Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright

Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright

Ne kete udhezues do ju tregojme se si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright/te drejtat e autorit. Ne fakt imazhet e mbrojtura nga copyright, nuk mund te perdoren lirshem ne projektet tuaja sepse autori i imazhit nuk e lejon.

Megjithate duke perdorur disa truke praktike, ju mund te shmangni problemet me thyerjen e te drejtave te autorit sepse duke perdorur disa site specifike, mund te gjeni përmbajtje pa copyright, qofte per projekte personale, qofte per ato tregetare. 

Permbajtja

Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright/e drejta e autorit

Për të mesuar se si si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright/e drejta e autorit, duhet të kontrollosh nëse simboli © është i pranishëm në përmbajtjen në fjalë ose në titullin e tij (zakonisht pas simbolit tregohet emri i personit ose kompanisë që mban të drejtat e kopjimit). Megjithatë, imazhet e mbrojtura nga e drejta e autorit nuk janë gjithmonë të shënuara me simbolin në fjalë, veçanërisht në internet dhe për këtë arsye mund t’ju duhet te perdorni menyra te tjera per ta kuptuar. I gjeni me poshte.

Kerkimi i anasjellte ne Google immagini

Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright

Gjurmimi i burimit nga vjen një foto është me rëndësi thelbësore për të kuptuar nëse ajo mbrohet nga e drejta e autorit apo jo. Per të gjetur autorin origjinal të një imazhi, mund të përfitoni nga kërkimi i anasjellte ne Google Images dhe të zbuloni nëse fotografia shfaqet në disa faqe interneti.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të përdorur këtë mjet, lidhuni me këtë faqe interneti, klikoni në ikonën e kamerës në të djathtë në shiritin e kërkimit dhe klikoni mbi Ngarko një imazh/Carica un’immagine/Upload image për të ngarkuar përmbajtjen e interesit tuaj nga kompjuteri juaj (nëse dëshironi, mund të kërkoni gjithashtu duke ngjitur linkun e një fotografie të marrë nga Interneti në fushën e tekstit që shfaqet pasi klikoni në skedën Paste Image URL/Incolla URL immagine).

Në këtë pikë, shërbimi do t’ju ofrojë një seri fotografish të ngjashme me atë që kërkoni (nën seksionin Imazhe të ngjashme vizualisht/Immagini visivamente simili) dhe link me faqet e internetit që integrojnë një kopje të saktë të fotografisë së interesit tuaj. Përpiquni të gjeni faqen e internetit nga vjen imazhi dhe vizitoni atë për t’u siguruar që mund të ripërdoret lirisht në projekte personale ose tregetare, ndoshta duke u konsultuar me kushtet e përdorimit që tregohen aty.

Shënim: Google Images jo gjithmonë arrin të gjurmojë burimin nga vjen në të vërtetë një imazh, i cili paradoksalisht mund të pretendohet si origjinal edhe nga shumë platforma, duke mos ju dhënë mundësinë të kuptoni nëse është pa të drejtë autori apo jo. Nëse keni dyshime për të drejtat e përdorimit të një imazhi, është më mirë të mos e përdorni për të shmangur problemet e çdo lloji. 

Konsulto kushtet e perdorimit ne site

Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright

Tani le te shikojme se si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright duke konsultuar kushtet e perdorimit. Nëse keni arritur të gjurmoni burimin nga vjen imazhi që ju intereson, gjithçka bëhet më e lehtë, pasi mjafton të konsultoheni me kushtet e përdorimit të faqes për të kuptuar nëse përmbajtja mbrohet nga e drejta e autorit apo jo.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Zakonisht mjafton të lëvizni në fund të faqes kryesore të së njëjtës dhe të klikoni në linkun Kushtet e përdorimit/Condizioni d’uso (në raste të tjera mund të gjeni fjalët Termini d’uso ose E drejta e autorit/Copyright). Në faqen që hapet, shikoni çdo ndalim për ripërdorimin e imazheve dhe përmbajtjeve të tjera në portal.

Nëse, për shembull, në kushtet e përdorimit tregohet shprehimisht se është i ndaluar riprodhimi, kopjimi ose shkarkimi i imazheve, teksteve dhe përmbajtjeve të tjera të përfshira në to, kjo do të thotë se imazhi i interesit tuaj, që vjen nga faqja në shqyrtim, i nënshtrohet të drejtës së autorit dhe nuk mund të përdoret (përveç nëse kërkohet nga pronari të merret një licencë për përdorim).

Bej nje kerkim ne faqet qe shesin foto

Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright

Nje menyre tjeter se si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright eshte bërja e një kërkimi në faqet që shesin foto. Eshtë e veshtire të gjurmosh një imazh në këtë mënyrë, por nuk kushton asgjë të provosh.

Për të vazhduar lidhuni me faqet kryesore të shitjes së imazheve (p.sh. ShutterstockAdobe StockiStockPhoto, etj), shkruani në formularin e kërkimit të portaleve në fjalë termat që përshkruajnë imazhin që keni ndërmend të përdorni në projektet tuaja dhe kontrolloni me durim përmes përmbajtjeve që gjenden. Nëse portali i referencës integron kërkimin sipas imazheve, përdorni atë për të lehtësuar kërkimin tuaj.

Nëse e gjeni imazhin që po kërkoni në një nga portalet që shesin foto, mes atyre që keni konsultuar, atehere imazhi mbrohet nga e drejta e autorit.

Ku te gjesh imazhe foto pa copyright/pa te drejtë autori

Me poshte do ju tregojme nje liste me portale ku mund te gjeni imazhe pa te drejte autori, dmth qe mund ti shkarkoni dhe perdorni lirshem. Per me shume detaje mbi keto site lexoni udhezuesin specifik: Site ku te shkarkosh foto imazhe pa copyright.

Google immagini

Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright

Një nga faqet kryesore për shkarkimin e imazheve për t’u përdorur lirisht është Google Images (qe mund ta perdornim edhe si mjet si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright), i cili ju lejon të gjeni foto dhe ilustrime të shpërndara nën një licencë Creative Commons ose publike, të cilat mund të ripërdoren si për qëllime personale ashtu edhe për qëllime tregetare. Për të shkarkuar imazhe pa të drejtë autori, thjesht lidhuni me faqen kryesore të shërbimit dhe filtroni përmbajtjen sipas të drejtës së preferuar të përdorimit.

Për të vazhduar, lidhuni me faqen kryesore te Google Immagini, kërkoni për përmbajtjen e interesit tuaj nëpërmjet shiritit të kërkimit në qendër të ekranit dhe shtypni Enter në tastierë. Më pas shtypni butonin Strumenti di ricerca/Searchig tools (që ndodhet lart djathtas) dhe zgjidhni llojin e imazhit që dëshironi të gjeni nga menuja e të drejtave të përdorimit/Diritti di utilizzo: Shënuar për t’u ripërdorur/Contrassegnate per essere riutilizzate nëse keni ndërmend të gjeni imazhe që do të përdoren lirshëm si në projekte personale ashtu edhe në ato tregtare. Shënuar për ripërdorim me modifikime/Contrassegnate per essere riutilizzate con modifiche nëse doni të gjeni përmbajtje që mund t’i modifikoni dhe përdorni lirshëm si në projekte personale ashtu edhe në ato tregetare. 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Shënuar për ripërdorim jo-tregetar/Contrassegnate per il riutilizzo non commerciale nëse keni ndërmend të gjeni imazhe për t’u ripërdorur vetëm në projekte personale, ose Shënuar për ripërdorim jo-tregetar me modifikime/Contrassegnate per il riutilizzo non commerciale con modifiche për të gjetur imazhe për t’i personalizuar dhe ripërdorur për projekte personale.

Pasi të gjeni imazhin që ju intereson, klikoni në miniaturën e tij, shtypni butonin Vizitoni dhe shkarkoni imazhin nga faqja e internetit që e pret, duke klikuar me të djathtën mbi të dhe duke zgjedhur artikullin Ruaj imazhin siSalva immagine con nome/Save as nga menuja e kontekstit. 

Pixabay

Si te kuptosh nese nje imazh foto mbrohet nga copyright

Një tjetër portal për të shkarkuar imazhe pa të drejta autori që ju rekomandojme të provoni është Pixabay. Në rast dijeni se ju jep akses në një bazë të dhënash që përfshin miliona foto dhe ilustrime për t’i shkarkuar dhe ripërdorur lirisht si në projekte komerciale ashtu edhe personale.

Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen e saj kryesore dhe shkruani përmbajtjen që ju intereson në shiritin e kërkimit në krye. Pasi të keni kryer kërkimin tuaj, filtroni rezultatet që janë gjetur duke zgjeruar menunë Imazhet dhe duke zgjedhur nëse do të shfaqen Fotografitëimazhet vektoriale ose ilustrimet. Megjithatë, duke zgjeruar menutë OrientimiKategoriaMadhësia dhe Ngjyra, ju mund të rafinoni më tej kërkimin tuaj duke zgjedhur parametrat që preferoni.

Pasi të identifikoni imazhin që ju pëlqen më shumë, klikoni në miniaturën e tij, klikoni në butonin jeshil Shkarkim FalasDownload gratuito/Free download që ndodhet në të djathtë, zgjidhni formatin e shkarkimit që preferoni nga menuja rënëse që hapet dhe klikoni në butonin e gjelbër Shkarko/Download për të filluar shkarkimin imazhin e zgjedhur.

OpenPhoto

OpenPhoto është një tjetër faqe interneti që ju lejon të gjeni dhe shkarkoni imazhe pa të drejtë autori, të cilat mund të përdoren në projekte personale dhe madje edhe tregetare. Funksionon në mënyrë të ngjashme me portalet që ju thashë në rreshtat e mëparshëm, kështu që nuk duhet të keni asnjë problem me përdorimin e tij.

Për të filluar, lidhuni me faqen kryesore të shërbimit dhe shfletoni imazhet në bazën e të dhënave të tij bazuar në kategoritë e tyre, të cilat mund t’i gjeni të listuara në skedën ShfletoBrowse të faqes (p.sh. KafshëtNgjyratLuletUshqimiAnimals, Colors, Flowers, Food, etj). Përndryshe, mund të kërkoni për imazhe duke shtypur skedën KërkoSearch që ndodhet në krye dhe duke kërkuar kushtet e interesit tuaj.

Pasi të identifikoni një imazh të interesit tuaj, klikoni në miniaturën e tij për ta hapur dhe më pas klikoni në lidhjen SHKARKO/Download nën përmbajtjen në fjalë, në mënyrë që të filloni shkarkimin e saj. Fotografia do të hapet në një faqe të re të shfletuesit dhe mund ta ruani duke klikuar me të djathtën mbi të dhe duke zgjedhur artikullin Ruaj imazhin si/Save asSalva immagine con nome nga menyja e kontekstit.

Ju kujtoj se fotot e disponueshme në OpenPhoto shpërndahen me licenca të ndryshme: prandaj kontrolloni gjithmonë mundësitë e ripërdorimit të shpjeguara në seksionin Attribution, e cila është në fund të faqes ku ndodhet imazhi.

LibreStock

Një burim tjetër që ju rekomandoj të merrni parasysh për shkarkimin e imazheve të është LibreStock. Ky është një motor kërkimi i vërtetë që ofron mundësinë e identifikimit lehtësisht të imazheve të shpërndara nën licencën Creative Commons dhe për rrjedhojë, për t’u ripërdorur për qëllime personale dhe tregetare.

Për ta përdorur, lidhuni me faqen kryesore të LibreStock, shkruani termat e kërkimit që korrespondojnë me përmbajtjen që dëshironi të gjeni në shiritin e kërkimit që ndodhet në të majtë dhe shtypni butonin KërkoSearch. Nëse dëshironi, mund të kërkoni gjithashtu përmbajtje bazuar në tag më të njohura të momentit. Thjesht klikoni në butonin (≡) që ndodhet lart djathtas dhe më pas zgjidhni një nga kategoritë e disponueshme nga menuja që hapet (p.sh. BiznesNaturUshqimKompjuterBusiness, Natur, Food, Computer, etj).

Sapo të keni identifikuar imazhin që është i duhuri për ju, klikoni në miniaturën e tij dhe niseni shkrkimin. Zakonisht thjesht shtypni butonin e shkarkimitdownload pranë fotos ose kliko me të djathtën mbi të dhe më pas zgjidhni artikullin Ruaj imazhin siSalva immagine con nome nga menuja e kontekstit. 

Unsplash

Po e mbyllim këtë diskutim duke ju folur për Unsplash, i cili është një tjetër portal i dobishëm për shkarkimin e imazheve që mund të përdoren si në projekte personale ashtu edhe për qëllime tregetare. Duke qenë se ofron një katalog plot me imazhe me cilësi shumë të lartë.

Për të filluar, lidhuni me faqen e saj kryesore duke klikuar në këtë link, klikoni në një nga kategoritë e listuara më sipër (p.sh. WallpapersNatyraArkitekturaKafshëtWallpapers, Nature, Architecture, Animals, etj) për të identifikuar një imazh të interesit tuaj ose nëse preferoni, bëni një kërkim duke përdorur shiritin e kërkimit që ndodhet lart majtas.

Pasi të keni gjetur imazhin që është i duhuri për ju, vendoseni kursorin e miut mbi pamjen paraprake të tij dhe më pas klikoni në butonin me shigjetën e drejtuar poshtë, në mënyrë që të filloni shkarkimin e përmbajtjes.