Cfare eshte nje blog

Ne kete udhezues do te shpjegojme se cfare eshte nje blog, si funksionon dhe për çfarë shërben. Gjithashtu do te shpjegojme në detaje se cilat janë arsyet që mund t’ju bëjnë të hapni një blog, si dhe si ta hapni atë plotësisht pa pagesë.

Hapja e një blogu është bërë e thjeshtë dhe e arritshme për të gjithë sepse ka disa mjete që ju shoqërojnë hap pas hapi në krijimin e tij dhe ne optimizim.

Me poshte do ju tregojme për CMS, domethene programe për krijimin e një blogu dhe për konfigurimin e tij (CMS është akronimi i Content Management System), por edhe për programe ne prone të kompanive si Google dhe Twitter, të cilët do ju lejon të hapni një blog menjëherë. Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Cfare eshte nje blog

Cfare eshte nje blog

Tani le te shikojme nga fillimi se cfar eshte nje blog. Historia e tij lindi në vitin 1997 në Amerikë, kur amerikani Dave Winter zhvilloi një softuer që lejoi publikimin e parë të përmbajtjeve në internet. Në të njëjtin vit, u krijua fjala weblog, kur një entuziast amerikan i gjuetisë vendosi të fliste për pasionet e tij me një faqe personale në internet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Prandaj, blogu mund të konsiderohet si një lloj ditari personal virtual në të cilin flitet për pasionet e dikujt përmes imazheve, videove dhe përmbajtjeve tekstuale

Me ardhjen e rrjeteve sociale, mes viteve 2009 dhe 2010, shumë portale kushtuar blogjeve u mbyllën. Deri më sot, AlterVista, Blogger, WordPress dhe MySpace mbeten aktive: ato janë ende më të përdorurat për krijimin e një blogu dhe mjetet e ofruara janë brenda mundësive të të gjithëve.

Pse te hapesh nje blog

Cfare eshte nje blog

Pasi pame se cfare eshte nje blog, le te flasim per arsyet pse te hapesh nje te tille. Hapja e një blogu mund të jetë një zgjedhje për t’u marrë parasysh nëse ju pëlqen të shkruani dhe dëshironi të gjeni një punë në një fushë që lidhet me mediat e reja dixhitale. Vetëm për të dhënë një shembull, nëse jeni duke kërkuar për një punë si shkrimtar, mund të bashkëngjitni linkun e blogut tuaj si dhe të dërgoni Curriculum Vitae/Resume tuaj. Kompania që do të marrë aplilimin tuaj, përveç vlerësimit të aftësive tuaja, do të jetë në gjendje të marrë një ide për stilin tuaj të të shkruarit, vetëm duke lexuar përmbajtjen e blogut tuaj.

Nëse keni një biznes, fillimi i një blogu mund të jetë një mjet i dobishëm marketingu. Në fakt, blogu është konfiguruar si një mjet për të reklamuar produktet tuaja dhe për të folur për të rejat e kompanisë suaj. Nëpërmjet blogut ju do të forconi marrëdhëniet me klientët aktualë dhe shpërndarja e përmbajtjes tuaj në rrjetet sociale mund t’ju sjellë të rinj.

Si te hapesh nje blog

Cfare eshte nje blog

Tani qe dime se cfare eshte nje blog dhe pse ta hapesh nje te tille, le te shkojme te hapi tjeter dhe te shikojme se si ta hapesh. Ne fakt për të hapur një blog mund të zgjidhni nëse do të përdorni një nga CMS-të më të njohura ose të përdorni një nga shërbimet falas që do t’ju lejojnë të filloni të shkruani menjëherë përmbajtjen tuaj. Duke përdorur një CMS si WordPress, Wix, Joomla, Shopify, për shembull ju mund të personalizoni shumë aspekte të blogut tuaj: mund të ndryshoni grafikën me një temë dhe të instaloni shtesa që do t’ju lejojnë ta bëni blogun tuaj sa më të plotë dhe funksional.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Përkundrazi, nëse qëllimi juaj është thjesht të shkruani përmbajtje tekstuale dhe nuk ju intereson aq shumë personalizimi i blogut, këshilla është të përdorni një nga shërbimet komplet falas, ku një nga më të njohurat është Medium e cila eshte në pronësi të Twitter ose Blogger e Google.

Platforma per blog falas

Blogger

Cfare eshte nje blog

Nëse dëshironi të krijoni një blog dhe keni nevoja të thjeshta, në vend që të përdorni një CMS, mund të zgjidhni të perdorni një shërbim falas si Blogger i Google. Tipari kryesor i Blogger është në fakt lehtësia e përdorimit të tij, si dhe integrimi i drejtpërdrejtë me të gjitha shërbimet e Google.

Për të krijuar një blog në Blogger, duhet të shkoni në faqen zyrtare të sherbimit dhe të krijoni ose lidhni një llogari Google/Gmail, e cila do të lidhet me blogun tuaj tani e tutje. Pasi të jeni regjistruar, klikoni butonin Blog i ri/Nuovo Blog për të vazhduar me krijimin e blogut tuaj në Blogger.

Ju mund të krijoni blogun tuaj në Blogger plotësisht falas, mund të vendosni banderola reklamash dhe të personalizoni estetikën përmes instalimit të temave. Domain i blogut tuaj në Blogger do të jetë [emri juaj]. blogspot.com.

Tumblr

Një tjeter shërbim që mund të përdorni për të krijuar blogun tuaj është Tumblr, një shërbim alternativ që është konfiguruar si një hapësirë ​​online, i ndermjetem midis një platforme blogimi dhe një rrjeti social.

Tumblr në fakt lindi si një rrjet social për ndarjen e imazheve, videove dhe GIF-ve, duke u shtrirë më pas në mundësinë e krijimit të një hapësire reale për ndarjen e përmbajtjes personale tekstuale.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Blogu i krijuar në Tumblr do të jetë një blog alternativ, brenda të cilit mund të ndani mendimet tuaja me komunitetin e rrjeteve sociale. Meqenëse Tumblr filloi kryesisht si një rrjet social, nuk do të ketë shume përshtatje estetike në blogun tuaj Tumblr. Gjithçka që duhet të bëni është të shkruani artikujt tuaj, ndoshta më konciz, por më të pasur me elementë multimedialë si fotografi dhe video.

Për t’u regjistruar falas në Tumblr dhe për të krijuar blogun tuaj, gjithçka që duhet të bëni është të lidheni me faqen kryesore të shërbimit dhe të klikoni në butonin Fillo/Inizia. Më pas plotësoni formularin në qendër të ekranit me emailin, emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin që keni ndërmend të përdorni dhe klikoni në butonin Regjistrohu/Registrati për të vazhduar.

Medium

Medium është një tjetër platformë e njohur per blog. Platforma për krijimin e një blogu në Medium është e thjeshtë dhe e menjëhershme, duke ofruar një hapësirë ​​në disa mënyra të ngjashme me Tumblr, por me disa mundësi më të avancuara personalizimi për sa i përket shkrimit.

Medium ka disa veçori sociale të marra nga Tumblr, të tilla si aftësia për të ndarë artikuj në rrjetet kryesore sociale, aftësia për të votuar për artikuj dhe për tu abonuar në blogun e një përdoruesi për të marrë njoftime për përmbajtje të re. Medium nuk ofron personalizim grafik në nivelin e temës, por në vend të kësaj ofron një ndërfaqe të thjeshtë dhe tërheqëse përdoruesi që u jep postimeve një stil grafik të menjëhershëm dhe të lehtë për t’u lexuar.

Nëse jeni të interesuar të krijoni një blog në Medium dhe dëshironi të provoni aventurën tuaj në këtë platformë, lidhuni me faqen e saj kryesore dhe klikoni në artikullin Sign in/Sign up që ndodhet lart djathtas. Zgjidhni nëse do të identifikoheni me adresën tuaj të emailit ose me llogaritë tuaja në Google, Twitter ose Facebook dhe përfundoni procesin e regjistrimit, duke ndjekur udhëzimet në ekran.

Shenim: ju mund te perdorni edhe platforma te tjera per te ndertuar nje blog falas, si jane: Wix, Weebly, Joomla, Shopify etj.