Si te kuptosh nese je shtatzane

Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te kuptosh nese je shtatzane (prisni nje femije). Ne fakt, menyra me e lehte per ta kuptuar kete, eshte qe te shikoni shenjat e hershme qe shfaqen kur jeni shtatzane. Megjithate jo te gjitha femrat i shfaqin, prandaj menyra me e sigurte eshte te bleni nje test shtatzanie ose te beni nje vizite gjinekologu. Me me shume detaje vazhdoni te lexoni me tej.

Permbajtja

Si te kuptosh nese je shtatzane: Njihni shenjat e hershme

Si te kuptosh nese je shtatzane

1. Kujtoni herën e fundit që keni bërë seks. Ne fakt, qe te mbetesh shtatzane duhet te kesh pasur marredhenie vaginale te pambrojtur (ose me prezervativ qe cahen). Prsh nëse keni pasur një marrëdhënie të mbrojtur (me prezervativ) ose keni pire kontraceptive, mundesite qe te bini shtatzane jane shume me te vogla.

  • Duhen rreth 6-10 ditë që një vezë e fekonduar të fillojë procesin e implantimit, dmth te jeni zyrtarisht shtatzënë dhe trupi te filloje të lëshojë hormone. Testi i shtatzënisë zakonisht nuk është i saktë deri në ditën e parë, kur pritej qe te vinte cikli.

2. Kini parasysh faktin nese nuk ju vjen cikli. Kjo është nje menyre e mire si te kuptosh nese je shtatzane dhe shpesh eshte një nga shenjat e para qe mund te vihen re. Nëse ka kaluar një javë ose më shumë që nga data kur duhet t’ju vinte cikli, atehere mund të jeni shtatzënë.

  • Beni mire qe te perdorni ndonje aplikacion per telefon (android/iPhone), qe te shenoni daten kur ju ka ardhur cikli dhe te kuptoni kur mund te jete data e ardhshme.
  • Megjithatë, kjo nuk është një shenjë 100% e sigurt, veçanërisht nëse keni tendencë të keni nje cikel jo të rregullt.

3. Kontrolloni për ndryshime të gjoksit. Edhe pse madhësia e tij rritet me shume gjatë shtatzënisë, ju gjithashtu mund të vini re ndryshime me të hershme. Ne fakt, nivelet e hormoneve luhaten kur bini shtatzane, duke shkaktuar ndjeshmëri te thithkave dhe ënjtje të gjoksit. Kjo dhimbje pakesohet ndersa trupi mesohet me ndryshimin e hormoneve.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

4. Kushtojini vëmendje faktit nëse ndjeni lodhje të tepruar. Shtatzania shpesh shkakton këtë simptomë. Megjithatë, në fazën e hershme të shtatzënisë, shkaku kryesor i ndjenjës së lodhjes është rritja e progesteronit, hormoni që shkakton edhe përgjumjen.

5. Shihni nëse keni probleme me stomakun. Mund t’ju vije per te vjelle ne mëngjesit ose edhe te villni. Kjo shfaqet me një ndjenjë të përgjithshme dhimbje te barkut/stomakut, veçanërisht në mëngjes (edhe pse mund të ndodhë në çdo ore te dites). Kjo është një simptomë që shpesh fillon në dy javët e para të fekondimit te vezes dhe zhduket pas tremujorit të parë.

  • Ju gjithashtu mund mos te duroni dot aromat e forta te disa ushqimeve, ndersa mund të filloni të ndjeni dëshirën për të ngrënë disa ushqime specifike.
  • Ju gjithashtu mund të zhvilloni probleme të tjera gastrointestinale, si kapsllëku.
  • Kini parasysh se jo të gjitha gratë përjetojnë të vjella në mëngjes ose neveri ndaj disa aromave ose ushqimeve gjatë shtatzënisë. 

6. Shihni nëse keni nevojë të urinoni më shpesh. Kjo eshte nje tjeter menyre si te kuptosh nese je shtatzane. Kjo simptomë e hershme e shtatzënisë, e cila së bashku me shumë shenja të tjera të shtatzënisë, vjen për shkak të ndryshimeve hormonale.

  • Në fazat e mëvonshme të shtatzënisë, foshnja mund të ushtrojë presion mbi fshikëzën e urinës, duke shkaktuar një nevojë të shtuar për të shkuar në tualet.

7. Shikoni për shenja të gjakderdhjes nga implantimi. Disa gra ankohen për njolla të lehta gjaku ne te mbathurat e tyre, kur duhet të kishin filluar cikli. Mund të shihni pak gjak me ngjyre kafe. Kjo simptomë mund të shfaqet për disa javë, megjithëse eshte me pak se gjaku i zakonshem i ciklit.

8. Kushtojini vëmendje ndryshimeve të humorit qe mund te keni. Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë ndikojnë në sferën psikologjike, duke çuar në një gjendje euforie e ndjekur papritur nga të qarit (dmth filloni te qani per gjene me te vogel). Ndërsa jo të gjitha gratë përjetojnë ndryshime të shpejta të humorit, kjo është një mundësi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

9. Mund te keni marrje mendesh. Kete mund ta vuani gjatë gjithë shtatzënisë, madje edhe në fazën e hershme. Në periudhën fillestare, ato zakonisht janë për shkak të faktit se trupi po zhvillon enë të reja gjaku ose niveli i ulët i sheqerit në gjak.

Si te kuptosh nese je shtatzane: Beni kontrolle/test

Si te kuptosh nese je shtatzane

1. Bleni një test shtatzanie ne farmaci. Ne fakt kjo eshte nje nga menyrat me te sigurta si te kuptosh nese je shtatzane. Per te mare nje rezultat sa më të saktë, bëjeni testin 4-5 dite pas datës qe prisnit që t’ju vinte cikli, i cili nuk ka ardhur. Disa teste shtatzanie janë të sakta edhe nese i beni përpara datës qe prisni t’ju vije cikli mujor (prsh 5 dite perpara), por ky specifikim duhet të tregohet në paketimin e testit (pyesni farmacisten).

  • Bëni testin sapo të zgjoheni në mëngjes, pasi kjo është koha e ditës kur mund të merrni rezultatet më të sakta. Ndiqni udhëzimet në paketim, por zakonisht do t’ju duhet të urinoni në një skaj të shkopit te testit dhe ta vendosni në një sipërfaqe të sheshtë.
  • Prisni që kimikati mbi të cilin keni urinuar të veprojë për rreth 5 minuta. Disa teste tregojnë dy vija nëse jeni shtatzënë, ndërsa të tjera tregojnë një vijë të vetme blu. Lexoni udhezimet ne paketim per te kuptuar me mire.

2. Vendosni nëse dëshironi ta ribeni testin nëse ai eshte negativ. Në shumicën e rasteve, nëse merrni një rezultat negativ, nuk jeni shtatzanë. Megjithatë, nëse e beni testin shume shpejt (përpara periudhës së pritshme), mund të merrni një rezultat te gabuar.

  • Per me shume siguri perserisni testin, por këtë herë, bëjeni pas dates se parashikuar qe do ju vinte cikli.

3. Shkoni te gjinekologu per te konfirmuar nese jeni shtatzane. Edhe pse testet moderne të shtatzënisë janë shumë të sakta, vizita te gjinekologu eshte hapi final. Gjithashtu, nese konfirmohet qe prisni nje femije, duhet të filloni të bëni plane, për shembull të vendosni nëse do e mbani apo jo.

  • Edhe pse ne kete rast testi juaj i urinës del pozitiv, mjeku mund t’ju rekomandojë të bëni një analize gjaku për të konfirmuar se jeni shtatzane dhe nëse po, t’ju ndihmojë të bëni një plan se si te vazhdoni me tej.

Si te kuptosh nese je shtatzane: Mendoni si do vazhdoni pas lajmit

1. Mendoni nëse jeni në gjendje të rritni një fëmijë ne situaten aktuale qe jeni. Nëse shtatzënia nuk ishte as e planifikuar dhe as e dëshiruar, ju mund të zgjidhni nëse dëshironi ta mbani apo jo fëmijën. Një fëmijë është një përgjegjësi e madhe emocionalisht, fizikisht dhe financiarisht.

2. Flisni për këtë me partnerin tuaj. Nëse dëshironi ta rritni fëmijën bashke me babanë e tij, atehere pyeteni si mendon sepse marrëdhënia juaj duhet të jetë e forte për të përballuar atë përgjegjësi te madhe qe ju pret.

  • Nëse nuk keni mundesine qe te flisni me babanë e femijes, atehere diskutoni me dikë afër jush, si prind ose vëlla etj.

3. Filloni kujdesin para lindjes. Nëse vendosni të mbani femijen, duhet të filloni me kujdesin para lindjes, dmth në thelb nënkupton mbajtjen e foshnjës të shëndetshme duke iu nënshtruar kontrolleve të rregullta nga gjinekologu. Gjatë vizitës së parë, mjeku kontrollon shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe kryen analiza, si kontrolli për sëmundjet seksualisht të transmetueshme dhe diabetin, si dhe kontrollin e shëndetit të fetusit.

4. Vendosni nëse doni ta çoni shtatzëninë deri në fund. Ju mund të vendosni të mos e mbani fëmijën dhe kjo është një zgjedhje krejtësisht e respektueshme. Në këtë rast alternativa kryesore është aborti, megjithëse kontraceptivet e emergjences ( dmth “pilula e dites se neserme”) funksionon deri në pesë ditë pas seksit të pambrojtur.

  • Kërkoni një klinikë aborti në zonën tuaj ku ata mund t’ju ndihmojnë me zgjedhjen tuaj. Megjithatë shumë gjinekologë mund t’ju japin informacione të ndryshme për t’ju dekurajuar nga kjo rrugë. Gjithashtu sigurohuni që jeni plotësisht të vetëdijshëm për të gjitha rreziqet e përfshira në operacion. Kini parasysh se autorizimi prindëror mund të kërkohet nëse jeni nen 18 vjece.
  • Dy llojet kryesore të ndërhyrjeve gjatë tremujorit të parë te shtatzanise janë farmakologjike dhe kirurgjikale. Mos lejoni që fjala kirurgji t’ju trembë, pasi zakonisht nuk përfshin prerje apo carje. Zakonisht përdoret pincë ose një tub për të zgjeruar qafën e mitrës dhe kryhet aspirimi i fetusit.
  • Procedura farmakologjike përfshin marrjen e një pilule aborti.

5. Mësoni me shume rreth birësimeve. Nëse doni ta çoni shtatzëninë deri në fund, por keni frikë se nuk do të jeni në gjendje ta rritni fëmijën, dhënia e tij për birësim ne familje pa femije, është një opsion.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Informohuni mbi ligjet aktuale per biresimin. Mund të jetë e nevojshme të keni pëlqimin e babait të fëmijës për të vazhduar me lindjen në mënyrë anonime. Gjithashtu, nëse jeni nën 18 vjeç, duhet të flisni edhe me prindërit tuaj përpara vendimit perfundimtar.
  • Vendosni për llojin e birësimit që dëshironi të ndërmerrni. Mënyra më e lehtë për ta dhënë fëmijën tuaj për birësim është të deklaroni se dëshironi të lindni në mënyrë anonime kur të shkoni në spital. Por mund të jete e nevojshme të punësoni një agjenci ose një avokat për të trajtuar çështjen.
  • Nëse kjo kërkohet nga ligji i shtetit ku jetoni, zgjidhni me shumë kujdes familjen që do të rrisë fëmijën. Për shembull, mund të zgjidhni një çift që ju lejon të jeni pjesë e jetës së ardhshme të fëmijës.