Navigator falas per telefon

Ne kete udhezues do te flasim per navigator falas per telefon. Navigatori GPS eshte nje mjet i rendesishem qe ju lejon te arrini ne destinacionet e deshiruara me makine ose ne kembe, ne rastet kur nuk e dini mire rrugen. Edhe telefonat inteligjentë janë të pajisur me GPS dhe kjo do të thotë se ata mund të përdoren si navigator të vërtetë për të arritur destinacionet me interes, për të identifikuar pikat e interesit aty pranë, për të marrë informacion në kohë reale mbi trafikun dhe shumë më tepër. Mjafton te instaloni aplikacionet e duhura.

Ka shume aplikacione falas qe ju lejojne te perdorni telefonin si navigator dhe madje disa mbështesin shkarkimet e hartave jashtë linje/offline, raportimin e kamerave qe masin shpejtësine dhe udhëzimet zanore duke përfshirë emrat e rrugëve. Per detajet lexoni me poshte.

Permbajtja

Navigator falas per telefon: Google Maps (Android/iOS/iPadOS)

Navigator falas per telefon

Siç mund ta dini, navigatori më i famshëm falas për Android është Google Maps, pasi ai tashmë është i parainstaluar në të gjitha pajisjet por është i disponueshëm edhe për pajisjet Apple. Në çdo rast, mund ta shkarkoni përmes Play Store dhe App Store dhe gjithashtu lejon shkarkimin e hartave jashtë linje/offline.

Mjafton të shkruani adresën e një rruge ose emrin e një pike me interes në shiritin që ndodhet në krye të ekranit dhe të zgjidhni emrin e saj në rezultatet e kërkimit. Më pas duhet të shtypni butonin Indicazioni/Udhezimet dhe të zgjidhni një opsion midis makinëstransportit publik ose ne kembe duke përdorur ikonat e vendosura në krye të ekranit. Kur operacioni të përfundojë, trokitni lehtë mbi butonin Start/Avvia dhe Google Maps do t’ju udhëheqë hap pas hapi drejt destinacionit tuaj (duke ju dhënë gjithashtu udhëzime zanore).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të ruajtur një hartë jashtë linje/offline, thjesht duhet të hyni ne app dhe nga ekrani bazë, të shtypni foton e profilit tuaj, lart djathtas. Nga menuja që hapet, zgjidhni Maps Offline dhe më pas Zgjidhni hartën tuaj/Seleziona la tua mappa për të hapur hartën e zonës përreth jush. Nëpërmjet lëvizjes së gishtërinjve, zmadhoni ose ndryshoni zonën brenda kutisë dhe kur të keni zgjedhur zonën që ju intereson, trokitni lehtë mbi butonin Shkarko/Scarica/Download.

Navigator falas per telefon: Waze (Android/iOS/iPadOS)

Navigator falas per telefon

Nëse jeni duke kërkuar për një navigator falas per telefon, i cili është gjithmonë i përditësuar dhe i saktë në ne dhenien e drejtimit, ju sugjeroj të përqendroheni te Waze, i menaxhuar nga Google, i cili përveç të qenit falas është edhe social. Kjo do të thotë që përdoruesit mund të punojnë së bashku për të përmirësuar hartat duke raportuar aksidente, rrugë të prishura dhe kamera shpejtësie për të gjithë anëtarët e komunitetit. Përfshin gjithashtu udhëzime të folura me emrat e rrugëve. E vetmja e metë që ka është se nuk mbështet ende shkarkimet e hartave offline për momentin.

Waze është i disponueshëm për Android dhe iPhone. Pasi të instalohet në celularin tuaj, duhet të pranoni kushtet e përdorimit të tij duke shtypur butonin Prano dhe më pas të krijoni një llogari falas duke përdorur një nga opsionet e disponueshme, duke përfshirë llogarinë Google/Gmail dhe adresën e emailit ose mund ta shtyni procesin per më vonë dhe ta përdorni aplikacionin pa një llogari.

Pasi të përfundojë ky hap, mund të filloni të përdorni Waze për të arritur destinacionet tuaja të preferuara duke marrë informacione mbi trafikun në kohë reale. Për të kërkuar për një destinacion, shtypni artikullin My Waze/Il mio Waze që shihni më poshtë, prekni shiritin e kërkimit dhe shkruani adresën e rrugës që dëshironi të arrini në fushën e duhur të tekstit. Në këtë pikë, prekni rezultatin e dëshiruar dhe shtypni butonin Shko për të marrë udhëzimet që ju nevojiten. Duke ndjekur të njëjtën procedurë mund të gjeni edhe pika me interes, si klube dhe biznese.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke shtypur ikonën e mikrofonit në shiritin e kërkimit, mund të diktoni me zë emrin e një destinacioni për të arritur me Waze (i jepni aplikacionit leje për të përdorur mikrofonin kur ju kërkohet). Nëse dëshironi të jepni kontributin tuaj për komunitet duke raportuar trafikun, aksidentet, çmimet e karburantit ose informacione të tjera në lidhje me vendndodhjen në të cilën ndodheni për momentin, shtypni ikonën e duhur që ndodhet poshtë djathtas dhe zgjidhni një nga opsionet e disponueshme në menuja që shfaqet, si trafiku për të raportuar ndërprerjen e trafikut, aksidentit dhe me radhe.

Nese po kërkoni një navigator falas me i cili ju jep dhe kamerat e matjes se shpejtësie, atëherë do të jeni të kënaqur të dini se këtu mund të raportoni edhe kamerat e shpejtësisë dhe të shikoni ato të raportuara nga përdorues të tjerë. Për të bërë disa raportime duhet të fitoni pikë brenda aplikacionit duke bere kilometra me makine.

Në seksionin My Waze mund të gjeni gjithashtu komanda për të integruar aplikacionin me kalendarin dhe me Facebook. Në këtë mënyrë ju mund të arrini lehtësisht destinacionet e lidhura me ngjarjet në Facebook ku keni vendosur të merrni pjesë ose angazhimet që keni në kalendarin tuaj. 

Navigator falas per telefon: Here WeGo (Android/iOS)

Navigator falas per telefon

Edhe pse ndoshta më pak popullor se të tjerët, HERE WeGo është një nga navigatoret më të mirë falas të disponueshëm në Android dhe iOS. Është jashtëzakonisht i lehtë për t’u përdorur, mbështet shkarkimet e hartave jashtë linje/offline dhe ofron udhëzime për të gjitha mjetet e transportit: makina, taksi, autobusë dhe më shumë. Për të nënvizuar integrimin e shërbimeve të tilla si GetYourGuide, TripAdvisor, BlaBlaCar, Expedia, Car2Go, Wikipedia dhe Hotels Combined, të cilat ju lejojnë të keni informacion të detajuar mbi vendndodhjet dhe pikat e interesit dhe në qytetet e mbështetura, të përfitoni gjithashtu nga ndarja e makinave.

Një nga pikat më të forta të HERE WeGo është menjëhershmëria, në fakt për të përdorur aplikacionin nuk keni nevojë të kaloni ndonjë procedurë të mërzitshme konfigurimi. Gjithçka që duhet të bëni është të nisni aplikacionin, të lexoni mesazhet fillestare dhe të vendosni nëse do të aktivizoni ose jo disa funksione dhe të vazhdoni.

Në fakt, pasi të përfundojë operacioni, mund të filloni menjëherë të përdorni HERE WeGo duke shtypur në shiritin Destinacion që ndodhet në mes të ekranit dhe duke shtypur emrin e vendit ku dëshironi të shkoni. Pasi të keni gjetur pikën e interesit në listë, mund të zgjidhni mjetin e transportit që do të përdorni (makinë, transport publik ose në këmbë) dhe të merrni udhëzime se si të arrini destinacionin tuaj duke shtypur butonin me shigjetën.

Për të shkarkuar hartat jashtë linje, lëvizni poshtë nga faqja kryesore, zgjidhni Shkarko hartat/Scarica mappe dhe më pas Shkarkoni hartat e reja/Scarica nuove mappe. Zgjidhni kontinentin që ju intereson dhe më pas lëvizni poshtë listës derisa të gjeni vendin që keni zgjedhur, duke e shkarkuar atë nëpërmjet ikonës me shigjetën në fund djathtas emrit.

MAPS.ME (Android/iOS/iPadOS)

Navigator falas per telefon

MAPS.ME është një tjeter navigator falas per telefon veçanërisht interesant sepse offline/jashte linje. Ai është i thjeshtë dhe efikas si pak të tjerë. I disponueshëm si për Android dhe iOS/iPadOS, thjesht duhet ta shkarkoni për të filluar të levizni pa probleme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të instalohet në pajisjen tuaj, hapeni atë dhe shikoni prezantimin e shkurtër që ofron para se të filloni. Sapo të hapni aplikacionin, ai fillimisht do të shkarkojë hartën e rajonit ose zonës përreth jush, në mënyrë që ne t’ju ofrojmë një bazë nga e cila të filloni.

Për të lundruar, shtypni xhamin zmadhues në pjesën e poshtme majtas, vendosni destinacionin duke e shkruar dhe zgjedhur nga lista, më pas shtypni butonin Rruga te/Percorso per për të nisur lundrimin. Këtu keni mundësinë të zgjidhni mjetet e ndryshme të transportit të disponueshme për itinerarin dhe në rast se dëshironi të dilni jashtë hartës së shkarkuar tashmë, aplikacioni do t’ju pyesë nëse dëshironi të shkarkoni zona të reja për të përmirësuar navigimin.

Për të shkarkuar vendet dhe rajonet pa vendosur navigimin, shkoni te ekrani bazë dhe shtypni butonin ☰ në fund djathtas. Këtu zgjidhni artikullin Shkarko hartat/Scarica le mappe, shkruani në shiritin e kërkimit vendin e interesit tuaj dhe shtypni shigjetën në fund, pranë emrit të asaj vendndodhjeje dhe më pas konfirmoni duke trokitur mbi artikullin Shkarko hartën/Scarica mappa.

Apple Maps (iOS/iPadOS)

Nëse jeni duke kërkuar për një navigator falas për iPhone, atëherë nuk keni nevojë të shkoni në dyqanin e aplikacioneve, sepse e keni një të instaluar dhe mjaft efikas. Apple Maps ju lejojnë të shkoni kudo pa shpenzuar asnjë monedhë, kështu që ia vlen ta provoni përpara se të shkarkoni aplikacione të tjera.

Pasi të hapet, mund të kërkoni menjëherë për destinacionin tuaj duke përdorur shiritin në fund të ekranit dhe pasi ta gjeni, trokitni lehtë mbi butonin Udhëzime/Indicazioni për të filluar navigimin. Edhe këtu mund të zgjidhni mjetin e dëshiruar të transportit, pak si në të gjithë konkurrentët e tij.

Aplikacioni nuk ka aftësinë për të shkarkuar harta jashtë linje, por gjithsesi është shumë i mirë. 

Moovit (Android/iOS/iPadOS)

Në fund, do të doja t’ju flisja për Moovit, një navigator i shkëlqyer falas për Android dhe iOS/iPadOS i destinuar për ata që udhëtojnë nëpër qytet duke përdorur kryesisht transportin publik. Ai përfshin të gjitha informacionet në lidhje me autobusët, metronë dhe trenat dhe ofron informacione të përditësuara në kohë reale për prishjet dhe grevat.

Për të përdorur Moovit, thjesht shkoni në skedën e saj Home dhe shkruani destinacionin e synuar në shiritin e kërkimit. Më pas mund të shtypni në xhamin zmadhues për të parë të gjitha rrugët e disponueshme ose mund të zgjidhni opsionin Lines nga shiriti i poshtëm për të parë se cilat linja të transportit publik kalojnë pranë. Duke përdorur butonin ☰ në krye të skedës Udhëzimet/Indicazioni, mund të shkarkoni hartat jashtë linje/offline të linjave të metrosë dhe hekurudhave të qytetit tuaj.