Si te mbrohesh nga bullizmi

Si te mbrohesh nga bullizmi

Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te mbrohesh nga bullizmi (bullizimi). Ky eshte bere nje fenomen shume shqetesues per vajzat dhe djemte te cilet keqtrajtohen psikologjikisht dhe ndonjehere fizikisht, nga bashkemoshataret e tyre apo edhe nga me te rriturit. Perpiquni qe te jeni te forte dhe mos te bini viktime e ketyre sjelljeve te papranueshme.

Permbajtja

Si te mbrohesh nga bullizmi

Si te mbrohesh nga bullizmi

1. Injoro ofendimet e tij/saj. Kjo eshte menyra e pare se si te mbrohesh nga bullizmi. Nese shikojne qe ofendimet “nuk ju prekin”, atehere mund te ndalojne dhe te vazhdojne qe te ngacmojne dike tjeter.

2. Flisni me mësuesin, të rritur ose miqte tuaj të besuar për çdo formë të ngacmimit që po përjetoni, duke i treguar per gjendjen tuaj emocionale.

3. Beni kujdes nga miqtë e rremë dhe ata qe ju han pas shpine. Nëse dyshoni se një mik i juaj ju ka tradhtuar, duke treguar bisedat tuaja te bullizuesit, atehere mos u shoqeroni më me të.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

4. Nëse është e mundur, përpiquni të largoheni kur ju kërcënojne fizikisht. Mos u mundo t’ja kthesh goditjet (nese fizikisht nuk je me i/e forte), sepse mund t’ju lendoje vertete. Kjo vlen si për femrat ashtu edhe për meshkujt. Nëse ju ndjekë, fshihuni ne ndonje vend. Nëse ai/ajo nuk dorëzohet, përpiquni të shkoni menjëherë në zyrën e drejtorit ose rrini afer me një mësues. 

Si te mbrohesh nga bullizmi

5. Nëse nuk mund t’i shpëtoni një bullizuesi që po përpiqet t’ju godasë, atehere nuk ju ngelet vecse te mbroni veten tuaj. Nëse arrini te beni qe dhunuesi te dorëzohet, mos e luani vetë rolin e dhunuesit por largohuni. Kini parasysh se dhunuesi mund të shkojë te mësuesi për t’i treguar se çfarë ka ndodhur, prandaj jini gati të jepni versionin tuaj të ngjarjeve.

6. Flisni me drejtorin shkollës, duke i treguar per situaten ne te cilen gjendeni. Ne kete menyre ai duhet te mare masa per zgjidhjen e ceshtjes.

7. Mundohuni të krijoni një marrëdhënie pozitive me drejtorin e shkolles dhe përpiquni t’i shpjegoni atij situatën. Asnjë drejtor nuk dëshiron bullizmin në shkollën e tij.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

8. Mundohuni qe te jeni gjithmon te shoqeruar me njerez te tjere. Kur dhunuesi përpiqet t’ju sulmojë, miqtë tuaj mund t’ju mbrojnë prej tij. Dhunuesi madje mund të heqë dorë dhe mos t’ju afrohet. Nëse nuk keni miq, përpiquni të qëndroni sa më larg nga dhunuesi ose qëndroni në një zonë ku mësuesit mund t’ju shohin.

Si te mbrohesh nga bullizmi

9. Perpiquni te beni mik, dike qe eshte i respektuar nga bullizuesit. Edhe kjo eshte nje menyre shume e mire se si te mbrohesh nga bullizmi. Mundohuni të bëheni miq me njerëz që dikur ju kanë ngacmuar, ose të paktën përpiquni të silleni mirë me ta. Jini sa më të sjellshëm. Nese keni nje mik qe mund te jete i respektuar nga dhunuesit, atehere edhe ju mund te mos keni me probleme.

10. Perpiquni të zvogëloni numrin e njerëzve që ju shqetësojnë në një ose asnje. Ju mund te vini të gjitha përpjekjet tuaja për të arritur këtë rezultat. Mund të duhen edhe disa vite, prandaj përpiquni të jeni të durueshëm.

11. Mos u frikësoni nga një qëndrim tepër agresiv nga dhunuesi/bullizuesi. Bëni më shumë përpjekje për ta bërë atë të ndalojë. Flisni me të tjerët dhe kërkoni njerëz të tjerë që po ngacmohen për t’i ndihmuar ata. Raportojeni tek drejtori. Jini agresiv në kundërpërgjigje (pa përdorur dhunë fizike). Mos i jepni atij kënaqësinë t’ju shikoj të mërzitur.

12. Trego se çfarë vlen. Të bësh kete mund të jetë shumë më e vështirë sesa ta thuash, por nëse do të mundesh, do të ndiheshe në paqe me veten. Nëse nuk gjeni guximin për ta bërë atë, mendoni saktësisht për atë që dëshironi të thoni dhe personin që dëshironi t’i thoni dhe vazhdoni të kërkoni forcën për të reaguar brenda vetes.

13. Përpiquni ta keni të qartë se çfarë t’i thoni dhe cfare jo dhunuesit, kur doni të qëndroni në këmbë për veten tuaj. Megjithate pavarësisht se sa e dhimbshme është situata, mënyra më e mirë e veprimit është gjithmonë të shmangni sjelljen e pahijshme. Nëse një shok klase do të tallej me bluzen që keni veshur, për shembull, befasojeni duke iu përgjigjur kështu: “Faleminderit, edhe e juaja është shumë e bukur!”. Mundohuni te dukeni i sinqertë.

14. Perballuni me reagimin e bashkëmoshatarëve tuaj. Kur ngacmoheni në shkollë, është e mundur që njerëz të tjerë të jenë dëshmitarë të incidentit. Pavarësisht se kush janë ata, mos lejoni që prania e tyre t’ju ndalojë të ngriheni ne kembe për veten tuaj. 

15. Mundohuni të ndaloni incidentet e ngacmimit. Zakonisht perballja është mjaftueshëm për t’i dhënë fund ngacmimeve të përsëritura. Duke formuar një front të përbashkët, është e mundur të luftohet efektivisht ky fenomen. Nëse një ngacmues do t’ju ofendonte dhe ju jeni inatosur, përgjigjuni kështu: “Jam shumë i merzitur që më ngacmoni vazhdimisht! Më pëlqen vetja ashtu siç jam. Ndoshta nuk ndihesh mjaftueshëm i sigurt për veten ose thjesht e bën sepse ne nuk jemi njësoj, por kjo nuk të jep të drejtën të sillesh kështu!”.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

16. Shmangni grindjet me bullizuesit. Ngacmuesit kërkojnë vëmendje dhe mjaft shpesh e marrin atë. Ata duan të zihen me dikë në mënyrë që të lëndojnë ndjenjat e tyre. Mos i jep atij mundësinë. Kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të shpjegoni arsyet tuaja. Qëndrimi ne kembe për veten është e vetmja mënyrë për t’u marrë me një person që po përpiqet t’ju ngacmojë, sepse ngacmuesi do t’i ketë dëgjuar argumentet tuaja dhe në zemrën e tij, ai e di që po bën gabim.

17. Hidhini nje shikim me inat qe të kuptojë se po përpiqet të zgjedhë personin e gabuar per tu ngaterruar.

Këshilla dhe paralajmerime

  • Nëse një bullizues është rrotull, përpiquni të rrini me miqte tuaj.
  • Një përplasje fizike nuk do t’ju ndihmojë, prandaj behuni superiorë.
  • Mundohuni të keni marrëdhënie të mira me mësuesit tuaj te cilet mund t’ju ndihmojne.
  • Raportoni incidentet e bullizmit tek drejtori i shkollës.
  • Mos i goditni ngacmuesit që përpiqen t’ju sulmojnë, përveçse për t’u mbrojtur. 
  • Nëse një ngacmues është më i madh se ju, përpiquni të shmangni goditjen e tij me çdo menyre, përndryshe ata mund t’ju lëndojnë seriozisht.
  • Mos iu përgjigj talljeve të dhunuesit sepse vetëm do ta përkeqësoni situatën.

Shenim: Per me shume dataje mbi bullizmin lexoni ketu.