Si te perdoresh Wikipedia

Ne kete artikull do te mesojm se si te perdoresh Wikipedia, duke folur se si te shkruash dhe mosdifikosh artikuj etj.

Wikipedia, njohur si ,enciklopedia falas, e krijuar falë kontributeve vullnetare të përdoruesve, përdoret çdo ditë nga miliona njerëz për të mësuar më shumë rreth temave më të ndryshme: nga historia te shkenca, nga gjeografia te jeta e njerëzve të famshëm dhe lista mund të vazhdojë gjate.

Edhe ju do të dëshironit t’i drejtoheni Wikipedia për studimet tuaja dhe pse jo, të jepni kontributin tuaj në rritjen e tij, megjithatë kohët e fundit i jeni afruar botës së internetit dhe dëshironi të merrni disa “këshilla” në lidhje me të. Nuk ka problem: në paragrafët e ardhshëm do të kem mundësinë të shpjegoj jo vetëm se si te përdoresh Wikipedia për të bërë kërkime, por edhe se si të fusim një artikull te ri në enciklopedi dhe nëse është e nevojshme, si të modifikojm një ekzistues.

Duke ndjekur këshillat e mia, ju jo vetëm që do të jeni në gjendje të përfitoni nga puna e bërë gjatë viteve nga përdorues të tjerë, por edhe të kontribuoni personalisht në zhvillimin e enciklopedisë më të famshme në internet në botë. 

Permbajtja

Si te perdoresh Wikipedia për kërkime

Nëse keni ardhur në këtë udhëzues, ju me siguri dëshironi të dini se si të perdoresh Wikipedia për të bërë kërkime: është një veprim aq i lehtë për ta bërë, saqe nuk do ta besoni. E vetmja gjë që duhet të bësh, në fakt është të lidhesh me faqen kryesore të Wikipedia-s ose të fillosh aplikacionin e saj për Android ose iOS, të shkruash termin që dëshiron të gjesh në shiritin e kërkimit në krye dhe të japësh Enter/invio (nëse jeni duke përdorur kompjuterin) ose shtypni butonin Kërko/search/cerca (nëse jeni duke përdorur një pajisje të lëvizshme).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, nëse artikulli që keni kërkuar është i disponueshëm në Wikipedia, mund të lexoni faqen kushtuar atij. Për të lehtësuar konsultimin e shënimeve, Wikipedia ka përfshirë një indeks në secilën faqe që përmban linke me kapitujt e ndryshëm në dispozicion: hapni atë që ju intereson dhe lexojeni (nëse nuk doni të lexoni të gjithë faqen kushtuar artikullit që keni kërkuar).

Në disa raste, mund të ndodhë që të mos dërgoheni drejtpërdrejt në faqen e dedikuar për një artikull, por në një faqe shpjegimi: kjo ndodh kur kërkoni një term që mund të ketë kuptime të shumëfishta. Në këto raste, për të shkuar në faqen e saktë, duhet të lokalizoni artikullin me interes në listën e rezultateve që janë gjetur dhe të hapni lidhjen/linkun që ju intereson. 

Si të shkruash nje artikull te ri në Wikipedia

Nese dëshironi të kontribuoni në zhvillimin e Wikipedia-s duke mesuar se si te perdoresh Wikipedia per te shkruar një artikull të ri në enciklopedinë e famshme në internet, atehere është shumë e thjeshtë. Regjistrimi i detyrueshëm as nuk kërkohet, megjithatë kjo ndihmon shumë, pasi ju lejon të praktikoni në një faqe personale (përdoruesit e paregjistruar mund të praktikojnë në një faqe të provës publike, e cila mund të redaktohet nga kushdo, kështu që nuk është më e mira).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Gjithashtu theksoj se është e mundur të krijoni një artikull te ri vetëm duke vepruar nga versioni në internet i Wikipedia dhe jo përmes aplikacionit zyrtar për smartphone dhe tabletë. Thënë kjo, nëse doni të regjistroheni në Wikipedia, gjithçka që duhet të bëni është të lidheni me faqen e enciklopedisë, të klikoni në artikullin Regjistrohuni/ Registrati në të djathtë, futni të dhënat tuaja në fushat e tekstit Emri i përdoruesit/Nome utente,fjalëkalimi/password dhe adresa e postës elektronike (opsionale), shtypni kodin e sigurisë që tregohet në ekran në fushën përkatëse dhe klikoni në butonin blu Krijo llogarinë tuaj të përdoruesit/Crea la tua utenza, në mënyrë që të përfundoni operacionin.

Para se të shkruani një artikull te ri, ju rekomandoj që të kërkoni për atë në Wikipedia, në mënyrë që të sigurohemi se tema në fjalë ende nuk është trajtuar: nëse tema është në fakt e re në enciklopedi, ju do të shihni formulimi Crea la pagina “[nome pagina]” su questo progetto. Duke klikuar në formulimin në fjalë, redaktori do të fillojë të krijojë faqen.

Përndryshe, nëse jeni duke lexuar një artikull ekzistues dhe brenda tij gjeni një term të shkruar me të kuqe, padyshim që nuk ka lidhje të tjera me një faqe ekzistuese në Wikipedia. Nëse doni të kontribuoni duke shkruar një faqe në lidhje me artikullin në fjalë, klikoni në lidhjen dhe automatikisht, redaktori do të hapet për të shtuar artikullin e ri në enciklopedi.

Nëse dëshironi, ju mund të kontrolloni ekzistencën e një artikulli në Wikipedia edhe përmes URL se saj: mjafton te shtypesh URL https://it.wikipedia.org/wiki/nomedellapagina në shiritin e adresave të shfletuesit që përdorni dhe shtypni Invio/enter. Nëse formulimi Wikipedia nuk ka ende një shënim me këtë emër, ju mund të krijoni faqen dhe të shkruani shënimin që mungon duke klikuar në lidhjen klikoni këtu/clicca qui, e vendosur pranë formulimit Për të krijuar faqen tuaj/Per creare la tua pagina.

Pastaj përdorni editor-in e disponueshëm në Wikipedia (unë ju sugjeroj të përdorni atë vizual, pasi është më i lehtë për t’u përdorur) për të krijuar faqen e re, formatimin e tekstit, futjen e linkeve, imazheve, etj.

Shënim: Përpara se të shkruani dhe botoni një artikull në Wikipedia, sigurohuni që të keni lexuar dhe kuptuar udhëzimet e enciklopedisë për të shmangur gabimet dhe hasjen në probleme të llojeve të ndryshme. 

Si të modifikosh një artikull në Wikipedia

Nese keni vërejtur që një artikull në Wikipedia duhet të korrigjohet ose azhurnohet, dijeni që mund të modifikosh një artikull ekzistues mjaft lehtë. Ky eshte nje hap perpara qe te mesosh se si te perdoresh Wikipedia. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të klikoni në Modifica ose Redakto artikullin wikitext/Modifica Wikitesto dhe të redaktosh faqen në burim ose në mënyrën vizuale.

Pasi të keni përfunduar rishikimin dhe redaktimin e punës në faqe, shtypni butonin Pubblica le modifiche, përshkruani ndryshimet e bëra në dobi të fushës së tekstit Përshkruani atë që keni ndryshuar/ Descrivi cosa hai cambiato dhe klikoni përsëri në butonin Publikoni ndryshimet tuaja/Pubblica le modifiche për të përfunduar operacionin.

Një procedurë e ngjashme me atë që sapo përshkruhet mund të kryhet gjithashtu nga aplikacioni Wikipedia për Android dhe iOS : thjesht shtypni simbolin e lapsit pranë artikullit që do të ndryshohet dhe pasi të bëni ndryshimet në tekst, shtypni artikullin Successivo në krye djathtas (dy herë me radhë). Sapo të bëhet kjo, duhet t’i përgjigjemi pyetjes Si e përmirësuat artikullin tuaj? duke specifikuar ndryshimet e bëra dhe së fundi, trokitni lehtë mbi artikullin Publiko/Pubblica

Si të përdoresh imazhet në Wikipedia

Nese dëshiron të dish se si te përdoresh Wikipedia per imazhet, ndoshta sepse do qe te maresh nje imazh nga enciklopedia dhe ta ripërdoresh atë në faqen tende të internetit, ose sepse dëshiron të dish se cilat aspekte duhet të merresh parasysh para se të ngarkoni një foto, atehere vazhdo lexo me poshte.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Persa i përket ripërdorimit të imazheve në Wikipedia, unë ju them menjëherë se kjo mund të ndodhë vetëm për imazhe që nuk mbrohen nga e drejta e autorit (pra ato pa të drejta të autorit/copyright free). Për të kontrolluar nëse një imazh në Wikipedia është i mbrojtur nga e drejta e kopjimit, apo jo, gjithçka që duhet të bëni është të klikoni mbi të, në mënyrë që ta shihni atë në ekran të plotë (dhe ndoshta të klikoni në simbolin [i] ), dhe të kontrolloni termat në lidhje të drejtat e ripërdorimit.

Në disa raste, imazhet mund të përdoren lirshëm (kur ato janë publike), në raste të tjera ato mund të përdoren për sa kohë që specifikohet emri i autorit përmes një shënimi krediti (zakonisht kjo duhet të bëhet kur ato janë të licencuara nën një licencë Creative Commons), në raste të tjera imazhet mbrohen nga e drejta e autorit dhe për këtë arsye, nuk përdoren (përveç nëse tregohet ndryshe nga vetë autori i fotos).

Nëse, nga ana tjetër, dëshironi të ngarkoni imazhe në Wikipedia, duhet të siguroheni që ato nuk mbrohen nga e drejta e autorit. Për këtë qëllim mund të jetë e dobishme të kërkoni imazhe në portale të tilla si Pixabay dhe OpenPhoto.

Per te mesuar me shume mbi Wikipedia si dhe per krikimin e nje faqe te re, klikoni ketu.