Si te instalosh shkronja te reja font

Si te instalosh shkronja te reja font

Nese deshironi te perdorni modele shkronjash/fonte te ndryshme dhe me te bukura nga ato qe perdorni zakonisht ne kompjutrin tuaj Windows ose Apple, atehere ketu jeni ne vendin e duhur per te gjetur zgjidhje. Me poshte do ju shpjegojme se si te instalosh shkronja te reja/font ne paisjen tuaj, ne nje menyre shume te thjeshte dhe ne pak kohe.

Permbajtja

Si te instalosh shkronja te reja/font ne kompjuter

Nese dëshironi të instaloni fontet në kompjuterin tuaj Windows ose në Mac-un tuaj, atehere në kapitujt e ardhshëm do të gjeni të gjithë informacionin që ju nevojitet për ta bërë këtë lehtësisht në vetëm disa klikime.

Si te shkarkosh fontet nga Interneti

Si te instalosh shkronja te reja font

Nëse nuk keni gjetur ende ndonjë font për t’u përdorur në projektet tuaja, hapi i parë që duhet të bëni është, natyrisht, të shkarkoni të reja. Për ta bërë këtë, mund t’i drejtoheni disa faqeve të internetit që ju lejojne te shkarkoni falas sipas deshires.

Për shembull, mund t’i hidhni një sy Fonts Google. Ky është portali i Google i cili ju lejon të përdorni qindra shkronja të ndryshme në blogje dhe faqe interneti, por edhe t’i shkarkoni ato për kompjuterin tuaj, të gjitha plotësisht falas.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të parë fontet e disponueshme në Google Fonts, klikoni këtu në mënyrë që të lidheni menjëherë me faqen kryesore të shërbimit. Më pas përdorni shiritin e vendosur në krye për të filtruar karakteret e ndryshme të shkrimit të disponueshëm.

Pastaj vendosni shenjen ne kutitë e vendosura nën titullin Kategoritë/Categories për të parë vetëm dhe ekskluzivisht fontet që u përkasin kategorive specifike. Ka Sans Serif, Serif, Monospace, Shkrim dore ose tipi Display.

Përveç kësaj, ju mund të zgjidhni se në cilën radhë do të shfaqen fontet duke zgjedhur një nga opsionet e disponueshme në menunë rënëse Rendit sipas/Sort by. Ju gjithashtu mund të vendosni të shikoni vetëm dhe ekskluzivisht fontet që lidhen me një gjuhë specifike, duke klikuar në menunë rënëse që ndodhet nën titullin Gjuha/Language.

Më pas mund të rafinoni më tej kërkimin për shkronjat, falë menusë rënëse të vetive të shkronjave/Font properties. Mund të zgjidhni një ose më shumë nga opsionet Numri i stileve/Number of styles, Trashësia/ThicknessPjerrësia/Slant dhe Gjerësia/Width, duke lëvizur rrëshqitësit përkatës bazuar në preferencat dhe nevojat tuaja.

Pasi të keni gjetur fontin për t’u shkarkuar (ose, më mirë, familjen e shkronjave për t’u shkarkuar), klikoni mbi të dhe shtypni artikullin Shkarko Familjen/Download Family, që e gjeni lart djathtas. Pasi të bëhet kjo, fonti që keni zgjedhur do të shkarkohet menjëherë në kompjuterin tuaj, brenda një arkivi ZIP, nga i cili mund te nxirrni/extract fontet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Me poshte po ju japim nje liste me faqet ku mund te shkarkoni fonte falas (nese nuk keni ngelur te kenaqur nga Google Fonts). Shikojini me radhe dhe zgjidhni ate qe ju intereson me shume.

  1. DaFont Font Squirrel 3. 1001 Free Fonts 4. Open Font Library 5. Abstractfonts 6. Fontspace

Tani me poshte do shikojme se si te instalosh fontet e sapo shkarkuara.

Si te instalosh shkronja te reja/font ne Windows

Si te instalosh shkronja te reja font

Pasi të keni gjetur fontin që keni ndërmend të përdorni për projektet tuaja, më në fund mund të filloni procedurën aktuale për instalimin e fonteve. Nëse keni një kompjuter Windows, mund të veproni në mënyra të ndryshme, në varësi të versionit të sistemit operativ të instaluar në kompjuterin tuaj.

Fontet që shkarkoni zakonisht ndodhen në një arkiv ZIP, brenda të cilit ka skedarë në formatin TTF. Në përgjithësi, pas nxjerjes/extract te file, thjesht duhet të klikoni dy herë mbi file.ttf dhe në ekranin që ju shfaqet, shtypni butonin Instalo, që ndodhet në krye. Duke vepruar kështu, fonti do të instalohet automatikisht në kompjuterin tuaj.

Megjithatë, ky operacion është i realizueshëm vetëm nëse keni disa fonte për të instaluar në kompjuterin tuaj: nëse numri i shkronjave do të ishte i lartë, ndjekja e procedurës që tregova në rreshtat e mëparshëm mund të marrë kohë.

Si te instalosh shkronja te reja font

Në lidhje me këtë, ka disa menyra per te instaluar fontet dhe i gjeni me poshte. Ju mund ta shpejtoni këtë praktikë thjesht duke nisur File Explorer/Esplora File te Windows (dosja e verdhë poshte në shiritin e aplikacioneve, e cila gjithashtu mund të thirret duke përdorur shkurtoren e tastierës Win + E) dhe duke zgjedhur artikullin Computer ose Questo PC (artikulli mund të ndryshojë në varësi të versionit të Windows të përdorur) të bashkangjitur në anën e majtë të ekranit.

Tani klikoni dy herë mbi artikullin Disk lokal (C), shkoni te dosja Windows dhe më pas klikoni dy herë në dosjen Fonts të kompjuterit tuaj (dmth. dosjen ku ruhen të gjitha fontet e Windows).

Tani duhet të zhvendosni file.ttf, që keni nxjerrë/extract më parë nga dosja ZIP e shkarkuar, në këtë dosje. Per ta bere kete, kopjoni dhe ngjisni (ose cut-paste) skedarët e lartpërmendur në dosjen Fonts dhe kaq.

Si te instalosh shkronja te reja font

Si një alternativë ndaj procedurës që sapo tregova, mund të instaloni fontet në Windows nga Paneli i Kontrollit. Për ta bërë këtë, në kutinë e kërkimit të Windows, e vendosur në shiritin e aplikacioneve (ose në menunë Start për versionet e mëparshme të sistemit operativ), shkruani termat pannello di controllo ose control panel.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pastaj klikoni në rezultatin përkatës të kërkimit dhe në ekranin që ju shfaqet, zgjidhni artikujt Paraqitja dhe Personalizimi/Aspetto e personalizzazione > Caratteri/Fonts ose thjesht Caratteri/Fonts.

Më pas do t’ju duhet të tërhiqni, në dritaren që do të shfaqet, file.ttf të shkronjave që dëshironi të instaloni, në mënyrë që të lejoni që sistemi operativ t’i integrojë ato.

Si te instalosh shkronja te reja font

Nëse Windows 10 është i instaluar në kompjuterin tuaj, mund të veproni edhe nga paneli i cilësimeve/impostazioni. Niseni këtë të fundit duke përdorur kombinimin e tasteve Win + i ose duke zgjedhur artikullin e duhur që gjeni në kutinë që ju shfaqet kur klikoni me të djathtën në butonin Start ose duke shtypur rroten e ingranazhit pasi te klikoni butonin Start (flamuri ne kendin poshte manjtaz).

Në panelin që shihni, zgjidhni artikujt Personalization/Personalizzazione > Caratteri/Fonts dhe tërhiqni file.ttf në kutinë Trascina e rilascia per installare/Drag and drop për të instaluar, të cilën e gjeni në seksionin e sipërm.

Në rast se, pas instalimit të shkronjave në Windows, fonti i ri nuk është menjëherë i disponueshëm për përdorim, rindizni kompjuterin. Herën tjetër që të hyni në sistem, gjithçka duhet të jetë në rregull.

Në këtë pikë, ju mund të thoni se keni mbaruar. Do ta gjeni fontin e ri të sapo instaluar së bashku me të gjithë të tjerët, direkt në menunë e programeve nga te cilet zakonisht zgjidhni llojin e fontit që do të përdorni.

Më pas hapni Word-in ose ndonjë program tjetër për të shkruar dhe në listën e shkronjave do të gjeni edhe ato që sapo keni instaluar në kompjuterin tuaj.

Si te instalosh shkronja te reja/font ne Mac

Si te instalosh shkronja te reja font

Nëse ke një Mac dhe do te mesosh se si te instalosh shkronja te reja/font, dije se procedura që duhet ndjekur është edhe më e thjeshtë se ajo që duhet të vini në praktikë në kompjuter me Windows. 

Për të instaluar fontet në Mac, hapi i parë që duhet të bëni është të filloni aplikacionin Libro Font/Font Book në dosjen Altro/Other të Launchpad (ose dosjen Applicazioni te Finder-it.

Pasi të shfaqet dritarja e aplikacionit, shtypni butonin + që ndodhet lart majtas, zgjidhni fontin në formatin.ttf që dëshironi të shtoni në macOS (ose dosjen ku gjenden fontet) dhe më pas klikoni në butonin Hap/Apri/Open.

Si një alternativë ndaj procedurës që sapo tregova, mund të merrni skedarët e shkronjave dhe t’i tërhiqni drejtpërdrejt në dritaren e Libro Font/Font book. Më pas, klikoni butonin Instalo te zgjedhurit/Installa selezionati dhe kjo është e gjitha.

Si te instalosh shkronja te reja font

Në rast se pas instalimit të shkronjave në macOS, fonti i ri nuk është menjëherë i disponueshëm për përdorim, rindizni kompjuterin.

Pasi të kenë përfunduar këto operacione, ju keni përfunduar me sukses të gjithë procedurën për instalimin e shkronjave në Mac dhe tani mund ti përdorni ato siç e shihni të arsyeshme.

Për të përdorur fontet që sapo keni instaluar, gjithçka që duhet të bëni është të hapni Pages dhe në listën e shkronjave, do të gjeni edhe fontet që sapo keni instaluar.

Si te instalosh shkronja te reja/font ne smartphone dhe tablet

Në telefonat inteligjentë dhe tabletët me sisteme operative Android dhe iOS/iPadOS është e mundur të ndryshoni fontin e teksteve të shfaqura në ekran. Per detajet lexoni me kujdes informacionin që do t’ju jap në kapitujt e ardhshëm.

Shkarko fontet ne Android

Disa modele të smartfonëve dhe tabletave Android ju lejojnë të ndryshoni lehtësisht fontin e menuve të sistemit, si dhe ato të aplikacioneve. Ky veprim është i mundur përmes panelit të cilësimeve/impostazioni ose nëpërmjet disa aplikacioneve të sistemit të parainstaluara në pajisje.

Për shembull, në telefonat inteligjentë Huawei, përmes aplikacionit Temat/Temi, mund të shkarkoni të gjitha fontet që dëshironi, falas dhe me pagesë, duke hyrë në seksionin e stilit të tekstit/Stile testo.

Pasi të keni gjetur atë që ju intereson, trokitni lehtë mbi të dhe shtypni butonin Shkarko/Download. Pasi të bëhet kjo, shtypni në skedën Personal që ndodhet në fund dhe trokitni lehtë mbi ikonën e Stilit të tekstit/Stile testo, për të hyrë në listën e shkronjave të instaluara në pajisje. Në këtë pikë, trokitni lehtë mbi atë që sapo keni shkarkuar dhe shtypni butonin Apliko/Applica për të konfirmuar përdorimin e fontit të shkarkuar.

Sidoqoftë, në telefonat inteligjentë dhe tabletët e tjerë, përmes panelit të cilësimeve/impostazioni të Android (ikona e ingranazhit të vendosur në ekranin bazë ose në sirtar), mund të vendosni fontin që dëshironi, duke arritur në seksionin Display > Font/Carattere (rruga mund të ndryshojë në varësi të modelit te pajisjes dhe versionin Android).

Nëse nuk ju lejohet ndonjë personalizim në këtë kuptim, atëherë këshilla që ju jap është të përdorni lëshues/launcher alternativë, të cilët mund t’i instaloni përmes Play Store. Këto të fundit ju lejojnë të zëvendësoni ekranin bazë të Android me një të personalizuar. 

Shkarko fontet ne iPhone/iPad

Fontet mund të instalohen në iPhone dhe iPad dhe mund të përdoren në disa aplikacione që mbështesin personalizimin e fontit, si p.sh. Pages. Megjithatë, ky operacion është i mundur vetëm në pajisjet Apple të pajisura me iOS 13 dhe versione të mëvonshme.

Për të instaluar një font, fillimisht duhet të shkarkoni një aplikacion që lejon shtimin e këtij të fundit. Ka disa në App Store, por në këtë udhezues do t’ju tregoj për iFont, një aplikacion falas që mbështetet nga reklamat, qe mund te hiqen duke paguar 2,29 €.

Pas nisjes së aplikacionit në fjalë, shtypni butonin Start using iFont iFont, për të hyrë në ekranin e tij bazë. Pasi të bëhet kjo, klikoni në skedën Font Finder që ndodhet në fund dhe zgjidhni një ofrues nga i cili do të shkarkoni fontet, si p.sh. Google Fonts.

Në këtë pikë, përdorni motorin e kërkimit për të kërkuar fontin, emrin e të cilit tashmë e dini ose lëvizni poshtë ekranit. Kur të keni gjetur atë që dëshironi të përdorni, shtypni butonin Merr/Get dhe prekni skedën Installer ​​në fund.

Në këtë seksion të ri, trokitni lehtë mbi emrin e fontit që keni zgjedhur më parë dhe shtypni butonin Instalo. Në këtë pikë, shtyp butonin Lejo/Consent dhe më pas artikujt Mbyll/Close dhe Fund, për të përfunduar procesin e shkarkimit të fontit në iPhone/iPad tuaj.

Tani hapni Cilësimet/Impostazioni/Settings e iOS/iPadOS dhe zgjidhni artikujt e Generali > Profili. Në ekranin që ju shfaqet do të gjeni emrin e fontit që sapo keni shkarkuar nëpërmjet iFont. Më pas shtypni emrin e tij dhe trokitni lehtë mbi butonin Instalo.

Tani shkruani fjalëkalimin e iPhone dhe shtypni artikullin Install (dy herë radhazi) dhe më pas Finish, për të përfunduar procesin e instalimit. Mund të verifikoni që fonti është instaluar në të vërtetë duke shkuar te seksioni General > Fonts nga Settings/Impostazioni.

Tani, nisni aplikacionin Pages ose çdo aplikacion tjetër që ju lejon të personalizoni tekstin që shkruani: do të gjeni fontin që sapo keni instaluar në listën e shkronjave.