Programe qe te hapesh file ZIP falas

Programe qe te hapesh file ZIP falas

Ne kete udhezues do te flasim per programe qe te hapesh file ZIP falas. Skedaret Zip jane shume te perhapur dhe perdoren per te mbajtur arkivat e ngjeshura. Ne kete menyre nje skedar i madh do te zinte me pak hapesire ne paisjen tuaj, plus qe do ishte i mbrojtur (mund ti vendoset edhe fjalekalim me disa programe) sepse per ta hapur, nevoitet nje program i afte qe te nxjerin skedaret nga arkiva e ngjeshur. Me poshte do te gjeni programet me te mire per Windows dhe MacOS.

Permbajtja

Programe qe te hapesh file ZIP falas (me te miret)

Nëse doni të dini se cili mund të jetë programi më i mirë për të hapur file ZIP falas, atehere hidhini nje sy zgjidhjeve me poshte.

Funksioni i parazgjedhur i Windows

Programe qe te hapesh file ZIP falas

Në sistemet operative Windows (përfshirë Windows 11) është e mundur të hapni një skedar në formatin ZIP pa pasur nevojë për ndonjë program shtese, duke përdorur mjetin e paracaktuar për menaxhimin e arkivave të ngjeshur, i cili ju lejon të kompresoni dhe dekompresoni skedarët në formatin në fjale në një mënyrë tepër të thjeshtë dhe të shpejtë.

Për të qenë në gjendje ta përdorni, klikoni me të djathtën në ikonën e skedarit ZIP ku dëshironi të veproni dhe zgjidhni artikullin Ekstrakt të gjitha/Estrai tutto nga menuja e kontekstit që ju shfaqet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në dritaren që në këtë pikë shihni të shfaqet në desktop, klikoni në butonin Browse/Sfoglia dhe tregoni vendndodhjen ku dëshironi të ruani skedarët që gjenden në arkiv pasi të përfundojë procesi i nxjerrjes, më pas zgjidhni nëse do të shfaqen automatikisht skedarët e nxjerrë ose jo duke shënuar ose duke e lënë të pakontrolluar kutinë përkatëse. Në fund, klikoni në butonin Ekstrakt/Estrai.

Vini re se nëse skedari ZIP që dëshironi të nxirrni është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet gjithashtu të vendosni fjalëkalimin për ta dekompresuar atë.

Përveç kësaj, siç e tregova më herët, ju mund të nxirrni arkivat ZIP thjesht duke klikuar dy herë mbi to, më pas duke i tërhequr skedarët e interesit tuaj nga dritarja që është hapur dhe duke i hedhur në vendndodhjen e dëshiruar të daljes.

Funksioni i parazgjedhur i MacOS

Programe qe te hapesh file ZIP falas

Nëse jeni duke përdorur macOS dhe për rrjedhojë, po kërkoni një programe qe te hapesh file ZIP falas me kompjuter Apple, mund të drejtoheni gjithashtu te mjeti i parazgjedhur i sistemit operativ të përdorur për këtë qëllim, dmth Utility Compressione, i cili ju lejon të hapni dhe krijoni arkivat në formatin ZIP lehtësisht.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të qenë në gjendje ta përdorni, klikoni me të djathtën në ikonën e skedarit ZIP që dëshironi të hapni dhe zgjidhni artikullin Hap nga menuja e kontekstit. Në këtë mënyrë, përmbajtja e arkivit do të nxirret në vendndodhjen aktuale.

Nëse arkivi ZIP që synoni të nxirrni është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet ta futni atë për të përfunduar procedurën.

Si një alternativë ndaj asaj që ju kam shpjeguar tashmë, ju mund të hapni skedarët ZIP direkt duke klikuar dy herë mbi to.

7-Zip (Windows)

Programe qe te hapesh file ZIP falas

Nëse po kërkoni programe qe te hapesh file ZIP falas me qellim qe ti perdorni si një alternativë ndaj zgjidhjes së paracaktuar të Windows, ju sugjerojme 7-Zip. Është një softuer i shkëlqyeshëm falas, shumë efikas në menaxhimin e arkivave të ngjeshur, ndërkohë që ka një ndërfaqe të reduktuar në gjërat thelbësore.

Ju lejon të hapni jo vetëm skedarë ZIP, por edhe ato në formatin 7Z, RAR, CAB dhe GZIP. Përveç kësaj, ju lejon të veproni në skedarë të mbrojtur me fjalëkalim dhe me shumë vëllime dhe të krijoni arkiva të reja të ngjeshur në formate të ndryshme.

Për të shkarkuar 7-Zip në kompjuterin tuaj, vizitoni faqen e tij të internetit dhe zgjidhni lidhjen e shkarkimit/download që gjeni ne korrispondence me versionin e Windows në përdorim në kompjuterin tuaj (64 bit ose 32 bit), i cili ndodhet në krye të faqes së shfaqur.

Pasi të përfundojë shkarkimi, hapni file.exe të marrë dhe në dritaren që shfaqet në desktop, klikoni mbi butonat Po dhe Instalo, më pas shtypni butonin Mbyll për të përfunduar konfigurimin.

Pasi të keni përfunduar procedurën e instalimit, klikoni me të djathtën mbi ikonën e skedarit ZIP që dëshironi të nxirrni dhe zgjidhni nga menuja kontekstuale e shfaqur, fillimisht artikullin 7-Zip (nëse nuk mund ta shihni dhe jeni duke përdorur Windows 11, klikoni në Trego opsionet e tjera/Mostra altre opzioni) dhe më pas në Open/Apri.

Më pas klikoni në butonin Ekstrakt/Estrai në dritaren që shfaqet në ekran, tregoni vendndodhjen në kompjuterin tuaj ku dëshironi të ruani skedarët e nxjerrë dhe klikoni në butonin OK.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse skedari ZIP është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet të vendosni fjalëkalimin përpara se të vazhdoni.

Nëpërmjet menusë së kontekstit, e dukshme pasi klikoni me të djathtën në skedarin e ngjeshur, mund të zgjidhni edhe opsione të tjera për të nxjerrë arkivat ZIP, sipas nevojave tuaja. Duke zgjedhur artikujt 7-Zip > Ekstrakt këtu mund t’i nxirrni skedarët në pozicionin aktual. Duke zgjedhur artikujt 7-Zip > Ekstrakt files, mund të tregoni një vendndodhje të saktë në Windows në të cilën do të nxirren skedarët. Duke zgjedhur artikujt 7-Zip > Open/Apri, mund të vazhdoni me nxjerrjen e disa elementeve specifike duke i tërhequr nga dritarja e treguar dhe më pas duke i lëshuar në pozicionin që preferoni.

Keka (macOS)

Programe qe te hapesh file ZIP falas

Edhe në lidhje me macOS, nëse mjeti i paracaktuar për hapjen e skedarëve ZIP nuk ju bind, ju sugjeroj t’i drejtoheni një programi si Keka.

Është një aplikacion falas që ju lejon të nxirrni arkivat në formatin ZIP, RAR, 7Z etj. me anë të një drag and drop të thjeshtë. Mund të përdoret gjithashtu për të krijuar arkiva të reja të ngjeshur në formate të ndryshme. Është falas, por në Mac App Store është i disponueshëm në një variant me pagesë (kushton 4,99 euro) i cili mund të blihet për të mbështetur dhe shpërblyer punën e zhvilluesve (funksionet janë të njëjta me versionin falas).

Për të shkarkuar Keka në kompjuterin tuaj, shkoni në faqen e saj të internetit dhe klikoni në butonin Shkarko/Scarica/Download vx.x.xx. Kur shkarkimi të përfundojë, hapni paketën.dmg të marrë dhe tërhiqeni ikonën Keka në dosjen e aplikacioneve MacOS. Më pas, klikoni me të djathtën mbi të, zgjidhni artikullin Open/Apru nga menuja e kontekstit dhe klikoni në butonin Open/Apri në dritaren që shfaqet, në mënyrë që të hapni programin duke kapercyer kufizimet e vendosura nga Apple për zhvilluesit jo të certifikuar (operacioni që kryhet vetëm në fillimin e parë).

Tani që shihni dritaren e programit, tërhiqni skedarin ZIP qe do nxirni, brenda tij, duke e hedhur atë në vendin Rilascia qui per estrarre, më pas specifikoni vendndodhjen ku dëshironi të ruani skedarët pasi të përfundojë procedura e nxjerrjes dhe klikoni në butonin Ekstrakt/Estrai. Përndryshe, klikoni me të djathtën në ikonën e skedarit të ngjeshur dhe zgjidhni artikujt Hap me/Apri con/Open with > Keka nga menuja e kontekstit që shfaqet.

Nëse skedari ZIP që dëshironi të nxirrni është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet gjithashtu ta shkruani për të vazhduar.

Programe qe te hapesh file ZIP falas online

Si një alternativë ndaj programeve kompjuterik klasik, mund të konsideroni t’i drejtoheni programeve për të hapur file/skedare ZIP falas në internet, si ato të listuara më poshtë. Ata punojnë nga çdo shfletues dhe sistem operativ dhe janë mjaft të thjeshtë për t’u përdorur. Për më tepër, ata mbrojnë privatësinë e përdoruesve duke fshirë skedarët e ngarkuar në serverët e tyre pas disa orësh (edhe pse këto janë zgjidhje mbi të cilat ne nuk kemi kontroll të drejtpërdrejtë, këshillojme që të mos i përdorni për të ngarkuar skedarë që mund të përmbajnë të dhëna të ndjeshme).

B1 online Archiver

Programe qe te hapesh file ZIP falas

Një nga programet më të mira për të hapur skedarët ZIP falas duke vepruar drejtpërdrejt nga interneti që ju rekomandoj ta vlerësoni është B1 Online Archiver. Është një shërbim online falas që ju mundëson të nxirrni arkiva të ngjeshur në formatin ZIP, RAR, 7Z etj. E vetmja gjë që duhet marrë parasysh është se madhësia maksimale e mbështetur për çdo skedar është 300 MB.

Për të përdorur B1 Online Archiver, vizitoni faqen e tij kryesore, klikoni në butonin Kliko këtu/Click here që ndodhet në qendër dhe zgjidhni arkivin ZIP në kompjuterin tuaj. Përndryshe, mund të tërhiqni ikonën e skedarit ZIP direkt në dritaren e shfletuesit.

Tani prisni që arkivi të përpunohet, me pas do t’ju shfaqet një faqe e re me listën e të gjithë skedarëve brenda tij. Nëse arkivi është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet gjithashtu të vendosni fjalëkalimin për të vazhduar.

Pasi të përfundojë procesi i nxjerrjes, për të shkarkuar elementët e marrë, në kompjuterin tuaj, klikoni në butonin me shigjetën blu që ndodhet në përputhje me emrin e secilit skedar dhe kaq.

Programe te tjera qe te hapesh file ZIP falas online

Nëse jeni duke kërkuar programe të ndryshme për të hapur skedarë ZIP falas nëpërmjet internetit, zgjidhjet e tjera në të cilat do të bënit mirë të mbështeteni janë ato në listën e mëposhtme. 

  • Unzip-online: ky është një shërbim online falas dhe i lehtë për t’u përdorur, i cili ju lejon të hapni skedarë ZIP dhe RAR, për sa kohë që arkivat e ngarkuara janë 200 MB ose më pak.
  • Ekstraktuesi i arkivit 123apps: eshte një tjetër shërbim online përmes të cilit mund të hapni skedarët ZIP dhe ato në të gjitha formatet e tjera të njohura: RAR, 7Z, DMG, TAR, ISO etj. Është plotësisht falas dhe ju lejon të ngarkoni skedarë me një madhësi maksimale prej 200 MB. Për më tepër, ai mbështet hapjen e arkivave të pranishme drejtpërdrejt në Net dhe ju lejon të dekompresoni arkivat e mbrojtura me fjalëkalim dhe ato me shumë vëllime.
  • ezyZip: është një shërbim falas në internet që ju lejon të krijoni dhe hapni arkiva të ngjeshur në formate të ndryshme, përfshirë skedarët ZIP, natyrisht. E vetmja gjë që duhet të keni parasysh është se ju lejon të zgjidhni vetëm skedarë të vetëm dhe se nuk mbështet arkiva të koduara.

App qe te hapesh file ZIP falas

Nese nuk keni një kompjuter dhe dëshironi të dini nëse ka edhe aplikacione për të hapur skedarë ZIP falas, atehere me poshte do të gjeni ato që janë më interesantet e disponueshme për Android dhe iOS/iPadOS

  • Google Files (Android): është një menaxher skedaresh plotësisht falas i disponueshëm nga Google i cili jo vetëm që është në gjendje të përmbushë qëllimin e tij kryesor, që është të menaxhojë skedarët në pajisje, por gjithashtu ju lejon të nxjerrni arkivat në formatin ZIP.
  • ZArchiver (Android): është padyshim një nga aplikacionet më të mira për hapjen e skedarëve ZIP falas që mund të gjendet per Android. Kjo ju lejon të nxjerrni arkivat në formate ZIP, 7-ZIP, RAR, RAR5 dhe shumë të tjera, si dhe të shikoni drejtpërdrejt përmbajtjen e tyre dhe të krijoni skedarë të rinj të ngjeshur në 7z, ZIP, BZIP2 (BZ2), GZIP (GZ), XZ format dhe TAR, edhe me fjalëkalim. Për më tepër, ai ka një ndërfaqe shumë intuitive.
  • File (iOS/iPadOS): është aplikacioni i parazgjedhur i menaxhimit të skedarëve në iPhone dhe iPad. Është i instaluar paraprakisht (në rast të heqjes, mund ta shkarkoni përsëri nga App Store). Përveç kryerjes së funksionit të tij të paracaktuar në mënyrë të përsosur, ai ju lejon të nxjerrni arkivat në formatin ZIP.
  • iZip (iOS/iPadOS): eshte nje aplikacion i famshëm për krijimin dhe nxjerrjen e skedarëve ZIP në pajisjet mobile Apple. Ka një ndërfaqe shumë intuitive dhe integrohet pa probleme me aplikacionet e tjera të iPhone dhe iPad. Ai gjithashtu mbështet përdorimin e shërbimeve dhe të ruajtjes në cloud në format RAR, 7Z, ZIPX, TAR dhe GZIP, por vetëm për lexim. Në thelb është falas, por ofron blerje brenda aplikacionit (me një kosto prej 4,99 euro) për të zhbllokuar të gjitha veçoritë.