Si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ dmth nuk dine si te sillen me femijet. Shume prinder e nenvleresojne sjelljen e tyre dhe nuk e kuptojne demin psikologjik apo emocional qe mund ti shkaktojne femijeve duke projektuar te ata, zhgenjimet dhe hidherimet personale. Te kuptosh nese sjellja e prinderve eshte toksike, eshte hapi i pare per te gjetur ndonje strategji per tu mbrojtur prej saj.

Permbajtja

Si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ: Kërko per shenjat

Si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ sdine te sillen

1. Vini re menyren se si flet prindi me fëmijën. Një prind toksik i bën fëmijët e tyre të ndihen të pasigurt dhe i bën qe të vuajnë emocionalisht. Prsh, mund t’i kritikojë gjithmonë dhe ashpër, duke mos vleresuar kurrë arritjet e tyre, apo duke i krahasuar gjithmon me dike tjeter, me qellim qe ti ulin vlerat. Prindi mund të jetë shumë negativ dhe t’i qortojë shpesh, apo t’i abuzojnë në një mënyrë më delikate, me kritika të maskuara si komplimente.

  • Shembull: një fëmijë që mer nje note te mire ne provim, mund të thotë “Shiko, mora një 8 në matematik” dhe prindi toksik mund ti pergjigjet “Pse nuk morët një 10”. Kjo e zhvlerëson gjithë mundin e fëmijës dhe i jep përshtypjen se prindi është i zhgënjyer.

Prindërit toksikë mund të shfaqen në forma të ndryshme. Ne fakt ka shumë sjellje që mund të konsiderohen toksike, prsh nje sjellje agresive me bërtitje, fajësimi apo goditje, por ka edhe sjellje më të fshehta që mund të jenë edhe më të dëmshme për personalitetin e fëmijës. Për shembull, një prind mund të jetë shumë shpërfillës ndaj nevojave të fëmijës, ose mund të jetë tepër i varur nga fëmija, duke e përdorur si mbështetës emocional.

2. Prindërit toksikë kërkojnë vëmendjen e fëmijëve te tyre. Fëmijët shpesh përfundojnë në situata ku ata luajnë rolin e prindërve dhe kujdesen për babanë ose mamane e tyre. Kjo ndodh kur prindi ndihet i zemëruar ose i shqetësuar për diçka.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Kuptohet se përgjegjësia kryesore e një prindi është të kujdeset për fëmijët dhe jo e anasjellta.

3. Prindërit toksikë janë egoistë sepse vendosin deshirat apo nevojat e tyre ne vend te pare, pa konsideruar mendimin/deshiren e femijeve. Atyre nuk u intereson se çfarë ndjejnë fëmijët, sepse mendojnë vetëm për ndjenjat e tyre. Ky qëndrim mund të jetë i vështirë për fëmijët, veçanërisht kur janë të vegjël, sepse nuk mund ta kuptojnë sjelljen e prindërve.

  • Për shumë prindër toksikë, për të qenë të lumtur, ata duhet të marrin atë që duan, kështu që nuk kanë asnjë shqetësim për t’i bërë të tjerët të vuajnë për të kënaqur dëshirat e tyre. Femija duhet te beje ate qe do prindi, pavaresisht se si kjo e ben te ndihet. Ata gjithashtu mund të mos kuptojnë se qëndrimi i tyre ka një efekt negativ tek të tjerët.
  • Ne fakt, paqëndrueshmëria, mungesa e mbështetjes emocionale dhe të kesh standarde hiperkritike ndaj femijeve, janë të gjitha sjellje toksike.

Si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ sdine te sillen

4. Një prind toksik është shumë negativ. Me fjale te tjera, negativiteti eshte nje nga faktoret kryesore qe te ndihmon si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ. Ne fakt një prind toksik rrallë thotë diçka pozitive sepse e gjen te keqen edhe aty ku nuk eshte. Pothuajse gjithçka që thotë është një ankesë, shpesh duke iu referuar fëmijëve, apo duke u ankuar te femijet.

  • Negativiteti sjell më shumë negativitet dhe fëmijët që rriten me prindër negativë shpesh zhvillojnë një sjellje të ngjashme. Për më tepër, ata ndihen të pasigurt pasi marrin shumë kritika.
  • Kini parasysh se disa prindër toksikë sillen mire me te tjeret, përveçse me fëmijët e tyre.

5. Vini re shenjat e abuzimit të qartë psikologjik dhe fizik. Prindërit toksikë shpesh i nënshtrojnë fëmijët e tyre ndaj abuzimit verbal (dmth me fjale). Ata mund të kritikojnë vazhdimisht fëmijët, ose mund të praktikojnë strategji më komplekse të manipulimit psikologjik, të tilla si përpjekja për ta bërë një fëmijë të besojë se është një person i keq. Pastaj jane edhe abuzimet me dhunë fizike apo seksuale.

  • Ta qellosh nje femije (qofte nje shpulle) është abuzim fizik.
  • Cdo formë e kontakti seksual konsiderohet abuzim seksual.
  • Nëse një fëmijë abuzohet nga prindërit e tij, duhet të kontaktoni autoritetet. Disa shenja për t’u pasur parasysh janë ndryshimet e papritura në sjellje, izolimi, tekat ose përpjekjet për të tërhequr vëmendjen, veshja e parregullt ose të pista etj.
  • Nëse jeni një fëmijë i dhunuar, bisedoni me dikë për këtë. Mund të telefononi një mësues në shkollën tuaj ose policinë ne numrin 129. Nëse jeni shumë të frikësuar për të marrë këto vendime, mund të telefononi gjithashtu numrin 116-111. Ndersa per te raportuar nje forma te tjera problemesh online, klikoni ketu.

Si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ: Si të jetosh me një prind toksik

Si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ sdine te sillen

1. Gjej dicka ku mund te shprehesh. Nëse jetoni me një prind toksik, mund të jetë shumë e vështirë të përballeni me emocionet negative që jeni të detyruar të përjetoni dhe mund të ndjeni shumë zemërim. Të kesh dicka/dike ku mund te shprehesh është një mënyrë e mirë për t’u ndjerë më mirë. Mund të provoni të shkruani ne ditar apo kompjuter, por sigurohuni që prindi juaj të mos e gjejë atë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Ne ditar mund te shkruani sjelljet e prinderve qe ju lendojne dhe mendoni se si t’i trajtoni ato në të ardhmen.
  • Shkruani edhe komente pozitive për veten tuaj, sepse nëse njëri nga prindërit ju bën të ndiheni të papërshtatshëm dhe se nuk jeni mjaftueshëm i/e mirë, është e rëndësishme të gjeni mënyra për t’i kujtuar vetes se nuk jeni një person i keq. Ju mund të bëni gabime, por kjo u ndodh të gjithëve, prandaj mundohuni të shkruani një vepër të mirë çdo ditë. Mund t’ju duket budallallëk, por kjo këshillë mund të ketë një ndikim të madh në mënyrën se si e shihni veten. 

2. Mos harroni se nuk është faji juaj. Ne fakt, është vërtet e vështirë të jetosh me njerëz toksikë sepse ata kanë aftësinë të përhapin negativitet dhe shpesh bëjnë që të gjithë rreth tyre të ndihen keq. Kini parasysh se, si ju trajtojnë prindërit tuaj nuk është faji juaj. Ju duhet të jeni krenarë për veten nese kuptuar se njëri nga prindërit tuaj është toksik. Kjo ju jep një shans për të mesuar se si nuk duhet te sillesh, ne menyre qe mos te perfundosh si prindi.

  • Si fëmijë qe jeni, nuk është detyra juaj të shqetësoheni për lumturinë e prindërve tuaj, prandaj e vetmja gjë që mund të bëni është të mendoni për sjelljet dhe reagimet tuaja te te shkuares, ne menyre qe te perpiqeni te gjeni zgjidhjet me te mira per te ardhmen.

Prindërit toksikë ju bëjnë të dyshoni mbi veten tuaj. Dmth mund t’ju bejne te dyshoni mbi legjitimitetin e nevojave të tuaja. Ata mund t’ju bejne te besoni se jeni të gabuar, me shume të meta dhe të dyshoni në vetvete. Nese ju futen ne mendje keto dyshime, mund te kerkojne edhe vizita te psikologu per tu zgjidhur.

3. Flisni me njerëzit tek te cilet keni besim. Ju mund të diskutoni ndjenjat tuaja me prindin tuaj toksik, por nuk do të funksionojë, veçanërisht nëse ata nuk e pranojnë personalitetin e tyre negativ. Në atë moment, gjëja më e mirë për të bërë është të kontaktoni një të rritur, mik apo të afërm të besuar, i cili mund t’ju ndihmojë të përballeni me situatën dhe jape keshilla. Biseda me një psikolog është një tjetër mundësi e mirë.

  • Kjo këshillë është e dobishme, sepse një i rritur mund të behet si ndermjetes mes jush dhe prindërve tuaj. 

4. Largohuni prej prinderve nëse është e nevojshme. Nëse jeni nën 18 vjeç dhe jetoni me një prind toksik, mund t’ju duhet ta duroni derisa te mbushni moshen dhe pastaj te ikni. Megjithatë, nëse jetoni me një prind që është abuzues ndaj jush në çfarëdo forme (emocionale, fizike ose seksuale), duhet të largoheni menjëherë te një mik, i afërm, apo diku që keni besim.

  • Nëse jeni viktimë e abuzimit, duhet të kontaktoni menjëherë autoritetet ne numrin 129.

Si te kuptosh nese prinderit jane toksik dhe negativ: Si te menaxhosh një prind toksik

1. Distancohuni prej tij. Mënyra më e mirë për t’u marrë me një prind toksik është të largoheni prej tyre. Edhe nese nuk keni mundësinë për të ndërprerë fare kontaktin me të, bëni çmos për të shmangur personin, dmth takoni apo flisni sa me pak.

  • Nëse jeni mbi 18 vjeç, me ligj ju jeni një i rritur. Mund të largoheni nga shtëpia e prindërve tuaj dhe të mos shikoni më mbrapa nëse dëshironi. 
  • Mendohuni mire nëse ia vlen ndarprerja e marredhenieve me prindin tuaj toksik, sepse mund te humbni edhe prindin tjeter apo vëllezërit e motrat.
  • Në disa raste, zgjidhja më e mirë është ndërprerja e marrëdhënieve me prindërit tuaj, veçanërisht nëse ai tregon qartë se nuk kanë interes të ndryshojnë. Ikni nga shtëpia, gjeni njerëz që ju trajtojnë siç duhet dhe ndërtoni një familje të re, sic e deshironi ju.

2. Konsideroni faktin se mund të mos keni aftësinë për të ndryshuar gjërat. Pavarësisht nëse jeni fëmija i një prindi dhunues, ndonjëherë nuk mund të bëni shumë per situaten. I vetmi person mbi të cilin keni kontroll është vetvetja. Një prind toksik ndryshon vetëm nëse i njeh gabimet që bën dhe nëse është gati të angazhohet për të ndryshuar mënyrën e të menduarit dhe të sjelljes, por kjo nuk ndodh shpesh.

  • Nëse dyshoni se një fëmijë po abuzohet, për të garantuar sigurinë e të gjithë të përfshirëve, është më mirë të kontaktoni shërbimet sociale ose autoritetet ne numrin 129, në vend që të përpiqeni ta zgjidhni situatën vetë.
  • Abuzimi emocional eshte i veshtire per tu provuar prandaj duhen regjistrime bisedash.
  • Të kesh të paktën një person pozitiv në jetën tënde është më mirë se asnjë, prandaj perpiquni te gjeni ndonje njeri te tille.

3. Kini parasysh se behet fjale gjithmon per njerez. Mund të jetë vërtet e vështirë të kesh ndjenja per një person toksik, por mos harroni se është ende një qenie njerëzore, që ndoshta vuan shumë, pavarësisht nëse e kupton apo jo. Duke menduar keshtu mund të ndjeni dhembshuri dhe të keni kurajo e durim per tu marre me njerëz të atij lloji.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Megjithate kjo nuk është një justifikim për sjelljen e tyre. Prandaj nëse përballeni me një prind toksik dhe e gjeni veten duke shkuar në depresion, ju keni çdo të drejtë qe të largoheni nga shtepia.

Këshilla shtese

 • Mundohuni të jeni gjithmonë të respektueshëm kur keni të bëni me një prind toksik. Nuk do të jetë e lehtë ta ndiqni gjithmonë këtë këshillë, por ne kete menyre situata nuk do behet edhe me keq.
 • Nëse një prind toksik përpiqet të ndryshojë, ofroni mbështetjen tuaj. Mund të ketë bërë tashmë shumë dëme, por duhet guxim për të pranuar gabimet dhe ndryshuar.
 • Nese jeni ne dijeni per nje femije qe abuzohet, lajmeroni autoritetet sepse ai/ajo vete nuk mund te mbrohet.