Si te karikosh baterine ne telefon celular

Bateria eshte shume e rendesishme ne zgjedhjen e telefonit. Te gjithe deshirojne qe ajo te zgjase te pakten gjate gjithe dites edhe pse me smatphone te sotem mund te duket ndonjehere nje qellim ambicioz. Tani mund te kuptojme edhe rendesine qe ka tema se si te karikosh baterine ne telefon celular. Nga ana tjetër, teknologjitë e disponueshme janë të ndryshme dhe përdoruesit shpesh nuk kuptojne kur dëgjojnë, për shembull, termat karikim të shpejtë ose karikim wireless (pa tel). 

Megjithate tani te futemi ne teme dhe te vazhdojme me shpjegimet.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Para se të hyj në detaje, se si te karikosh baterine ne telefon celular, mendoj se mund t’ju interesojë të dini më shumë rreth situatës aktuale në botën e smartphone.

Duhet te kujtoni se vite më parë ishte e mundur të zëvendësonit baterinë e smartphone-it në një mënyrë mjaft të thjeshtë duke hapur thjesht kapakun e pasem të pajisjes. Megjithatë sot ky nuk është më rasti: në fakt, për të ndryshuar aktualisht baterinë, shpesh është e nevojshme të kontaktoni asistent te autorizuar. Në këtë kontekst, nuk janë të paktë ata që, në vend që të “rregullojnë” këtë përbërës të vetëm, kalojnë drejtpërdrejt në një model të ri.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kjo është qartë një zgjedhje nga prodhuesit, e cila ka shkaktuar diskutime për një kohë të gjatë tani. Në këtë drejtim, në korrik 2021 administrata e Biden (Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës) filloi të bënte presion për “Te Drejten e Riparimit/Right to Repair”

Me pak fjalë, mbase diçka po lëviz nga ky këndvështrim, por për momentin prodhuesit nuk duket se kanë shumë synim të “tërheqin hapat e tyre”. Në këtë kontekst, është më e rëndësishme se kurrë të ruash baterinë e pajisjes tënde dhe njerëzit po e kuptojnë atë. Një pikë kthese për ndërgjegjësimin e përgjithshëm rreth çështjes erdhi në vitin 2017, kur Apple përfundoi në qendër të një polemike për shkak të ngadalësimit të disa iPhone “të vjetër” që kishin bateri “të konsumuara” nga koha.

Kjo bëri që apple të prezantojë një sistem që lejon përdoruesit të kontrollojnë statusin e baterisë së iPhone-it të tyre direkt nga cilësimet. Duke filluar nga versioni iOS 11.3 dhe i disponueshëm në të gjitha modelet e iPhone nga iPhone 6 dhe iPhone SE, skeda e Statusit të Baterisë mund të arrihet thjesht përmes rrugës Impostazioni > Batteria > Stato Batteria

Me pak fjalë, ju e kuptoni mirë që ruajtja e baterisë së smartphone-it tuaj, duke u përpjekur ta bëni atë të zgjasë për aq kohë sa të jetë e mundur, është më e rëndësishme se kurrë. Sidoqoftë, ekziston edhe një tjetër “rrymë mendimi”. Gjatë viteve, tregu pajisje të lëvizshme ka parë ardhjen e teknologjisë më të avancuar qe te karikosh baterine ne telefon celular, i ashtuquajturi karikim i shpejte ose karikim wireless.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në ditët e sotme, referimi i një karikimi me kabull në 100W (në disa raste me 200W) nuk është më utopi si dikur. Persa i përket karikimit pa tel/wireless50W tashmë është arritur. Në terma praktikë: telefoni inteligjent potencialisht mund të rimbushet përmes kabllos në më pak se 20 minuta, ndërsa për karikimin pa tel/wireless jemi ne rreth 40 minuta.

Në çdo rast, në këtë kaos informacioni, ka disa siguri që mund t’ju lejojnë të kuptoni më mirë se cilat hapa duhet te ndiqni kur karikoni baterinë e pajisjes tuaj. 

Si te karikosh baterine ne telefon celular përmes kabllit

Sistemi i karikimit kabllor, është akoma veçanërisht i përhapur dhe për këtë arsye është e rëndësishme ta thelloni atë siç duhet. Më poshtë mund të gjeni të gjitha informacionet përkatëse.

Bateria e litiumit dhe efekti memorie

Gjëja e parë që duhet të dini është që, nuk mund të prisni kurrë të njëjtën jetëgjatësi të baterisë si ne një celular te vjeter. Në përgjithësi, bateritë moderne të smartphone-ve kanë një cikël jetësor mesatar që zakonisht varion nga 2 deri në 3 vjet. Pas kësaj, kapaciteti i baterisë do të bjerë.

Shumë varet nga përdorimi që ju i bëni pajisjes. Në fakt, jetezgjatja mund të zvogëlohen ndjeshëm nëse ka përdorim jo korrekt të baterisë. Dhe është pikërisht për këtë arsye që është shumë e rëndësishme të kuptosh se si te karikosh baterine ne telefon celular në mënyrë korrekte. Kini parasysh se duhet të harroni të gjitha ato njohuri që keni pasur para ardhjes së telefonave inteligjentë, pasi ekzistojnë ndryshime thelbësore midis baterive Nickel-Metal Hydride (Ni-MH) të telefonave celularë të gjeneratës së vjetër dhe baterive me jone litiumi (Li- jon).

Dallimi i parë thelbësor ka të bëjë me efektin memorie. Ndërsa bateria nikel-metal hydride kujtonte përqindjen e karikimit, në kakikimin e fundit të kryer, kjo nuk ndodh me bateritë moderne me jone litiumi. Prandaj nuk është më e nevojshme të prisni që telefoni të shkarkohet plotësisht para se ta rimbushni atë.

Edhe nëse nuk vuan më nga efekti memorie, këshillohet të kryeni një cikël të plotë karikimi herën e parë që përdorni smartphone-in me një bateri litiumi, për të marrë kapacitetin maksimal të baterisë. Më vonë, në vend të cikleve të shumta të karikimit, mund të zgjidhni karikime të shkurtra dhe të shpeshta: mos prisni më që bateria të shkarkohet plotësisht para se ta karikoni atë; në të vërtetë ju mund të rrezikoni të zvogëloni kohëzgjatjen e saj.

Në mënyrë ideale është të mbash karikimin midis 30 dhe 80%, duke bërë rimbushje të shkurtra gjatë ditës në vend se ta lini pajisjen të karikohet gjithë natën. Në çdo rast, mbaj mend që pajisjet zakonisht kanë sisteme sigurie që përpiqen të ruajnë automatikisht baterinë: këtu hyn në lojë i ashtuquajturi karikimi inteligjent, i përdorur në mënyra të ndryshme nga prodhuesit.

Temperatura ideale e një baterie

Bateritë me jone litiumi nuk kane një numër të paracaktuar të cikleve të karikimit, por ato fatkeqësisht i nënshtrohen konsumimit me kalimin e kohës. Kohëzgjatja mesatare mund të jetë rreth 2/3 vjet, por ka diçka tjetër që çon në zvogelimin e këtij cikli jetësor: nxehtësia.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Edhe bateritë vuajnë nga nxehtësia e verës, prandaj rekomandohet të karikosh baterine ne telefon celular larg burimeve të nxehtësisë: telefonat inteligjentë funksionojnë më mirë nëse bateria mban një temperaturë midis 16 dhe 22 ° C. Temperaturat shumë të larta, të tilla si ato mbi 35 ° C, mund të dëmtojnë në mënyrë të pariparueshme baterinë. Prandaj ju rekomandoj që të mos harroni kurrë smartphone-in tuaj në makinë, në kulmin e verës. Kushtojini vëmendje edhe mbulesave mbrojtëse që ju përdorni për smartphone tuaj; ato mund të mbajnë shumë nxehtesi.

Një aspekt tjetër për t’u marrë në konsideratë është ai i karikimit të shpejtë: kjo e fundit mund të jetë më “stresuese” për sa i përket nxehtësisë për pajisjen, kështu që ju mund të dëshironi ta shmangni atë. Në fakt, duhet thënë se disa teknologji të njohura, të tilla si SuperVOOC i OPPO, lëvizin nxehtësinë nga pajisja te ngarkuesi, duke u përpjekur kështu të zgjidhin problemin në rrënjë. Për më tepër prodhuesit kryesorë, përpara se të hedhin në treg një teknologji të caktuar, kryejnë të gjitha testet e nevojshme.

Për më tepër, përdorimi i karikimit të shpejtë në përgjithësi nuk është kurrë aq “i shëndetshëm” për celularin. “Rymat ​​e mendimit” janë në thelb dy: ka nga ata që synojnë të ruajnë gjendjen e baterisë sa më shumë që të jetë e mundur dhe nga ata që synojnë në teknologjitë më të përparuara të karikimit (duke u përpjekur të gjejnë kompromisin e duhur). Pyetja e vërtetë është: ku është kufiri për të siguruar një ekuilibër të mirë midis kohëzgjatjes dhe përvojës së përdoruesit?! Eshtë këtu që prodhuesit kryesorë po “sfidojnë” njëri-tjetrin.

Për pjesën tjetër, rekomandohet të mos përdorni smartphone-in ndërsa është duke u karikuar ose kur është shumë i nxehtë në përgjithësi. Për më tepër, padyshim që nuk duhet të ekzagjerojmë as nga pikëpamja e të ftohtit, sepse as kjo e fundit nuk është e mirë për baterinë litium të smartphone: me temperatura shumë të ulëta, bateria shkarkohet më shpejt.

Karikimi i përshtatshëm për një bateri

Pasi folem per informacionet kryesore që duhet të keni parasysh në lidhje me bateritë me jone litiumi të telefonave inteligjentë dhe ndryshimet me bateritë e vjetra Nickel-Metal Hydride (Ni-MH), dua t’ju jap disa këshilla praktike për të karikuar telefonin tuaj celular ne menyre te saktë.

  • Mos lejoni që smartphone të shkarkohet plotësisht – siç është përmendur, bateritë me jone litiumi të telefonave inteligjentë nuk vuajnë nga efekti memorie, prandaj mos lejoni që bateria e smartphone të zbresë nën 15% ose, edhe më keq, në vlera edhe më të ulëta. Lejimi i baterisë së smartphone-it që të shkarkohet plotësisht para se ta karikoni, do të zvogëlojë efektin e karikimit, rritjen e procesit të dëmtimit dhe përshpejtimin e konsumimit të baterisë.
  • Mos e lini shume ne karikim telefonin– nuk rekomandohet të lini telefonin tuaj të karikohet për shumë kohë. Disa karikues modernë janë të pajisur me sisteme automatike që pezullojnë karikimin e baterisë kur afrohet në një prag të caktuar; ata presin që ajo të shkarkohet natyrshëm dhe më pas rifillojnë karikimin e saj. Në realitet, për shkak të mungesës së efektit memorie, nuk është as e nevojshme që bateria e smartphone-it tuaj të rimbushet në 100%. Pajisja juaj nuk ka nevojë për të dhe ndërkohë do të kurseni konsumin e panevojshëm të energjisë elektrike.
  • Ruani një nivel ideal të karikimit – Në këtë pikë, do pyesesh veten: “Nëse nuk ke nevojë qe te karikosh baterine ne telefon celular deri në 100% dhe as mos e lejosh të shkarkohet plotësisht, atëherë çfarë duhet të besh?!” Kam këshillën e duhur për ty. Ajo që duhet të bëni për të karikuar një telefon celular në mënyrë korrekte është ta karikoni shpesh për një kohë të shkurtër për ta mbajtur baterinë e smartphone-it “në trajnim”. Idealja, për të mbajtur të shëndetshëm baterinë e një smartphone, do të ishte të mbanim me një karikim midis 30% dhe 80%.
  • Kryeni fillimin e baterisë– kur blini një smartphone të ri, do të gjeni baterinë pjesërisht të karikuar. Nuk rekomandohet të përdorni pajisjen në këtë gjendje, është kundërproduktive për baterinë. Ajo që rekomandohet të bëni është fillimi i baterisë: mbajeni fikur (nëse është e mundur), vendoseni në karikim menjëherë dhe mbajeni duke u karikuar për rreth 4-5 orë më së shumti. Në këtë pikë, bateria duhet te kete filluar në mënyrë korrekte. Nese e keni kryer këtë procedurë, por telefoni juaj inteligjent duket se nuk mban bateri dhe bie nga 100% në 70% brenda një kohe të shkurtër, atehere në këtë rast është e mundur që një fillim i keq është kryer. Për ta zgjidhur, mund të përpiqeni të kryeni një fillim të ri, duke ndjekur disa këshilla: përdorni pajisjen qe te shkarkohet derisa të mbetet rreth 10% e baterisë, pastaj karikojeni për 6-8 orë. Nëse shikon që kjo zgjidhje është pjesërisht efektive, mund ta kryeni këtë procedurë rikalibrimi më së shumti 2-3 herë: në fund duhet ta kesh zgjidhur problemin. Nëse nuk keni sukses, kontaktoni një qendër shërbimi.
  • Përdorni vetëm aksesorë origjinal – nëse kujdeseni për baterinë e smartphone-it tuaj, gjithmonë përdorni karikues origjinal dhe ndoshta bateri rezervë origjinale. Nëse keni humbur karikuesin origjinal të smartphone-it tuaj, blini atë të ri dhe mos kurseni duke blerë një me kosto të ulët. Karikuesi i smartphone-it tuaj karakterizohet nga një amperazh specifik; nëse vërtet dëshironi të përdorni një tjetër, gjithmonë kontrolloni që voltët dhe amperët të jenë të njëjtë. Rreziku i përdorimit të një karikuesi tjetër nga ai origjinal është se kjo, duke mos qenë në përputhje të përsosur, mund të dëmtojë baterinë dhe pajisjen, duke siguruar një rrjedhë jo te pershtatshme të rrymës. Pajisjet moderne sigurisht integrojnë sisteme për të mbrojtur veten nga mbitensioni i energjisë, por në çdo rast, është më mirë të mos rrezikosh; në planin afatgjatë bateria e smartphone-it tuaj mund të dëmtohet. Në përgjithësi, prandaj është më mirë të preferoni përdorimin e karikuesve origjinalë ose karikuesve të prodhuar nga kompani të besueshme. Nëse nuk jeni i sigurt për blerjen tuaj, kontrolloni paketimin për një certifikatë ose garanci të përputhshmërisë. E njëjta gjë vlen edhe për bateritë: nëse keni nevojë të zëvendësoni baterinë e smartphone-it tuaj, preferoni gjithmonë ato origjinale, për të parandaluar dëmtimin e pandreqshëm të pajisjes.
  • Te karikosh baterine ne telefonin celular, në makinë apo përmes power bank. Kini kujdes nga metodat alternative. Idetë kryesore që zakonisht u vijnë në mendje njerëzve janë të karikojnë pajisjen direkt në makinë ose përmes baterive të jashtme. Në rastin e makines, nuk e rekomandoj kryerjen e saj: është një nga kontekstet në të cilat mund të lindin më shumë “dhimbje koke”, gjithashtu për shkak të ndryshimeve te rrymes ndoshta për shkak të një makine të vjetër. Për sa i përket power bank, këto të fundit zakonisht kanë të njëjtat karakteristika si karikuesit klasikë, kështu që në përgjithësi nuk ka ndonjë problem të veçantë. Sidoqoftë, edhe në këtë rast është mirë të blini vetëm produkte cilësore, pasi duhet t’i kushtoni vëmendje faktit që disa modele, ndoshta me kosto veçanërisht të ulët, mund të mos kenë qarqe mbrojtëse dhe për këtë arsye nuk mund të mbrojnë pajisjen nga ndonje mbingarkese.
  • Fik telefonin celular dhe çaktivizo shërbimet e panevojshme – nëse nuk ju duhen gjatë ditës, çaktivizoni çdo shërbim dytësor që mund të ulë kohezgjatjen e baterisë: GPS, Wi-Fi dhe Internet në celularin tuaj. Nëse shkoni në një vend ku e dini që telefoni juaj celular nuk do të perdoret, mund ta fikni për disa orë nëse nuk keni ndërmend ta përdorni, ose ta vendosni në modalitetin e aeroplanit. Për më tepër, për të kursyer baterinë, mund të zvogëloni shkëlqimin e ekranit, të vendosni fikjen fikjes automatike të ekranit në minimumin e nevojshëm dhe të zvogëloni shpejtësinë e lidhjes së internetit të smartphone-it tuaj nga 5G/4G/LTE në 3G. Ju do të shihni se, duke ndjekur këto këshilla, bateria e smartphone-it tuaj do të jetë në gjendje të zgjasë deri në fund të ditës.

Si te karikosh baterine ne telefon celular pa kabull

Në këtë kontekst, duhet të dini se te karikosh baterine ne telefon celular wireless, përgjithësisht eshte më “stresuese” se karikimi me kabull, pasi prodhon më shumë nxehtësi. Siç e shpjegova në një kapitull të mëparshëm, kjo është një çështje e rëndësishme, pasi nxehtësia mund të çojë në një jetëgjatësi të shkurtër të baterisë. Për këtë arsye, nuk janë të paktë ata që kanë vendosur të qëndrojnë me karikimin kabllor pavarësisht nga fakti se karikimi pa tel është padyshim më i përshtatshëm (edhe pse përgjithësisht më i ngadaltë).

Duke folur për lehtësi, në disa kontekste teknologjia wireless mund të garantojë kënaqësi të shkëlqyeshme. Në fakt pasi të keni blerë një bazë karikimi të pershtatshme me pajisjen tuaj, thjesht vendosni smartphone-in mbi të përta karikuar. Përdorni vetëm pajisje origjinale ose në çdo rast me cilësi të provuar, në mënyrë që të shmangni “dhimbje koke” të mundshme.

Për pjesën tjetër, ju kujtoj se disa smartphone gjithashtu kanë të ashtuquajturën karikim të kundërt. Kjo e fundit, mund të zhvillohet ose përmes kabllos ose jo, në terma të thjeshtë lejon që një pajisje mobile të “ndajë” karikimin e mbetur me një smartphone ose pajisje tjetër. Kjo do të thotë qe, për shembull një mik i juaji mund t’ju “ndihmojë” në kohë nevoje, duke lidhur smartphone-in e tij me tuajin në mënyrën më të përshtatshme të mundshme. Ka edhe nga ata që e përdorin këtë metodë për të karikuar pajisjet e tjera teknologjike që disponojnë. 

Për karikimin përmes portës USB të PC-së, nuk ka probleme të veçanta, pasi prodhuesit mbajnë output në range te duhur. Sidoqoftë, rekomandohet të mos kryeni operacione “të rënda” me pajisjen gjatë kryerjes së karikimit të kundërt.

Nëse po kërkoni më shumë informacion mbi këshillat dhe detajet teknike, unë mund t’ju rekomandoj një burim që besoj se është i vlefshëm: Universiteti i Baterisë. Ehtë një portal falas që ju lejon të merrni informacione të vlefshme për këtë temë.