hello [emri]/Ciao [nome] që ndodhet lart majtas. Tani zgjidhni opsionin Cilësimet e llogarisë/Impostazioni account dhe në skedën Llogaria/Account, shtypni artikullin Informacion personal (në të majtë) dhe klikoni në opsionin Ndrysho/Modifica pranë artikullit Lloji i llogarisë/Tipo di account. Si hap i fundit, zgjidhni llogarinë e biznesit/Account business, shtypni butonin Dërgo/Enter/Invia dhe vazhdoni me futjen e të dhënave tuaja për të përfunduar hapat.

Vendos nje menyre pagese

Si funksionon eBay

Tani te shikojme se si funksionon eBay per vendosjen e menyres se pageses. Ju mund të paguani nëpërmjet një sërë mënyrash, si PayPal dhe kartë krediti. Shitësit vendosin mënyrën e pagesës për çdo artikull individual prandaj është e nevojshme, përpara se të përfundoni një blerje, të shikoni seksionin Detajet për pagesën/Dettagli per il pagamento te produktit me interes dhe të verifikoni mënyrën e pranuar të pagesës.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në të kaluarën, mënyra e paracaktuar e pagesës në eBay ishte PayPal, e cila nga ana tjetër mund të lidhet me një kartë krediti/debiti/te parapaguar për të paguar për artikujt e blerë në internet. Meqenëse marrëveshja midis eBay dhe PayPal skadoi në vitin 2021 atehere ju nevoiten detajet e llogarisë suaj bankare për të marrë pagesa.

Për ta bërë këtë, shkoni në këtë faqe, hyni në llogarinë tuaj (nëse kërkohet) dhe pasi të klikoni në butonin Vazhdo/Continua, jepni IBAN-in (qofte te nje karte me parapagesë) dhe të gjitha detajet e tjera të llogarisë tuaj. Në fund, klikoni në butonin Submit/Invia dhe prisni që operacioni të përfundojë.

Si te blesh ne eBay

Si funksionon eBay

Tani le te shikojme se si funksionon blerja ne eBay. Pasi të keni krijuar një llogari në eBay dhe të vendosni mënyrën tuaj të pagesës, mund të filloni të bëni blerje. Siç u përmend më lart, ka mijëra produkte të disponueshme në eBay, të reja dhe të përdorura, të të gjitha llojeve, nga sendet shtëpiake deri te produktet teknologjike, duke kaluar nëpër makina, rroba dhe shumë më tepër.

Mënyra më e shpejtë për të filluar blerjen është të përdorni shiritin e kërkimit në krye. Më pas shkruani emrin e artikullit për të gjetur dhe nëse doni të përsosni kërkimin tuaj, klikoni mbi Të gjitha kategoritë/Tutte le categorie në mënyrë që të kufizoni kërkimin vetëm në kategori të caktuara produktesh. Për të filluar kërkimin, klikoni butonin Kërko/Cerca/Search.

Produktet e gjetura do të ofrohen sipas rëndësisë. Nëse dëshironi të ndryshoni rendin e shfaqjes, klikoni në opsionin Inserzioni più rilevanti pranë Shfaq së pari/Mostra prima dhe zgjidhni një nga opsionet e disponueshme: Ne skadim/In scadenza per ti pare sipas rendit të skadimit. Sapo vendosur ne shitje/Appena messi in venditaÇmimi + transporti: më i lirë/Prezzo + spedizioni: più economici dhe Çmimi + transporti: më i shtrenjtë/Prezzo + spedizioni: più cari për të parë produktet e porositura nga çmimi më i ulët në çmimin më të lartë dhe anasjelltas; Më të lira/Piu economici dhe më të shtrenjta/Piu cari për produktet me çmim, duke përjashtuar transportin, të porositura nga më e lira tek më e shtrenjta dhe anasjelltas; Më e afërta/Piu vicina për të parë produktet e porositura nga më e afërta tek më e largëta; E re/Nuovo për të parë produkte të reja; Përdorura/Usato për të parë produktet e përdorura.

Për më tepër, mund të vendosni nëse do t’i shikoni të gjitha produktet e disponueshme, vetëm ato në modalitetin e ankandit ose artikujt që mund të blihen menjëherë. Më pas shtypni butonat Të gjitha/TuttoAnkandi/Asta ose Blini menjehere/Compralo subito, për të rafinuar më tej kërkimin.

Si funksionon eBay

Nëse dëshironi, mund të shfletoni gjithashtu kategoritë e ndryshme të faqes dhe të shikoni produktet në të. Për ta bërë këtë, shtypni artikullin Zgjidhni kategorinë/Scegli la categoria (lart majtas) dhe klikoni në njërën nga kategoritë e pranishme: Veshje dhe aksesorëShtëpi, mobilje dhe brikolazhTelefoni fikse dhe celularelodra dhe modelim etj, ose në një nga nën kategoritë, p.sh. Veshje për burra, telefona celularë dhe telefona inteligjentëtelevizorëlojëra me role.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni identifikuar produktin që dëshironi të blini, klikoni mbi imazhin e tij për të hyrë në listën e plotë, në të cilën mund të shikoni të gjithë informacionin e nevojshëm, si përshkrimin, vendndodhjen e artikullit, mënyrën e pranuar të pagesës, etj. Shikoni foto të tjera (nëse ka); oraret e transportit dhe gjendjen e objektit (i ri, i perdorur ose i rinovuar).

Në anën e djathtë të listimit, mund të shikoni detajet e shitësit dhe mbi të gjitha, të konsultoheni me komentet. Nje sistem ky, i bazuar në votën pozitive, neutrale ose negative që blerësi dhe shitësi shkëmbejnë me njëri-tjetrin në bazë të shitjes se bërë. Në këtë mënyrë është e mundur të identifikohet shitësi (por edhe një blerës) si i sigurt ose jo i besueshëm. Sa më e lartë të jetë përqindja e reagimeve, aq më i besueshëm është shitësi.

Nëse produkti për të cilin jeni të interesuar është në shitje në modalitetin e ankandit/modalità asta, vendosni shumën e kërkuar ose bëni një rritje, më pas shtypni butonin Bëni Ofertë/Fai offerta dhe do të bëheni automatikisht ofertuesi më i lartë. Nëse qëndroni atje deri në skadimin e ankandit, do ta fitoni artikullin. Në rast ofertash nga përdorues të tjerë, do të njoftoheni me email dhe mund të vendosni nëse do të bëni një ofertë të mëtejshme.

Si funksionon eBay

Nëse artikulli është e disponueshme në modalitetin Blini tani/Compralo subito, mund ta blini artikullin pa pritur më gjatë, me çmimin e caktuar nga shitësi. Më pas shtypni butonin Bli tani/Compralo subito dhe më pas shtypni butonin Konfirmo dhe paguaj/Conferma e paga për të përfunduar blerjen. Përndryshe, klikoni mbi Shto në shportë/Aggiungi al carrello për ta shtuar në karrocë dhe për të përfunduar porosinë më vonë. Mund të hyni në karrocë dhe të shihni artikujt e pranishëm duke klikuar në ikonën e karrocës lart djathtas.

Nese keni bërë një blerje por për çfarëdo arsye, keni ndryshuar mendje dhe dëshironi ta anuloni, atehere mund ta bëni këtë duke kontaktuar shitësin.

Shënim: disa listime mund të paraqesin transfertën bankare si një mënyrë pagese, por kjo nuk rekomandohet pasi nuk është e sigurt.

Si te shesesh ne eBay

Si funksionon eBay

Tani eshte momenti te shikojme se si funksionon shitja ne eBay. Eshtë e dobishme të dini se nëse shitja është e suksesshme, ka komisione në vlerën përfundimtare prej 11,5% (të cilave duhet t’i shtoni një komision prej 0,35 euro për transaksion + taksat mbi kostot e transportit).

Për të filluar shitjen, shtypni artikullin Shit/Vendi në menunë e sipërme dhe në ekranin tjetër, vendosni një titull në fushën Futni një titull përshkrues/Inserisci un titolo descrittivo per l’inserzione dhe shtypni butonin Start/Inizia për të vazhduar me krijimin e reklamës. Pastaj kontrolloni që kategoria e propozuar është e saktë (nëse jo, klikoni në artikullin Edit/Modifica) dhe shtypni butonin Krijo një reklamë/Crea un’inserzione.

Tani vazhdoni me futjen e të dhënave në fushat përkatëse: Titulli, ku mund të vendosni një titull përshkrues që i ndihmon përdoruesit të gjejnë objektin lehtësisht; Gjendja, për të treguar nëse artikulli është i ri, i përdorur ose i rinovuar; Fotografitë, për të shtuar deri në 12 foto falas dhe Detaje, për të dhënë detaje, si marka, përshkrimi i artikullit etj.

Në seksionin Zgjidhni formatin dhe çmimin/Seleziona il formato e il prezzo, vendosni nëse do ta shesni artikullin në modalitetin e ankandit në internet/Asta online/Online bid ose ne menyren bli menjehere/Compralo subito. Në rastin e një ankandi, më pas vendosni Çmimin Fillestar/Prezzo di partenza dhe Kohëzgjatja e shpalljes/Durata dell’inserzione (1, 3, 5, 7 ose 10 ditë) dhe zgjidhni nëse do t’i jepni blerësit mundësinë për të blerë menjëherë artikullin, duke vendosur shenjën pranë artikullit Shto Bli tani/Aggiungi Compralo Subito dhe duke vendosur një çmim më të lartë se çmimi fillestar. Ju gjithashtu mund të vendosni një çmim rezervë, një veçori që ju lejon të vendosni një shumë minimale që duhet të arrihet në ankand që artikulli të shitet.

Nëse preferoni ta vendosni artikullin në modalitetin Blini menjehere/Compralo subito, vendosni çmiminsasinëkohëzgjatjen e reklamës dhe vendosni shenjën pranë artikullit Shto Propozim Blerje/Aggiungi Proposta d’acquisto nëse dëshironi të lejoni blerësin të dërgojë oferta qe mund te vleresoni. Është gjithashtu e mundur të programohet data dhe ora e fillimit të reklamës: kjo veçori ka një kosto prej 0,20 €.

Në këtë pikë, vendosni mënyrën e dërgesës/Modalità di spedizione duke zgjedhur shërbimin e përdorur për dërgimin e artikullit dhe në fushën Kosto shkruani koston e transportit. Nëse dëshironi të ofroni transport, vendosni shenjën pranë artikullit Ofro transport falas/Offri la spedizione gratuita, ndërsa nëse dëshironi të lejoni terheqjen personalisht, vendosni shenjën pranë artikullit Offri il ritiro dell’oggetto in zona. Nëse nuk dëshironi të dërgoni artikullin, por dëshironi të lejoni vetëm marrjen në vend, klikoni opsionin Offri solo il ritiro dell’oggetto in zona dhe vazhdoni më tej.

Si hap i fundit, në seksionin Controlla le preferenze, vendosni metodat e pagesës të pranuara, futni kodin postar të qytetit tuaj në fushën Vendi ku ndodhet artikulli/Luogo in cui si trova l’oggetto dhe nën Kthimi/Restituzione, vendosni nëse do të pranoni ose jo kthimin e artikullit.

Tani kontrolloni koston ne kutine Tariffe d’inserzione (të dukshme në të djathtë) dhe shtypni artikullin Shiko një pamje paraprake/Vedi un’anteprima për të parë një pamje paraprake të listimit që sapo krijuat, shtypni opsionin Ruaj për më vonë/Salva per dopo për të vazhduar me krijimin në një kohë më vonë ose klikoni butonin Shitet sipas tarifave të treguara/Metti in vendita alle tariffe mostrate për të postuar reklamën.

Për të monitoruar statusin e artikujve për shitje, klikoni në My eBay/Il mio eBay dhe shtypni opsionin Sales/Vendite. Në këtë seksion, ju mund të shihni shitjet e planifikuara, listat e vazhdueshme, artikujt e shitur dhe të pashitur, draftet në përgatitje dhe ofertat promocionale.

Si funksionon eBay ne telefon dhe tablet

Po e përfundojme këtë udhëzues mbi temen se si funksionon eBay me një kapitull kushtuar perdorimit të tij nëpërmjet telefonit. Faqja e blerjeve dhe shitjeve online, në fakt, përveçse është e përdorshme në internet, është e disponueshme në formën e një aplikacioni për pajisjet Android dhe iOS.

Procedura për krijimin e një llogarie në eBay nga pajisjet celulare është e ngjashme me atë të përshkruar në paragrafët e mëparshëm, kështu që mund të ndiqni udhëzimet që gjeni në to.

Megjithatë, për të filluar blerjet, duhet të shkruani emrin e produktit të interesit tuaj në shiritin e kërkimit që ndodhet në krye, përndryshe duhet të prekni artikullin Kategoritë për të shfletuar produktet e disponueshme brenda një prej kategorive të shumta të shërbimit: Veshje, Bukuria dhe shëndeti, Koleksione, Filma dhe DVD, Informatikë etj.

Një nga veçoritë e disponueshme përmes aplikacionit eBay është aftësia për të gjetur një artikull përmes barkodit të tij. Më pas prekni artikullin Kërko në menunë e poshtme, shtypni ikonën e barkodit (lart) dhe duke përdorur kamerën e pajisjes suaj, skanoni barkodin e produktit qe do kërkoni. Prisni disa sekonda dhe nëse disponohet në eBay, produkti do të shfaqet në rezultatet e kërkimit.

Pasi të keni identifikuar objektin e interesit tuaj, shtypni imazhin e kopertinës së tij dhe shtypni butonin Bli menjeher/Compralo subito për të vazhduar me blerjen ose nëse artikulli është në shitje në modalitetin e ankandit, shkruani ofertën tuaj dhe trokitni lehtë mbi butonin Bëni Ofertë/Fai offerta.

Nëse qëllimi juaj është të shesni një artikull, shtypni artikullin Shit/Vendi në menunë e poshtme dhe trokitni lehtë mbi butonin Shit një artikull/Vendi un oggetto. Më pas vendosni titullin e objektit që do të shitet dhe konfirmoni nëpërmjet tastierës së pajisjes tuaj dhe vazhdoni me futjen e FotosGjendjesDetajeveFormatit dhe çmimitTransportit dhe grumbullimit në zonë dhe Preferencave. Shtypni butonin Ruaj/Salva për të ruajtur draftin dhe për ta përfunduar atë në një kohë të mëvonshme ose trokitni lehtë mbi butonin Vazhdo/Continua dhe butonin Vendos në shitje sipas tarifave të treguara/Metti in vendita alle tariffe mostrate për të publikuar shpalljen.