Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shikosh versionin e sistemit operativ qe perdorni ne kompjutrin apo telefonin tuaj. Kjo eshte nje procedure e nevojshme ne rastet kur deshironi te instaloni nje program i cili ka perputhshmeri vetem me disa versione specifike te sistemit operativ. Per te gjitha detajet e temes, vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Si te shikosh versionin e sistemit operativ: Windows

Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Nëse dëshiron të dish se si te shikosh versionin e sistemit operativ te Windows-it që është i instaluar në kompjuterin tend, këshilla ime është të vazhdoni përmes Command Prompt/Prompt dei comandi, në mënyrë që të shikoni informacionin që ju nevojitet në disa hapa të thjeshtë, pavarësisht nga versioni i Windows-it të instaluar.

Së pari, përdorni shiritin e kërkimit poshte majtaz ne (Windows 10) ose atë të disponueshëm në menunë Start (Windows 7) dhe shkruani termin cmd. Pasi të bëhet kjo, në rezultatet e kërkimit, klikoni mbi atë që lidhet me Command Prompt/Prompt dei comandi, në mënyrë që të shfaqet ekrani kryesor i softuerit (një dritare me sfond të zi).

Tani ajo që duhet të bëni është të shkruani komandën winver dhe të shtypni butonin Enter në tastierë. Duke vepruar kështu, do t’ju shfaqet një ekran ku mund të lexoni versionin e sistemit operativ të instaluar në PC, për shembull Windows 10 dhe numrin e versionit të përditësimit të fundit të instaluar, ne krah te shkrimit Versione.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse keni versionin më të fundit të Windows dhe dëshironi të dini nëse keni versionin Home ose Pro ose dini numrin e versionit të përditësimit më të fundit, mund të vazhdoni drejtpërdrejt nga paneli i cilësimeve të sistemit operativ.

Për ta bërë këtë, shtypni kombinimin e butonave Win + i në tastierë ose klikoni në ikonën me ingranazhit që gjeni kur shtypni butonin Start (ai me flamurin e Windows), më pas klikoni në artikullin System/sistema dhe zgjidhni skedën Informazioni su në shiritin anësor. Më pas lëvizni nëpër informacionin që shihni në ekran, derisa të arrini në seksionin Specifikimet e Windows/Specifiche Windows.

Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Nëse keni ndjekur procedurën që ju kam treguar, do të mund të lexoni versionin e Windows të instaluar në kompjuterin tuaj (Edition) dhe numrin e versionit të përditësimit të fundit të marrë (Version).

Si te shikosh versionin e sistemit operativ: Mac

Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Në Mac, mund të shihni lehtësisht versionin e sistemit operativ macOS të instaluar përmes linjës së komandës. Ajo që duhet të bëni është të hapni Terminalin, përmes ikonës së tij në Launchpad, dhe të shkruani komandën sw_vers në dritaren e tij.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, shtypni Enter në tastierë për të parë informacionin mbi versionin e macOS në përdorim. Do të gjeni të dhënat që kërkoni pranë formulimit ProductVersion.

Përveç procedurës që ju thashë në rreshtat e mesiperm, mund të klikoni gjithashtu në ikonën e mollës së kafshuar, e vendosur në pjesën e sipërme majtas të shiritit të menusë dhe të zgjidhni artikullin Informazioni su questo Mac nga kutia që shfaqet.

Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Në ekranin që do t’ju shfaqet, do të mund të lexoni versionin e macOS, për shembull macOS Mojave, dhe numrin e versionit, për shembull 10.14.2, brenda skedës Panoramica.

Si te shikosh versionin e sistemit operativ: Linux

Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Nëse keni një shpërndarje/distro Linux të instaluar në kompjuterin tuaj, për shembull Ubuntu, mund të kontrolloni versionin e sistemit operativ të instaluar nëpërmjet Terminalit ose panelit të Cilësimeve/Impostazioni.

Për të vazhduar përmes Terminalit, ikona e të cilit mund të arrihet duke klikuar në ikonën me pika poshtë majtas, hapni këtë të fundit dhe shkruani komandën hostnamectl, e më pas shtypni butonin Enter në tastierë. Më pas do t’ju shfaqen disa informacione mbi sistemin operativ, duke përfshirë versionin më të fundit të instaluar, pranë artikullit Operating System.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si një alternativë për këtë procedurë, thjesht mund të veproni nga paneli i cilësimeve. Pastaj klikoni në ikonën ▼ që ndodhet lart djathtas dhe në kutinë që ju shfaqet, shtypni butonin me çelësin anglez.

Si te shikosh versionin e sistemit operativ

Në ekranin e cilësimeve që hapet, zgjidhni artikujt Details > Information nga shiriti anësor dhe nën logon e sistemit operativ, do të gjeni të treguar versionin e tij.

Si te shikosh sistemin operativ ne Android

Në telefonat dhe tabletët me sistem operativ Android, shikimi i versionit të sistemit operativ është një procedure e thjeshte.

Gjëja e parë që duhet të bëni është të hapni panelin e cilësimeve/impostazioni të Android, përmes ikonës ne forme ingranazhi që gjeni në ekranin home. Pasi të jetë bërë kjo, lëvizni poshtë ekranit derisa të gjeni artikullin System/Sistema dhe shtypni mbi të. Pastaj trokitni lehtë mbi Info telefono për të hyrë në informacionin e pajisjes.

Mund të shihni versionin më të fundit të përditësimit të instaluar pranë formulimit Build number ose mund të zbuloni versionin e sistemit operativ përmes numrit të treguar pranë shkrimit versione Android.

Si te shikosh sistemin operativ ne iPhone

Nëse keni një iPhoneiPad ose iPod Touch, mund të kontrolloni versionin e sistemit operativ iOS direkt nga Cilësimet. Ajo që duhet të bëni është të hapni këtë të fundit, përmes ikonës ne forme ingranazhi që gjeni në ekranin kryesor dhe të zgjidhni artikujt General > Info nga ekrani që hapet.

Në këtë pikë, thjesht duhet të lëvizni poshtë ekranit, derisa të gjeni artikullin Version, i cili tregon numrin e versionit të sistemit operativ iOS të instaluar aktualisht në pajisje.