Si te hapesh file PPTX

Si te hapesh file PPTX

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te hapesh file PPTX/PowerPoint. Ne fakt skedarët PPTX janë një evolucion i skedarëve klasikë të PowerPoint, dmth PPT. Ata ofrojnë përputhshmëri më të madhe me programet dhe kompresim me te mire sesa skedarët PPT.

Gjithashtu mund të hapen me një gamë të gjerë programesh, dmth jo vetëm Microsoft PowerPoint, por edhe aplikacione dhe shërbime online të zhvilluara nga palë të treta dhe falas. Kjo do të thotë që ju mund të shikoni përmbajtjen e skedarëve PPTX ose madje të krijoni skedarë të rinj në këtë format, pa blerë një licencë të Office, mjafton te perdorni sherbimet online.

Permbajtja

Si te hapesh file PPTX ne Windows

Nese nuk arrini te hapni nje file PPTX ne Windows, atehere gjatë paragrafëve të ardhshëm do t’ju tregoj se si te veproni duke përdorur disa programe, disa prej të cilëve janë krejtësisht falas. 

Si te hapesh file PPTX me PowerPoint (modifikimi me pagese)

Si te hapesh file PPTX

Programi i parë për të hapur skedarë me shtesë PPTX është padyshim ai zyrtar: PowerPoint.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ky softuer, ashtu si e gjithë paketa Office, nuk është falas: në fakt, kërkon abonimin në Microsoft 365, kostoja e të cilit fillon nga 7 euro/muaj. Në këtë kontekst, duhet të dini se është e mundur të provoni programet në paketë, përfshirë PowerPoint, për 30 ditë pa asnjë detyrim rinovimi. 

Përndryshe, mund t’ju vijë në ndihmë versioni i PowerPoint Mobile, i cili mund të shkarkohet falas nga Microsoft Store ne Windows 10 dhe Windows 11. Për ta instaluar, kërkoni në dyqan duke përdorur motorin e kërkimit, shtypni ikonën e tij (ose lidhuni drejtpërdrejt me linkun qe ju dhash) dhe shtypni butonin Merr/Ottieni.

Në këtë rast do të mund të hapni dhe vetëm shikoni skedarët falas, pa mundësine të bëni ndryshime.

Pas instalimit, hapni aplikacionin duke klikuar në butonin Hap/Apri, me kërkesën për te hyre me një llogari të Microsoft/Hotmail/Outlook, klikoni në artikullin Injoro për momentin/Ignora per il momento dhe më pas klikoni në Fillo te perdoresh PowerPoint/Inizia a usare PowerPoint.

Me këtë version të aplikacionit, do të mund të shikoni vetëm skedarët, kështu që nuk do të keni asnjë mënyrë për t’i modifikuar ato. Pasi të jeni në ekranin kryesor të aplikacionit, klikoni në butonin Shfleto/Sfoglia poshte manjtaz: zgjidhni skedarin PPTX që dëshironi të hapni dhe klikoni në butonin Hap prezantimin/Apri presentazione

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Shenim: Per te shkarkuar dhe instaluar Office falas ne Windows, lexoni udhezuesin Si te shkarkosh aktivizosh Office Word Excel PowerPoint Falas.

Si te hapësh file PPTX me OpenOffice (falas)

Si te hapesh file PPTX

Nëse dëshironi të modifikoni, si dhe të shikoni skedarët PPTX falas, mund t’i drejtoheni OpenOffice, një alternativë falas për Microsoft Office e pajtueshme me Windows, macOS dhe Linux, i cili gjithashtu përfshin softuer për të krijuar dhe parë prezantime në formatin PPTX.

Ju mund ta shkarkoni programin nga faqja zyrtare e internetit, duke klikuar në butonin download versione xx dhe ta instaloni thjesht duke nisur ekzekutuesin e marrë dhe duke ndjekur udhëzimet në ekran (thjesht klikoni në Next/avanti dhe Po dhe pranoni kushtet e përdorimit).

Pas instalimit, duhet të hapni OpenOffice në kompjuterin tuaj, duke klikuar dy herë në ikonën në desktop (ose duke e thirrur atë nga menuja Start), dhe më pas klikoni në butonin Open/Apri : më pas zgjidhni skedarin PPTX dhe klikoni në Open/Apri përsëri.

Pas disa sekondash pritjeje, në varësi të madhësisë së skedarit që dëshironi të hapni, OpenOffice do të hapë skedarin PPTX dhe gjithashtu mund ta modifikoni sipas dëshirës tuaj.

OpenOffice është një zgjidhje e mirë, por gjithashtu mund te perdorni LibreOffice, një paketë krejtësisht falas, e lindur pikërisht në bazë të kodit burimor të OpenOffice dhe e cila është më aktive në drejtim të zhvillimit dhe më e mbështetur nga komuniteti. Per ta shkarkuar klikoni ketu dhe zgjidhni versionin e duhur sipas sistemit tuaj operativ.

Si te hapësh file PPTX në Mac

Si te hapesh file PPTX

Tani le te shikojme se si te hapesh nje file PPTX/PowerPoint ne nje kompjuter Mac.

Për shembull, nëse dëshironi të përdorni Microsoft PowerPoint në Mac tuaj, thjesht shkarkoni dhe instaloni aplikacionin Microsoft PowerPoint të disponueshëm për shkarkim në Mac App Store. Pasi të keni shkarkuar dhe instaluar aplikacionin, thjesht klikoni në artikullin Kalo në modalitetin vetëm për lexim/Passa alla modalità di sola lettura. Në këtë mënyrë do të mund të hapni skedarë PPTX falas, por nuk do të mund t’i modifikoni ato. Nëse, nga ana tjetër, dëshironi t’i modifikoni ato, do t’ju duhet të abonoheni në Microsoft 365.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Gjithashtu, mund të përdorni aplikacionin Keynote të Apple, të cilin e gjeni të instaluar si parazgjedhje në Mac tuaj (ose edhe në Mac App Store, falas). Aplikacioni në fjalë, është në gjendje të hapë skedarë PPTX pa probleme, kështu që mund të jetë një aplikacion i vlefshëm për t’u përdorur në këtë rast.

Si te hapësh file PPTX me Ubuntu

Si te hapesh file PPTX

Nese keni nje kompjuter me sistem operativ Ubuntu/Linux atehere mund të hapni lehtësisht një skedar PPTX edhe në Linux duke përdorur aplikacionin OpenOffice, për të cilin ju folem në paragrafin e mëparshëm.

Si te hapesh file PPTX Online

Si te hapesh file PPTX

Nese jeni duke përdorur një kompjuter në të cilin nuk mund të instaloni programe të tjera, atehere mund të zgjidhni shërbimet e Microsoft PowerPoint Online ose Google Slides/Presentazioni Google, që të dyja janë falas.

Nëse dëshironi të përdorni PowerPoint Online, gjithçka që duhet të bëni është të shkoni në këtë faqe interneti duke përdorur çdo shfletues (prsh Chrome) dhe të futeni në llogarinë tuaj të Microsoft/Hotmail/Outlook duke futur emailin dhe fjalëkalimin tuaj.

Pasi të jeni në ekranin kryesor të shërbimit, klikoni në artikullin Ngarko/Carica/Upload, zgjidhni skedarin PPTX që dëshironi të hapni dhe klikoni në butonin Hap/Apri/Open. Pas disa sekondash skedari do të ngarkohet në shfletues. 

Nëse dëshironi të përdorni Google Slides/Presentazioni, thjesht shkoni në këtë faqe interneti duke përdorur çdo shfletues (prsh Chrome): hyni në llogarinë tuaj Google/Gmail duke futur kredencialet e llogarisë tuaj. Pasi të jeni në ekranin kryesor të shërbimit, klikoni në artikullin File në krye dhe nga menuja që shfaqet klikoni në artikullin Hap/Apri/Open, zgjidhni skedën Ngarko/Cariac/Upload, klikoni në butonin Zgjidhni një skedar nga pajisja/Seleziona un file dal dispositivo, zgjidhni skedarin PPTX që ju dëshironi të hapni dhe klikoni në butonin Hap/Apri/Open

Si te hapesh PowerPoint/PPTX në Android

Nese deshironi te hapni nje fili PPTX/PowerPoint nga telefoni juaj android, atehere mund te perdorni app PowerPoint, i disponueshëm për shkarkim në Play Store. Për ta instaluar, kërkoni në Play Store emrin e tij, (ose ndiqni drejtpërdrejt linkun qe ju kam dhene) dhe shtypni butonin Instalo.

Pasi aplikacioni të jetë shkarkuar dhe instaluar, hapeni atë dhe trokitni lehtë mbi Identifikohu më vonë/Accedi più tardi dhe më pas në Injoro për momentin/Ignora per adesso mbi kërkesën për të filluar provën falas të Microsoft 365. Përfundoni procedurën e konfigurimit duke shtypur butonin Avanti, vendosni nëse do të dërgoni ose jo të dhënat opsionale dhe përfundoni duke shtypur butonin Mbyll/Chiudi.

Pasi të jeni në faqen kryesore të aplikacionit, trokitni lehtë mbi skedën Hap/Apri në shiritin e poshtëm dhe më pas në artikullin Kjo pajisje/Questo dispositivo, prekni butonin Lejo/Consenti nga dritarja kërcyese që shfaqet në ekran për të lejuar aksesin te skedarët në pajisje.

Tani gjithçka që duhet të bëni është të zgjidhni skedarin PPTX që dëshironi të hapni dhe të prisni që ai të ngarkohet nga aplikacioni.

Nje alternative e mire falas per telefonat android eshte te instaloni app Presentazioni Google/Google Slides qe mund ta gjeni duke kerkuar ne Play Store emrin ose duke klikuar ne kete link. Per ta perdorur kete app ju duhet patjeter nje llogari Google/Gmail.

Si te hapësh Powerpoint/PPTX në iPhone

Nese keni nje iPhone, atehere mund te perdorni app PowerPoint, ose mund të përdorni Keynote, i cili zakonisht instalohet si parazgjedhje në pajisjet Apple. Megjithatë, nëse e keni fshire, mund ta instaloni sërish duke e shkarkuar nga App Store.

Pasi të hapet aplikacioni Keynote, prekni butonin Vazhdo/Continua dhe më pas skedën Shfleto/Sfoglia në shiritin e poshtëm. Vazhdoni duke trokitur në butonin iCloud Drive dhe më pas në Keynote lart majtas, në mënyrë që më pas të mund të përdorni memorien e brendshme të iPhone duke trokitur në artikullin iPhone. Tani zgjidhni skedarin PPTX dhe prisni që ai të ngarkohet. 

Gjithashtu mund te perdorni Google Slides falas duke e shkakuar nga App Store dhe duke u futur me nje llogari Google/Gmail.