Si funksionon / perdoret Reddit

Si funksionon / perdoret Reddit

Reddit eshte një nga faqet e internetit më të njohura në botë. Nese deshiron te mesosh se si funksionon/perdoret Reddit, atehere ketu je ne vendin e duhur.

Ne kete udhezues do te tregoj se si te regjistrohesh ne Reddit dhe gjithashtu do te flas per funksionet kryesore te platformes. Ai mund të jetë një vend plot informacione të dobishme dhe një forum i shkëlqyer virtual për tema nga më të ndryshmet, nga ato joserioze në ato më serioze, me mundësinë e ndërveprimit me përdoruesit nga e gjithë bota.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si funksionon / perdoret Reddit

Para se të përshkruaj se si funksionon/perdoret Reddit në detaje, më lejoni të shpjegoj shkurtimisht se çfarë është Reddit dhe pse është bërë kaq i famshëm në internet. Portali ka lindur në 2005 dhe a ka pësuar shumë ndryshime në rrjedhën e ekzistencës së tij derisa u bë ajo që është tani.

Qëllimi i portalit është të presë përmbajtje të krijuar nga përdoruesit: nëse dëshironi, mund ta konsideroni si një forum të përbërë nga mijëra nën-kanale, të quajtura Subreddit, kushtuar temave të veçanta dhe kushtuar temave më të ndryshme. Në to, përdoruesit mund të diskutojnë me mesazhe me tekst që kanë liri të madhe shprehje.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për më tepër, përmbajtja e futur mund të votohet nga përdoruesit në mënyrë pozitive apo negative: këto janë upvotes dhe downvotes, të cilat ju lejojnë për të identifikuar cilat përmbajte dhe komente konsiderohen të vlefshme nga komuniteti.

Përmbajtja, votat dhe popullariteti i një përdoruesi i lejojnë atij të fitojë Karma, e cila kuptohet si një tregues i cilësisë dhe aftësisë për të përfshirë komunitetin e caktuar. Në kapitujt e ardhshëm gjithashtu do ta shpjegoj këtë koncept në detaje.

Sidoqoftë, forca e Reddit është padyshim numri i madh i përdoruesve të regjistruar, të cilët aktualisht janë mbi 330 milion. Falë numrit të madh të përdoruesve dhe duke llogaritur se mesatarisht më shumë se 50,000 përmbajtje publikohen çdo ditë, portali mburret me ndërveprime të shumta midis përdoruesve dhe shpesh është pika referuese për kerkimin e opinioneve dhe reviews/recensioni.

Faqa është e organizuar në atë mënyrë që t’i ndajë temat në kategori të veçanta, të menaxhuara nga vetë përdoruesit, të cilat e bëjnë shfletimin dhe përdorimin e Reddit shumë të thjeshtë dhe të rehatshëm.

Shumica e përmbajtjes ka të bëjë eshte ne anglisht.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si funksionon/perdoret Reddit

Tani qe bem një përmbledhje të përgjithshme mbi Reddit dhe mekanizmat që qëndrojnë në themel të funksionimit të tij, do të thoja që të futemi më shumë ne teme dhe të zbulojme se si funksionon/perdoret Reddit.

Si te regjistrohesh ne Reddit

Si funksionon / perdoret Reddit

Për të përfituar me shume nga sherbimet eReddit, gjëja e parë që duhet të bëni është të krijoni një llogari në të, edhe pse konsultimi i diskutimeve të hapura nga përdoruesit e tjerë nuk e kërkon regjistrim.

Për të vazhduar, vizitoni faqen kryesore të Reddit dhe klikoni në butonin me fjalën Regjistrohu/Sign up në të djathtas siper. Pasi të bëhet kjo, ju keni mundësinë të regjistroheni duke përdorur një llogari të jashtme, duke shtypur butonin Vazhdo me Google/Continue with Google ose butonin Vazhdo me Apple/Continue with Apple në varësi të llogarisë që dëshironi të përdorni.

Si funksionon / perdoret Reddit

Nëse dëshironi të regjistroheni duke përdorur emailin tuaj, shkruani adresën tuaj të postës elektronike në fushën e propozuar dhe shtypni butonin Vazhdo/Continue, në mënyrë që të vazhdoni me regjistrimin. Tani zgjidhni një emër përdoruesi qe do perdorni dhe futeni atë në fushën Zgjidh një emër përdoruesi/Choose a username, pastaj vendosni fjalëkalimin/Password tuaj dhe klikoni në butonin Unë nuk jam robot. Ne fund shtypni butonin Regjistrohu/Sign Up.

Në ekranin tjetër, do t’ju ofrohen Subreddit dhe Community për t’u regjistruar. Këto janë kategori dhe tema specifike që mund të gjeni interesante. Ju gjithashtu mund të eksploroni kategoritë nga menuja në të djathtë dhe shtypni butonin Join për t’u regjistruar në to.

Pasi të keni përfunduar regjistrimin tuaj, ose nëse nuk doni të regjistroheni menjëherë, por preferoni të prisni dhe të eksploroni portalin, shtypni butonin Finish, në fund djathtas, për të përfunduar procesin e regjistrimit.

Si funksionon / perdoret Reddit

Mos harroni të verifikoni email-in tuaj, qe të aktivizoni plotësisht llogarinë. Për ta bërë këtë, shtypni butonin në të djathtë lart, E Got it, pastaj kontrolloni email tuaj dhe gjeni një email nga Reddit me subjektin Verifikoni adresën tuaj të postës elektronike Reddit/Verify your Reddit email address. Hapni mesazhin në fjalë, klikoni në linkun e parë në të dhe mbaroi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të bëhet kjo, llogaria juaj do të jetë aktive dhe e verifikuar. Kështu që ju vetëm duhet të eksploroni portalin dhe të gjeni përmbajtje interesante për ju. Në kapitujt e ardhshëm do të shpjegoj se si funksionojnë Subreddit dhe Karma, në mënyrë që t’ju ofrojë të gjitha mjetet thelbësore për eksplorimin tuaj.

Si funksionojne subreddit

Si funksionon / perdoret Reddit

Hapi tjeter per te mesuar se si funksionon/perdoret Reddit, eshte te mesosh se si funksionojne subreddit. Tani që jeni regjistruar për Reddit dhe jeni një përdorues i verifikuar, menjëherë mund të gjeni informacione interesante në faqen kryesore të portalit. 

Duke parë lart majtas, mund të shihni fjalën Popular me një vizatim shigjete. Ky është një Subreddit që u propozohet të gjithë përdoruesve të rinj: të gjitha përmbajtjet më të njohura të momentit janë mbledhur në këtë kategori. Në qendër të ekranit, ju mund ta shihni këtë përmbajtje dhe ta eksploroni atë sipas dëshirës tuaj.

Për më tepër, në pjesën e sipërme të majtë të secilit postim, mund të shihni një shkrim që fillon me r/e ndjekur nga një shkrim: këto janë Subreddit specifike në të cilat është futur ajo përmbajtje. Duke klikuar në këtë titull, mund të eksploroni Subreddit përkatës dhe të shikoni përmbajtjen e pranishme në të.

Si funksionon / perdoret Reddit

Duke eksploruar Subreddit të ndryshme në portal është e lehtë të gjesh shumë gjera interesante. Pikërisht për këtë arsye, Reddit ju lejon të regjistroheni në to dhe të shikoni përmbajtjen e tyre në feed tuaj kryesor.

Për t’u regjistruar në një Subreddit, pasi jeni futur ne të, klikoni në butonin Join të vendosur në pjesën e sipërme të djathtë. Mos harroni se ju gjithashtu mund të kërkoni për Subreddits të veçanta duke përdorur shiritin e kërkimit në krye, në qendër, për shembull duke futur një fjalë ose frazë të interesit tuaj dhe duke eksploruar rezultatet e kërkimit.

Tani që jeni regjistruar në një Subreddit, ju mund të shihni përmbajtjen e tij direkt nga faqja juaj kryesore: sa më shumë Subreddit të vendosni të ndiqni, aq më shumë faqja juaj fillestare do të personalizohet dhe formësohet sipas interesave tuaja.

Ju gjithashtu mund të vendosni të braktisni një Subreddit: për ta bërë këtë, sapo të jeni brenda tij, vendoseni miun në butonin Joined në pjesën e sipërme të djathtë dhe shtypni fjalën Leave që sapo është shfaqur.

Si funksionon / perdoret Reddit

Pasi të jeni regjistruar në Subreddit të shumta, mund të ndodhë që faqja juaj fillestare të jetë e mbushur me përmbajtje. Në këtë rrethanë, gjetja e Subreddit të interesit tuaj mund të mos jetë e lehtë, por mos u shqetësoni: në çdo kohë mund të përdorni menunë në pjesën e sipërme të majtë, pranë logos Reddit, për të eksploruar Subreddit të cilëve ju jeni regjistruar.

Një funksion tjetër shumë interesant është i arritshëm duke shtypur, në menunë që sapo tregova, artikullin Top Communities: në këtë seksion, ju mund të gjeni Subreddit më të njohura dhe në rritje, me mundësinë e renditjes së tyre sipas kategorive ose thjesht nga popullariteti.

Pas zbulimit të përmbajtjes së re dhe eksplorimit të disa Subreddit, jam i sigurt që po pyesni se si të beheni aktiv në to. Dijeni që ta bëni këtë është shumë e thjeshtë. Pasi të jeni në një Subreddit, mund të klikoni në Create Post për të hyrë në ndërfaqen ku shkruhet një postim i ri.

Siç mund ta shihni, ju keni mundësinë të zgjidhni nëse do të krijoni një tekst ose postim tjetër. Thjesht shtypni butonin Post (për të krijuar një postim teksti), Images & Video (për të krijuar një postim multimedial), Link (për të ndarë një lidhje të jashtme) ose Sondazh (për të krijuar një sondazh) për të vendosur llojin e përmbajtjes që dëshironi të ndani.

Jo të gjitha Subreddit i pranojnë këto opsione, kështu që ndonjëherë mund të keni më pak opsione në dispozicionin tuaj. Në çdo rast, pasi të keni shkruar postimin tuaj, mund ta përfundoni duke shtuar disa opsione në të. Megjithëse ato ndryshojnë shpesh, gjithmonë mund të gjeni në pjesën e poshtme, disa opsione universale, ndër të cilat dallohet Flair.

Një Flair vepron si një kategori specifike e Subreddit në të cilën po krijoni përmbajtjen tuaj. Edhe nëse mund t’ju duket e parëndësishme, dijeni se përdorimi i Flair së duhur është shumë i dobishëm për mbajtjen në rregull të Subreddit: prandaj sigurohuni që të zgjidhni atë më të përshtatshmen, gjithashtu për të shmangur heqjen e mundshme të postimit nga moderatorët.

Kur të keni mbaruar së krijuari përmbajtjen tuaj, klikoni butonin Post për ta ndarë atë me komunitetin. Ju gjithashtu mund të shtypni butonin Save Draft për të ruajtur një draft të përmbajtjes tuaj dhe për të vazhduar më vonë. Ne fund sigurohuni që të te vendosni shenjen e kontrollit ne Send me post reply notifications nëse doni të njoftoheni në lidhje me përgjigjet e marra në postimin tuaj.

Tani te shikojme se si funksionon/perdoret Reddit kur ndërveproni me postimet e shkruara nga njerëz të tjerë. Ne fakt Reddit ju ofron disa metoda për të bashkëvepruar me postimet. Poshtë dhe në anën e secilit postim, mund të shihni disa opsione. 

Para së gjithash, është mirë të dini që mund të shprehni vlerësimin ose mosmiratimin e një postimi duke përdorur dy shigjetat në pjesën e sipërme të majtë të secilit postim. Këto karakteristika, të quajtur Upvote dhe Downvote, janë thelbësore për të marrë një ide të menjëhershëm të reagimeve të komunitetit në një post.

Nëse dëshironi të komentoni një postim, klikoni në artikullin Comments që tregon numrin e komenteve të pranishëm, të vendosur në pjesën e poshtme të majtë. Ju gjithashtu mund të vendosni t’i jepni një çmim një postimi veçanërisht interesant duke klikuar në butonin Give Award.

Ky funksion i fundit ju lejon të përdorni disa shpërblime specifike virtuale, të cilat mund t’i jepni duke blerë Coin, të cilat përfaqësojnë monedhën virtuale që qarkullon në Reddit. Mund të blini Monedha direkt nga ekrani i Give Award, ose duke shtypur butonin Get Coins në siper djathtas, pranë imazhit të profilit tuaj.

Një tjetër mundësi për bashkëveprimin me postimet është duke klikuar butonin Share. Në menunë që sapo u shfaq, ju mund të vendosni të kopjoni linkun në postim, duke klikuar në Copy Link, ndani postimin në një subreddit tjetër, duke klikuar në butonin Crosspost, ose merrni kodin HTML për të futur postimin në një faqe interneti duke klikuar butonin Embed.

Nëse ju pëlqeu veçanërisht një postim dhe doni ta mbani atë për të ardhmen, mund të shtypni butonin Save. Në këtë mënyrë, ju do të jeni në gjendje të gjeni postimin në fjalë në të ardhmen duke klikuar në foton e profilit tuaj, e vendosur në të djathtën siper, duke zgjedhur artikullin e menusë My Profile dhe në fund duke shtypur artikullin e Save në qendrën siper.

Ne fund Reddit ju ofron dy funksione për t’ju mbrojtur nga postimet që i konsideroni ofenduese ose të papërshtatshme. Për të shfaqur këto funksione, klikoni butonin , pastaj mund të vendosni të fshehni postimin, duke shtypur butonin Hide, ose t’i raportoni moderatorëve, duke klikuar në butonin Raport.

Si funksionon/perdoret karma ne Reddit

Hapi tjeter per te mesuar se si funksionon/perdoret Reddit eshte te kuptosh funksionin e Karma. Një tipar ky, shumë interesant i prezantuar nga Reddit. Kjo vlerë është një rezultat i dhënë automatikisht një përdoruesi bazuar në aktivitetin e tij në portal. Në fund të fundit, Karma tregon vlerën e një përdoruesi dhe cilësinë e përmbajtjes së krijuar prej tij.

Marrja e Karma është mjaft e thjeshtë, dhe do të vijë natyrshëm tek ju me kalimin e kohës. Dijeni se Karma rritet me ndërveprimet: sa më shumë përmbajtje të krijoni dhe sa më shumë që përmbajtja juaj, përfshirë komentet, të vlerësohet pozitivisht, aq më shumë Karma juaj rritet. Po kështu, votat negative bëjnë që karma të ulet.

Përdoruesit me Karma më të lartë kanë më shumë shikueshmëri në përmbajtjen e tyre. Nëse, për shembull, krijoni përmbajtje në një Subreddit shumë të njohur, do të jetë më e lehtë për ju që postimi juaj të jetë i dukshëm për shumë përdorues, nëse keni Karma të lartë. Po kështu, shikimi i Karmës së një përdoruesi të veçantë është një mënyrë e mirë për të kuptuar besueshmërinë e përdoruesit brenda komunitetit.

Ju mund ta kontrolloni Karmën tuaj duke shikuar në pjesën e sipërme të djathtë, pikërisht nën shkrimin që tregon emrin tuaj të përdoruesit. Për të kontrolluar Karmën e një përdoruesi tjetër, thjesht klikoni në emrin e përdoruesit, për shembull në një nga postimet e tyre, për të hyrë në faqen e profilit të tij dhe për të marrë informacionin që kërkoni në anën e djathtë të ekranit.

App per Reddit

Tani le te shikojme se si funksionon/perdoret Reddit ne telefonat inteligjentë dhe tablet. Duhet të dini se, përveç aplikacionit zyrtar, ka disa aplikacione që mund t’ju ofrojnë një përvojë të rehatshme dhe intuitive të përdoruesit. Kam mbledhur për ju një listë të aplikacioneve, zyrtare dhe jozyrtare, të përhapura dhe plotësisht funksionale.

  • Reddit (Android/iOS): ky është aplikacioni zyrtar Reddit i disponueshëm për pajisjet Android dhe iOS. Duke qenë aplikacioni zyrtar, ai ka të gjitha funksionet e portalit dhe ofron një përvojë shumë të ngjashme me atë të disponueshme në PC.
  • Apollo (iOS): ky aplikacion jozyrtar është më i popullarizuari për të hyrë në Reddit nga iPhone dhe iPad. Pika e tij e fortë është dizajni, i cili ndjek nga afër atë të aplikacioneve vendase për iOS. Ajo gjithashtu ofron performancë shumë të lartë dhe kontrolle të zgjeruara të riprodhimit të file multimedial.
  • Boost for Reddit (Android): eshte një nga aplikacionet më të njohura të Reddit që mund të përdoret në pajisjet Android. Aftësia për të përdorur komente shumëngjyrësh, filtra dhe mënyra e navigimit të shpejtë dhe efektiv kanë ndihmuar që ky aplikacion të jetë një nga alternativat më të njohura për client zyrtar.