Si te perdoresh antivirusin Avast

Ne kete udhezues do ju tregojme se si te perdoresh antivirusin Avast. Ne fakt kur vizitoni faqe ne internet, shkarkoni file, hapni email qe permbajne linke etj, ju mund te jeni te ekspozuar ndaj viruseve, te cilat mund t’ju shkaktojne demtime ne paisjen tuaj ose t’ju prekin privatesine.

Avast eshte nje antivirus i shpejtë, i lehtë për t’u përdorur dhe nga më të famshmit në botë. Versioni i tij bazë eshte plotësisht falas dhe mbron sistemin nga viruset dhe malware duke monitoruar vazhdimisht të gjitha aktivitetet në internet dhe ne kompjuter. Ai gjithashtu mbron shfletimin në internet përmes një shtesë të veçantë për Chrome dhe Firefox. Është i disponueshëm për Windows, Mac, Android dhe iPhone. 

Shenim: ne Windows 10, 11 zakonisht nuk eshte e nevojshme te instalohet nje antivirus i ri, sepse Windows Defender e kryen me se miri punen e tij. Megjithate nese keni nevoje per me shume mbrojtje dhe funksione shtese, atehere mund te instaloni nje antivirus tjeter.

Permbajtja

Si te perdoresh antivirusin Avast: në kompjuter Windows

Si te perdoresh antivirusin Avast

Tani le te shikojme se si te perdoresh antivirusin Avast per kompjuter Windows. Ju mund ta shkarkoni duke u lidhur me faqen e internetit te programit dhe duke klikuar fillimisht në butonin Shkarkoni mbrojtjen falas/Scarica la protezione gratuita. Pasi të keni marrë file.exe, hapeni atë, pastaj klikoni në butonin Po dhe në ekranin e parë të shfaqur, zgjidhni nëse do të instaloni gjithashtu shfletuesin/browser Avast ose jo duke vendosur shenjen ne kutinë më poshtë (nuk është thelbësore, kështu që mund të shmangni instalimin e tij). Nga këtu e tutje, vazhdoni me udhëzimet në ekran.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të përfundojë procesi i instalimit, do të pyeteni nëse dëshironi të ekzekutoni skanimin e parë. Duke bërë këtë, programi do të kërkojë për çdo kërcënim të mundshëm në kompjuterin tuaj, më pas do t’ju tregojë një raport mbi kërcënimet e shfletuesit, çdo malware ose virus dhe probleme të avancuara.

Pikërisht kjo e fundit, pavarësisht nga gjendja e kompjuterit tuaj, do t’ju shfaqet në një numër zakonisht mjaft të madh dhe të gjitha të shënuara me të kuqe. Këto probleme në përgjithësi janë gjëra që mund të rregullohen (përveç rasteve sipas Avast) duke kaluar në një plan me pagesë të programit. Kjo strategji marketingu është mjaft agresive, duke shfaqur pak a shumë kërcënime edhe jo reale. Prandaj ngelet në dorën tuaj të gjykoni nëse ato meritojnë konsideratën tuaj.

Pasi të keni përfunduar, do të ktheheni në Avast Home, ku mund të kontrolloni secilin prej funksioneve të tij. Nga kolona e majtë, duke shtypur artikullin Status, mund të shihni nëse kompjuteri juaj është i mbrojtur dhe statusin e tij në kohë reale. Në vend të kësaj, duke shtypur artikullin Mbrojtja/Protezione, mund të gjeni një seri ikonash që ju japin akses në sisteme të ndryshme sigurie.

Me skanimet e viruseve/Scansioni antivirus mund të kryeni një skanim pak a shumë të plotë në vend. Mbrojtja kryesore/Protezioni principali/Main Protections ju lejon të aktivizoni ose çaktivizoni sistemet kryesore të identifikimit dhe bllokimit të virusit, Karantina/Quarantena është vendi ku izolohen skedarët e rrezikshëm, Kontrolli i Rrjetit/Controllo di rete ju lejon të monitoroni lidhjen në internet, Mbrojtja nga Ransomware/Protezione Ransomware është mbrojtja kryesore kundër viruseve që mund t’i marrin skedarët tuaj peng (ato që enkriptojnë të dhënat tuaja), Firewall mbron nga hakerat dhe Modaliteti Bankar/Modalità banca për të mbajtur të sigurt të dhënat tuaja bankare.

Nëse zgjidhni artikullin Privacy nga kolona e majtë, do të mund të gjeni disa funksione të dedikuara shprehimisht për mbrojtjen tuaj gjatë shfletimit. Këtu do të gjeni mbrojtje me fjalëkalim, të dhëna të ndjeshme, kamera, një grirëse të dhënash; protezione password, dati sensibili, webcam, distruttore di dati dhe një alarm për çdo shkelje (por shumë prej tyre paguhen).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Së fundi, nën kutinë e Performancës/Prestazioni gjithmonë në të majtë, do të gjeni modalitetin Mos shqetëso/non disturbare dhe Përditëso softuerin/Aggiorna software të cilët përdoren përkatësisht për të kufizuar njoftimet dhe për të mbajtur të përditësuar softuerin e instaluar në kompjuterin tuaj. 

Si te perdoresh antivirusin Avast në kompjuter Mac/Apple

Si te perdoresh antivirusin Avast

Nëse jeni duke përdorur një kompjuter Mac/Apple, mund të instaloni Avast dhe ta përdorni pa probleme, pasi ekziston një version i dedikuar. Për ta shkarkuar, shkoni te kjo faqe interneti, shtypni butonin Shkarko mbrojtjen pa pagesë/Scarica la protezione gratuita dhe prisni që skedari të shkarkohet. Pasi të jeni në Mac tuaj, klikoni në file.dmg dhe vazhdoni me procedurën e treguar. 

Në këtë pikë, pasi të përfundojë instalimi, do t’ju ofrohet menjëherë një raport mbi të gjitha kërcënimet e mundshme kundër kompjuterit tuaj. Këtu do të gjeni gjithashtu të njëjtin seksion Probleme të avancuara që shihet edhe për Windows, i cili do të raportojë çështje të ndryshme kritike pavarësisht nga gjendja e sistemit. Gjithashtu për Mac dua të nënvizoj se kjo teknikë agresive marketingu synon, para së gjithash, shitjen e planeve të avancuara dhe prandaj blini çdo mbrojtje shtesë vetëm nëse vërtet besoni se jeni të ekspozuar ndaj këtij rreziku.

Nga Avast Home, gjithmonë do të gjeni një raport mbi statusin aktual të mbrojtjes së kompjuterit tuaj. Duke përdorur butonat e ndryshëm të pranishëm, më pas mund të vendosni nëse do të aktivizoni ose çaktivizoni lloje të caktuara të mbrojtjes ose të kryeni veprime të caktuara në vend.

Me butonin e skanimit të virusit/Scansione virus mund ta bëni programin të kryejë një skanim të menjëhershëm, duke vendosur se cilat zona të memories të preken. Nëpërmjet Protezioni principali/Core Shields mund të aktivizoni ose çaktivizoni mbrojtjen e skedarëve dhe mbrojtjen në internet (aktive si parazgjedhje). Me butonin e kontrollit të rrjetit/Controllo di rete mund të skanoni rrjetin me të cilin jeni lidhur dhe me Email Guardian, të kontrolloni kërcënimet e marra në kutinë postare të skanuar (ose kutitë postare për profilet premium). Së fundi ekziston Ransomware Protection i cili supozohet t’ju mbrojë kundër viruseve të tilla nëpërmjet mbrojtjeve të avancuara dhe zonës së karantinës, ku skedarët e infektuar janë të izoluar.

Si te përdoresh antivirusin Avast: në telefon Android

Si te perdoresh antivirusin Avast

Nëse dëshironi të mbroni pajisjen tuaj Android me një antivirus, do të jeni të lumtur të dini se Avast është gjithashtu i disponueshëm në Play Store falas. Pasi të jetë instaluar, mund të vazhdoni në skanimin e parë duke shtypur butonin Avvia scansione/Start scan.

Edhe këtu, së bashku me një përmbledhje të kërcënimeve të mundshme, do të merrni një raport me shumë paralajmërime që e shtyjnë përdoruesin të bleje nje plan premium. Përveç kësaj, është e drejtë të theksohet se aplikacioni do t’ju kërkojë leje për t’u bërë administrator i pajisjes në mënyrë që t’ju mbrojë nga kërcënimet, gjë që do ta bëjë atë të aftë të bëjë të gjitha llojet e modifikimeve dhe kontrolleve që shkaktojnë rreziqe të mundshme për privatësinë dhe privatësinë dhe siguria e të dhënave.

Funksionet e Avast në Android, përveç skanimit të pajisjes, janë të gjitha të aksesueshme nëpërmjet butonit përkatës nga Home dhe janë: Fuqizimi i RAM -it që ju lejon të menaxhoni më mirë memorien e përkohshme për të përmirësuar performancën. Pastroni skedarët e padëshiruar/Cancella file spazzatura për të pastruar memorien e telefonit; Skanoni Wi-Fi/Scansiona Wi-Fi për të kontrolluar linjën e përdorur të internetit dhe Skanimi automatik/Scansione automatica për të skanuar telefonin në intervale të rregullta. 

Si te përdoresh antivirusin Avast: ne iPhone

Edhe nëse keni një iPhone ose një iPad, ju keni mundësinë e shkarkimit dhe përdorimit të Avast, i cili megjithatë, duke pasur parasysh praninë e ulët të malware për iPhone dhe iPadOS, në këtë rast rezulton të jetë një aplikacion më i fokusuar në sigurinë e rrjetit wifi dhe ne shfletimin në internet dhe jo ne antimalware.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të marrë Avast në iPhone dhe iPad, thjesht duhet të shkoni në App Store, dhe e instaloni si çdo aplikacion tjetër. 

Pasi të instalohet Avast, do t’ju pyesin nëse dëshironi të kryeni një skanim të parë, ku do të merrni një raport mbi kërcënimet e mundshme dhe duke shfaqur mesazhe që i kërkojnë përdoruesit të përmirësohet në planet e avancuara. Funksionet e tjera të disponueshme janë mjaft të kufizuara dhe fokusohen në mbrojtjen e adresës së emailit që mund të vendosni duke shtypur butonin Shto email/Aggiungi mail nga ekrani kryesor, si dhe në mbrojtjen e fotove.

Kjo veçori ju lejon të krijoni një kasafortë të sigurt ku mund të mbani deri në 40 foto (butoni Shto foto/Aggiungi foto), të cilat Avast pretendon se janë të sigurta nga ransomware dhe kërcënime të tjera që mund të marrin peng skedarët tuaj. Nëse dëshironi ruajtje të pakufizuar fotografish, do t’ju duhet të abonoheni në një plan me pagesë.