Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker. Si fillim do ju tregojme diferencat midis ketyre dy platformave financiare dhe pastaj do ju shpjegojme se si te blini Bitcoin. Me poshte do ju japim nje liste me disa platforma qe jane nga me te sigurtat dhe me te perdorurat per te blere kriptovaluta. Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Dallimet midis Exchange dhe Broker

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Përpara se të shpjegojme se si te belsh Bitcoin me Exchange ose Broker, do të sqarojme një ndryshim thelbësor që është mirë të dihet përpara se të bëni ndonjë operacion. Ka exchange (si Binance) dhe broker (si eToro) të kriptomonedhave të cilët janë shumë të ndryshëm në thelb, edhe nëse janë të ngjashëm në pamje.

Exchange kanë lindur posaçërisht për të mbajtur dhe tregtuar kriptovaluta, me të gjitha shërbimet e ofruara që rrotullohen tërësisht rreth tyre. Këtu mund të merrni pjesë në lançimin e kriptomonedhave të reja dhe shumë gjëra të tjera që varen nga platforma në fjalë.

Së fundi, ndryshimi i vërtetë dhe më i rëndësishëm qëndron në faktin se këtu ju mund të zotëroni monedha të ndryshme, gjë që nënkupton gjithashtu mundësinë për t’i nxjerrë ato nga exchange për t’i dërguar në portofolet e tjera për çdo lloj rasti.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Broker-at, zakonisht lejojnë blerjen e CFD-ve, por jo të vetë kriptos. CFD-të (shkurt për Contract for Difference) përfshijnë angazhimin e klientit për një kontratë me ndërmjetësin dhe jo blerjen e drejtpërdrejtë të aktivit themelor (kriptomonedhën, në këtë rast). Prandaj, ato janë tituj që përsërisin besnikërisht vlerën me të cilën janë të lidhura, por që nuk e japin asetin në duart e blerësit. Kjo do të thotë që, duke blerë një CFD të bitcoin, do të keni një aksion që do t’ju lejojë të përsërisni fitimet ose humbjet e asetit, por asgjë më shumë.

Nëse një ditë do të dëshironit t’ia dërgonit ndonje monedhë dixhitale dikujt për të bërë një pagesë ose për ta zhvendosur në një portofol të jashtëm, nuk do të ishte e mundur pasi nuk do ta mbani fizikisht. Ky lloj aseti është më i përshtatshëm për ata që duan të spekulojnë mbi çmimin, ndërsa për investitorët që mendojnë në terma afatmesëm dhe afatgjatë mund të kete pak kuptim.

Një tjetër disavantazh (ose avantazh në varësi të nevojave) të broker qëndron në faktin se nuk janë platforma të lindura për kripto, por më tepër për tregun e aksioneve. Kjo do të thotë se ata kanë sasi mjaft të kufizuara të monedhave dixhitale që mund të blihen, si dhe shërbime të pakta të lidhura. Kjo mund të tërheqë ata që duan një portofol të plotë me aksione dhe vetëm një sasi të vogël në kriptomonedha, por për të gjithë të tjerët, përdorimi i një exchange është zgjidhja më e mirë. 

Si te blesh Bitcoin me Broker ose Exchange Binance

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Binance është exchange më i famshëm dhe më i përdorur në botë. Ajo ka bërë thjeshtësinë e perdorimit si piken e forte, duke fituar besimin e miliona investitorëve. Mund të përmenden platforma më të thjeshta ose më të plota se kjo, por jo me një nivel të tillë besueshmërie të provuar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Binance ka një faqe interneti dhe një aplikacion celular të pajtueshëm me Android dhe iOS/iPadOS. Zgjodha të përdor faqen e internetit për shpjegimin, por e njëjta llogari mund të menaxhohet si nga një PC ashtu edhe nga një smartphone, kështu që në të vërtetë nuk ka asnjë ndryshim nga vendi ku e kryeni procedurën.

Për të hapur një llogari, shkoni në ekranin kryesor dhe shtypni butonin Regjistrohu/Registrati. Më pas duhet të futni email dhe një fjalëkalim të sigurt, në mënyrë që të merrni një email konfirmimi që ju lejon të vazhdoni me operacionin. Hapi tjetër është të bëni të njëjtën gjë me një numër telefoni, i cili është gjithashtu i dobishëm për aktivizimin e verifikimit me dy hapa përmes mesazhit privat.

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Përpara se të filloni të depozitoni para dhe të bëni blerje, ekziston një kontroll i mëtejshëm të cilit është thelbësore t’i nënshtroheni. Për të gjurmuar fiskalisht përdoruesit e platformës në shtetet e ndryshme ku ata operojnë dhe për të shmangur operacionet e paligjshme si pastrimi i parave, kërkohet një foto e një dokumenti identifikimi, si kartë identiteti ose pasaportë. Kjo e fundit është opsioni që garanton mundësinë më të mirë për të kaluar verifikimin që në provën e parë.

Në këtë pikë është e mundur të depozitosh para dhe të filloni të investoni në bitcoin ose në një nga shumë monedhat e tjera që ndodhen ne platforme. Për ta bërë këtë, duhet të shkoni te menuja e vendosur lart majtas dhe te fjalet Buy Crypto/Compra Crypto, e cila hap një nënmenu me shume mundesi.

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Mënyra klasike është blerja me kartë krediti, e cila gjithsesi ekspozon pagesën e një komisioni prej 1.8% mbi totalin e depozitës. Procedura zhvillohet si një pagesë klasike online, me futjen e numrave që ndodhen përpara kartës, datës dhe kodit CVC. Në varësi të qarkut ose bankës së përdorur, mund të ketë kontrolle shtesë sigurie për të përfunduar.

Ne kohen e shkrimit te ketij artikulli, Binance nuk ofron mundësinë e depozitimit me transfertë bankare. Kjo ishte për shkak të një rinovimi të kontratës midis exchange dhe ndërmjetësit mbështetës, e cila nuk ishte i suksesshëm. Pritet që ato të ri-aktivizohen në një afat të shkurtër, megjithatë është e paqartë se kur do të ndodhë kjo. Megjithatë, ekziston mundësia e blerjes së kriptomonedhave drejtpërdrejt me transfertë bankare që mbështetet në një bankë të palës së tretë, por është një praktikë shumë e dekurajuar pasi do të blihet me një çmim të rritur me afërsisht 2.5%.

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Metodat e tjera për të depozituar para janë përmes Wallet Advcash (për ata që kanë një të tillë) ose me transferim P2P, i cili ofron një ndërmjetës që do të bëjë transferimin dhe që rekomandohet vetëm nëse keni një mbështetje të besuar. Më pas ekziston mundësia për të blerë bitcoin ose monedha të tjera drejtpërdrejt me kartë, por është mirë që gjithmonë të kontrolloni çmimin me të cilin ato blihen ose shiten, duke u siguruar që ai të jetë sa më besnik ndaj vlerës së tregut dhe duke llogaritur komoditetin aktual.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, nëse euro janë depozituar në llogarinë tuaj, për t’i kthyer ato në bitcoin ose në ndonjë kripto tjetër të listuar në bursë, thjesht shkoni përsëri te menuja rënëse, hapni seksionin Tregtim/Trading dhe zgjidhni opsionin Converti.

Këtu do të hapet një ekran që sheh shkëmbimin bazë nga USDT në bitcoin, kështu që ju duhet të ndryshoni faktorin e parë. Nese nuk keni dollar por euro, duke shkuar te shigjeta e vogël në fund pranë simbolit të monedhës, do të hapet një menu tjetër me të gjitha monedhat e disponueshme dhe pasi të jenë gjetur eurot, mund t’i konvertoni ato që mbahen në portofol në çdo monedhë të dëshiruar.

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Si parazgjedhje, zgjidhet opsioni i Mercato/Market, i cili kryen transaksionin me çmimin më të mirë të disponueshëm në momentin e klikimit. Nëse dëshironi të vendosni çmimin e hyrjes, sipër majtas është artikulli Limit, i cili ju lejon të përcaktoni vlerën e saktë me të cilën do të blini ose shisni bitcoin. Por kini kujdes, nëse kripto-ja nuk arrin kurrë atë çmim të saktë, transaksioni nuk do të ekzekutohet kurrë, kështu që është mirë të zgjidhni pikën e hyrjes me kujdes.

Si te blesh Bitcoin me Broker ose Exchange Young

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Le të vijmë tani në thelbin e çështjes dhe të përpiqemi të kuptojmë se si të blejmë bitcoin. Për ta bërë këtë, mjafton t’u drejtoheni shërbimeve dhe aplikacioneve specifike në internet.

Ndër këto, mund te perdorni Young Platform për të blerë bitcoin dhe kriptovaluta të tjera, si EthereumPolkadot dhe Dogecoin (çdo muaj zgjedhja pasurohet me kriptomonedha të reja).

Young Platform është i disponueshëm si një faqe interneti dhe si një aplikacion për Android dhe iOS, i krijuar posaçërisht për ata që hedhin hapat e tyre të parë në këtë lloj investimi, në fakt ka një ndërfaqe shumë intuitive dhe është gjithashtu i përshtatshëm për fillestare.

Për më tepër, infrastruktura teknologjike mbi të cilën bazohet mban firmën e Modulus, e cila në portofolin e klientëve të saj krenohet me JP Morgan Chase, Nasdaq, Goldman Sachs dhe shumë emra të tjerë me rëndësi ndërkombëtare. 

Përveç depozitave klasike me transfertë bankare, Young Platform lejon depozitime me karta krediti/debiti, Apple Pay dhe cash, përmes supermarketeve dhe dyqaneve të lidhura. Për të filluar, thjesht shkoni në faqen zyrtare të Platformës Young dhe krijoni një llogari falas duke klikuar në artikullin e duhur dhe duke plotësuar formularin e shpejtë të regjistrimit që propozohet. Pasi të regjistroheni, atëherë do të jetë e mundur të blini (dhe të shisni) kriptomonedha me lehtësi duke ndjekur udhëzimet e shpejta në ekran.

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker

Si te blesh Bitcoin me PayPal

PayPal ka njoftuar prej kohësh se synon të hyjë në tregun e kriptomonedhave duke u ofruar të gjithë përdoruesve mundësinë për të blerë dhe shitur monedha direkt nga aplikacioni.

Fatkeqësisht, në kohën e këtij shkrimi, nuk është ende e mundur të bëhet një gjë e tillë, përveç atyre që banojnë në Shtetet e Bashkuara ose në Mbretërinë e Bashkuar. Për këtë arsye, mënyra e vetme për të kaluar nga PayPal në kripto është përmes exchange ose broker që e pranojnë atë si një mënyrë pagese, për shembull eToro dhe pjesërisht, Coinbase. Do t’ju tregoj më shumë për të më poshtë.

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker Coinbase

Coinbase eshte broker i dytënë botë, megjithëse nuk është më i miri përsa i përket kostove të transaksionit ose numrit të monedhave dixhitale të ofruara. Megjithatë, një segment kaq të rëndësishëm ka fituar falë faktit se është platforma e aftë për të operuar në SHBA në liri të plotë, pasi ndjek në mënyrë perfekte të gjitha rregullat e diktuara nga organet kompetente.

Binance kohët e fundit pati disa probleme me legjislacionin vendas, gjë që bëri që ajo të pezullonte ofrimin e disa shërbimeve. Nuk ka asgjë për t’u shqetësuar, sigurisht që nuk do të mbyllet ose të bëhet i paligjshëm, por kjo ka shkaktuar disa dëmtime të vogla për përdoruesit. Nga ana tjetër, Coinbase nuk i ka pasur kurrë këto probleme dhe ka mundur të pushtojë pothuajse të gjithë tregun amerikan.

Një nga avantazhet e kësaj platforme është se ju lejon të tërhiqni para përmes PayPal, por të paktën për momentin, depozitat përmes kësaj lloj llogarie nuk janë aktivizuar ende. Pak muaj më parë doli lajmi se mund të paguhet me këtë sistem, gjë që është e vërtetë por vetëm për ata që banojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Me shumë gjasa kjo mundësi do të jetë e hapur edhe për qytetarët europianë, edhe pse për momentin nuk dihet se kur.

Për të hapur një llogari në Coinbase, procedurat janë të njëjta me ato të Binance, me verifikim me anë të një dokumenti identiteti. Pasi eurot të jenë depozituar me transfertë bankare ose me kartë, do të jetë e mundur t’i konvertoni ato drejtpërdrejt në monedha dixhitale duke shkuar në seksionin Portofoli/Portafoglio/Wallet të faqes ose aplikacionit për Android dhe iOS/iPadOS, të njëjtat nga të cilat mund të lidhni një llogari dhe depozitoni kriptovaluta.

Si te blesh Bitcoin me Exchange ose Broker eToro

Tani te shikojme se si te blesh Bitcoin me Exchange ose broker eToro. Ky nuk është një exchange, por një broker. Duhet thënë se, krahasuar me shumë të tjera, ofron disa avantazhe, si blerja e bitcoin pa komision, si dhe mosshitja e CFD-ve të kriptomonedhave, por e vetë monedhave dixhitale.

Përveç kësaj, ju mund të përdorni PayPal këtu si një mënyrë për të depozituar para në llogarinë tuaj dhe për të blerë kripto pa problem. Kjo është një nga të paktat platforma që ofron një shërbim të tillë, përveç që jep akses në aksionet e të gjitha tregjeve më të famshme në botë.

Për të hapur një llogari, duhet të shkoni në sajt ose të përdorni aplikacionin (Android/iOS/iPadOS) dhe të zgjidhni artikullin Iscriviti subito për te shkuar në procedurat e krijimit të profilit. Për të depozituar para, thjesht klikoni në Depozitoni fonde/Deposita fondi dhe zgjidhni metodën që dëshironi të përdorni, qoftë transfertë bankarekartë ose natyrisht, PayPal.

Nëse doni të dini më shumë rreth eToro, atehere lexoni udhezuesin: Si te blesh kriptovalute Bitcoin me eToro.

Si te blesh Bitcoin me para ne dore/cash

Blerja e bitcoin me para në dorë është me të vërtetë e mundur, por sigurisht që nuk mund të bëhet kudo. Në fakt, ka disa ATM/bankomate që shpërndajnë këtë dhe disa kriptovaluta të tjera nëse futni para në to. Për ta bërë këtë, megjithatë, ju duhet të keni një wallet të aftë për të mbajtur këto monedha dixhitale.

Këshilla ime është të përdorni Ledger Nano, një nga cold wallet më të sigurta dhe më të përdorura (wallet e shkëputura nga rrjeti).

Për të dërguar paratë, duhet të kopjoni adresën që korrespondon me monedhën e blerë për Ledger-in në pronësi, që do të thotë se nëse doni të dërgoni bitcoin, duhet të përdorni adresën për bitcoin të portofolit të ftohtë/cold wallet. Përdorimi i një adrese cold wallet që nuk është përgjegjës për të njëjtën monedhë do të rezultojë në humbje totale dhe të pakthyeshme të fondeve (me shumë pak përjashtime) kështu që është më mirë të jeni absolutisht i sigurt që keni kopjuar adresën e duhur.

Për të blerë bitcoin me para në dorë, thjesht futni paratë në këtë ATM, shkruani adresën e destinacionit të portofolit dhe konfirmoni. Pas disa minutash (në varësi të mbingarkesës së rrjetit) kriptovalutat do të shfaqen në portofol pa problemin më të vogël.

Fatkeqësisht, është mjaft e vështirë të gjesh një ATM bitcoin, pasi ato janë instaluar vetëm në disa nga qytete dhe shtete kryesore. Megjithatë, këto janë metodat e vetme me të cilat mund të kryhen transaksione në mënyrë fizike.