Si te kuptosh nese iPhone eshte origjinal

Nese ke gjetur nje iPhone me nje cmim te ulet dhe te lind dyshimi nese eshte apo jo origjinal, atehere ketu je ne vendin e duhur per te mesuar se si ta zbulosh. Me poshte do te shpjegojme se si te kuptosh nese iPhone eshte origjinal apo jo. Nuk jane hapa te veshtire per tu ndjekur, ndaj vazhdoni lexoni udhezimet ne vijim.

Permbajtja

Kontrollo karakteristikat e jashtme dhe teknike

Si te kuptosh nese iPhone eshte origjinal

Hapi i pare se si te kuptosh nese nje iPhone eshte origjinal apo jo, është të kontrollosh karakteristikat e tij te jashtme dhe teknike. Edhe pse, për fat të keq, ka në qarkullim iPhone të falsifikuar që mund të pasqyrojnë plotësisht dizajnin dhe funksionet e një iPhone të vërtetë, megjithatë është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje detajeve specifike të cilat, në rastin e një pajisjeje jo origjinale, mund të ndryshojnë. Le të shohim menjëherë se cilat.

  • Logo dhe shkrimet: ne një iPhone origjinal ka, në anën e pasme, logon e Apple (ajo me mollën e kafshuar) vendosur pikerisht ne qender dhe e sheshte. Pak më poshtë është mbishkrimi iPhonenumri i modelitnumri i identifikimit IC dhe fjalët Progettato da Apple in California. Assemblato in Cina.
  • Butonat: ne një smartphone origjinal te Apple ka butonin Home (deri në modelet 8 dhe 8 Plus, në iPhone X dhe më pas ai mungon) i vendosur saktësisht poshte në qendër, në pjesën e përparme të pajisjes, butonin e ndezjes në krye ose në anën e djathtë dhe ato për rregullimin e volumit në anën e majtë. Përveç dëmtimit të pajisjes, të gjithë butonat duhet të jenë plotësisht funksionalë dhe presioni mbi to duhet të jetë i lehtë.
  • Sistemi operativ: sistemi operativ origjinal i instaluar në të gjithë iPhone (si dhe pajisjet e tjera celulare të tregtuara nga Apple) është iOS. Një iPhone jo origjinal në mënyrë të pashmangshme do të pajiset me një platformë të ndryshme, por të maskuar në mënyrë të përkryer, me shumë mundësi ai mund te jete Android, i cili, siç dihet, mund të personalizohet. Edhe pse në shikim të parë mund të duket e kundërta, megjithatë është mjaft e thjeshtë ta kuptosh këtë: ikonat e disa aplikacioneve mund të ndryshojnë nga ato origjinale dhe mund të jenë të jo te qarta dhe menutë e cilësimeve mund të mos pasqyrojnë ndërfaqen dhe opsionet reale, për të mos përmendur praninë e mundshme të gabimeve në përkthim dhe shkrime të vendosura në mënyrë të rastësishme ose në mënyrë jo të plotë. Për më tepër OS në përgjithësi, mund të jetë jo shumë i shpejte.
  • Forma dhe ngjyrat: forma dhe ngjyrat e një iPhone origjinal duhet të jenë të njëjta me ato të paraqitura, me shkrim dhe në imazhe, nga Apple në faqen zyrtare. Gjithashtu, pjesa e pasme e një iPhone nuk mund të hiqet nga përdoruesi në asnjë model. Një iPhone i supozuar pa këtë veçori është padyshim një pajisje false.

Për informacione të mëtejshme mbi karakteristikat estetike të iPhone dhe për një krahasim të saktë, model pas modeli, ju drejtoj të lexoni faqen e internetit vënë në dispozicion nga Apple.

Ju sugjeroj gjithashtu të përqendroheni te materialet e ndërtimit të përdorura, të cilat në rastin e një iPhone të rremë do të jenë të ndryshëm dhe shumë më të dobet nga ato të përdorura nga Apple, dhe në paketën e shitjes së pajisjes, e cila sado e ngjashme të jetë me origjinalin, në çdo rast duhet të paraqesë dallime për sa i përket imazheve, shkrimeve ose logove. Gjithashtu, kartonët dhe plastika e përdorur mund të kenë papërsosmëri.

Kontrollo IMEI

Si te kuptosh nese iPhone eshte origjinal

Menyra me e sigurte se si te kuptosh nese iPhone eshte origjinal, eshte te mbeshteteni në verifikimin e kodit IMEI të pajisjes referuese. IMEI është një kod i përbërë nga 15 shifra që ju lejon të identifikoni në mënyrë unike telefonat celularë dhe gjithashtu mund të jetë i dobishëm për të zbuluar nëse një pajisje e caktuar është bllokuar apo vjedhur.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Per te gjetur kodin IMEI ka menyra te ndryshme. Më poshtë do të gjeni të shpjeguar se cilat. Natyrisht, nëse iPhone IMEI i të cilit dëshironi të dini, nuk është ende në zoterimin tuaj, do t’ju duhet ta kërkoni drejtpërdrejt nga shitësi ose në çdo rast nga personi që synon t’jua shese. Nese e keni ne dore mund te futeni te cilesimet dhe beni nje foto me telefon tjeter ose shkruani diku.

  • Duke përdorur cilësimet/impostazioni/settings te iOS: trokitni lehtë mbi ikonën Cilësimet/Impostazioni (ajo me ingranazh) që ndodhet në ekranin home të iOS, më pas shtypni fjalët Generali dhe artikullin Info. Kodi IMEI është ai që gjeni në ekranin e ri të shfaqur, që korrespondon me formulimin IMEI ose (Numero di Serie nese do ju duhet).
  • Duke përdorur dialer te telefonit: hyni në dialer (vendi ku shypni numrat per te telefonuar) e iPhone duke shtypur ikonën e gjelbër të celularit në ekranin home, shtypni artikullin Tastiera/Tastierino në fund djathtas dhe futni kodin *#06#. Pasi të bëhet kjo, do të shihni që kodi IMEI të shfaqet automatikisht në ekranin e pajisjes.
  • Nëpërmjet pakos së shitjes: mund të mësoni kodin IMEI të iPhone duke parë pakon e shitjes së pajisjes. Zakonisht vendoset në anën e pasme, në një etiketë të veçantë dhe shënohet me formulimin IMEI/MEID.

Në fakt, ju gjithashtu mund të gjeni kodin IMEI duke përdorur iTunes. Sidoqoftë në këtë rast, nëse është një iPhone i rremë, pajisja nuk do të njihet nga softueri. Në çdo rast, për plotësinë e informacionit, procedura që duhet ndjekur është si më poshtë: lidhni iPhone me kompjuterin duke përdorur kabllon përkatëse, prisni që iTunes të fillojë (në macOS përfshihet si standart) dhe në dritaren që hapet, klikoni në ikonën e iPhone ndodhet lart majtas. Tani kontrolloni që të jetë zgjedhur skeda Përmbledhje/Riepilogo në të majtë (përndryshe mund ta bëni vetë), atëherë mund të zbuloni IMEI duke klikuar në hyrjen Numri i telefonit:/Numero di telefono qe ndodhet në të djathtë.

Pasi të gjeni IMEI, mund të kontrolloni vlefshmërinë e këtij të fundit dhe të zbuloni nëse është një iPhone origjinal apo jo duke përdorur shërbimin e kontrollit të mbulimit të Apple që ju tregon saktësisht se cilit model iPhone i referohet kodi, nëse data e blerjes është e vlefshme nëse pajisja është e përshtatshme për mbështetje teknike dhe është e mbuluar për riparime dhe shërbime.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen e duhur të internetit (ne linkun poshte kutise ku duhet te futni kodin, gjeni shpjegimet se si ta gjeni kodin e duhur ne modelet e ndryshme apple), futni kodin IMEI ose numrin serial në fushën poshtë hyrjes Futni numrin serial/Inserisci il numero di serie, shkruani kodin e sigurisë të treguar në imazhin më poshtë në fushën e poshtme dhe klikoni në butonin Vazhdo/Continua. Në faqen që do t’ju shfaqet më vonë, do të gjeni informacionin që ju nevojitet. Vini re se nëse kodi i referohet një kloni, ka shumë të ngjarë të shihni një mesazh gabimi.

Operacione të tjera të dobishme

Si te kuptosh nese iPhone eshte origjinal

Përveç metodave se si te kuptosh nese iPhone eshte origjinal, të përshkruara tashmë, ju mund të verifikoni origjinalitetin e një iPhone dhe shitësit të tij duke u përpjekur të mbështeteni në disa shërbime të palëve të treta. Ata gjithashtu mund të jenë të dobishëm për të zbuluar nëse është një pajisje e vjedhur.

  • Kontrolloni besueshmërinë e dyqanit ose shitësit: nëse jeni gati të blini një iPhone nga një dyqan online ku nuk keni blerë kurrë, mund të siguroheni për besueshmërinë e këtij të fundit dhe më pas të zbuloni indirekt nëse iPhone mund të jetë i falsifikuar ose jo, duke kërkuar në TrustPilot për komente në lidhje me dyqanin e referencës. Faqja, në fakt, mbledh opinionet e përdoruesve mbi shumë faqe interneti. Për të parë opinionet e ndryshme, mjafton të lidheni me faqen kryesore te sherbimit, të shkruani adresën e faqes për të kontrolluar në shiritin e kërkimit që ndodhet në qendër të faqes dhe zgjidhni një nga sugjerimet që shfaqen automatikisht. 
  • Kontrolloni nëse një iPhone është vjedhur: nëse dyshoni se iPhone që zotëroni ose jeni gati të blini është një pajisje e vjedhur, mund të mbështeteni në shërbimin e iPhoneRubato, i cili mund të jetë i dobishëm për ta zbuluar nëse iPhone që zotërohet ose synohet të blihet është me origjinë të dyshimtë apo jo. Faqja në fakt, ofron një bazë të dhënash online në të cilën përdoruesit mund të raportojnë kodet e identifikimit të pajisjeve Apple që kanë humbur. Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen kryesore, futni kodin IMEI ose numrin serial (për ta identifikuar, referojuni udhëzimeve të përmbajtura në faqen specifike të internetit bashkangjitur në faqen e internetit të Apple) në fushën në qendër dhe filloni kërkimin. 

Kontakto Apple

Nëse keni nevojë për mbështetje të mëtejshme për të qenë në gjendje të identifikoni kodin IMEI, garancinë e pajisjes ose në çdo rast nëse dëshironi të merrni ndihmë tjetër për të kuptuar nëse një iPhone është origjinal apo jo, ju sugjeroj fuqimisht të kontaktoni direkt me Apple.

Mund të kontaktoni mbështetjen e klientit të Apple në disa mënyra: me telefon, nëpërmjet Web-it, nëpërmjet aplikacionit Apple Support ose nëpërmjet Twitter. Ju gjithashtu mund të shkoni personalisht në një nga dyqanet e Apple dhe të flisni me teknikët dhe stafin e shitjeve.