App per te zgjidhur ushtrime fizike

Ne kete udhezues do te flasim per app per te zgjidhur ushtrime fizike. Shume nxenes kane veshtiresi me lenden e fizikes ne shkolle, ndaj dhe pikerisht per kete arsye kane lindur edhe aplikacionet per te zgjidhur ushtrimet e fizikes.

Me poshte do ju flasim për aplikacionet dhe mjetet më të mira online të dedikuara për këtë çështje, te cilat mund te instalohen ose thjesht të perdoren nga shfletuesi. Ato mund të zgjidhin problemet ose për t’ju ndihmojne në llogaritjen e vlerave specifike duke ju treguar formulat më të dobishme. Per detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

App per te zgjidhur ushtrime fizike

Tani le të fillojmë me aplikacionet për telefonat inteligjentë dhe tabletët që jo vetëm ju lejojnë të zgjidhni problemet e fizikës, por gjithashtu ofrojnë materiale dhe shpjegime të dobishme për studim ose rishikim.

FisicaMaster (Android/iOS/iPadOS)

App per te zgjidhur ushtrime fizike

Aplikacioni i parë falas për zgjidhjen e problemeve të fizikës që mund te të provoni është FisicaMaster. Është një aplikacion për berjen e llogaritjeve dhe rishikimin e formulave dhe temave kryesore në fizikë që mund të përfaqësojnë një mbështetje të vlefshme në studime dhe ushtrime në shtëpi, me përkufizime dhe shpjegime te formulave dhe vetive.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

FisicaMaster ofrohet falas në Play Store dhe për Android dhe në App Store për iPhone/iPad, me disa veçori që mund të zhbllokohen vetëm duke blerë dhe instaluar versionin Pro për Android ose iOS/iPadOS.

Për të filluar përdorimin e tij, lidhuni me seksionin përkatës të dyqanit të smartphone dhe tabletit tuaj nëpërmjet lidhjeve që sapo kam dhënë, vazhdoni me instalimin dhe nisni aplikacionin. 

Në ekranin kryesor, shtypni artikullin Teoria për të hyrë në seksionet e dedikuara për temat kryesore të fizikës. Së pari zgjidhni një temë të përgjithshme, duke filluar nga Hyrje: Sasitë fizike, matjet dhe gabimet/Grandezza Fisiche, Misure ed Errori dhe më pas kaloni nga LëvizjetForcatPuna dhe Energjia, Elektromanjetizmi dhe Dinamika/Moti, Forze, Lavoro ed Energia, Elettromagnetismo dhe Dinamica.

Pasi të keni zgjedhur temën e interesit tuaj, zgjidhni një temë më specifike duke shtypur artikullin përkatës në ekranin tjetër dhe konsultohuni me informacionin e vënë në dispozicion nga aplikacioni. Nëse dëshironi, duke u kthyer në ekranin kryesor, mund të testoni njohuritë tuaja duke zgjedhur seksionin Luaj kuizin e fizikës/Gioca al Quiz di Fisica dhe duke iu përgjigjur pyetjeve të propozuara.

Gjithashtu në ekranin fillestar do të gjeni edhe Llogaritësin/Calcolatore : duke shtypur këtë artikull mund të zgjidhni midis vlerave të shumta që do të llogariten, nga Shpejtësia mesatare dhe e momentale deri te nxitimilëvizjetforcat/Velocità Media e Istantanea ad Accelerazione, Moti, Forze etj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në çdo seksion, fillimisht mund të zgjidhni të dhënat tuaja duke vendosur shenjën me një trokitje të lehtë mbi artikujt përkatës dhe më pas tregoni të dhënat që do të gjenden në të njëjtën mënyrë. Pasi të keni vendosur parametrat e llogaritjes, shtypni butonin Llogarit/Calcola. Do t’ju tregohet saktësisht se si të llogaritni të dhënat në fjalë me një formulë.

Nëse dëshironi të keni më shumë informacion mbi vlerat që do të llogariten dhe mbi temën e përgjithshme, ë vend të kësaj, trokitni lehtë mbi ikonën e librit që ndodhet në krye, në qendër të ekranit, për të hyrë në një shpjegim të shkurtër dhe të thjeshtë, me njohuri që mund të zhbllokohet me versionin Pro. Duke shtypur në vend të kësaj ikonën fx, do të gjeni një formular shumë të dobishem.

WolframAlpha (Android/iOS/iPadOS)

App per te zgjidhur ushtrime fizike

Një tjetër app per te zgjidhur ushtrime fizike për të cilin dua t’ju tregoj është WolframAlpha, një mjet vërtet i plotë dhe i dobishëm për zgjidhjen jo vetëm të problemeve të fizikës, kryerjen e llogaritjeve dhe kërkimin e formulave dhe rregullave, por edhe për matematikën, inxhinierinë, statistikat, si dhe kërkoni informacione për tema nga shumë lëndë të tjera joshkencore. Sidoqoftë, në kohën e shkrimit, ai është i disponueshëm vetëm në anglisht.

WolframAlpha mund të blihet në Android për 3,19 euro dhe në iPhone/iPad për 2,99 euro. Pasi të përfundojë instalimi, hapni aplikacionin dhe do t’ju shfaqet ekrani spërkatës me një fushë për të shtypur një formulë ose llogaritje.

Nëse tashmë keni parasysh një vlerë për të llogaritur dhe keni të gjitha të dhënat që ju nevojiten, mund të shkruani operacionin për të kryer ose edhe thjesht të futni një fjalë kyçe për të kërkuar një formulë. Më pas shtypni butonin Go në tastierë për të parë rezultatet.

Për shembull nëse keni kërkuar emrin e një rregulli,, do t’ju tregohet informacion mbi përdorimin e tij, historikun e tij dhe formulat përkatëse. Nëse keni kërkuar një llogaritje specifike, rezultati do të sugjerohet dhe nëse ka, do të ketë edhe disa ilustrime informuese.

Nëse disponohen më shumë detaje dhe shpjegime për çdo hap të llogaritjes, mund të shtypni butonin e zgjidhjes Hap pas hapi/Step-by-step solution për të parë çdo hap.

Aplikacioni ofron gjithashtu shumë shembuj shpjegues. Për të hyrë në to, klikoni në skedën Shembuj/Step-by-step solution nga menuja në fund të ekranit dhe më pas klikoni në ikonën Fizikë/Physics. Në ekranin e ri, do të shfaqen disa seksione, të renditura sipas temës, secila me tema të ndryshme.

Për t’i parë të gjitha, trokitni lehtë mbi artikullin Shiko më shumë/See more që ndodhet pranë secilit titull. Do të gjeni, për shembull, seksionet Mechanics (për mekanikë), Thermodynamics (për termodinamikë), Electricity & Magnetism (energji elektrike dhe magnetizëm) dhe shumë më tepër.

App te tjera per te zgjidhur ushtrime fizike

App per te zgjidhur ushtrime fizike

Zgjedhja e një aplikacioni për t’u mbështetur gjatë studimeve nuk është një çështje e parëndësishme: ai duhet të jetë i sigurt, i saktë dhe ti përshtatet më mirë nevojave tuaja. Me poshte keni te listuara disa app te tjera.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Formulia (Android) eshte një formë e vërtetë dixhitale për pajisjet Android, ky aplikacion i krijuar për studentët e lëndëve shkencore (veçanërisht inxhinieri) ju lejon të keni gjithmonë në majë të gishtave formula, përkufizime dhe bazat e fizikës, matematikës dhe gjeometrisë, edhe pa një lidhje interneti. Ai eshte Falas, por ofron përmbajtje dhe veçori shtesë me blerjen e versionit Premium, me një çmim prej 1.79 euro
  • PhyWiz (Android) eshte një aplikacion Android që ju lejon të kryeni llogaritjet dhe të gjeni të dhëna që mungojnë për të zgjidhur problemet e fizikës thjesht duke treguar të dhënat që keni tashmë dhe ato që duhen identifikuar. Çdo llogaritje shpjegohet hap pas hapi. Ajo gjithashtu ofron ushtrime të vogla për tu praktikuar. E disponueshme falas, me aftësinë për të hequr reklamat dhe për të zhbllokuar përmbajtje shtesë për 1,99 €, vetëm në anglisht.
  • iPhysics (iOS/iPadOS) eshte një aplikacion ekskluzivisht për pajisjet Apple që ju ndihmon të mësoni shpejt më shumë se 70 tema të fizikës me shpjegime të thjeshta dhe efektive dhe ofron kuize interaktive dhe ushtrime të përditshme për të testuar njohuritë tuaja. Eshte falas, me mundësinë e zhbllokimit të 50 temave të tjera dhe konsultimit të shembujve të realizuar hap pas hapi duke blerë versionin Pro me çmimin 2.99 euro.

App per te zgjidhur ushtrime fizike: Online

Nese jeni mësuar të përdorni shfletuesin/browser (prsh Google Chrome) dhe preferoni të shfletoni në internet sesa të përdorni aplikacione në smartphone ose tablet, atehere me poshte do ju tregojme disa faqe të dedikuara për lëndët shkencore që kryejnë të njëjtat funksione per zgjidhjen e ushtrimeve te fizikës. 

YouMath

App per te zgjidhur ushtrime fizike

YouMath është një nga faqet e internetit më të njohura të matematikës dhe fizikës për studentët e çdo niveli dhe çdo moshe, duke ofruar mësime, ushtrime dhe lojëra, si dhe një mjet për zgjidhjen e problemeve të fizikës.

Nëse jeni të interesuar ta provoni, shkoni në faqen zyrtare te saj. Do të shihni menjëherë listën e konvertuesve dhe kalkulatorëve specifikë për fizikën, për të matur shpejtësinë ose nxitimin duke filluar nga të dhënat që keni tashmë, ose konvertoni njësitë matëse, shpejtësine, temperaturen, peshen dhe shumë më tepër.

Pastaj klikoni mbi emrin e kalkulatorit që dëshironi të përdorni, që ndodhet nën secilën ikonë. Më pas do të ridrejtoheni në një formë ku mund të futni vlerat e nevojshme për llogaritjen. Shkruani ato në fushat e duhura, për shembull, nëse keni zgjedhur kalkulatorin e nxitimit, tregoni shpejtësinë fillestare/Velocità iniziale, shpejtësinë përfundimtare/Velocità finale dhe kohën/tempo në fushat e shënuara me këta artikuj.

Tani klikoni në butonin Llogarit/Calcola dhe prisni që të dhënat të përpunohen. Në seksionin më poshtë, do të shihni rezultatin në njësi të ndryshme matëse. Për të parë formulën e përdorur, klikoni në artikullin Trego formula/Show formula që ndodhet në të djathtë në të njëjtin modul.

Calcoli online

Me një ndërfaqe jashtëzakonisht thelbësore dhe disi të vjetëruar, por funksionale dhe të pasur me tema, Calcoli Online është një faqe interneti për llogaritjen e matematikës, trigonometrisë, llogaritjeve financiare dhe madje edhe fizikës, e krijuar për studentë dhe profesionistë në sektorin e ndërtimit, pra arkitektë dhe inxhinierë.

Edhe pse është një shërbim me pagesë (për llogaritje të pakufizuara është e nevojshme të regjistroheni në portal dhe të blini versionin e plotë me një çmim prej 10 euro/vit), një version demo falas është i disponueshëm.

Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen kryesore dhe klikoni në butonin e versionit Demo që ndodhet lart majtas. Në faqen tjetër, do të gjeni të gjithë llogaritësit e disponueshëm. Lëvizni poshtë për të gjetur vendndodhjen e Fizikës dhe Mekanikës dhe hyni në seksionin përkatës duke klikuar.

Tani zgjidhni llojin e llogaritjes që ju intereson duke klikuar në butonin relativ nga ato që shfaqen në ekran. Kjo do të hapë një faqe me një formë të shkurtër dhe një shpjegim të përmbledhur të temës së zgjedhur, me një ushtrim si shembull. Duke lëvizur pak më poshtë do të gjeni kalkulatorin.

Gjithçka që duhet të bëni është të shkruani të dhënat që keni në dispozicion në fushat përkatëse (për shembull, për të gjetur kohën dhe shpejtësinë e rënies së trupave, shkruani lartësinë e rënies së trupit/altezza di caduta del corpo dhe nxitimin e gravitetit/accelerazione di gravità sipas nevojës) dhe klikoni në butonin Rillogaritje/Ricalcola. Ju do të shihni rezultatin përfundimtar në seksionin Rezultatet.

WolframAlpha

Me siper kur folem per app per te zgjidhur ushtrime fizike permendem WolframAlpha. Ne fakt sherbimi ofron edhe nje version ne internet qe mund ta perdorni duke u lidhur me këtë faqe dhe mjafton te shtypesh një llogaritje ose një fjalë kyçe në fushën e kërkimit në qendër të ekranit.

Megjithatë, në këtë rast, mund të zgjidhni nëse do të shkruani normalisht, duke lënë cilësimin e parazgjedhur të gjuhës natyrale/Natural language ose të përdorni një tastierë speciale me simbole matematikore duke klikuar në butonin Math Input dhe duke zgjedhur, nëse është e nevojshme, simbolin që dëshironi të shkruani.

Pasi të jetë futur komanda, shtypni butonin = për të marrë një rezultat, shikoni formulat e përdorura për llogaritjen, diagramet ose ilustrimet dhe kështu keni një pasqyrë të plotë të operacionit.

Nëse preferoni të kërkoni manualisht një temë, klikoni në artikullin Fizikë/Physics dhe në faqen tjetër, në çdo temë, duke klikuar në artikullin Më shumë shembuj/More examples që korrespondon me çdo seksion për të parë edhe më shumë shembuj.

Pasi të keni zgjedhur një temë ose veprim të caktuar nga ato të disponueshme, do t’ju shfaqet një kartë me të gjitha detajet e rastit, duke përfshirë formulat, bazat, ilustrimet dhe shembujt. Për të parë edhe më shumë detaje, klikoni në butonin e zgjidhjes Hap pas hapi/Step-by-step solution ose në butonin Më shumë njësi/More units për të parë të njëjtat vlera në njësi të ndryshme matëse.