Si te krijosh faqe Wikipedia

Deshira apo nevoja per informacione ju bën qe të konsultoheni me Wikipedia për të thelluar temat që ju interesojnë dhe për të mësuar gjëra të reja. Megjithatë, keni hasur në disa vështirësi në gjetjen e informacionit që kërkoni në enciklopedinë e famshme në internet, duke zbuluar se disa tema nuk kanë ende një faqe të dedikuar. Te krijosh faqe Wikipedia nuk eshte ne fakt nje procedure e veshtire, por mjaftojn te ndiqen disa hapa.

Me udhëzuesin e sotëm, do të shpjegoj se si te krijosh faqe te re Wikipedia sipas udhëzimeve të enciklopedisë së famshme në internet. Nese keni merak se mos beni dicka gabim mos u shqetesoni sepse në Wikipedia ju mund të krijoni përmbajtje testuese dhe të njiheni me mjetet në dispozicion, kështu që të mësoni me qetësi dhe të zbatoni të gjitha ndryshimet pa shqetësime.

Permbajtja

Si të regjistrohesh në Wikipedia

Nuk është e nevojshme të regjistrohesh qe te krijosh nje faqe te re Wikipedia, megjithatë krijimi i llogarisë tuaj ju lejon të përfitoni nga disa veçori shtesë dhe të tregoni emrin tuaj midis kontributeve të dukshme në historinë e ndryshimeve të faqes.

Dallimi kryesor midis një përdoruesi të regjistruar dhe një përdoruesi të paregjistruar është faqja e provës (e quajtur ndryshe sandbox) e cila ju lejon të praktikoni funksionet e Wikipedia pa rrezikuar dëmtimin e enciklopedisë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Përdoruesi i regjistruar: një përdorues i cili ka krijuar llogarinë e tij në Wikipedia, ka në dispozicion një faqe personale të provës ku mund të punojë i qetë duke ruajtur ndryshimet e tij.
  • Përdoruesi i paregjistruar: përdoruesit e paregjistruar mund të testojnë në një sandbox gjenerike, e cila zakonisht mund të arrihet nga te gjithe. Faqja e testit gjenerik ka disavantazhin e pastrimit të rregullt të përmbajtjes së saj, rrjedhimisht nuk ju lejon të ruani ndryshimet tuaja për një kohë të gjatë.

Nëse ju keni vendosur për të krijuar llogarinë tuaj, lidhuni me këtë faqe te Wikipedia dhe kliko mbi Regjistrohu/Registrati siper djathtas, atëherë shkruani të dhënat tuaja në Username/nome utentePassword dhe E-Mail (opsionale), pastaj shtypni kodin e sigurise treguar në ekran në fushën e duhur dhe shtyp butonin Krijo përdoruesin tënd/Crea la tua utenza për të përfunduar regjistrimin.

Si të krijosh një faqe testimi ne Wikipedia

Pasi të krijoni llogarinë tuaj, mund të klikoni në artikullin Prove lart djathtas për të krijuar sandboxin tuaj personal dhe të filloni të njiheni me funksionet e Wikipedia.

Në fushën e tekstit në pjesën e poshtme mund të futni tekstin dhe të ndryshoni faqen tuaj në modalitetin burim/ modalità sorgente, duke shfaqur kështu kodin burimor të Wikipedia. Nëse preferoni të bëni ndryshime pa shfaqur kode “të çuditshme”, shtypni ikonën e lapsit të vendosur në pjesën e sipërme të djathtë të fushës së tekstit, pastaj në opsionin Change visual/Modifica visuale dhe klikoni në Change/Cambia. Duke vepruar kështu, ju mund të shihni qartë ndryshimet e bëra: nëse futni një imazh, do të shihni foton e futur dhe jo kodin e saj burimor.

Nëse, nga ana tjetër, keni vendosur të mos krijoni llogarinë tuaj dhe doni të kryeni prova, të lidhura me faqen e zakonshme të testeve, klikoni në artikullin Redaktoni wikitext/ Modifica wikitesto dhe filloni të bëni ndryshimet tuaja, pastaj klikoni në butonin Publiko ndryshimet/ Pubblica modifiche për të ruajtur ndryshimet, përndryshe klikoni në butonin Preview/ Visualizza anteprima për të parë rezultatin përfundimtar të faqes së provës së krijuar ose butonin Show Changes/ Mostra modifiche për të parë krahasimin midis faqes kryesore dhe faqes pas ndryshimeve tuaja.

Si të shkruash një faqe ne Wikipedia

Para se të krijosh nje faqe të re në Wikipedia, duhet të dini udhëzimet që duhet të ndiqni dhe si të përdorni komandat për krijimin e një faqeje të re.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pastaj hyni në faqen tuaj të provës dhe zgjidhni një nga mënyrat e shkrimit midis Source/Sorgente dhe Visual/Visuale siç tregohet më sipër. Për të thjeshtuar gjërat dhe për të parë ndryshimet e bëra në kohë reale, unë sugjeroj që të përdorni mënyrën vizuale, e cila ju lejon të krijoni një faqe edhe pa e ditur kodin burimor të Wikipedia.

Në ekranin e ri të krijimit të faqes, mund të përdorni shiritin e veglave për të bërë ndryshime në tekst, për të futur linke, imazhe, tabela dhe shumë më tepër duke përdorur një nga komandat e disponueshme.

  • Shigjetat: e dobishme për zhbllokimin ose ribërjen e ndryshimit të fundit të bërë.
  • Paragrafi: është mjeti që ju lejon të krijoni strukturën e faqes. Nëse jeni duke krijuar një faqe të një këngëtari, duke përdorur komandën Header është e mundur të krijoni kapituj të faqes siç janë “Biografia”, “Diskografia”, “Shënime”, etj., Ndërsa vegla e Titrit (duke filluar nga Titra 1 ) do të përdoret për të krijuar nën-artikuj brenda kapitullit, të tilla si “Nëntëdhjetë” brenda kapitullit “Biografia” ose “Vetem album” brenda “Diskografise”. Mjeti Paragraf, nuk duhet të përdoret për të shtuar madhësinë e tekstit, por për të krijuar një strukturë hierarkike.
  • A: komanda për të bërë ndryshime në tekst, të tilla si BoldItalicSuperscriptStrikethrough etj.
  • Zinxhiri: përdoret për të krijuar një link me një faqe ekzistuese në Wikipedia. Për të futur një link, duhet të theksoni fjalën e interesit dhe të klikoni në ikonën e zinxhirit, pas së cilës mund të shihni dhe zgjidhni një nga artikujt që lidhen me fjalën e zgjedhur. Përndryshe, është e mundur të futni një link të jashttem duke shtypur artikullin Lidhja e jashtme/ Collegamento esterno dhe duke futur adresën URL.
  • Cito: mjeti për të futur citime që i referohen njohurive të jashtme të Wikipedia.
  • Lista: është komanda e identifikuar nga ikona e tre vijave horizontale, e dobishme për krijimin e një liste me pika ose një liste të numëruar.
  • Fut: ju lejon të futni skedarë multimedia (të tilla si imazhe), galeri, formula, tabela, grafikë, komente dhe të aplikoni modelet ekzistuese në hyrje.
  • Ω: për të futur karaktere speciale.

Për më tepër, ju mund të shtypni butonin  për të hapur Options/Opzioni dhe shtoni informacion të tillë si Kategorigjuhët dhe Template të përdorura dhe të përfitojnë nga disa funksione të tilla si gjeni dhe zëvendësoni/ Trova e sostituisci, e cila ju lejon për të gjetur një fjalë në kuadër të faqes dhe automatikisht ta zëvendësojë atë me një term të ri të futur. Pasi të kenë mbaruar ndryshimet, klikoni në butonin Publiko ndryshimet/ Pubblica le modifiche për t’i bërë ato efektive.

Unë rekomandoj, para se të shkruani ndonjë përmbajtje në Wikipedia, sigurohuni që kjo të jetë në përputhje me rregullat e përgjithshme të komunitetit. Për të zbuluar se cilat janë rekomandimet dhe udhëzimet për botimin e përmbajtjes në Wikipedia, këshillohuni me këtë faqe të enciklopedisë së famshme. Nëse shkoni kundër rregullave të Wikipedia (ose ekziston dyshimi për të), përdoruesit e tjerë mund të hapin një diskutim dhe të marrin në konsideratë fshirjen e shënimit nga enciklopedia. Më shumë info këtu.

Gjithashtu, dije që për të shkruar një faqe të mirë në Wikipedia duhet të marrësh parasysh disa pika themelore siç është stili i shkrimit jo personal dhe i paanshëm, një përdorim i saktë i foljeve dhe emrave dhe aplikimi ne faqen e krijuar një strukturë e ngjashme me atë që përdoret nga faqet e tjera. Për të mësuar më shumë rreth kësaj teme dhe për të njohur udhëzimet e Wikipedia-s, unë ju sugjeroj të lexoni Manualin e Stilit.

Si të krijosh nje faqe te re ne Wikipedia

Pasi të ke kuptuar se si funksionon Wikipedia, u njohe me krijimin e një faqe testimi dhe mesove se si të shkruash një faqe, je gati të krijosh një faqe të re në Wikipedia.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Mënyra më e lehtë qe te krijosh një faqe të re në Wikipedia është të përdorni funksionin e kërkimit, i cili ju lejon të kontrolloni nëse artikulli që dëshironi të krijoni tashmë ekziston. Pastaj shkruani emrin e artikullit që ju dëshironi për të krijuar në Kërko fjalen në Wikipedia/Cerca all’interno di Wikipedia dhe klikoni mbi xhamin zmadhues për të filluar kërkimin.

Nëse tema nuk është trajtuar ende, në rezultatet e kërkimit do të shihni mesazhin Krijo faqen “[emri i faqes]” në këtë projekt/Crea la pagina “[nome pagina]” su questo progetto: shtypni atë për të filluar krijimin e faqes dhe filloni të shkruani.

Duhet ta dish: që te krijosh faqe Wikipedia keni edhe zgjidhje të tjera në dispozicion. Nëse jeni duke lexuar një faqe ekzistuese dhe shihni një fjalë në të me të kuqe, kjo do të thotë se ekziston një link për një faqe inekzistente. Pastaj klikoni në linkun dhe automatikisht faqja për krijimin e një artikulli të ri do të hapet.

Përndryshe, ju mund të verifikoni ekzistencën e një faqe në Wikipedia nga adresa e saj URL. Vendosni adresën http://wikipedia.org/wiki/nome_pagina në shiritin e adresave të shfletuesit tuaj dhe shtypni butonin Enter në tastierë: nëse shihni mesazhin Wikipedia nuk ka ende një faqe me këtë emër, mund të vazhdoni me krijimin e faqes. Pastaj lokalizoni opsionin Për të krijuar faqen, klikoni këtu!/ Per creare tu la pagina, clicca qui! dhe shtypni mbi linkun qe te krijosh faqe Wikipedia.

Si të modifikosh një faqe ekzistuese ne Wikipedia

Në Wikipedia ju gjithashtu mund të bëni ndryshime në faqet tashmë ekzistuese. Nëse keni vërejtur një gabim, mungesë ose thjesht doni të pasuroni një faqe në Wikipedia, klikoni në opsionin Redakto/Modifica ose Modifica wikitesto per të redaktuar faqen përkatësisht në burimin dhe mënyrën vizuale.

Pastaj bëni ndryshimet duke ndjekur udhëzimet e dhëna më sipër dhe posa të keni mbaruar redaktimin, shtypni butonin Publiko ndryshimet/ Pubblica le modifiche, atëherë mund të futni një përshkrim të ndryshimeve të bëra në fushën Përshkruaj çfarë ndryshove/ Descrivi cosa hai cambiato dhe shtyp përsëri butonin Publiko ndryshimet/ Pubblica le modifiche qe i bën ato efektive.

Për të parë historikun e ndryshimeve të bëra në faqen në fjalë, mund të shtypni butonin Cronologia: nëse jeni një përdorues i regjistruar, në listën e ndryshimeve mund të shihni emrin tuaj të përdoruesit, përndryshe adresa juaj IP do të shfaqet.