Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter. Ne fakt sistemi operativ mban te fshehur file dhe folder qe nuk duhen te preken apsolutisht sepse mund te demtojne ne menyre te pakthyeshme kompjutrin tuaj, por gjithashtu ju mund te perdorni kete metode per te fshehur dhe mbajtur te sigurte file te rendesishem per ju.

Sidoqoftë, si Windows ashtu edhe Apple ju lejojnë të aktivizoni shfaqjen e dosjeve të fshehura, por beni shume kujdes dhe ndiqni hap pas hapi udhezimet duke mos prekur dosjet e sistemit, per mos te demtuar kompjutrin tuaj.

Permbajtja

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter: Windows

Nëse do te mesosh se si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter me Windows 10, Windows 8.1 ose Windows 8, atehere fillimisht hyni në desktopin e sistemit operativ dhe më pas shtypni ikonën që përshkruan një dosje të verdhë që është bashkangjitur poshte në shiritin e aplikacioneve, ne menyre qe te hapni File Explorer/Esplora file.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke përdorur dritaren e re që ju shfaqet në ekran, shkoni në pozicionin ku janë të pranishme dosjet/flie e fshehura që dëshironi të bëni të dukshem, zgjidhni artikullin View/Visualizza që ndodhet lart djathtas dhe më pas vendosni shenjën në kutine pranë artikullit Elemente të fshehura/Elementi nascosti. Nëse nuk mund t’i shihni artikullin Elemente të fshehura/Elementi nascosti në shiritin e strumenteve të File Explorer/Esplora file, provoni të maksimizoni dritaren ose të klikoni butonin Shfaq/Fshihe; Mostra/Nascondi; Hide/Show. Pasi të bëhet kjo, do të gjeni opsionin brenda menusë që hapet.

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter

Pasi të keni kryer këto hapa, më në fund duhet të jeni në gjendje të shihni dosjet e fshehura të pranishme në vendndodhjen ku jeni në Windows. Këto elemente mund t’i njihni shumë lehtë, në fakt janë dosjet me ikona gjysmë transparente.

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter

Nëse përdorni Windows 7 ose Windows Vista dhe dëshironi të kuptoni se si të shfaqni dosjet e fshehura, operacioni i parë që duhet të bëni është të hapni çdo dosje në kompjuterin tuaj. Pastaj klikoni në butonin Organizo/Organizza që ndodhet në pjesën e sipërme të majtë të dritares që hapet në desktop dhe zgjidhni artikullin Opzioni cartella e ricerca nga menuja që shfaqet.

Në dritaren e re që do të hapet, shkoni te skeda View/Visualizza, vendosni shenjën pranë artikullit Shikoni dosjet, skedarët dhe disqet e fshehura/Visualizza cartelle, file e unità nascosti dhe klikoni së pari në Apliko/Applica dhe më pas OK për të ruajtur ndryshimet dhe për të aktivizuar shfaqjen e dosjeve të fshehura në sistemin operativ.

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter

Pas këtyre hapave do t’ju shfaqen të gjitha dosjet e fshehura të pranishme në atë vendndodhje specifike të sistemit operativ. Ju mund të njihni dosjet e fshehura menjëherë pasi këto janë artikujt me ikona gjysmë transparente.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse Windows XP është i instaluar në kompjuterin tuaj dhe synoni të shfaqni dosjet e fshehura, hapi i parë që duhet të bëni është të hapni ndonjë dosje në kompjuterin tuaj. Më pas zgjidhni artikullin Opsionet e dosjeve…/Opzioni cartella… nga menuja Veglat/Strumenti.

Tani shkoni te skeda View/Visualizza, vendosni shenjën pranë artikullit Shfaq skedarët dhe dosjet e fshehura/Visualizza cartelle e file nascosti dhe klikoni së pari në Apliko/Applica dhe më pas OK për të ruajtur ndryshimet dhe për të aktivizuar shfaqjen e skedarëve të fshehur në Windows xp.

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter

Pasi të keni ndjekur këto hapa, do të jeni në gjendje të shikoni dosjet e fshehura të pranishme në sistemin operativ. Ju mund të njihni menjëherë artikuj të tillë pasi këto janë dosje me ikona gjysmë transparente.

Pavarësisht nga versioni i Windows në përdorim në kompjuterin tuaj, pasi të keni përfunduar punën në dosjet e fshehura, mund të rivendosni cilësimet e parazgjedhura të sistemit operativ dhe t’i bëni këto elemente përsëri të padukshëm thjesht duke çaktivizuar funksionin që ju lejoi të aktivizoni funksionin për të shfaqur dosjet e fshehura.

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter: Apple

Nëse keni një Mac dhe dëshironi të kuptoni se si të shfaqni dosjet e fshehura në OS X, gjëja e parë që duhet të bëni është të hyni në Terminal, aplikacioni standard në të gjithë kompjuterët e markës Apple që ju lejon për të bashkëvepruar me sistemin duke përdorur një ndërfaqe te vijes se komandes. Për të nisur Terminalin, hyni në dosjen Tjetër/Altro/OtherLaunchpad dhe klikoni në ikonën e shërbimeve ose shtypni ikonën e xhamit zmadhues që ndodhet në shiritin e menusë lart djathtas, shkruani terminal dhe klikoni në rezultatin e parë të shfaqur në listë.

Pasi të shfaqet dritarja e Terminalit, kopjoni vargun defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE; killall Finder dhe ngjiteni atë në dritaren e Terminalit dhe më pas shtypni butonin Enter në tastierën e kompjuterit. Në këtë pikë ju duhet të jeni në gjendje të shikoni dosjet e fshehura në OS X.

Si te shikosh file dokumenta te fshehura ne kompjuter

Pasi të keni aktivizuar mundësinë e shikimit te dosjeve të fshehura në OS X, do të jeni në gjendje t’i dalloni artikuj të tillë shumë lehtë. Në fakt, këto janë dosje me ikona gjysmë transparente.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pas përfundimit të punës në dosjet e fshehura, mund ta çaktivizoni përsëri shfaqjen e tyre duke hyrë sërish në Terminal, duke futur vargun defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE; killall Finder dhe duke shtypur butonin Enter në tastierën Mac.

Të gjitha ndryshimet bëhen në kohë reale. Kjo do të thotë që për të shfaqur dosjet e fshehura në Mac dhe për të çaktivizuar shfaqjen e tyre, nuk do të duhet të dilni ose të identifikoheni nga llogaria juaj e përdoruesit dhe as te rinisni kompjuterin.

Nëse përdorimi i Terminalit nuk ju bind, por ende dëshironi të shfaqni dosjet e fshehura, dijeni se mund të keni lehtësisht sukses në qëllimin tuaj duke përdorur OnyX. Ky është një aplikacion për kompjuterët Apple, falas dhe i vlerësuar gjerësisht, falë të cilit është e mundur të kryhen operacione të ndryshme personalizimi dhe mirëmbajtjeje në OS X dhe që lejon aksesin në veçoritë të fshehura te sistemit operativ, duke përfshirë edhe atë për të shfaqur dosjet e fshehura.

Për të përdorur OnyX dhe për të aktivizuar shfaqjen e dosjeve të fshehura në OS X, shkarkoni aplikacionin në Mac tuaj. Për ta bërë këtë, klikoni këtu në mënyrë që të lidheni menjëherë me faqen zyrtare dhe më pas shtypni butonin Shkarko/Download ne korrispondence me OnyX. Më pas klikoni butonin Shkarko/Download që ndodhet pranë versionit të programit për versionin e OS X që po përdorni në Mac-un tuaj.

Në këtë pikë, prisni disa momente që procedura e shkarkimit të fillojë dhe të përfundojë, më pas klikoni dy herë mbi skedarin OnyX.dmg dhe më pas tërhiqni ikonën OnyX në dosjen aplikacionet OS X.

Tani shkoni te dosja Aplikacionet/Applicazioni të Mac-ut tuaj, kliko me të djathtën në ikonën OnyX, zgjidhni artikullin Hap/Apri/Open nga menuja që ju shfaqet dhe më pas klikoni edhe një herë në Open për të nisur softuerin. Më pas futni fjalëkalimin e llogarisë suaj të përdoruesit në OS X. Më pas pranoni kushtet e përdorimit të aplikacionit duke klikuar në butonin Prano/Accetto dhe klikoni mbi Vazhdo/Continua për të kontrolluar statusin e hard diskut. Prisni disa minuta që operacioni të fillojë dhe të përfundojë.

Pasi të shfaqet dritarja kryesore e programit, shtypni në skedën Parametrat/Parametri, më pas klikoni në Finder dhe vendosni një shenjë në kutinë që ndodhet pranë artikullit Shfaq skedarët dhe dosjet e fshehura/Mostra files e cartelle nascoste të bashkangjitur në seksionin Opsione të ndryshme/Opzioni Varie:. Më pas shtypni butonin Vazhdo/Continua për të konfirmuar gatishmërinë tuaj për të bërë ndryshime në sistem dhe për të rifilluar Finder-in në mënyrë që të shfaqen dosjet e fshehura.

Pasi të keni përfunduar punën në dosjet e fshehura, mund të çaktivizoni shfaqjen e tyre duke hyrë sërish në seksionin Parametrat e OnyX, duke klikuar në skedën Finder, duke hequr shenjën nga kutia pranë Shfaq skedarët dhe dosjet e fshehura/Mostra files e cartelle nascoste të bashkangjitur në seksionin Opsione të ndryshme/Opzioni Varie:. Pastaj klikoni në butonin Vazhdo/Continua.