Si te blesh NFT

Si te blesh NFT

Ne kete udhezues do ju tregojme se si te blesh NFT. Kjo e fundit do te thote Non Fungible Token dhe eshte nje identifikues dixhital unik, i pakopjueshem, i cili regjistrohet ne nje blockchain dhe perdoret per te certifikuar pronesine ose orgjinalitetin e fotove, video, audio etj.

Sigurisht, blerja e disa prej këtyre veprave të rastësishme të artit mund të jetë gjithashtu një strategji e frytshme, por gjithashtu mund t’ju çojë qe të humbni një pjesë ose të gjithë shumën e investuar. Prandaj beni shume kujdes kur investoni ne NFT.

Permbajtja

Para se te blini: Studioni tregun

Si te blesh NFT

Hapi i parë për te blere dhe invesuar është të studioni me kujdes tregun në të cilin do të operoni. Fillimisht, duhet theksuar se NFT-të nuk janë vepra dixhitale që mund të blihen, por tituj të thjeshtë pronësie të lidhura me to. Me pak fjalë, është sikur të ishin kontrata dixhitale që vërtetojnë pronësinë e një aseti të caktuar, e cila mund të jetë një vepër dixhitale arti, apo edhe bileta e hyrjes në një ngjarje, si dhe çdo gjë tjetër, duke e bere unik asetin dixhital të blerë (p.sh. një imazh JPG do të jetë unik në lidhje me një NFT specifike, edhe nëse teknikisht i riprodhueshëm në mënyrë të përsosur si skedar dixhital).

Tregu NFT funksionon në mënyrë të ngjashme me atë të artit në botën reale, por nuk do të jetë thjesht njohuria juaj estetike ajo që do t’ju bëjë të pasur. Për të bërë një fjalim te pergjithshem, duhet të kuptoni se NFT-të janë të vështira për t’u parashikuar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nuk është NFT i lidhur me foton më të mirë që bëhet me vlere, shpesh as ai më origjinali. Këtu kemi të bëjmë me tendenca dhe moda që shfaqen dhe konsolidohen, ose mbarojnë dhe shpërthejnë si flluska sapuni që fluturojnë në ajër.

Për t’ju bërë të kuptoni më mirë, dua t’ju jap disa shembuj. Nga njëra anë do të marr Cryptopunks, një seri fytyrash të pikseluara që janë aktualisht ndër NFT-të më të vlefshme në botë, dhe nga ana tjetër, NFT-ja e tweet-it të parë të bërë në platformën Twitter.

Këto fytyra të stilit punk ishin ndër NFT-të e para të lançuara dhe megjithëse nuk janë dizajne tërheqëse, ato kanë arritur të ndërtojnë një reputacion absolutisht të lakmueshëm. Nga ana tjetër, tweet-i i parë në histori, i cili u ble për një shumë shumë të lartë nga kushdo që e fitoi, dhe sapo u hodh në treg, nuk kishte asnjë ofertë të denjë për t’u përmendur, me investitorin jo shume te kënaqur me blerjen e tij.

Tani, ky është vetëm një shembull i atyre të panumërta që do të ofronte tregu NFT, por mjaftueshëm për t’ju kuptuar një gjë. Këtu, asetet fitojnë dhe humbasin vlerë në bazë të faktorëve kalimtarë, shpesh të paprekshëm dhe që ndjekin perceptimin që tregu ka për to dhe jo një vlerë aktuale të brendshme. Mund të argumentohet se shumë asete funksionojnë në të njëjtën mënyrë, por kjo është çuar edhe më tej këtu.

Me pak fjalë, nëse doni të futeni në këtë botë, duhet të shikoni larg dhe duhet të jeni në gjendje të parashikoni perceptimin e tregut dhe modat qe mund te rriten. Vetem keshtu do të shpërbleheni.

Cilat NFT te blesh

Si te blesh NFT

Perpara se te shikosh se si te blesh nje NFT, duhet te dish edhe se cilat NFT duhet të blesh, pasi ato nuk janë vetëm tokenizimi i vizatimeve dixhitale, por i shumë aseteve dixhitale. Me poshte keni disa shembuj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
 • Vizatimet: janë lloji më i zakonshëm i NFT-së që mund të gjendet në treg, por edhe skaji më i zhvilluar. Vërtet nga çdo gjë, duke filluar nga veprat e artistëve pak a shumë të njohur, deri te krijimet e inteligjencës artificiale, ndaj kini kujdes.
 • Lojëra: janë vepra që, në një mënyrë apo tjetër, kanë të bëjnë me një lojë të caktuar. Këto mund të jenë imazhe, personazhe, objekte, pjesë të terrenit virtual dhe shumë më tepër. Mirësia e këtij NFT varet nga popullariteti i vetë lojës, si dhe nga specifikimet e saj, por pa dyshim, ato janë me te thjeshtat për të matur vlerën.
 • Fotografitë: ato ekzistojnë, por nuk duket se janë aktualisht një nga industritë më të njohura. Kjo nuk do të thotë se ata duhet të përçmohen, por nuk është folur shumë deri më tani. Kjo nuk përjashton që gjërat mund të ndryshojnë së shpejti.
 • Video: e njëjta gjë vlen edhe për fotot, me përjashtim të disa shembujve të ngjarjeve të famshme (siç janë veprimet e lojtarëve të mëdhenj të NBA) që kanë arritur të krijojnë një hapësirë ​​të mirë në treg.
 • Audio: ky është gjithashtu një treg që nuk është ndër më të njohurit, por përfshin edhe muzikën e artistëve që janë lodhur duke marrë qindarka për talentin e tyre dhe janë hedhur në këtë treg, duke krijuar pjesë që do të jenë të disponueshme në formë të kufizuar ose unike.
 • Domain: keto janë bërë gjithashtu pjesë e kësaj bote. Ata nuk janë prsh emri.com, por janë domain në blockchain që do të kenë fundin (për shembull).eth. Emra dhe kompani shumë të rëndësishme kanë blerë tashmë domain e tyre personal.

Si te blesh NFT

Tani që keni me shume njohuri mbi bazat e ketij tregu, është koha të hedhim një vështrim se si mund të blihen në të vërtetë NFT-të.

Si te blesh NFT: a) Krijo një portofol/wallet

Si te blesh NFT

Edhe nëse mund të mos ju duket më logjike, përpara se të blini një NFT, do t’ju duhet të siguroheni që keni një portofol/wallet për ta mbajtur atë. Titulli i këtyre veprave ose aseteve është i mbyllur në një token, e cila është e krahasueshme me kriptovalutat për sa i përket funksionimit, kështu që duhet të keni një wallet softuer ose harduer për t’i mbajtur ato. Në fakt ka përjashtime nga ky rregull, por do t’i shohim më vonë.

Gjithashtu, meqenëse për t’i blerë ato, do t’ju duhet të lidheni me platformat dhe përdoruesit që operojnë në blockchain, pagesa gjithashtu do të duhet të bëhet në këtë mënyrë. Sigurisht, nëse do të blini një NFT nga një miku juaj, mund të funksionojë ndryshe, por këtu do të flas vetëm për operacionet standarde.

Prandaj, gjëja e parë që duhet të bëni është të zgjidhni midis një wallet softuer dhe një wallet harduer, ku të dyja kanë të mirat dhe të këqijat e tyre. Duke filluar nga ato softuer, ato janë shtesa të thjeshta të shfletuesit, programe ose aplikacione për kompjuter ose smartfonë, shumë të lehtë për t’u instaluar dhe përdorur.

Një tjetër avantazh i madh i këtyre versioneve është se ato janë përgjithësisht plotësisht falas. Nga ana tjetër, duhet theksuar se ato sigurisht nuk janë ideale për sigurinë, pasi do të jenë gjithmonë aktive në pajisjen në të cilën janë instaluar dhe për rrjedhojë do të ekspozohen ndaj rreziqeve të shumta.

Ato mund të hakohen pasi pajisja juaj është vjedhur, gjë që i ka ndodhur tashmë më shumë se një përdoruesi. Pra, nëse planifikoni të investoni para të mëdha, do të ishte më mirë të konsideroni opsione më të sigurta se këto. Megjithatë, portofolet me te njohur jane MetaMask dhe TrustWallet.

Nëse dëshironi më shumë siguri, ju rekomandoj të përdorni një portofol harduer. Këto janë pajisje që duken si USB. Ato janë jashtëzakonisht të sigurta dhe në rast të prishjes ose humbjes, fondet tuaja do të jenë ende të rikuperueshme falë përdorimit të frazës së konfigurimit të portofolit. Rreziku i tyre i vetëm lidhet pikërisht me humbjen ose vjedhjen e këtij çelësi, i cili do t’i bënte fondet tuaja të parikuperueshme (ose lehtësisht të rikuperueshme nga të tjerët).

Si te blesh NFT: b) Blej NFT

Tani që keni portofolin/wallet tuaj, është koha për të pare se si te blesh NFT. Për ta bërë këtë, ka shumë opsione për sa i përket platformave të tregtimit. Siç qëndrojnë gjërat sot, ka opsione që janë testuar gjerësisht dhe konsiderohen të besueshme, si dhe një sërë realitetesh pak a shumë të panjohura që mund të rezultojnë gjithashtu të jenë mashtrime. Për t’ju ndihmuar, ato me poshte janë disa platforma te besueshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
 • OpenSea: eshte tregu më i madh NFT i cili është pikë referimi i vërtetë i këtij tregu, por jo i vetmi.
 • Binance: exchange i kriptomonedhave që zë një pozicion absolutisht dominues në treg dhe që ka një seksion të dedikuar për NFT-të. 
 • Rarible: një tjetër treg NFT i cili, megjithëse nuk ka xhiron e OpenSea, është ende një eksponent i madh i sektorit.
 • Crypto.com: një tjetër nga exchange më të njohura dhe më të përdorura në botë, ku mund të gjeni një seksion tërësisht të dedikuar për artin dixhital. 
 • SuperRare: një tjetër platformë e dedikuar tërësisht për tregtimin e NFT-ve që ia vlen patjetër të shikohet.

Natyrisht ka dallime në varësi të asaj rruge që zgjidhni të merrni. Nëse përdorni një exchange, nuk do t’ju duhet as një portofol i jashtëm (edhe pse ai mbetet i rekomanduar), por mund të bëni gjithçka përmes platformës dhe të paguani me fondet që keni.

Nëse në vend të kësaj do të përdorni (për shembull) OpenSea, fillimisht do t’ju duhet të transferoni fondet në portofol dhe më pas të vazhdoni me blerjen. Kjo do të nënkuptojë përdorimin e një exchange për të blerë në fillim kriptovalutat, më pas dërgimin e tyre në portofol dhe në fund blerjen e NFT-ve.

Pasi të bëhet kjo, shkoni te faqja OpenSea, shtypni butonin Lidh portofolin/Connect wallet, lidhni portofolin dhe më pas shfletoni në kërkim të veprave që ju interesojnë. Pasi ta gjeni, do të keni mundësinë për të blerë token (d.m.th. vetë titullin e pronësisë së atij aseti specifik) me blerje të plotë, ose me ankand ku fiton ofertuesi më i lartë. 

Duket e veshtire, por mjafton të praktikohesh pak me të dhe do të shohësh se do të mund të bësh gjithçka pa problemin më të vogël. Nëse dëshironi të blini nga Binance (për shembull), thjesht mund të shkoni në faqen kryesore të aplikacionit (Android/iPhone/iPadOS), shtypni butonin Më shumë/Altro dhe më pas butonin Binance NFT. Nëse veproni nga faqja e internetit, do ta gjeni artikullin NFT direkt në menunë e sipërme. Këtu do të gjeni një treg me mijëra opsione të disponueshme.