Si te fusesh skeden SIM ne iPhone

Si te fusesh skeden SIM ne iPhone

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te fusesh skeden SIM ne iPhone. Ne fakt iPhone ka nje pjese plastike (e cila nxiret nepermjet nje kapse metalike me maje), per te vendosur SIM.

Me poshte do ju tregojme në detaje se si të përdorni SIM, Micro-SIM, Nano-SIM dhe eSIM në të gjitha versionet më të fundit të iPhone. Modelet më të fundit të telefonave inteligjentë Apple nuk përdorin SIM klasik ose Micro-SIM, por një format më të vogël të quajtur Nano-SIM. Skedat në format Nano-SIM mund të kërkohen në pikat e shitjes së të gjithë operatorëve telefonik duke ndryshuar, nëse është e nevojshme, një SIM të vjetër ose një Micro-SIM. SIM te reja tashme shiten ne te tre formatet dhe prandaj mjafton te ndash pjesen plastike.

Ndryshimi i skedes SIM përmes operatorit telefonik është i shpejtë dhe pa rrezik (ndryshe nga rasti kur do prisni/pershtatni vete ju, nje sim ne nano-sim), por mund të kushtojë. Prerja e skedes SIM mund te jete falas por mjaft e rrezikshme (nese kompanite e ofrojne) sepse çipi mund te demtohet gjate prerjes. Ndersa ESIM, domethen skedat SIM në format virtual, të përputhshme me modelet më të fundit të iPhone, kane bere qe fale kesaj teknologjie iPhone te jenë bere me dy skeda SIM (nje virtuale dhe nje fizike). 

Permbajtja

Cila skede SIM perdoret ne iPhone

Si te fusesh skeden SIM ne iPhone

Perpara se t’ju tregojme se si te fusesh skeden SIM ne iPhone, po ju japim disa informacione paraprake. Siç u përmend më parë, të gjitha modelet më të fundit të iPhone përdorin Nano-SIM (teknikisht të quajtura skeda 4FF), ndërsa Micro-SIM (teknikisht të quajtura 3FF), u përdorën ekskluzivisht për modelet iPhone 4 dhe 4s.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Praktikisht të gjithë iPhone-ët në treg, duke filluar nga iPhone 5 e tutje, përdorin Nano-SIM. Megjithatë, Nano dhe Micro SIM nuk janë dy variantet e vetme të SIM të mbështetura nga iPhone-ët e fundit. Disa telefona inteligjentë, në fakt, mbështesin gjithashtu eSIM, që është një SIM virtuale (domethen jo fizike) që mund të përmbajë një plan të veçantë telefonik. Me pak fjalë, mund të përdorni iPhone tuaj me një Nano-SIM fizike, qe mund te futet në folenë e duhur dhe me një SIM virtuale, duke e bërë pajisjen në fakt me dy skeda.

ESIM mund të përdoret në iPhone 13 Pro MaxiPhone 13 ProiPhone 13 dhe iPhone 13 mini (dhe me pas). Me këto modele të veçanta keni dy opsione: përdorni dy eSIM ose kombinimin e një eSIM dhe një Nano-SIM. Në iPhone 12iPhone 11iPhone XSiPhone XS Max dhe iPhone XR, mund të përdorni një eSIM dhe një Nano-SIM fizike, jo dy eSIM.

Si te fusesh skeden SIM ne iPhone

Si te fusesh skeden SIM ne iPhone

Nese po pyet se si te fusesh skeden SIM ne iPhone 13 apo iPhone 12/12 Mini ose iPhone 11, atehere pavarësisht modelit të iPhone që keni, si fillim duhet të merrni kapësen metalike me maje te holle të përfshirë në paketën e shitjes, te cilen mund ta gjeni në kartonin e bardhë të vendosur menjëherë poshtë pajisjes.

Per te filluar futni majen e holle te kapëses metalike në vrimën e vogël në anën e djathtë të pajisjes (ose kudo qe te ndodhet vendi i skedes me vrimen e vogel) dhe aplikoni presion duke e shtyre brenda. Mund t’ju duhet të anoni majën e kapëses metalike pak nga jashtë, pastaj poshtë, për të nxjerrë folenë e skedes SIM.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse e keni humbur kapësen që furnizohet nga Apple, ose në çdo rast nuk e keni në dorë për momentin, mund ta nxirrni folene edhe me një kapëse letre të zakonshme metalike (ato që përdoren për të mbajtur dokumentet së bashku), nuk keni pse të bëni tjetër veçse të drejtoni pak majën.

Kur operacioni të përfundojë, një klik do të sinjalizojë daljen e SIM. Në këtë pikë, nxirrni plotësisht modulin SIM nga iPhone (me doren tuaj), vendosni Nano-SIM në të duke e bërë atë të përputhet me formën e vizatuar në pjesën e përparme dhe keni mbaruar.

Për ta vendosur përsëri në folenë e saj, shtyjeni me duar dhe ushtrojeni pak presion. Kini kujdes të mos e lëvizni skeden.

Pas futjes së skedes SIM në iPhone, ajo mund të bllokohet nga një PIN. Për ta zhbllokuar dhe për të filluar përdorimin e telefonit me të gjitha funksionet e tij, më pas futni kodin e skedes dhe prisni disa sekonda që ai të njihet nga sistemi. 

Më pas, nëse dëshironi të parandaloni që iPhone t’ju kërkojë PIN-in e skedes SIM në çdo rindezje, shkoni te cilësimet/impostazioni e iOS (ikona e ingranazhit të vendosur në ekranin bazë), prekni artikullin Celular/Cellulare dhe në ekranin që shihni, trokitni lehtë mbi në artikullin PIN SIM. Në këtë pikë, zhvendoseni levën e opsionit PIN SIM  OFF dhe rifutni kodin e shkyçjes së skedes për të çaktivizuar kërkesën PIN sa herë që ajo ndizet. Kini parasysh, se në këtë mënyrë çdokush do të jetë në gjendje të aksesojë lirisht të dhënat që gjenden në iPhone tuaj nese nuk i keni vendosur kod zhbllokimi.

Si te fusesh eSIM ne iPhone

Si te fusesh skeden SIM ne iPhone

Disa modele iPhone mbështesin, përveç Nano-SIM normale, edhe përdorimin e një eSIM. Nëse jeni të interesuar të përdorni këtë zgjidhje, duhet të dini se fillimisht duhet të lidhni një kontratë me operatorin tuaj telefonik që parashikon përdorimin e eSIM (gjithmon nese e ofrojne). Pasi të bëhet kjo, operatori do t’ju ofrojë, nje versionin në letër ose me email, një kod specifik QR që do të përdoret për të aktivizuar eSIM-in tuaj.

Pasi të keni nënshkruar kontratën dhe të keni marrë kodin QR, mund të vazhdoni thjesht përmes Cilësimeve/Impostazioni të pajisjes tuaj, për sa kohë që jeni lidhur me internetin nëpërmjet rrjetit të të dhënave ose me një rrjet Wi-Fi.

Nëse i keni të gjitha gjerat e nevojshme, vazhdoni duke shtypur ikonën e Cilësimeve/Impostazioni në ekranin bazë, më pas zgjidhni Celular/Cellulare > Shto planin celular/Aggiungi piano cellulare. Më pas skanoni kodin QR me kamerën e telefonit tuaj që hapet automatikisht dhe prisni që të njihet. Përndryshe, futni manualisht të dhënat që ju janë dhënë duke trokitur mbi Futni të dhënat manualisht/Inserisci i dati manualmente dhe duke ndjekur procedurën e thjeshtë në ekranin që shihni.

Pasi të bëhet kjo, shtypni butonin Vazhdo/Continua, futni kodin e aktivizimit të eSIM-it të ri (që do ta ketë dhënë kompania telefonike). Së fundi, nëse një tjetër SIM është futur tashmë në iPhone tuaj, fizike ose dixhitale nuk ka dallim, zgjidhni nëse do ta vendosni të renë si Primar/Principale ose Sekondar/Secondaria.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nese keni nevojë për më shumë informacion mbi temën në fjalë, atehere lexoni udhëzuesin: si funksionon eSIM, ku do të gjeni më shumë detaje.

Si te pershtatesh nje skede SIM per iPhone

Pasi pame se si te fusesh skeden SIM ne iPhone, eshte e domosdoshme te shikojme edhe se si te pershtatesh nje skede SIM, kur nuk ka madhesine e duhur per folene e telefonit. Nese nuk mund te shkoni ne nje dyqan, atehere mund ta beni edhe vete. Gjithçka që ju nevojitet është një palë gërshërë, pak ngjites të dyanshëm, një vizore, një shënues dhe një model PDF për të printuar.

Për të kuptuar më mirë se çfarë po i referohem, lidhuni me këtë faqe interneti dhe shtypni shigjetën ose ikonën e disketës për të shkarkuar dokumentin që përfshin diagramet për përshtatjen e Mini-SIM (d.m.th. SIM tradicionale) në Micro-SIM/Nano- SIM dhe Micro-SIM në Nano-SIM.

Pasi të përfundojë shkarkimi, printoni PDF- në në një fletë A4 duke përdorur nivelin e zmadhimit në 100% (për të respektuar raportin e pamjes së dokumentit origjinal) dhe vendoseni skeden në vendin e duhur në model duke përdorur pak ngjites të dyanshëm. Nëse keni nevojë të transformoni një SIM standard në një Nano-SIM, vendoseni skeden në fushën MiniSIM (2FF) to NanoSIM (4FF). Nëse keni nevojë të transformoni një SIM standard në një Micro-SIM, vendoseni skeden në fushën MiniSim (2FF) to MicroSIM (3FF), ndërsa nëse keni nevojë të transformoni një Micro-SIM në një Nano-SIM (opsioni më i mundshëm) vendoseni skeden në fushën MicroSIM (3FF) to NanoSIM (4FF).

Tani shenoni pikat e skedes që do të prisni duke përdorur një vizore dhe një shënues, prisni skeden SIM me gërshërë normale (duke qenë shumë i kujdesshëm që të mos dëmtoni çipin) dhe përdorni një lime ose letër zmerile për të sheshuar skajet e skedes.

Pasi të keni mbaruar, për të përfunduar, mund të shkoni dhe të provoni funksionimin e SIM-it tuaj të prerë duke e futur atë në folene e duhur të iPhone, duke ndjekur procedurat që përshkrova më sipër

Shenim: kjo procedurë është larg të qenit pa rrezik dhe se nuk mbajme asnjë përgjegjësi për çdo dëm që i bëhet SIM-së tuaj pas zbatimit të saj.