Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware

Ne kete udhezues do ju tregojme se cila eshte diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware. Me poshte do specifikojme ndryshimet midis këtyre dy terminologjive dhe me pas do ju ofrojme disa nga zgjidhjet më të mira që mund të përdorni për të mbrojtur pajisjet tuaja dhe te qëndroni larg nga të gjitha kërcënimet kryesore per kompjuter apo telefon që mund të hasni gjatë shfletimit në internet.

Permbajtja

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware

Ne fakt dallimi midis antivirusit dhe anti-malware është i thjeshte. Me fjale te tjera, malware është fjala që përdoret për të përcaktuar në përgjithësi të gjithë ata softuer që sillen me qëllim të keq për të ndryshuar funksionimin e duhur të sistemit që do të sulmohet (dmth kompjutrave, telefonave dhe tabletëve tanë).

Bazuar në qëllimin dhe sjelljen e tyre, malware klasifikohet në mënyra të ndryshme. Prsh, viruset janë vetëm një nga llojet e shumta të malware-ve që mund të hasen. Ata janë janë krijuar për t’u riprodhuar dhe përhapur me shpejtësi në mënyrë që të bëjnë sa më shumë viktima (si viruset ne boten reale).

Në kategorinë e viruseve kompjuterike gjejmë edhe klasifikime të tjera, si trojans (malware që maskohet si program i dobishem dhe i padëmshem, por pasi instalohet, spiunon aktivitetet e përdoruesit ose kryen aktivitete të tjera të dëmshme) dhe worm (malware që përhapet automatikisht nëpërmjet rrjetit lokal ose internetit pa u lidhur me ekzekutues të tjerë).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në dritën e asaj që sapo u tha, ndryshimi midis antivirusit dhe anti-malware do të ishte në llojin e kërcënimeve që këta softuer janë në gjendje të kundërshtojnë, por në realitet mund të themi se shumica e softuerëve të sigurisë janë në gjendje të mbrojnë kundër shumë llojeve të ndryshme malware (p.sh. spyware, adware, etj), duke përfshirë viruset. 

Përdorimi i termit antivirus në vend të anti-malware është kryesisht për shkak të çështjeve të marketingut. Veçanërisht në vitet e kaluara, termi virus ishte shumë më i njohur se malware dhe për këtë arsye fjala antivirus u zgjodh për të promovuar softueret e mbrojtjes se paisjeve elektronike.

Antivirus dhe Anti Malware falas

Pasi sqaruam dallimet midis anti-malware dhe antivirus, ka ardhur koha për të parë se cilin softuer duhet të përdorni për të mbrojtur pajisjet tuaja nga programet me qëllim të keq, qofshin ato viruse ose lloje të tjera malware. Ne fakt ka shumë të vlefshme qe mund te jene edhe falas.

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware: Windows

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware

Nëse përdorni Windows 10 ose Windows 11, duhet të dini se sistemi operativ tashmë përfshin softuer standarde të shkëlqyer mbrojtës, të aftë për të luftuar të gjitha llojet kryesore të malware, përfshirë viruset, pa asnjë kosto. Emri i tij është Sicurezza di Windows/Windows Security dhe duhet të jetë i aktivizuar si parazgjedhje.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse dëshironi të verifikoni që Windows Security është aktiv në kompjuterin tuaj (qartësisht nuk duhet të ketë një softuer tjetër antivirus/anti-malware aktiv në kohë reale, ose do të konfliktoheshin), kërkoni për Sicurezza di Windows ose Windows Security në fushen e kerkimit (poshte manjtaz) dhe shtypni rezultatin përkatës.

Në dritaren që hapet, shkoni te Mbrojtja nga viruset dhe kërcënimet/Protezione da virus e minacce, më pas te artikulli Menaxho cilësimet/Gestisci impostazioni për cilësimet e mbrojtjes nga viruset dhe kërcënimet/Impostazioni di Protezione da virus e minacce dhe nëse është e nevojshme, aktivizoni të gjitha levat e disponueshme.

Në këtë pikë sistemi juaj është i mbrojtur. Nëse dëshironi të filloni një skanim të sistemit, klikoni mbi Analize e shpejtë/Analisi veloce; përndryshe, për të kryer skanime më të avancuara, shtypni opsionet e analizës/Opzioni di analisi dhe më pas llojin e skanimit që dëshironi të kryeni (p.sh. i plotë/completa ose i personalizuar/personalizzata).

Siguria e Windows është një zgjidhje më se e mjaftueshme për shumicën e përdoruesve dhe gjithashtu në shumë fusha profesionale (duket gjithmonë shumë mirë në renditjen e antiviruseve).

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware: Mac/Apple

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware

Mund të themi se edhe kompjutrat mac/apple nuk jane komplet te lirë nga rreziku i malware, por perhapja më e ulët në krahasim me Windows e bën atë një objektiv më pak tërheqës për kriminelët kibernetikë. Prandaj, përdorimi i anti-malware që kontrollojnë sistemin operativ në kohë reale nuk është thelbësor si në kompjutrat me Windows, por megjithatë këshillohet që të bëni kontrolle të vazhdueshme mbi statusin e sistemit.

Një nga zgjidhjet më të mira për ta bërë këtë është padyshim CleanMyMac X. Ky eshte nje softuer i mirënjohur gjithëpërfshirës për mbrojtjen, mirëmbajtjen dhe optimizimin e Mac. Prodhuar nga MacPaw, CleanMyMac X ju lejon të eliminoni malware Mac dhe të kontrolloni sistemin tuaj në kohë reale për të shmangur të qenit viktimë në të ardhmen, te lironi hapësirën në disk duke fshirë skedarët e panevojshëm, cache dhe të dhënat e shfletimit në internet dhe përshpejtoni macOS duke optimizuar automatikisht disa cilësime. E gjithë kjo ndodh përmes një ndërfaqeje shumë të saktë dhe të thjeshtë për t’u përdorur.

Mund të shkarkoni dhe përdorni CleanMyMac X falas për të liruar deri në 500 MB hapësirë ​​në disk. Nëse dëshironi të hiqni këtë kufi dhe të përdorni të gjitha funksionet e programit, mund ta blini me çmime që fillojnë nga 29,95 €. Përndryshe, duhet të dini se MacPaw ofron gjithashtu shërbimin Setapp, përmes të cilit është e mundur të abonoheni në një abonim mujor (9,99 dollarë) ose vjetor (8,99 dollarë/muaj me faturim vjetor) dhe të keni akses në një gamë të gjerë aplikacionesh për Mac pa blerë licencat individuale. Ndër aplikacionet e përfshira është edhe CleanMyMac X. Ju mund ta provoni shërbimin falas për 7 ditë

Tani le të kalojmë në anën praktike të çështjes. Për të shkarkuar CleanMyMac X falas, lidhuni me faqen zyrtare të programit dhe klikoni në butonin e shkarkimit. Kur shkarkimi të përfundojë, hapni skedarin dmg të marrë dhe tërhiqni ikonën CleanMyMac X në dosjen e aplikacioneve të Mac tuaj.

Në këtë pikë hapni CleanMyMac X dhe konfirmoni. Tani jepini aplikacionit të gjitha lejet e kërkuara për të funksionuar (thjesht ndiqni udhëzimet në ekran duke aktivizuar levat e ndryshme në Cilësimet e Sistemit) dhe pranoni kushtet për privatësinë dhe Kushtet e shërbimit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të përfundojë udhezuesi fillestar, mund të filloni të përdorni softuerin për ta bërë Mac tuaj më të sigurt dhe më performues. Duke përdorur seksionin Smart Scan, mund të kryeni një kontroll të përgjithshëm të sistemit, duke marrë një raport të plotë mbi pastriminmbrojtjen dhe shpejtësinë e Mac-ut tuaj.

Duke klikuar mbi këto hyrje në fund të skanimit, do të keni mundësi të shikoni listën e rezultateve (sasinë e hapësirës që mund të lirohet në disk, kërcënimet e mundshme të sigurisë dhe cilësimet që mund të ndryshohen për të shpejtuar Mac) dhe zgjidhni se si të vazhdoni.

Për sa i përket mbrojtjes së malware, ju këshilloj të bëni një analizë fillestare të sistemit duke zgjedhur artikullin për heqjen e malware nga menyja anësore dhe duke shtypur butonin Skano/Scansiona. Pas përfundimit të kontrollit, nëse zbulohet ndonjë kërcënim, CleanMyMac X do t’i fshijë ato.

Më pas mund të vendosni nëse do të aktivizoni ose jo kontrollet në kohë reale duke shkuar te menuja CleanMyMacX > Cilësimet/Impostazioni (lart majtas), duke zgjedhur skedën Mbrojtje/Protezione nga dritarja që hapet dhe duke përdorur opsionet për të aktivizuar monitorimin e malware/attivare il monitoraggio malwarekërkoni për kërcënime në sfond/cercare le minacce in background dhe skanoni imazhet e diskut dmg/scansionare le immagini disco dmg.

Diferenca midis Antivirus dhe Anti Malware

Siguria e sistemit nuk është e vetmja gjë që CleanMyMac X kontrollon në kohë reale. Falë menusë së aksesit të shpejtë CleanMyMac X në shiritin e menusë, në fakt mund të kontrolloni në kohë reale statusin e diskutRAM -it, baterisëCPU-së dhe në fakt, mbrojtja e sistemit operativ me këshilla të dobishme se si të optimizoni Mac-un tuaj dhe butonat e aksesit të shpejtë në funksionet kryesore të softuerit. Vlen të përmendet gjithashtu mbështetja për menaxhimin e hapësirës në Dropbox.

Për pjesën tjetër, mund të gjeni gjithçka në menunë anësore të aplikacionit. Te Pastrimi/Pulizia ka funksionet për fshirjen e skedarëve të tepërt, bashkëngjitjet e postës dhe skedarët në koshin e riciklimit; në Mbrojtje/Protezione ekziston funksioni anti-malware i përmendur tashmë, plus ai për të fshirë të dhënat e navigimit dhe bisedave në internet; në Shpejtesia/Velocità/Speed ​​ka funksione që ju lejojnë të ndryshoni automatikisht cilësimet e macOS për të shpejtuar sistemin, kontrolloni programet e vendosura për të filluar automatikisht dhe ato në sfond; Te Aplikacionet mund t’i hiqni plotësisht aplikacionet, t’i përditësoni me një klikim dhe të menaxhoni shtesat e instaluara, te Files ekzistojnë mjetet për të gjetur skedarët më të mëdhenj dhe më të vjetërit dhe për të fshirë skedarët në mënyrë të sigurt.

Antivirus dhe anti malware: telefon Android

Në sektorin celular, Android është sigurisht sistemi operativ që vuan më shumë nga problemi në lidhje me malware. Kjo është për shkak të përhapjes së tij të madhe dhe hapjes së tij, dmth ngaqe është e mundur të instaloni lehtësisht aplikacione nga burime të paautorizuara.

Pajisjet Android të pajisura me shërbimet e Google përfshijnë si standard Play Protect, i cili analizon aplikacionet e dyshimta përpara se ato të shkarkohen. Mund të verifikoni funksionimin e tij duke hapur Play Store, duke shtypur foton e profilit tuaj dhe më pas në artikullin Play Protect. Nga këtu mund të zgjidhni nëse do të skanoni aplikacionet me Play Protect.

Megjithatë, për mbrojtje shtesë, është e mundur të instaloni anti-malware të palëve të treta që mund të analizojnë aplikacionet e instaluara dhe të monitorojnë statusin e sistemit në kohë reale. Ato shpesh përfshijnë gjithashtu shërbime për gjetjen e smartfonit tuaj në rast vjedhjeje, sisteme mbrojtëse të shfletimit në internet dhe funksione të tjera të dobishme. Megjithatë, duhet pasur kujdes që të mos ngadalësojnë pajisjen ose të konsumojnë shumë bateri. 

Antivirus dhe anti malware: iPhone/iPad

iPhone dhe iPad janë shumë më të mbyllur se Android (dhe gjithashtu më pak të përhapur). Instalimi i aplikacioneve nga burime të jashtme të App Store nuk lejohet, prandaj rreziku i futjes të malware në këto pajisje praktikisht mungon.

E vetmja masë paraprake që duhet të keni është të shmangni praktika të tilla si jailbreak (i ​​cili heq shumë mbrojtje sistemit operativ dhe lejon instalimin e aplikacioneve nga burime të ndryshme nga ato zyrtare). Për pjesën tjetër, nuk ka anti-malware të vërtetë për iPhone/iPadOS, edhe pse shumë prodhues anti-malware kanë krijuar aplikacione që mbrojnë shfletimin në internet, ju lejojnë të gjeni pajisjet nga distanca dhe të ofroni funksione të tjera që lidhen me privatësinë.