Cfar eshte fibra optike dhe si funksionon

Ne kete udhezues do te shpjegojme se cfar eshte fibra optike dhe se si funksionon. Ne fakt keto vite, gjithmon e me shume, flitet per lidhjet e internetit me fiber optike. Kjo eshte nje menyre e re dhe e shpejte per te bere trasferimin e te dhenave duke i bere lidhjet e internetit shume me te shpejta se ato normalet (dmth ADSL). Megjithate me poshte do te gjeni te gjitha shpjegimet per kete teknologji.

Permbajtja

Cfar eshte fibra optike dhe si funksionon

Cfar eshte fibra optike dhe si funksionon

Tani le te futemi me ne detaje dhe te shikojme se cfar eshte fibra optike dhe si funksionon. Ne fakt ajo hyri në botën e telekomunikacionit falë inxhinierit Charles Kao i cili mendoi të shfrytëzonte aftësinë e saj për të dërguar impulse drite edhe për transmetimin e informacionit nepermjet ketyre impulseve. Në fakt, përbërja e kabllove me fibra optike lejon që sinjali të dërgohet pa pësuar humbje edhe në distanca të gjata. 

Kabllot me fibra optike përbëhen nga fije shumë të holla, prej qelqi shume të pastër, në madhësinë e një fije floku, nëpër të cilin kalon drita. Fijet e holla te fibrave përbëhen nga një zemër qelqi shumë te pastër që përmban silikon në përqindje të lartë, dhe një mbeshtjellje qelqi më pak i pastër, që drejton dhe mban dritën e transmetuar ne qender. E gjitha është e mbuluar nga një mbështjellës plastik që mbron fijet. Sinjali kalon brenda kabllove ne një seri impulsesh drite që lëvizin përgjatë gjithë gjatësisë së kabllit falë një sistemi pasqyrash reflektuese. 

Avantazhet e Fibrave Optike

Cfar eshte fibra optike dhe si funksionon

Karakteristikat e fibrës optike lejojnë që ajo të përdoret në shumë fusha, duke filluar nga mjekësia te siguria dhe telekomunikacioni. Perdorimi ne telekomunikacion mund të gëzojë avantazhe të shumta, si shpejtësia, besueshmëria dhe ndotja e ulet e ambientit kur behet fjale per periudha te gjata kohore.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Shpejtesia me e larte

Ne kete udhezues qe tregon se cfar eshte fibra optike dhe si funksionon, nuk mund te rrime pa folur per nje nga avantazhet qe i intereson me shume njerezve. Ne fakt, fibra optike, veçanërisht në arkitekturat e rrjetit të tipit FTTH, është teknologjia që ju lejon të përfitoni nga lidhjet më të shpejta të internetit, ato të quajtura ultra broadband. Impulset e dritës transmetohen udhëtojnë me shpejtësinë e dritës dhe në këtë mënyrë, mund të arrihet shpejtësia e të dhënave prej 1 Gigabit për sekondë dmth 125 MB per sekonde (dmth rreth 10 here me e shpejte se ADSL). 

Gjithashtu vonesa në transmetimin e informacionit nga burimi te marrësi reduktohet në disa milisekonda. Kjo e bën atë zgjidhjen ideale për ata që kanë nevojë për një lidhje interneti mjaft të shpejtë për të mbështetur dërgimin dhe marrjen e sasive të mëdha të të dhënave në kohë reale, pa asnjë vonesë. Për më tepër, ndryshe nga llojet e tjera të teknologjive, fibra optike është në gjendje të garantojë të njëjtën shpejtësi transmetimi si në shkarkim ashtu edhe në ngarkim. 

Me e besueshme

Ndryshe nga rrjetet e me tela bakri, teknologjia themelore e fibrave optike siguron performancë optimale në të gjitha kushtet. Kabllot e bakrit ndikohen nga konsumimi, kushtet e pafavorshme të motit dhe distancat e gjata. Ndersa fibra optike, ruan performancën konstante pavarësisht distancave, motit etj. Përveç kësaj, kabllot janë jashtëzakonisht fleksibël, duke lejuar që materiali i brendshëm të përkulet lehtësisht pa u thyer ose dëmtuar. 

Një pikë tjetër në favor të fibrës optike është rezistenca e saj afatgjate, d.m.th. e krijuar për të mos u vjetëruar me përparimin teknologjik. Kabllot, në fakt, janë të strukturuara në atë mënyrë që të garantojnë gjithmonë performancë efikase edhe me rritjen e kërkesës për tfrasferim te dhenash. 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nuk ndot ambientin

Pasi pame se cfar eshte fibra optike dhe si funksionon, le te flasim per një nga avantazhet më interesante të saj, dmth mbi faktin qe ajo është një teknologji me ndikim të ulët mjedisor sepse ndot shume pak. Materiali që e përbën atë përgjithësisht sintetizohet duke filluar nga silikoni dhe nuk kërkon gërmim me teknologji të vjetruara dhe ndotëse. Së dyti, madhësia e vogël e kabllove lejon që ato të vendosen duke përdorur teknika që reduktojnë operacionet e gërmimit dhe tymrat qe mund te leshohen në atmosferë. 

Së fundi, të gjithë elementët e rrjetit, duke përfshirë kabinat ne rrugë, nuk kërkojnë energji elektrike. Falë kësaj veçorie, është e mundur të reduktohet konsumi në minimum. Kabllot me fibra optike gjithashtu mund të vendosen pranë kabllove elektrike pa asnjë rrezik. Kjo bën të mundur përdorimin e infrastrukturës ekzistuese për kabllot e rrjetit, duke reduktuar më tej ndërhyrjet në ambientet e ndryshme. 

Shpejtësia e internetit dhe faktorët që e ndikojnë

Cfar eshte fibra optike dhe si funksionon

Shpejtësia e internetit varet nga disa faktorë. Para së gjithash, duhet të marrim parasysh llojin e arkitekturës së rrjetit të përdorur. Ekzistojnë rrjete me fibra optike (FTTH), rrjete prej bakri (ADSL) dhe zgjidhje hibride (FTTC), të cilat përfshijnë përdorimin e kabllove me fibra optike të kombinuara me ato të kabllove të bakrit. Një rrjet i tipit ADSL, për shembull, përdor kabllo bakri që mbulojnë të gjithë rrugen nga qendra e transmetimit deri në ruterin e shtëpisë.

Ky lloj rrjeti mund të ofrojë një shpejtësi maksimale lidhjeje prej 20 Mbps në kushte optimale. Zgjidhjet e tjera, si ato me fibra/bakër, ofrojnë performancë të përmirësuar dhe mund të arrijnë edhe 400 Mbps në shkarkim. Rrjetet me fibra optike, nga ana tjetër, arrijnë shpejtësinë 1 Gbps. Në fakt, bakri nuk është në gjendje të mbajë të paprekur fuqinë e sinjalit përgjatë gjithë gjatësisë së kabllit dhe pëson humbje gjate rruges, gjë që nuk ndodh me fibrën optike. 

Por përbërja e kabllove nuk është faktori i vetëm që mund të ndikojë në performancën e rrjetit. Bakri, për shembull, ndikohet gjithashtu nga konsumimi me kohën dhe kushteve atmosferike. Nuk është e pazakontë që gjatë një stuhie ose në prani të temperaturave veçanërisht të ulëta ose të larta, performanca e ADSL pëson një rënie të konsiderueshme. Gjithashtu, shpejtësitë e ngarkimit janë më të ngadalta se shpejtësia e shkarkimit, gjë që mund ta bëjë problematike dërgimin e sasive të mëdha të të dhënave. 

Aktualisht, teknologjia më performuese kur bëhet fjalë për shpejtësinë e lidhjes në internet është e ashtuquajtura FTTH (Fiber To The Home). 

Arkitekturat e rrjetit që përdorin fibër optike zakonisht identifikohen me një akronim, FTTx, i cili identifikon llojin e mbulimit, d.m.th. sa larg arrin kablloja me fibër optike. 

Performanca më e lartë garantohet nga FTTH (Fiber To The Home), ose fibra në shtëpi. Ne kete rast e gjithë rruga, nga qendra deri në ruterin e shtëpisë është bërë nga fibra optike. Ky lloj rrjeti e mban fuqinë e sinjalit pothuajse të paprekur nga burimi tek përdoruesi përfundimtar dhe garanton të njëjtat shpejtësi transmetimi si në shkarkim ashtu edhe në ngarkim.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

FTTN eshte arkitektura tjeter e rrjetit dhe qëndron për Fiber To The Node. Në këtë rast, kablloja me fibër optike mbulon distancën midis qendrës së transmetimit dhe një shpërndarës, mjaft të largët nga shtëpitë. Është një zgjidhje që ofron pak avantazhe thelbësore ndaj lidhjeve të vjetra ADSL, pasi distanca e mbuluar nga kablloja prej bakri është zakonisht shumë e lartë

Arkitektura e rrjetit të tipit FTTCFiber To The Cabinet, është një nga zgjidhjet më të zakonshme në territoret ku nuk është vendosur ende kablloja e rrjetit në FTTH. Ofron performancë më të ulët se rrjeti me fibra optike, por gjithsesi më i mirë se ADSL. Kablloja me fibër optike lidh centralin telefonik me një kabine rrugore, të quajtur Cabinet, një lloj pike klasifikimi që mund të furnizojë rreth 200 shtepi, të pozicionuara në një distancë maksimale prej rreth 300 metrash nga shtëpitë. Në këtë mënyrë, bakrit i besohet vetëm ajo që në zhargon përkufizohet si milja e fundit/last mile dhe problemet që lidhen me humbjet, konsumimin dhe kohen e keqe, do të kufizohen në atë seksion.