Si te perdoresh antivirusin AVG Free

Ne kete udhezues do ju tregojme se si te perdoresh antivirusin AVG Free. Ky eshte nje antivirus i mire qe ju mbron nga kercenimet ne internet dhe nga ato qe mund te keni ne paisjen tuaj. Me poshte do ju shpjegoj se si të instaloni versionin falas të AVG në kompjuter, telefon dhe tabletë dhe si të aksesoni funksionet kryesore të analizës dhe mbrojtjes.

Shenim: zakonisht Windows Defender (dmth antivirusi standart i Windows) e kryen me se miri punen e tij dhe nuk ka nevoje per antiviruse te tjere, nese ju beni nje perdorim normal te kompjutrit dhe nuk hapni file apo futeni neper site te dyshimta.

Permbajtja

Si te perdoresh antivirusin AVG Free: ne Kompjuter

Paketa antivirus AVG për kompjuter ka evoluar me kalimin e kohës, duke përfshirë një sërë mjetesh që synojnë mbrojtjen e plotë të përdoruesit. Siç do ta zbuloni së shpejti, ne versionin falas, mund të përdorni vetëm disa nga veçoritë e programit, të tilla si mbrojtja e paisjes, skanimi sipas kërkesës dhe mbrojtja ne internet dhe emaileve, me praninë e reklamave. Veçori të tjera, janë pjesë e paketës AVG Premium. Gjeni të gjitha më poshtë.

Ne kompjuter Windows

Si te perdoresh antivirusin AVG Free

Së pari, le të shohim se si të instalojmë dhe përdorim versionin falas të AVG në kompjuter me sistem operativ Windows. Për ta marrë atë, lidhuni me këtë faqe interneti, klikoni në butonin Shkarkim Falas/Download gratuito në qendër të ekranit dhe prisni me durim që skedari i instalimit të programit të shkarkohet plotësisht.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kur shkarkimi të përfundojë, hapni skedarin e marrë duke i klikuar dy here siper (p.sh. avg_antivirus_free_setup.exe), klikoni në butonin Po dhe shtypni butonin Install për të instaluar të gjithë komponentët e zgjidhjes së sigurisë, ose artikullin Personalizo për të zgjedhur manualisht komponentët për instalim. Personalisht, ju këshilloj të zgjidhni instalimin e personalizuar dhe të hiqni shenjat e kontrollit nga artikujt Protezione Web dhe Cleanup, në mënyrë që të shmangni instalimin e komponentëve dhe programeve potencialisht të padëshiruara (p.sh. AVG Secure Browser).

Në çdo rast, pasi të keni bërë zgjedhjen tuaj, klikoni në butonin Install dhe prisni me durim që komponentët e antivirusit të instalohen në kompjuterin tuaj. Pasi të përfundojë konfigurimi, klikoni në butonin Vazhdo/Continua dhe Refuzoni/Rifiuta instalimin e çdo softueri shtese, zgjidhni nëse dëshironi të vazhdoni me versionin falas/continuare con la versione gratuita duke shtypur artikullin e dedikuar dhe nëse e gjykoni të përshtatshme, klikoni në butonin Bej skanimin e pare/Esegui la prima scansione/Run the first scan, pra për të nisur skanimin fillestar të skedarit. Në fund të së njëjtës, do të njoftoheni për çdo problem në lidhje me skedarët në kompjuterin tuaj, së bashku me zgjidhjet e sugjeruara për zgjidhjen e tyre.

Si te perdoresh antivirusin AVG Free

Kini kujdes: gjatë procesit të skanimit, antivirusi mund t’ju paralajmërojë me një dritare për probleme të mundshme të avancuara që duhet të jeni në vëzhgim, duke shfaqur mesazhe me një ton kërcënues dhe shpesh me ngjyra të ndezura (ngjyrat e kuqe janë shumë të zakonshme). Kjo e fundit mund të orientohet ekskluzivisht për ta shtyrë përdoruesin drejt blerjes së produkteve premium, prandaj vlerësoni me kujdes deri në çfarë mase duhet të merren parasysh njoftimet e këtij lloji, prandaj zgjedhja mbetet ende në dorën tuaj.

Megjithatë, pasi të keni hyrë në ekranin bazë të AVG, do të keni mundësi të shikoni statusin e mbrojtjes bazë. Duke klikuar në secilën kuti, do të jeni në gjendje të analizoni statusin e çdo veçorie antivirus dhe nëse është e nevojshme, të hapni ose instaloni komponentin përkatës. Për shembull, duke klikuar në seksionin Computer, mund të aktivizoni/çaktivizoni komponentët që kanë të bëjnë me mbrojtjen e skedarëve në kohë reale, analizën e sjelljes, zbulimin në kohë të ransomware dhe mbrojtjen e të dhënave në tranzit përmes rrjetit Wi-Fi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke përdorur kutinë Web ed email, mund të aktivizoni/çaktivizoni mbrojtjen ne internet (që ju lejon të përgjoni lidhjet dhe shkarkimet e rrezikshme, përpara se ju ti hapni ato), mbrojtjen e postës elektronike, firewall ose të shikoni listën e sinjalizimeve për shkelje (p.sh. te fjalëkalimet e komprometuara). Ju lutemi vini re se shtesat që i përkasin seksioneve të sulmeve të hakimit/Attacchi hacker dhe të dhënave personale/privatësisë; Dati personali/Privacy, të krijuara për të parandaluar hakerimin dhe aksesin e paautorizuar në pajisjet dhe të dhënat në kompjuterin tuaj, janë pjesë e planit me pagesë AVG.

Për të hyrë në cilësimet e antivirusit, klikoni në butonin Menu që ndodhet në krye dhe zgjidhni artikullin Cilësimet/Impostazioni që ndodhet në panelin që hapet. Prej andej, do të mund të menaxhoni gjuhën e ndërfaqes së përdoruesit, përditësimetnjoftimetpërjashtimet rreth skedarëve dhe dosjeve që do të përjashtohen nga skanimi, bllokimi i aplikacioneve dhe programeve, mënyrat e funksionimit të komponentëve bazë të mbrojtjes etj.

Theksoj se mund të hyni në ndërfaqen kryesore AVG në çdo kohë duke klikuar me të djathtën në ikonën e antivirusit që ndodhet afër orës (nëse nuk e shihni, shtypni simbolin e shigjetës drejtuar lart) dhe duke shtypur butonin Hap. Nga atje, mund të ekzekutoni gjithashtu një skanim inteligjent të sistemit ose të aktivizoni/fikni mbrojtjen në kohë reale.

Ne kompjuter Apple/Mac

Si te perdoresh antivirusin AVG Free

Tani le të kalojmë te kompjutri Apple/Mac. Zgjidhja antivirus e AVG për Mac funksionon në mënyrë të ngjashme me homologun e saj Windows, përveç mënyrës se si shkarkohet dhe instalohet. Për të shkarkuar antivirusin, lidhuni me këtë faqe interneti, shtypni butonin Download gratuito/Free Download dhe kur shkarkimi të përfundojë, hapni file.dmg të marrë dhe klikoni dy herë mbi ekzekutuesin shtesë në formatin.pkg, i dukshëm në dritaren e re që hapet.

Më pas, shtypni butonat Lejo/Consenti/AllowVazhdo/Continua/Continue (dy herë radhazi), Prano/Accetta dhe Install, shkruani fjalëkalimin Mac në fushën e dedikuar dhe shtypni tastin Enter në tastierë për të nisur konfigurimin. Pas disa sekondash, do t’ju kërkohet të jepni autorizimet e nevojshme që programi të funksionojë siç duhet: prandaj klikoni në butonin Vazhdo/Continua, pastaj në Hap dritaren e dialogut/Apri finestra di dialogo dhe Vazhdo/Continua, ndiqni udhëzimet që merrni në ekran, për t’u siguruar që AVG mund të aksesojë skedarët në disk. 

Pasi të përfundojë instalimi, do të gjendeni përpara një ekrani shumë të ngjashëm me atë të analizuar tashmë në seksionin e mëparshëm të këtij udhëzuesi kur folem per Windows. Duke shtypur butonin Bej skanim inteligjent/Esegui scansione intelligente/Run smart scan, mund të analizoni skedarët në kompjuterin tuaj në kërkim të çdo problemi sigurie.

Gjithashtu në këtë rast, përveç problemeve aktuale në skedarët e kompjuterit (nëse zbulohen), një dritare tjetër do t’ju ofrojë gjithashtu një listë të problemeve të avancuara aktive. Kërcënimet, të supozuara ose reale, të përfshira në këtë dritare thjesht mund të jenë një përpjekje për të kaluar klientin në një nga planet me pagesë. Varet nga ju që të vlerësoni per rastin aktual. Për pjesën tjetër, funksionimi i ndërfaqes së përdoruesit, si dhe veçoritë dhe cilësimet e disponueshme në panele të ndryshme, janë plotësisht të ngjashme me ato që janë parë tashmë për Windows.

Si te perdoresh antivirusin AVG Free: ne Telefon

Tani le te shikojme se si te perdoresh antivirusin AVG Free ne telefonat dhe tabletet Android, iPhone dhe iPad. Gjithashtu në këtë rast, funksionet bazë, si skanimi i skedarëve dhe mbrojtja e postës elektronike, janë të aksesueshme falas me praninë e reklamave (disa prej të cilave janë vetëpromocionale). Funksione të tjera, si bllokimi i aplikacioneve, shfletimi i sigurt dhe mbrojtja nga mashtrimet, paguhen. 

Ne telefon Android

Si te perdoresh antivirusin AVG Free

Le të fillojmë me pajisjet Android. Versioni celular i AVG Free përmban disa module mbrojtjeje, disa falas, disa me pagesë. Mbrojtja në kohë reale kundër kërcënimeve (me pagesë), skanim skedari në pajisje (falas), sinjalizime për shkelje të të dhënave dhe vjedhje identiti (falas), mbrojtje nga shfletimi në internet (falas). Për të marrë AVG Free për Android, lidhuni me faqen e dedikuar të Play Store dhe instaloni aplikacionin me procedurën e zakonshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të përfundojë instalimi, nisni aplikacionin, prekni butonin Fillo, shtypni butonat Avanti/Next dhe Injoro/Ignora dhe tregoni se dëshironi të vazhdoni me versionin falas duke shtypur butonin e duhur (dy herë radhazi). Më pas, prekni butonin Fillo skanimin/Avvia scansione/Start scan dhe nëse është e nevojshme, autorizoni aplikacionin për të hyrë në listën e plotë të skedarëve në pajisje, duke ndjekur udhëzimet e shfaqura në ekran (në përgjithësi, mjafton të shtypni artikullin Lejo/Consenti dhe të aktivizoni levën që shfaqet në ekrani tjetër).

Pasi të përfundojë skanimi (i cili mund të jetë standard ose i thellë), rishikoni rezultatet e skanimit dhe nëse ju kërkohet, merrni zgjidhjet e sugjeruara kundër kërcënimeve reale. Gjithashtu në këtë rast, do t’ju paraqitet një panel i veçantë, që përmban një sërë rreziqesh të mundshme. Disa nga sugjerimet në këtë seksion mund t’ju bëjnë të abonoheni në një plan me pagesë. Varet nga ju të vlerësoni nevojën aktuale për ta bërë këtë apo jo.

Megjithatë, paneli kryesor AVG për Android ju jep akses në të gjitha veçoritë falas dhe jo falas të aplikacionit. Në veçanti, përveç funksionit të skanimit të skedarëve, mund të përdorni planin falas AVG për Android për të kryer skanimin e sigurt të Wi- Rrjetet Fi, për të eliminuar skedarët e padëshiruar dhe për të marrë një rritje të supozuar të RAM -it. Personalisht, këshilloj të mos përdorni dy veçoritë e fundit të përmendura sepse analiza dhe fshirja e skedarëve të tepërt kërkon hyrje në statistikat e përdorimit të pajisjes, gjë që paraqet një rrezik të mundshëm për sa i përket privatësisë.

Veçoria e rritjes së RAM-it, nga ana tjetër, ndikon në funksionimin normal të aplikacioneve në sfond. Android, në vetvete, është në gjendje të menaxhojë burimet e sistemit në një mënyrë të shkëlqyer dhe t’i ndajë ato në mënyrë të përshtatshme midis proceseve të ndryshme. Një ndërhyrje e jashtme në ekzekutimin e aplikacioneve jo vetëm që mund të përkeqësojë gjendjen e memories (duke nxitur që aplikacionet të hapen automatikisht për të rifilluar vazhdimisht), por gjithashtu të ndikojë negativisht në jetëgjatësinë e baterisë. Merreni në konsideratë këtë.

Së fundi, do të doja të theksoja se, duke shtypur butonin ☰ lart majtas, do të keni mundësi të përdorni funksionet shtesë të sigurisë që AVG ju lejon të përdorni falas: dmth mbrojtje kundër vjedhjes/Anti-theft, mbrojtje në internetkasafortë fotografish (për të mbrojtur imazhet me një kod PIN), analiza e shkeljeve/analisi delle violazioni dhe kontrolli i rrjetit/controllo della rete. Veçoritë e mbetura, të shënuara me një ikonë kyci, janë pjesë e planit me pagese.

Ne iPhone/iPad

Edicioni i AVG Free për iPhone dhe iPad është pak më ndryshe nga ato që janë parë deri më tani. Në fakt, ai është i orientuar kryesisht drejt mbrojtjes së të dhënave personale dhe shfletimit në internet, në vend të analizës aktuale të skedarëve me qëllim të keq. Ekziston ende një veçori e këtij lloji, por për shkak të kufizimeve strikte të vendosura nga Apple në aplikacionet e palëve të treta, ai ka funksionalitet mjaft të kufizuar.

Në çdo rast, për të instaluar AVG për iPhone/iPad, lidhuni me seksionin përkatës të App Store, shtypni butonin Get/Install dhe përfundoni shkarkimin e aplikacionit, duke përdorur procedurën e zakonshme për pajisjen tuaj. Pasi të instalohet aplikacioni, jepini atij lejet e nevojshme për funksionimin e tij (duke iu përgjigjur pozitivisht mesazheve të ndryshme që shfaqen në ekran) dhe kur është e nevojshme, shtypni butonin për të vazhduar me versionin falas, në mënyrë që të shmangni abonimin në një plan premium.

Tani, nëse e shihni të përshtatshme, filloni skanimin fillestar të skedarëve në pajisje duke shtypur butonin e duhur por edhe një herë, kushtojini vëmendje rezultateve të analizës sepse disa sinjalizime priren kryesisht të nxisin aktivizimin e një plani premium, në vend të shfaqes së një kërcënimi real. Varet nga ju të përcaktoni se cili mund të jetë veprimi më i mirë për të ndërmarrë në këtë drejtim.

Komponentët e ndryshëm të AVG Free mund të menaxhohen nga ekrani kryesor i aplikacionit, por për të thënë të vërtetën, veçoritë falas janë shumë të pakta. Ndër to është mbrojtja e email, e cila ju lejon të mbroni kutinë tuaj të postës elektronike nga marrja e linkeve dhe bashkëngjitjeve me qëllim të keq. Mbrojta e fotografive, e cila ju lejon të mbroni aksesin në imazhet private me një fjalëkalim (por edhe me sistemin e njohjes biometrike). Funksionet e mbetura të aplikacionit kryesisht paguhen.