Si te krijosh nje NFT falas

Si te krijosh nje NFT falas

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te krijosh nje NFT falas. Me NFT (Non Fungible Token) nënkuptojmë një certifikim dixhital që vërteton origjinalitetin dhe vërtetësinë e një përmbajtjeje të veçantë mediatike. Qoftë nëse janë foto, ilustrime, video, këngë apo edhe vepra arti, një NFT vërteton faktin qe ajo permbajtje eshte unike dhe e pa këmbyeshme me të tjerët (p.sh. një bitcoin është një token i këmbyeshëm, pasi mund të shkëmbehet me çdo bitcoin tjetër pa ndikuar në vlerën e tij, ndersa një NFT jo, pasi është unik dhe me një vlerë specifike). 

Keto certifikata nuk janë gjë tjetër veçse vargje kodi, një seri bitësh të futur në një skedar për t’u krijuar në rast shitjeje. NFT shiten rregullisht çdo ditë dhe në raste të veçanta kushtojnë qindra miliona dollarë (edhe pse në realitet, në shumicën e rasteve kanë kosto shumë më të ulëta). Këto transaksione rregullohen përmes teknologjive të lidhura me blockchain dhe përmes përdorimit të kriptomonedhave të decentralizuara si Ethereum, e cila është monedha virtuale e zgjedhur kur bëhet fjalë për blerjen dhe shitjen e NFT-ve

Megjithatë, krijimi i një NFT nuk është një operacion për të gjithë, të paktën për momentin. Në shumicën e rasteve, krijimi i një NFT kërkon pagesën e një takse për emetimet e gazit të gjeneruar, në mënyrë që të paguhen kostot e energjisë të shkaktuara nga blockchain. Kjo është një tarifë që është në qindra dollarë për çdo NFT të vetme që do të krijohet. Megjithatë, ka platforma që mund ta bëjnë këtë pa asnjë kosto. Në rreshtat e ardhshëm do tregojme gjithçka që duhet të dish se si te krijosh nje NFT falas, duke filluar nga bazat e me tej.

Permbajtja

Si të krijosh përmbajtjen për të shitur

Si te krijosh nje NFT falas

Para së gjithash, ju duhet të krijoni përmbajtje që të shndërrohet në NFT dhe më pas të shitet. Siç u tha më parë, sfera e përmbajtjes multimediale në të cilën mund të krijohen këto NFT është shumë e gjerë dhe për këtë arsye ka disa metoda për t’u zhvilluar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Persa i përket imazheve dhe fotove, nëse rastësisht po pyesni se si të krijoni NFT me Photoshop, dijeni që mund të bëni një fotomontazh (natyrisht me imazhe që zotëroni të drejtat e përdorimit) dhe ilustrime siç do të bënit zakonisht dhe më pas ta ktheni punën tuaj në një NFT. Si një alternativë ndaj kësaj të fundit, gjithmonë mund të zgjidhni programe të tjera për të krijuar imazhe, te tilla si GIMP, i cili eshte falas apo thjesht ate program qe dini te perdorni me mire, qe dhe rezultati te jete sa me i kenaqshem.

Si te krijosh nje wallet kripto

Si te krijosh nje NFT falas

Nese keni krijuar punën tuaj të parë të destinuar për t’u bërë një NFT, atehere ende ju mungon diçka për të filluar. Meqenëse këto janë përmbajtje që mund të blihen përmes blockchain, nuk është e mundur të blini NFT me monedhën tradicionale dhe do t’ju duhet të paktën një portofol/wallet kripto për të qenë në gjendje të përdorni platformat tregtare dhe të jeni në gjendje të menaxhoni çdo fitim që do të merrni duke shitur veprat tuaja.

Ne kete udhezues do të marrim si shembull MetaMask, një nga wallet kripto më të përdorura në fushën e NFT-ve dhe më gjerë. E veçanta e MetaMask është natyra e tij offline, duke ju lejuar të përdorni llogarinë tuaj në çdo kohë dhe duke siguruar nivelin më të lartë të sigurisë.

Për të shkarkuar MetaMask, lidhuni me faqen zyrtare të internetit dhe klikoni në butonin Shkarko/Download për të parë platformat e përputhshme me këtë portofol kripto. MetaMask është i disponueshëm në sistemet operative si Android dhe iOS, si dhe mund të instalohet si një shtesë për shfletuesit Google ChromeMozilla Firefox dhe Microsoft Edge. Në rastin e fundit, meqenëse shtesa kërkon leje shumë të larta për të qenë në gjendje të funksionojë dhe për rrjedhojë, mund të lexojë potencialisht të gjitha aktivitetet që kryeni në shfletuesin tuaj, ju rekomandojme që ta instaloni në një shfletues alternativ nga ai qe përdorni zakonisht, për të eliminuar çdo rrezik privatësie (shërbimi është i besueshëm dhe shumë popullor, por ju e dini, kujdesi nuk është kurrë i tepërt).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të instalohet, gjithçka që duhet të bëni është të vendosni një adresë emaili dhe një fjalëkalim të sigurt për llogarinë tuaj, të ruani fjalët sekrete të dedikuara për rikuperimin e llogarisë në një fletë letre (në rast se diçka nuk shkon) dhe në fund të identifikoheni në MetaMask për të shkuar në hapin tjetër. Përndryshe, nëse nuk jeni të bindur për përdorimin e kësaj zgjidhjeje, mund te perdorni nje wallet tjeter.

Si te krijosh nje NFT falas me OpenSea

Si te krijosh nje NFT falas

Tani le te shikojme se si te krijosh nje NFT falas me OpenSea. Pasi, keni veprën tuaj të artit dhe një portofol kripto, ju mungon një skenë, një audiencë ose në këtë rast një platformë ku mund të ndani dhe shisni punën tuaj. Siç u përmend në fillim të këtij artikulli, ka shumë platforma që lejojnë krijimin dhe shitjen e një NFT, por shumica e tyre kërkojnë pagesën e një tarife për krijimin e çdo token. Kjo ngushton opsionet tuaja në shumë pak platforma që mund të mbajne dhe rishesin krijimet tuaja falas.

Midis tyre, OpenSea është platforma më e njohur kur bëhet fjalë për krijimin e NFT-ve falas. Që nga themelimi i tij në 2017, tregu dixhital i OpenSea ka parë një sasi të pabesueshme të NFT-ve të shfaqura, duke filluar nga 80 milionë copë unike me një vlerë totale prej 10 miliardë dollarësh. Për më tepër, kohët e fundit faqja ka zbatuar krijimin përmes Polygon, një blockchain i bazuar në Ethereum dhe i specializuar në lazy minting, duke shtyrë krijimin e NFT deri në momentin e blerjes nga blerësi dhe duke ulur koston e emetimeve te blockchain ne zero.

Si te krijosh nje NFT falas

Regjistrimi ne OpenSea është shumë i thjeshtë. Fillimisht lidhuni me faqen kryesore të platformes dhe klikoni në butonin Krijo/Create për të hapur faqen e dedikuar për akses. Nga atje, zgjidhni (nga ato të mbështetura) portofolin tuaj të besuar të kriptove dhe konfirmoni lidhjen me platformën. Në këtë pikë do t’ju kërkohet, brenda portofolit tuaj, të nënshkruani një vërtetim për të pranuar termat dhe kushtet e përdorimit të OpenSea. Pasi të bëhet kjo, klikoni në foton e profilit për të hapur një menu të vogël. Brenda kësaj menuje mund të klikoni në opsione të ndryshme, të tilla si cilësimet klasike të profilit/Impostazioni del profilo dhe te tjera.

Si te krijosh nje NFT falas

Për qëllimet e këtij udhëzuesi, klikoni në Koleksionet e Mia/My Collections për të hyrë në faqen e dedikuar për menaxhimin e koleksioneve tuaja të veprave të artit, të nevojshme për katalogimin dhe porositjen e krijimeve tuaja. Klikoni mbi Krijo një koleksion/Create a collection për të filluar konfigurimin e një koleksioni të ri. Plotësoni fushat e duhura duke futur logonkopertinënbanerinemrinnjë adresë url të personalizuar dhe një përshkrim për të identifikuar me lehtësi koleksionin tuaj.

Përsa i përket fushave jo të detyrueshme, ju sugjeroj të vlerësoni përfshirjen e një kategorie, disa lidhje të dedikuara për kontaktet tuaja dhe mbi të gjitha përfshirjen e royalties, ose një përqindje të vogël parash që mund të fitoni për çdo rishitje nga palë të treta të NFT-se juaj. Pasi të jeni të kënaqur, klikoni Krijo/Create për të ruajtur koleksionin në profilin tuaj.

Klikoni përsëri në butonin Krijo/Create lart djathtas për të hapur faqen e dedikuar për krijimin e NFT-së tuaj të parë. OpenSea lejon ngarkimin e skedarëve në formate të ndryshme si JPG, PNG, GIF, MP4, MP3, WAV dhe gjithashtu skedarë të modelit 3D të eksportuar në GLB dhe GLTF. I vetmi kufizim është madhësia e një skedari, e cila nuk mund të kalojë 100 MB.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas, plotësoni fushat e disponueshme të tekstit duke futur emrin e NFT-së tuaj, një përshkrim dhe një link të jashtem për të dhënë informacione të mëtejshme (rekomandohen linket me Discord dhe Twitter). Duke klikuar në artikullin Zgjidh koleksionin/Select Collection, mund të katalogoni përmbajtjen në koleksionin e krijuar më parë. Pas kësaj, ju keni mundësinë të vendosni disa funksione shtesë, të tilla si vetitë e NFT, nivelet e tij, statistikat për t’u treguar vizitorëve, përmbajtje ekskluzive te aksesueshëm vetëm pasi të jetë blerë imazhi ose zgjidhni nëse do të vendosni një filtër për përmbajtje fyese.

Së fundi, hapni menunë nën Blockchain dhe zgjidhni Polygon për të përfituar nga krijimi i NFT-ve përmes këtij blockchain pa kosto. Me Polygon është gjithashtu e mundur të zgjidhni një sasi më të madhe NFT-sh për t’u krijuar duke futur një numër në fushën nën titullin Supply. Pasi të keni vendosur mirë të gjithë informacionin e nevojshëm, klikoni në butonin Krijo/Create për të përfunduar.

Pas disa sekondash pritjeje, sistemi OpenSea më në fund do të ketë gjeneruar NFT-në tuaj të parë. Tani ju vetëm duhet ta shesni atë. Klikoni mbi Sell për të hapur faqen e dedikuar. Futni çmimin në Ethereum (duke kujtuar se me kursin e këmbimit 1 ETH është e barabartë me afërsisht 3700 dollarë) dhe caktoni kohëzgjatjen qe do kete shitja e vepres. Për të çmuar punën tuaj, ju sugjerojme të bëni një udhëtim në OpenSea dhe të shihni se sa, mesatarisht, kushtojne vepra të ngjashme me tuajat.

Në fund, klikoni në Complete Listing: do të hapet një ekran i dedikuar për vërtetimin e operacionit. Duke qenë se ky është operacioni juaj i parë në OpenSea, do t’ju duhet të klikoni mbi Unlock dhe të pranoni një transaksion konfirmimi pa vlerë për të mundësuar aktivizimin e portofolit tuaj kripto per shitjet. Tjetra, klikoni në Sign për të nënshkruar NFT-në tuaj për shitje. Tani sapo keni vendosur falas per shitje NFT-në tuaj të parë në OpenSea.

Kjo sigurisht është vetëm një përmbledhje e përgjithshme e asaj që është e mundur me shërbime si OpenSea. Për të gjitha detajet e rastit, ju sugjeroj të konsultoheni me qendrën zyrtare të ndihmës se platformes.

Si te krijosh nje NFT falas me Platforma te tjera

Në këtë udhezues ju mesuat se si te krijosh nje NFT falas përmes platformës OpenSea, megjithatë ka alternativa të tjera (për fat të keq jo gjithmonë falas) që mund të mos i dini dhe që ia vlen të përmenden.

  • Rarible eshte nje platformë falas e dedikuar për krijimin e NFT-ve pa pasur nevojë të paguani taksën për emetimet, duke përdorur lazy minting të krijuar nga platforma.
  • Featured eshte nje platforme për krijimin e NFT e menaxhuar nga Binance dhe që ju lejon të menaxhoni dhe shisni veprat tuaja pasi të keni paguar një tarifë duke përdorur kriptomonedhën BNB.
  • SuperRare eshte nje platformë e dedikuar për artistët, krijuesit e përmbajtjes dhe koleksionistët, duke i lejuar ata të përdorin blockchain Ethereum për të krijuar, mbledhur dhe shitur NFT-të e tyre.