Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit

YouTube eshte platforma kryesore per te publikuar kenge dhe video ne bote, por duhet bere kujdes sepse nese publikoni nje video me nje kenge se ciles nuk i zoteroni te drejtat e autorit/copyright, atehere YouTube do ua heq/bllokoi videon. Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit/Copyright, duke ju treguar procedurën e detajuar për të hyrë në bibliotekën muzikore të YouTube, në të cilën janë te mbledhura qindra këngë që mund të përdoren falas në videot tuaja, si dhe disa shërbime në internet që ju lejojnë të shkarkoni këngë me një licencë Creative Commons dhe që mund të përdoren falas. 

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit

Përpara se të shpjegojmë se si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit/copyright duke përdorur një nga këngët falas të disponueshme në bibliotekën muzikore të platformës, më lejoni t’ju jap disa informacione paraprake në lidhje me të drejtat e autorit në YouTube.

Para së gjithash, duhet të dini se përdoruesit mund të ngarkojnë në kanalin e tyre në YouTube vetëm video të bëra personalisht dhe që janë pa përmbajtje me te drejta autori qe i përkasin dikujt tjetër, si p.sh. pjesë muzikore, videoklipe të përdoruesve të tjerë të përdorura pa autorizim ose ndonjë përmbajtje tjetër e mbrojtur me të drejtë autori.

Zoteruesi i te drejtës së autorit mund të paraqesë një ankesë dhe YouTube jo vetëm që do ta heqë videon menjëherë, por do të aplikojë edhe një penalizim për të drejtën e autoritNëse një përdorues merr tre penalizime për të drejtën e autorit në 90 ditë, llogaria e tij, së bashku me të gjitha kanalet e lidhura, do të mbyllen përgjithmonë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë drejtim, do të jetë e dobishme të dini se YouTube ka prezantuar një veçori që ju lejon të kuptoni nëse një video shkel të drejtat e autorit në fazën e ngarkimit, për të shmangur çdo lloj problemi. 

Thënë këte, duhet të dini se është ende e mundur të përfshini materiale me të drejtë autori në videot tuaja, për sa kohë që keni kërkuar leje dhe ndoshta keni paguar për licencën. Të dyja opsionet nuk mund të jepen drejtpërdrejt nga YouTube, i cili nuk ofron as kanale kontakti për t’i vënë krijuesit në komunikim të drejtpërdrejtë me subjektet që zotërojnë të drejtat e autorit.

Ajo që ofron YouTube, nga ana tjetër, është një bibliotekë muzikore në të cilën janë të disponueshme këngët dhe efektet zanore që mund të shkarkohen falas në kompjuterin tuaj (për t’i përdorur ato në fazën e editimit të videos) ose të shtohen lirisht në videot e ngarkuara tashmë në kanalin tuaj pa u përballur me shkelje të të drejtave të autorit. 

Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit

Tani që e kuptoni se si funksionojnë të drejtat e autorit në YouTube, mund të shkojmë në thelbin e këtij udhëzuesi dhe të shohim së bashku se si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit. Gjeni gjithçka të shpjeguar në detaje më poshtë.

Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit: Nga kompjuteri

Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit

Zgjedhja e një kënge për t’u përdorur në një video në YouTube është një procedurë jashtëzakonisht e rëndësishme për të tërhequr vëmendjen e shikuesit. Më e rëndësishme se shijet tuaja muzikore është zgjedhja e një kënge që është e përshtatshme për nevojat tuaja dhe respektimit të të drejtave të autorit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duhet të dini se në YouTube mund të gjeni mijëra këngë falas për t’i përdorur në videot tuaj pa cenuar të drejtat e autorit. Këto këngë mund të shkarkohen në kompjuterin tuaj dhe të përdoren kur krijoni videot tuaja ose mund të shtohen drejtpërdrejt në video qe keni publikuar tashme.

Nëse mendoni se kjo është një zgjidhje e vlefshme pa rrezikuar shkeljen e të drejtave të autorit, lidhuni me faqen kryesore të YouTube dhe nëse nuk e keni bërë tashmë këtë, klikoni në butonin Accedi/Login, lart djathtas, për t’u identifikuar në YouTube me llogarinë tuaj Gmail.

Tani, klikoni në foton tuaj që ndodhet lart djathtas dhe zgjidhni opsionin YouTube Studio nga menuja e hapur. Në ekranin e ri që shfaqet, hyni në seksionin e Raccolta audio duke shtypur artikullin përkatës në shiritin anësor në të majtë dhe sigurohuni që të keni zgjedhur skedën Musica senza costi, në mënyrë që të shikoni të gjitha këngët e disponueshme sipas rendit kronologjik (nga më e reja tek më e vjetra).

Për secilën këngë të disponueshme, mund të shikoni titullinlloin, gjendjen shpirtërore (p.sh. MotivueseE GëzuarRomantike, etj), emrin e artistitorën dhe datën e shtimit në koleksionin audio në YouTube. Përveç kësaj, do të gjeni edhe llojin e licences të specifikuar që tregon se si mund të përdorni një këngë të vetme.

  • Licenza della Raccolta audio di YouTube: Ju mund t’i përdorni lirisht këngët me këtë licencë audio në çdo video tuajën, pa specifikuar ndonjë atribut. Ki parasysh se YouTube mund të emërojë artistin dhe të fusë automatikisht një link në videon tënde qe con te permbledhja e muzikave.
  • Creative Commons Attribution 4.0: Këngët nën këtë licencë mund të përdoren lirisht në çdo video tuajën, duke përfshirë ato që fitoni para. Sidoqoftë, në përshkrimin e videos suaj do t’ju duhet të përfshini informacionin që shihni duke klikuar në licencën e këngës. Përsëri, YouTube mund të citojë artistin dhe të fusë automatikisht një link në videon tuaj.

Vini re se duke klikuar në butonin Filter/Filtra (ikona me tre pika) dhe duke zgjedhur një nga opsionet e disponueshme midis titullit të këngës, emrit të artistitlloitkohëzgjatjes etj, mund të kërkoni gjithashtu një këngë nga titulli ose emri i artistit ose shikoni vetëm këngët e një lloi muzikor, një kohëzgjatje specifike ose me një licencë specifike.

Pasi të identifikoni një këngë që mund t’ju interesojë për videot tuaja, mund të shtypni butonin përkatës ▶ ︎për ta dëgjuar atë në tërësi. Nëse ju pëlqen, klikoni në opsionin Shkarko/scarica/download (ose ikonën e shigjetës poshtë e dukshme në fund djathtas), për ta shkarkuar në kompjuterin tuaj. Në vend të kësaj, duke shtypur në ikonën e yllit, mund të shtoni këngën në fjalë në të preferuarat tuaja dhe ta rikuperoni shpejt duke hyrë në seksionin Speciale/Speciali.

Duhet të dini se në bibliotekën audio të YouTube ka edhe efekte të shumta zanore për t’i shkarkuar dhe përdorur falas në videot tuaja. Për të parë të gjitha efektet e disponueshme, zgjidhni skedën Sound Effects/Effetti sonori dhe nëse dëshironi, klikoni në opsionin Filter për të filtruar efektet sipas titullitkategorisë (p.sh. Kafshët, Zërat e NjeriutFantashkencëSportet etj) ose kohëzgjatja. Më pas shtypni butonin ▶ për të dëgjuar efektin zanor të zgjedhur dhe nëse ju pëlqen, klikoni në opsionin Shkarko/scarica/download për të filluar shkarkimin.

Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit

Nese dëshironi të përdorni një këngë në një video që e keni publikuar tashmë në YouTube, atehere identifikohuni në YouTube Studio, zgjidhni opsionin Përmbajtja/Contenuti e dukshme në shiritin anësor në të majtë, klikoni mbi videon e interesit tuaj dhe në faqen e re të hapur, klikoni në artikullin editor.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, klikoni në butonin + për opsionin Audio (ikona e notës muzikore) dhe në kutinë që shfaqet në krye, gjeni këngën që dëshironi të shtoni në video. Nëse keni shtuar më parë këngë në të preferuarat tuaja, mund t’i shikoni ato duke zgjedhur skedën me yll.

Pasi të zgjidhni këngën që dëshironi të përdorni, ndaloni me treguesin e mausit në titullin e saj dhe shtypni artikullin Shto/Add/Aggiungi për ta futur atë në editorin e YouTube të dukshëm më poshtë. Pasi të bëhet kjo, duke shtypur opsionin Mix Level/Livello mix (ikona me tre pika) e dukshme në shiritin blu në lidhje me këngën që sapo keni shtuar, mund të rregulloni volumin e saj duke lëvizur rrëshqitësin e dukshëm në ekran. Në vend të kësaj, duke klikuar në ikonën me tre pika, mund të hiqni këngën (Hiq/Rimuovi) ose të shikoni licencën e saj (Informacionet e licencës/Copyright).

Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit

Plotësoni ndryshimet në lidhje me këngën që keni zgjedhur të përdorni në videon tuaj dhe pasi të keni bërë çdo ndryshim tjetër në video, klikoni butonin Ruaj/salva/save dy herë radhazi dhe keni mbaruar. 

Si te publikosh kenge ne YouTube pa shkelur te drejtat e autorit: Nga telefoni dhe tableti

Nëse po pyesni nëse është e mundur të hyni në bibliotekën muzikore të YouTube dhe të shtoni një këngë në një video të ngarkuar tashmë në kanalin tuaj nga telefoni dhe tableti, më vjen keq t’ju them se përgjigjja është jo, pasi këto veçori nuk janë të disponueshme dhe as duke përdorur aplikacionin YouTube për Android dhe iOS/iPadOS ose aplikacionin YouTube Studio, i disponueshëm gjithashtu për Android dhe iOS/iPadOS.

Megjithatë, këtë mund ta bëni duke përdorur shfletuesin e instaluar në pajisjen tuaj (p.sh. Chrome në Android dhe Safari në iPhone/iPad). Prandaj, lidhuni me faqen kryesore të YouTube Studio, identifikohuni me llogarinë Gmail të interesit tuaj dhe klikoni në opsionin Vazhdo në Studio/Continua su Studio.

Në ekranin e ri të shfaqur, trokitni lehtë mbi butonin , lart majtas, dhe zgjidhni opsionin Audio Collection/Raccolta audio nga menuja e hapur, për të hyrë në bibliotekën muzikore të YouTube dhe për të shkarkuar në pajisjen tuaj këngët që dëshironi të përdorni në videot tuaja. Nëse nga ana tjetër, dëshironi të editoni një video që keni ngarkuar tashmë në YouTube duke shtuar muzikë pa shkelur të drejtat e autorit, shtypni butonin , zgjidhni opsionin Përmbajtja/Contenuti, shtypni videon që dëshironi të modifikoni dhe trokitni lehtë mbi artikullin editor.

Zgjidhje të tjera per kenge pa të drejtë autori

Nëse përmes bibliotekës muzikore të YouTube nuk keni arritur ende të gjeni një këngë për ta përfshirë në videot tuaja ose dëshironi të njihni platforma të tjera për të gjetur këngë për t’i përdorur lirisht, mund te merrni parasysh këto zgjidhje për muzikë pa të drejtë autori.

  • Bensound: është një platformë e shkëlqyer që ju lejon të shkarkoni këngë falas të lëshuara nën një licencë Creative Commons. Në faqen kryesore, shtypni një nga kategoritë e pranishme midis Electronica, Jazz, Rock etj, gjeni këngën që ju intereson dhe shtypni butonin ▶ ︎për ta dëgjuar. Nëse ju pëlqen, prekni butonin Shkarko/Download dy herë radhazi, në mënyrë që ta shkarkoni falas.
  • Soundjay: është një tjetër zgjidhje e shkëlqyer për të gjetur këngë të shumta dhe efekte zanore për t’u shkarkuar falas. Në faqen e saj kryesore, zgjidhni një nga kategoritë e disponueshme (Background sounds, Button sounds, Music tracks etj), shtypni butonin ▶ ︎në lidhje me këngën e interesit tuaj dhe nëse dëshironi, filloni shkarkimin e skedarit në formatin MP3 duke klikuar në ikonën e shigjetës drejtuar poshtë.
  • Free Music Archive: është një platformë që mbledh qindra këngë që nuk mbrohen më nga e drejta e autorit ose i jepen publikut lirisht nga autorët e tyre përkatës. Për të gjetur shpejt këngë për t’i përdorur në videot tuaja, klikoni në artikullin Curators dhe zgjidhni opsionin Muzikë për video/Music for video. Përndryshe, shtypni artikullin Genres dhe zgjidhni lloin muzikor që preferoni (Bluz, Folk, Jazz, Pop etj) për të parë, dëgjuar dhe shkarkuar këngët e disponueshme.
  • Jamendo: eshte nje ndër zgjidhjet me pagese që mund të konsideroni, e cila ofron një katalog të dedikuar tërësisht muzikës për videove. Në faqen kryesore të shërbimit, klikoni në butonat Muzika për video dhe Katalogu, në mënyrë që të shikoni mijëra këngë për t’u shkarkuar dhe përdorur në videot tuaja: për ta bërë këtë, megjithatë, duhet të blini një licencë individuale me një kosto prej 9,99 euro për këngë teke ose aktivizoni një abonim duke filluar nga 49 euro/muaj.