Si te fshish spyware

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te fshish spyware nga kompjutri ose telefoni. Spyware është nje program me qëllim të keq, i krijuar për të spiunuar, gjurmuar dhe pastaj komunikuar fshehurazi personave te tjere, aktivitetet që ne kryejmë çdo ditë në kompjuter, telefon dhe tablet.

Shkalla e rrezikut të tyre nuk është asnjehere e papërfillshme, por mund të ndryshojë sipas rasteve. Ka cookie gjurmues, të cilët përdoren nga disa sajte për të monitoruar aktivitetet e përdoruesve për qëllime reklamimi (në këtë rast ekziston vetëm një rrezik potencial për privatësinë).

Ka adware, që shkakton shfaqjen e reklamave pop-up në desktop (të cilat përveçse janë të rrezikshme për privatësinë, janë edhe shumë të bezdisshme). Pastaj janë keylogger shumë të rrezikshëm, të cilët regjistrojnë të gjitha fjalët e shtypura në tastierën e pajisjes tuaj dhe perdoren per te zbuluar fjalëkalime, numra të kartave të kreditit dhe të dhëna të tjera të ndjeshme. Në mjedisin celular, ka spyware që mund të regjistrojne telefonata dhe të spiunojnë të gjitha aktivitetet e tjera të kryera në smartfonin ose tabletin tuaj.

Për t’u mbrojtur nga ky lloj kërcënimi, së pari duhet t’i përdorni pajisjet tuaja me kujdes dhe të mbështeteni në një antivirus të mirë dhe një anti-spyware. Anti-spyware nuk është një zëvendësim i anti-viruseve. Ato janë programe të përqendruara në heqjen e softuerit spyware dhe llojeve të tjera të programeve me qëllim të keq dhe janë në gjendje të zbulojnë edhe ato kërcënime që shpesh i shpëtojnë antivirusit tradicional. 

Në shumë raste ata nuk kanë module për mbrojtjen e sistemit në kohë reale, kjo do të thotë se nuk konsumojnë shumë burime dhe duhet të aktivizohen manualisht nëse është e nevojshme. Me poshte do ju tregojme disa anti spyware me qellim qe te keni nje mbrojte sa me te mire te paisjeve tuaja.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Permbajtja

Si te fshish spyware dhe malware nga kompjuteri

Le të fillojmë këtë udhëzues duke pare se si te fshish spyware ne kompjuter, më saktë nga kompjuterët e pajisur me Windows, i cili është sistemi operativ më i popullarizuar në fushën e kompjutrave dhe rrjedhimisht ai më i prekuri nga kërcënimi i spyware.

Perdor nje antivirus te mire

Si te fshish spyware

Siç u përmend më lart, gjëja e parë që duhet bërë për të zhdukur dhe mbi të gjitha, për të parandaluar infeksionet spyware është përdorimi i një antivirusi të mirë, duke e mbajtur atë të përditësuar.

Windows 10 tashmë përfshin një antivirus të shkëlqyer standard, i cili quhet Windows Defender dhe në testet e fundit krahasuese është shfaqur jashtëzakonisht i besueshëm.

Për të kontrolluar nëse Windows Defender është aktiv në kompjuterin tuaj, klikoni në butonin Start (ikona e flamurit që ndodhet në këndin e poshtëm të majtë të ekranit), kërkoni termin sicurezza/security dhe në rezultatet e kërkimit që shfaqen, zgjidhni ikonën Sicurezza di Windows/Windows security

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas, shkoni te Mbrojtja nga viruset dhe kërcënimet/Protezione da virus e minacce (e dyta te menuja manjtaz), më pas te Menaxhoni cilësimet/Gestisci impostazioni dhe nëse është e nevojshme, aktivizoni çelësat pranë opsioneve të mbrojtjes në kohë reale/Protezione in tempo reale dhe mbrojtjes së ofruar nga cloud/Protezione fornita dal cloud.

Pasi të jetë bërë kjo, ju këshilloj të filloni një skanim të plotë të kompjuterit tuaj. Për ta bërë këtë, kthehuni te menuja e Sigurisë së Windows/Sicurezza di Windows, klikoni në artikullin e opsioneve të analizës/Opzioni di analisi, vendosni shenjën pranë opsionit Analiza e plotë/Analisi completa dhe shtypni Start/Avvia analisi.

Nëse jeni duke përdorur një version më të vjetër të Windows ose dëshironi të mbështeteni në një zgjidhje alternative nga Windows Defender, ju rekomandoj të instaloni një nga shumë antiviruset falas te cilet e kryejne me se miri punen. Per me shume lexoni udhezuesin: antiviruset me te mire falas.

Programe falas qe te fshish spyware

Si te fshish spyware

Tani le të kalojmë te anti-spyware, domethënë ato programe, që do të përdoren së bashku me antivirus dhe qe jane te specializuara në zbulimin dhe eliminimin e softuereve spyware dhe llojeve të tjera të softuerëve me qëllim të keq. Fatmirësisht, ka disa për të zgjedhur, të gjitha falas dhe jashtëzakonisht efektive.

Por kini kujdes nëse vendosni të provoni softuer anti-spyware të ndryshëm nga ata që do t’ju tregojme, kushtojini vëmendje asaj që shkarkoni. Ka shumë anti-spyware të rremë, të quajtur mashtrues/rogue, të cilët në shikim të parë duken të besueshëm, por të cilat në fakt shkarkojnë në kompjuterin tuaj spyware ose kërkojnë që ju të paguani para për të fshirë kërcënimet që nuk ekzistojnë.

Disa emra programesh mashtrues/rogue nga të cilët duhet patjetër të qëndroni larg janë: AntiVirus 360ContraVirusMacSweeperPSGuardSpy WiperSpydawnSpylockedSpysheriffSpyShredder, dhe Spyware Quake. Lista e plotë mund të gjendet në Wikipedia.

Thënë kete, me poshte janë anti-spyware-ët e vërtetë që ju rekomandojme të perdorni.

Si te fshish spyware me Malwarebytes Anti-malware

Si te fshish spyware

Malwarebytes Anti-malware është një nga programet më të vlerësuara anti-malware të momentit. Ai mund të heqë spyware, trojan, rootkits, worm, dialer dhe kërcënime të tjera kibernetike nga kompjuteri juaj në një mënyrë jashtëzakonisht të thjeshtë dhe të shpejtë. Është i disponueshëm në dy versione: një falas dhe një me pagesë (39,99 euro/vit) me kontroll të sistemit në kohë reale. Për nevojat tuaja, pa pagesë duhet të jetë mirë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar programin në kompjuterin tuaj, lidhuni me faqen e tij zyrtare dhe klikoni së pari në butonin Shkarkim falas/Download gratuito dhe më pas në butonin Shkarko tani/Scarica subito. Kur shkarkimi të përfundojë, hapni paketën e instalimit të softuerit dhe për të përfunduar konfigurimin, klikoni me radhë në butonat Po, OK, Kompjuter personal, Vazhdo, Prano dhe instalo dhe Finish/Sì, OK, Computer uso personale, Continua, Accetta e installa dhe Fine.

Në këtë pikë, pasi të ketë nisur programi, zgjidhni nëse do të pranoni ose jo aktivizimin e versionit provues të variantit të tij Pro (ai me skanim në kohë reale), më pas shtypni butonin Skano/Scansione, për të nisur një kontroll PC.

Si te fshish spyware me Spybot

Si te fshish spyware

Tani le te shikojme se si te fshish spyware me Spybot. Ky është në gjendje të eliminojë shpejt të gjitha llojet e spyware-ve dhe përfshin një modul imunizimi i cili, duke vepruar në skedarin host të Windows, parandalon hyrjen në faqet e internetit të infektuara.

Ai është i disponueshëm në versione të ndryshme: një falas dhe disa me pagesë (me çmime që fillojnë nga 11,99 euro), të cilat ofrojnë veçori shtesë, duke përfshirë mbrojtjen e sistemit në kohë reale (jo ​​thelbësore, nëse përdorni kompjuterin normalisht).

Për të shkarkuar versionin falas të Spybot në kompjuterin tuaj, lidhuni me faqen e tij zyrtare, lëvizni faqen dhe klikoni në një nga lidhjet që mbajnë fjalët Safer-Networking Ltd. # [numri].

Kur shkarkimi të përfundojë, hapni paketën e instalimit të softuerit dhe klikoni butonat Po dhe OK. Pastaj vendosni shenjën pranë artikullit që instalon Spybot për përdorim personal dhe do të vendos më vonë/installando Spybot per uso personale e deciderò in seguito dhe shtyp butonin Next/Avanti dy herë radhazi.

Në këtë pikë, pranoni kushtet e përdorimit të softuerit, duke vendosur shenjën pranë artikullit Unë pranoj kushtet e marrëveshjes së licencës/Accetto i termini del contratto di licenza dhe përfundoni konfigurimin duke shtypur butonat me radhe butonat Next/AvantiInstall dhe Finish/Fine.

Pas përfundimit të instalimit, gjëja e parë që duhet të bëni është të përditësoni bazën e të dhënave që Spybot përdor për të identifikuar kërcënimet në kompjuterin tuaj. Më pas klikoni në butonin Përditësime/Aggiornamenti dy herë radhazi dhe prisni disa sekonda që të përfundojë procedura e përditësimit. 

Më pas, mbyllni dritaren e përditësimeve dhe filloni një kontroll të plotë të kompjuterit tuaj me Spybot, duke klikuar fillimisht në artikullin Scan system (ose Scansione sistema) dhe më pas në Po dhe Start scan/Avvia scansione.

Për të aktivizuar, sistemin e imunizimit dhe për të bllokuar hyrjen në faqet e rrezikshme, klikoni në ikonën Imunizimi/Immunizzazione (ose Immunize) në ekranin bazë të Spybot dhe në dritaren që hapet, klikoni fillimisht në butonin Po dhe më pas në artikullin Immunizza në shiritin anësor të majtë.

Si te fshish spyware me AdwCleaner

Si te fshish spyware

Nese keni hapur Chrome ose një shfletues tjetër të internetit në kompjuterin tuaj dhe keni vënë re se faqja kryesore dhe motori i kërkimit të paracaktuar kanë ndryshuar, apo jeni ridrejtuar vazhdimisht në sajte të mbushura me reklama, atehere pothuajse me siguri keni rënë viktimë e një rrëmbyesi të shfletuesit/browser hijacker.

Këta malware, të cilët nuk janë pjesë e spyware, por janë ende shumë të bezdisshëm, ndryshojnë cilësimet e paracaktuara të shfletuesit dhe e ridrejtojnë përdoruesin në faqet e mbushura me reklama (për të pasuruar ata që i kanë projektuar). Për t’i eliminuar ato, mund të perdorni AdwCleaner. Ky eshte një anti-malware i vogël falas dhe pa instalim (d.m.th nuk ka nevojë për instalime për të punuar) i specializuar në heqjen e rrëmbyesve të shfletuesit/browser hijacker.

Për të shkarkuar AdwCleaner në kompjuterin tuaj, lidhuni me faqen e internetit Malwarebytes (që tani shpërndan softuerin) dhe klikoni në butonin Shkarkim Falas/Download gratuito. Më pas nisni file.exe të marrë dhe në dritaren që hapet, klikoni fillimisht në butonin Po dhe më pas në Skano tani/Scansiona ora, në mënyrë që të filloni një kontroll të sistemit dhe të hiqni spyware nga Chrome ose shfletues të tjerë të instaluar në kompjuterin tuaj.

Në rast se një malware gjendet në sistem, do t’ju kërkohet të rinisni kompjuterin tuaj, për t’i zhdukur ato: pranoni.

Si te fshish spyware nga Mac

Tani le te shikojme se si te fshish spyware nga kompjutri Mac. Së pari, sigurohuni që gjithmonë të përditësoni macOS në versionin më të fundit dhe të instaloni aplikacione vetëm nga burime të besueshme: mundësisht nga Mac App Store por dhe faqet e jashtme janë gjithashtu të mira, për sa kohë që janë të besuara. 

Shmangni absolutisht programet pirate, jo vetëm për arsye ligjore, por sepse ato përfaqësojnë një nga kanalet kryesore të shpërndarjes për malware dhe spyware.

Një lëvizje tjetër që ju rekomandoj të bëni është të instaloni një anti-malware të mirë për ta përdorur, herë pas here, për të kontrolluar statusin e sistemit. Nuk rekomandojme monitorimin në kohë reale, të cilin e konsiderojme një humbje të padobishme burimesh (si dhe përdorimin e një antivirusi të vërtetë për Mac).

Ndër shumë anti-malware të disponueshëm për macOS, rekomandojme Malwarebytes Anti-malware i cili është një nga softuerët më të mirë në kategorinë e tij. Për ta marrë atë në versionin e tij falas (pa skanim në kohë reale), lidhuni me këtë faqe interneti dhe klikoni në butonin Shkarkim Falas/Download gratuito.

Kur shkarkimi të përfundojë, hapni file.pkg të marrë dhe në dritaren që hapet, fillimisht klikoni në butonin Vazhdo/Continua tre herë radhazi dhe më pas në Prano/AccettaVazhdo/Continua dhe Instalo. Më pas shkruani fjalëkalimin e Mac, shtypni Enter dhe shtypni Mbyll/Chiudi dhe Lëviz/Sposta, për të përfunduar konfigurimin.

Në dritaren tjetër, klikoni në Computer personale dhe Vazhdo/Continua, në mënyrë që të nisni Malwarebytes. Pas kësaj, për të nisur një skanim të plotë të kompjuterit, shtypni butonin Skano Tani/Esegui la scansione ora dhe prisni me durim që skanimi të përfundojë.

Si të fshish spyware nga telefoni

Telefonat inteligjentë ruajnë informacione të çmuara dhe përdoren për të komunikuar me të tjerët, ndaj dhe ka shume spyware qe i sulmojne. Këtu po ju flasim se si te fshish spyware nga telefoni (dhe tableti) dhe sugjerojme disa praktika të arsyeshme për të mos rënë viktimë e tyre.

Si te fshish spyware nga Android

Nëse dyshoni se smartfoni ose tableti juaj Android ka rënë viktimë e spyware, provoni të instaloni antimalware dhe të kryeni një skanim të plotë të sistemit. Ka disa antimalware në Play Store, të gjithë falas. Gjithsesi, një nga ato që ju rekomandoj shumë të provoni është Avast Mobile Security.

Për të shkarkuar versionin Android të këtij antivirusi të famshëm, gjithçka që duhet të bëni është të hapni Play Store (simbolin me ngjyrë ▶ ︎ në ekranin bazë ose në sirtarin e pajisjes tuaj), të kërkoni avast dhe të shtypni te ikona e aplikacionit nga në rezultatet e kërkimit dhe më pas në butonin Instalo. Nëse dëshironi të hapni drejtpërdrejt skedën Avast në Play Store, vizitoni këtë link nga smartphone ose tableti juaj.

Pasi të përfundojë instalimi, filloni Avast Mobile Security, klikoni në butonin Për të filluar/Per iniziare dhe zgjidhni nëse do të vazhdoni të përdorni versionin falas të antivirusit (me reklama) ose nëse do të kaloni në Pro (duke filluar nga 11,88 euro/vit). Më pas shtypni butonin Skano/Scansiona, jepni aplikacionit lejet e nevojshme për funksionimin e tij dhe prisni që rezultati i analizës t’ju kthehet.

Pasi pajisja të jetë skanuar për malware, ju rekomandoj që të kryeni këto operacione të tjera, në mënyrë që të gjeni ndonjë aplikacion spiun në Android dhe të parandaloni instalimin e programeve të tjera spyware.

 • Shkoni te menuja Cilësimet/Impostazioni > Siguria/Sicurezza > Administratorët e pajisjes/Amministratori dispositivo dhe kontrolloni listën e aplikacioneve që kanë leje për të administruar. Nëse midis tyre ka disa të dyshimta, të cilat mund të fshehin disa aplikacione spiunazhi, çinstaloni ato.
 • Hapni telefonuesin/dialer (ekranin ku shtypni numrat kur telefononi) dhe futni kodin *12345 sepse disa aplikacione spiunazhi zbuojne veten duke hyre në panelin e menaxhimit.
 • Hapni Chrome dhe provoni të lidheni me localhost:8888 dhe localhost:4444 duke i shkruar ne shiritin e url. Disa aplikacione spiunazhi zbulohen në këtë mënyrë dhe shfaqin panelet e tyre të menaxhimit.
 • Nëse i keni bere root paisjes tuaj, hapni aplikacionin SuperSU/SuperUser dhe kontrolloni nëse ndonjë nga aplikacionet që u janë dhënë leje rrënjësore eshte i dyshimtë. Për të rritur më tej nivelin e sigurisë së pajisjes, do t’ju këshilloja të fshini root, duke përdorur opsionin e duhur në menunë e cilësimeve SuperSU/SuperUser.
 • Vendosni një kod të sigurt shkyçjeje. Shumë aplikacione spiunazhi, në fakt, instalohen manualisht nga sulmuesit kur pajisja e viktimës lihet pa mbikëqyrje. Për të vendosur një kod të sigurt shkyçjeje, shkoni te menyja Cilësimet/Impostazioni > Siguria dhe privatësia/Sicurezza e Privacy > Kyçja e ekranit/Blocco Schermo > PIN/Codice di sblocco.
 • Instaloni aplikacione vetëm nga Play Store dhe nga zhvillues të besuar. Në këtë mënyrë, ju duhet të shmangni futjen në programe me qëllim të keq.
 • Mos hapni link që merrni me SMS ose email. Shumë spyware për smartphone janë përhapur në këtë mënyrë.
 • Përditësoni Android në versionin më të fundit të disponueshëm për të zvogëluar rrezikun e përdorimit të një sistemi operativ me të meta. 

Si te fshish spyware nga iPhone

IPhonët, falë kufizimeve të Apple në sistemin operativ iOS, janë më pak të ekspozuar ndaj rrezikut të spyware, por nuk janë të imunizuar ndaj tij.

Ndonëse nuk ka nevojë të instaloni anti-malware në pajisjet apple, është mirë të mbani gjithmonë parasysh praktikat që ju lejojnë të parandaloni rrezikun e futjes së softuereve me qëllim të keq.

 • Nëse ke bere jailbreak, hiqeni atë. Kjo praktikë anashkalon shumë nga mbrojtjet e iOS dhe e bën sistemin më të prekshëm. 
 • Përditësoni iOS në versionin më të fundit të disponueshëm, pasi disa malware të pajtueshëm me iPhone shfrytëzojnë vrimat e sigurisë që gjenden në versionet më të vjetra të sistemit operativ. 
 • Mos hapni linket që merrni me SMS ose email. Shumë spyware për smartphone janë përhapur në këtë mënyrë.
 • Instaloni aplikacione vetëm nga App Store dhe nga zhvillues të besuar. Shmangni absolutisht aplikacionet që instalohen duke lidhur telefonin me kompjuterin ose përmes lidhjeve speciale për t’u hapur në Safari.
 • Shkoni te menuja Impostazioni > Gestione profili e dispositivo dhe kontrolloni listën e profileve të personalizuara të instaluara në pajisje (disa aplikacione spiunazhi përdorin këtë truk). Nëse menuja nuk është e disponueshme, do të thotë se nuk ka profile të personalizuara në pajisje.
 • Shkoni te menuja Settings/Impostazioni > General > VPN dhe kontrolloni listën e VPN-ve të instaluara (disa aplikacione spiunazhi përdorin VPN për të monitoruar aktivitetet në internet të përdoruesit). Nëse gjeni ndonjë të dyshimtë, çinstaloni aplikacionet e tyre.
 • Hapni telefonuesin/dialer (ekranin e thirrjes së numrave të telefonit) dhe futni kodin *12345 sepse disa aplikacione spiunazhi ju lejojnë të përdorni menunë e tyre të menaxhimit duke përdorur këtë kod të veçantë.
 • Hapni Safari dhe provoni të vizitoni localhost:8888 dhe localhost:4444 sepse disa aplikacione spiunazhi i përdorin ato për të zbuluar panelet e tyre të menaxhimit.
 • Vendosni një kod të sigurt zhbllokimi, për të shmangur instalimin e aplikacioneve spiun nga njerëz keqdashës, të cilët duhet të marrin fizikisht në dorë iPhone tuaj. Për të vendosur një kod të sigurt shkyçjeje, shkoni te menuja Cilësimet/Impostazioni > Face ID dhe kodi (ose Touch ID dhe kodi) i iOS.