Antiviruset me te mire falas

Në udhezimet me poshte do te gjeni nje liste te gjere me antiviruset me te mire falas dhe qe e kryejne shume mire mbrojtjen e kompjuterit tuaj. Natyrisht, në disa prej tyre janë në dispozicion veçori shtesë me pagesë, por parashikoj që këto janë 100% përmbajtje opsionale dhe që versionet falas të jenë të mjaftueshm për shumicën e përdoruesve.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Nëse po pyesni se cili është antivirusi më i mirë falas, duhet t’i përgjigjeni kësaj pyetjeje duke filluar së pari nga një supozim: nuk ka antivirus më të mirë se të tjerët nga të gjitha pikëpamjet. Parametra të ndryshëm duhet të konsiderohen me kujdes – efektiviteti i zbulimit të malware-it, efekti në performancën e përgjithshme të sistemit, sasia e pozitiveve false të gjeneruara, numri i karakteristikave të përfshira, etj. – dhe zgjidhni atë që i përshtatet më mirë nevojave tuaja.

Në këtë drejtim, në kapitujt e ardhshëm do të gjeni disa sugjerime me antivirusin më të mirë falas që mund të instaloni në PC, smartphone dhe tabletë. Këto janë zgjidhje që arrijnë të kombinojnë të gjitha tiparet që kam renditur më lart në mënyrën më të mirë të mundshme.

Për t’i zgjedhur, unë u mbështeta në përvojat e mia personale dhe rezultatet e testeve krahasuese më të fundit, të tilla si ato të AV-Test dhe AV Comparatives, në të cilat të gjithë programet kryesore antivirus krahasohen për të vlerësuar aftësitë e tyre aktuale.

Antiviruset më te mirë falas për Windows

Në kapitujt e ardhshëm, unë do t’ju tregoj disa zgjidhje në lidhje me antivirusin falas në dispozicion në Windows.

Windows Defender

Softueri falas për mbrojtje në kohë reale nga kërcënimet kibernetike është i disponueshëm në versione të ndryshme të sistemit operativ të Microsoft.

Ky antivirus i windowsit ka pasur disa emra në të kaluarën, duke evoluar në versione të ndryshme të sistemit operativ të Microsoft. Sa për Windows Vista dhe Windows 7, ai është i disponueshëm për shkarkim nën emrin Microsoft Security Essentialkëtë link.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Me versionet e mëvonshme të sistemit operativ të Microsoft, d.m.th. Windows 8 dhe më e rëndësishmja, Windows 10, ky shërbim i sigurisë kibernetike është integruar plotësisht. Prandaj, nuk ka nevojë të shkarkoni ndonjë shtesë.

Të gjitha tiparet e tij janë në dispozicion në panelin e Settings/Impostazioni të Sistemit. Për të hyrë në të, thjesht shtypni butonin Start (ikona e flamurit e vendosur në këndin e poshtëm të majtë të ekranit), zgjidhni ikonën e ingranazhit në menunë që hapet dhe zgjidhni artikujt Aggiornamento e sicurezza/Updates and security > Sicurezza di Windows/Windows security > Sicurezza di Windows/ Windows security në dritaren që hapet.

Në ekranin e ri që do t’ju tregohet, ju do të gjeni të gjitha tiparet e Defender, i cili integron disa mjete: mbrojtje nga viruset dhe kërcënimet kibernetike në kohë reale, një firewall, kontrolli i aplikacioneve dhe aktiviteti i shfletuesit/browserit, integriteti i të gjithë sistemit dhe mbrojtjen e llogarisë së lidhur.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Skanimet e sistemit janë të automatizuara, por gjithashtu mund t’i filloni ato manualisht, duke zgjedhur elementin për mbrojtjen ndaj viruseve dhe kërcënimeve dhe duke shtypur butonin e skanimit të shpejtë. Përndryshe, ju mund të kryeni analiza të personalizuara duke klikuar në opsionet e formulës Analiza, duke zgjedhur një nga opsionet e disponueshme dhe duke filluar procedurën duke përdorur butonin Start analysis.

Bitdefender Free

Sipas disa prej renditjeve më të fundit krahasuese, Bitdefender është ndër antiviruset  falas që janë në gjendje të kombinojnë më së miri efektivitetin dhe performancën. Mund të zbulojë shumicën e kërcënimeve kibernetike, nuk ka veçori të panevojshme që e ngarkojnë sistemin dhe është jashtëzakonisht e thjeshtë për t’u përdorur.

Për të shkarkuar Bitdefender Free në PC tuaj, lidhuni në faqen e tij zyrtare dhe klikoni në butonin Shkarkoni falas/Scarica gratis/Download gratis. Kur të përfundojë shkarkimi, hapni file.exe që sapo keni shkarkuar dhe në ekranin që hapet, prisni të shkarkoni komponentët e nevojshëm për të punuar programin.

Pastaj, kontrolloni kutinë e vendosur në pjesën e poshtme dhe në vend të kësaj çaktivizoni atë më poshtë në lidhje me dërgimin e të dhënave në mënyrë anonime. Thjesht duhet të shtypni butonin Install për të përfunduar procedurën. Pas përfundimit, do t’ju kërkohet të krijoni një llogari falas (Hyni në Bitdefender/Sign in to Bitdefender), e cila është thelbësore për të aktivizuar licencën falas Bitdefender.

Pastaj plotësoni të gjitha të dhënat e kërkuara, përfshirë adresën tuaj të postës elektronike dhe fjalëkalimin që do të shoqërohet me llogarinë, për të përfunduar aktivizimin. Për ta bërë regjistrimin tuaj efektiv, mos harroni të klikoni në linkun e konfirmimit të marrë me email.

Pasi të keni aktivizuar kopjen tuaj të Bitdefender Free Edition, unë ju rekomandoj që të filloni një skanim të plotë të sistemit me të (butoni Scan now ), megjithëse në fund të instalimit duhet të fillojë automatikisht një i shpejtë, i cili shqyrton të gjitha fushat e Windows-it thelbësor.

Unë ju kujtoj se, në rast se dëshironi mjete shtesë mbrojtëse, të tilla si një firewall ose një VPN, ju mund të blini versionin e paguar të Bitdefender, me çmime që fillojnë nga 34,99 euro/vit për botimin Total Security.

Avira Free

Ndër antiviruset mëmirë falas është edhe Avira, i cili siguron një nivel të shkëlqyeshëm të mbrojtjes dhe nuk e ngarkon sistemin. Krahasuar me versionin e paguar (me çmime që fillojnë nga 44,95 euro/vit), megjithatë, ai ka mjete të kufizuara në dispozicion për mbrojtjen dhe optimizimin e sistemit.

Për të shkarkuar versionin falas të Avira në kompjuterin tuaj, i cili ende përmban gjithçka që ju nevojitet për të mbrojtur sistemin nga viruset dhe malware në kohë reale, lidheni me faqen zyrtare të antivirusit dhe klikoni së pari në butonin Shko për të shkarkuar/Vai al download/Go to download dhe më pas në Shkarkoni/Scarica/Download butonin falas/Free që gjeni në qendër të faqes, në mënyrë që të shkarkoni file.exe të instalimit të softuerit.

Kur të përfundojë shkarkimi, klikoni dy herë në skedarin e lartpërmendur dhe në ekranin që ju shfaqet, klikoni në butonin Prano dhe instalo/ Accetta e Installa, më pas duke pritur shkarkimin dhe instalimin e të gjithë përbërësve të nevojshëm. Kur të përfundojë procedura, shtypni butonin Smart Scan për të filluar analizën e parë të sistemit.

Avast

Një tjetër zgjidhje që mund të konsideroni është Avast, një nga antivirusët mëmirë falas për Windows. Për ta shkarkuar në PC tuaj, lidheni me faqen e tij zyrtare dhe klikoni në butonin Download free protection. Unë ju paralajmëroj që, në rast se dëshironi më shumë mjete mbrojtëse, mund të blini versionin e paguar të produktit me një kosto prej 69,99 euro/vit.

Kur të përfundojë shkarkimi, klikoni dy herë në file.exe që sapo keni shkarkuar dhe në ekranin që ju shfaqet, klikoni mbi fjalën Rregulloje/Personalizza, për të zgjedhur se cilët përbërës antivirus do të instaloni. Do të gjeni disa, por ato që ju rekomandoj të përfshini janë padyshim ato që lidhen me mbrojtjen e skedarëve, uebit, postës elektronike dhe sjelljes.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni zgjedhur përbërësit për të instaluar, klikoni në butonin Install dhe prisni që të përfundojë konfigurimi fillestar i Avast. Ju mund të ndiqni ecurinë e procesit përmes dritares së vogël që shfaqet në zonën e njoftimit të Windows.

Kur operacioni të ketë përfunduar, ju jeni gati të filloni skanimin e parë të kompjuterit tuaj. Pastaj shtypni butonin Vazhdo/Continua/Continue dhe pastaj klikoni në butonin Start i skanimit të parë/Avvia prima scansione/Start first scan. Më vonë, mund të filloni një skanim të virusit duke shkuar në skedën Mbrojtja/Protezione/Defence në ekranin kryesor Avast, duke klikuar në artikullin Antivirus skan dhe duke zgjedhur një nga opsionet në ekran.

Kaspersky Security Cloud Free

Softueri popullor antivirus Kaspersky është gjithashtu i disponueshëm në një version falas, të quajtur Security Cloud Free. Mjeti i vetëm me të cilin është i pajisur është mbrojtja antivirus, ndërsa për të pasur karakteristika shtesë të sigurisë duhet të blini një licencë duke filluar nga 55,99 euro/vit.

Për të shkarkuar Kaspersky Security Cloud Free, shkoni në faqen zyrtare të programit dhe klikoni së pari në butonin Shkarko tani/Scarica ora/Download now dhe më pas në Esegui ora il download, në mënyrë që të shkarkoni file.exe për instalimin e tij. Kur të përfundojë shkarkimi, klikoni dy herë në skedarin që sapo keni shkarkuar dhe në ekranin që ju shfaqet, shtypni butonin Vazhdo/Continua.

Tani, vendosni një shenjë kontrolli në kutitë e vendosura në pjesën e poshtme, për të rënë dakord për kushtet e përdorimit, më pas shtypni butonin Prano/Accetto/Accept tri herë me radhë. Nëse ju kërkohet të instaloni përbërës shtesë, mund të hiqni shenjën e zgjedhjes nga kutia përkatëse dhe më pas të konfirmoni gjithçka duke përdorur butonin Install, në mënyrë që të vazhdoni me instalimin vetëm të antivirusit. Në fund, klikoni mbi Zbato/Applika dhe Përfundo/Fine, për të përfunduar konfigurimin.

Në fund të instalimit, do t’ju kërkohet të krijoni një llogari falas: shkruani adresën tuaj të postës elektronike dhe pastaj fjalëkalimin që do të shoqërohet me llogarinë. Ju do të merrni një email në kutinë tuaj për të konfirmuar llogarinë e krijuar rishtas.

Për të filluar analizën dhe për të zbuluar ndonjë kërcënim në sistemin tuaj, klikoni Skanimi dhe më pas klikoni Skanoni Tani në ekranin kryesor të Kaspersky Security Cloud Free.

Antiviruset më te mirë falas për Mac

Sistemi operativ MacOS, në përgjithësi nuk kërkojnë instalimin e një antivirus që kontrollon statusin e sistemit në kohë reale. Kjo ndodh sepse sistemi operativ i Apple është më pak i përhapur se Windows – prandaj është më pak i prirur ndaj sulmeve nga njerëz me qëllim të keq – dhe sepse ka masa mbrojtëse “standarde” që janë shumë të vlefshme dhe azhurnohen vazhdimisht nga Apple për të siguruar korrigjimin e të gjitha vrimave të sigurisë të zbuluara me kalimin e kohës.

Antiviruset më te mirë falas për Android

Nëse keni një smartphone ose tabletë Android, duhet të dini se ka në dispozicion aplikacione antivirus për të garantuar sigurinë e pajisjes tuaj nga malware.

Lajmi i mirë është se aplikacionet e ketij lloi janë zakonisht falas (megjithëse mund t’ju kërkojnë të blini një licencë për të zgjeruar funksionalitetin e tyre). Këtu janë disa nga këto zgjidhje që mund të jenë të përshtatshme për ju.

  • Google Play Protect – ky është sistemi themelor i mbrojtjes Android për të analizuar aplikacionet e shkarkuara nga Play Store dhe ato të instaluara në pajisje. Nuk kërkohet asnjë shkarkim i aplikacionit, pasi sistemi është i integruar në të gjitha pajisjet që kanë shërbime të Google.
  • Avast Mobile Security ( Play Store ) – është aplikacioni Avast për smartphone dhe tabletë Android. Ajo ofron veçoritë themelore të mbrojtjes së malware për sistemin operativ të robotit jeshil. Një version Premium i paguar është gjithashtu i disponueshëm, me çmime që fillojnë nga 23,99 euro/vit, për të shtuar disa veçori shtesë (p.sh. ato kundër vjedhjes).
  • Avira Security ( Play Store ) – është aplikacioni Avira për Android. Eshtë në dispozicion falas për të ofruar mbrojtje themelore por, duke blerë një licencë, duke filluar nga 7,99 €/vit, ju mund të shtoni pajisje të tjera mbrojtëse.

Antiviruset më te mirë falas për iPhone/iPad

Në telefonat inteligjentë dhe tabletët e prodhuar nga Apple, saktësisht iPhone dhe iPad, nuk është e nevojshme të instaloni ndonjë program antivirus, pasi sistemet operative iOS dhe iPadOS janë shumë kufizuese në hyrjen në veçoritë dhe të dhënat e pajisjes.

Kjo do të thotë se është shumë e vështirë për një kërcënim kibernetik të shkelë këto pajisje. Në disa raste të kufizuara ka pasur dobësi që kanë dëmtuar sigurinë e saj, por Apple ka ndërhyrë menjëherë për të zgjidhur këto probleme përmes azhurnimeve të softuerit.