App per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale

Ne kete udhezues do ju flasim per aplikacione/app per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale, si Facebook, Instagram dhe TikTok. Rrjetet sociale jane te nevojshme per te ndenjur ne kontakt me njerez te njohur dhe per te pare permbajtje argetuese, por ato kthehen ne nje problem, nese kaloni shume kohe ne to, duke u bere te varur. Gjithashtu ato japin ndjesi te pakendshme sepse ju ekspozojne ndaj modeleve te jetes qe jane te paverteta, por qe shfaqen sikur te jene modele ideale.

Nese kaloni shume kohe ne rrjete sociale dhe deshironi qe ta kufizoni kohen, atehere app qe do ju tregojme me poshte janë bërë që të vendosin një limit totalisht të personalizueshëm për kohën e përdorimit të rrjeteve sociale. Tani ju ngelet juve qe te zgjidhni ate qe i pershtatet me mire nevoja tuaja.

Permbajtja

App per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale: Android

Nëse keni një pajisje Android dhe po kërkoni app per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale, dijeni se ka shumë nga të cilat mund të zgjidhni. Në paragrafët e mëposhtëm do gjeni nje listë të atyre qe janë ndër më të mirat për këtë qëllim.

Mireqenia dixhitale/Benessere digitale

App per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale

Aplikacioni i parë që rekomandojme është Benessere digitale/Digital Wellbeing i krijuar nga Google, pasi ofron një numër të madh funksionesh të dobishme për të kufizuar përdorimin e rrjeteve sociale, të gjitha të përfshira në një aplikacion të vetëm. Mund ta shkarkoni përmes Play Store.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pas shkarkimit të aplikacionit, gjithçka që duhet të bëni është ta hapni atë për të filluar të shihni gjithçka që ofron. Para së gjithash, mund të shihni menjëherë kohën e përdorimit të ekranit ditore të ndarë në seksione për aplikacionet në të cilat keni shpenzuar më shumë kohë. Për më tepër, duke shtypur në ikonën e këtyre aplikacioneve, mund të shihni më shumë detaje si numri i njoftimeve të marra dhe sa herë e keni hapur aplikacionin në fjalë.

Mund të vendosni gjithashtu një objektiv për kohën maksimale që dëshironi të kaloni duke përdorur telefonin tuaj çdo ditë, thjesht duke shtypur artikullin Koha e përdorimit të ekranit/Tempo di utilizzo dello schermo dhe më pas butonin Objektivi/Obiettivo. Në këtë pikë vendosni orën që preferoni dhe më pas shtypni Done/Fatto dhe në këtë mënyrë mund t’i jepni vetes një kufi të saktë të përdorimit të telefonit tuaj sipas preferencave tuaja.

Nëse dëshironi të vendosni një kufi për aplikacione specifike, atëherë klikoni në artikullin Timer applicazioni dhe më pas klikoni në ikonën e orës së rërës që korrespondon me aplikacionin për të cilin dëshironi të shtoni një kufi. Më pas zgjidhni kohën që preferoni dhe më pas klikoni mbi U krye/Fatto. Duke vepruar kështu, pasi të jetë tejkaluar afati kohor, do të shfaqet një paralajmërim që do t’ju paralajmërojë se ju ka mbaruar koha për atë aplikacion dhe mund të vendosni nëse do ta ndryshoni kufirin, do të shtoni më shumë kohë ose do ta mbyllni aplikacionin.

Plus, me modalitetin e përqendrimit/Modalità Concentrazione mund të bllokoni të gjitha aplikacionet, përveç atyre që zgjidhni të lejoni, në mënyrë që të përqendroheni në punën ose hobin tuaj pa u shpërqendruar nga aplikacionet e tjera. Për ta bërë këtë, thjesht shtypni artikullin Koha për punë/Tempo per il lavoro ose Koha për mua/Tempo per me, në varësi të nevojave tuaja dhe më pas mund të shtoni ose hiqni aplikacionet e lejuara duke shtypur artikullin Modifiko dhe duke përzgjedhur ose çzgjedhur aplikacionet.

Së fundi, madje është e mundur të kufizoni përdorimin e aplikacioneve gjatë drejtimit të automjetit, në mënyrë që të mos merrni shpërqendrime nga njoftimet, ose të kufizoni përdorimin e rrjeteve sociale për fëmijët tuaj. Me këtë veçori të fundit është e mundur të mbikëqyrni telefonin e fëmijëve nga distanca dhe të vendosni kufijtë që preferojnë prindërit.

iChooseTo

App per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale

Një tjetër aplikacion i vlefshëm për të kufizuar përdorimin në rrjetet sociale është iChooseTo. Me këtë aplikacion është në fakt e mundur të futni mesazhe të personalizuara kur hapni aplikacione të caktuara, në mënyrë që t’ju dekurajojne që t’i përdorni ato kur dëshironi të përqendroheni në diçka tjetër.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Aplikacionin mund ta shkarkoni përmes Play Store dhe është krejtësisht falas, megjithëse ka veçori premium që mund të zhbllokohen me blerje brenda aplikacionit nga 2,29 euro.

Mund të filloni të përdorni iChooseTo menjëherë pas shkarkimit të aplikacionit. Me aplikacionin në fjalë mund të krijoni një mesazh që do të shfaqet sa herë që hapni një aplikacion që keni zgjedhur. Ju mund ta krijoni mesazhin duke futur tekstin në kutinë nën titullin Mesazh/Message.

Për të ndryshuar kohën për të cilën mesazhi do të mbetet në ekran, thjesht shkruani numrin e sekondave nën titullin Koha e pritjes/Waiting Time. Për të zgjedhur aplikacionet që dëshironi të shfaqni mesazhin që keni zgjedhur, thjesht shtypni ikonën + që ndodhet nën artikullin Zgjidhni aplikacionet/Choose Apps. Në këtë pikë zgjidhni ato që preferoni dhe më pas shtypni butonin OK.

Me udhëzimet që ju dhashë, mund të filloni të përdorni tashmë aplikacionin, por mund ta personalizoni më tej. Duke përdorur funksionin Don’t-iCT, për shembull, mund të zgjidhni nëse do të shfaqet mesazhi i personalizuar ose jo kur hapni disa herë një aplikacion të caktuar. Megjithatë, me funksionin re-iCT, mund të vendosni një kohëmatës, pas së cilit mesazhi që keni zgjedhur do të shfaqet sërish, në mënyrë që të jeni më të vetëdijshëm për kohën që po shpenzoni në një aplikacion.

Si mjet i fundit, është madje e mundur që mesazhi të shfaqet sapo të shkyçni telefonin tuaj. Me funksionin iCT-on- unlock, ju lehtë mund të kufizoni në mënyrë drastike përdorimin e telefonit inteligjent, pasi mund të vendosni një mesazh që të shfaqet praktikisht sapo filloni ta përdorni. 

App te tjera per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale ne Android

App per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale

Nëse aplikacionet që kam propozuar deri tani nuk ju kanë bindur, dijeni se ka ende të tjera që mund t’i provoni. Më poshtë do gjeni një listë të aplikacioneve për të kufizuar përdorimin e rrjeteve sociale.

  • StayFree: falë këtij aplikacioni ju mund të monitoroni përdorimin e saktë të përditshëm që bëni për çdo aplikacion në telefonin tuaj dhe gjithashtu mund ta krahasoni atë me atë të ditëve të kaluara. Ju gjithashtu mund të vendosni kufijtë e përdorimit dhe qëllimet e përdorimit, në mënyrë që të keni kontroll të plotë mbi sa kohë shpenzoni në rrjetet sociale.
  • Digital Detox: Aplikacioni ofron disa sfida që ndryshojnë sipas kohës së kaluar larg aplikacioneve, të cilat do ta shpërblejnë përdoruesin me pikë. Më pas mund të shikoni përparimin tuaj përmes seksioneve të duhura të momenteve, grafikëve dhe renditjeve.
  • Forest: nëse doni ta bëni më argëtuese kohën tuaj larg aplikacioneve që ju marin kohën, Forest mund të jetë për ju. Me këtë aplikacion në fakt është e mundur të krijoni pyllin tuaj virtual, të mbillni pemë që rriten vetëm pasi të keni kaluar një kohë të caktuar pa i hapur aplikacionet që mund t’ju shpërqendrojnë.

App per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale: iPhone

Nese po kërkoni aplikacione/app per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale ne iOS/iPhone, atëherë edhe në këtë rast mund të jeni të sigurt, sepse edhe për iPhone dhe iPad ka shumë aplikacione që përdoren për këtë qëllim. Më poshte keni nje liste me app, në mënyrë që të zgjidhni atë që preferoni.

Koha e perdorimit/Tempo di utilizzo

App per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale

iPhone dhe iPad kanë një veçori të parainstaluar të quajtur Koha e Përdorimit/Tempo di utilizzo, e cila ju lejon të kontrolloni përdorimin që u bëni aplikacioneve në telefonin tuaj dhe për rrjedhojë edhe atë të rrjeteve sociale. Mund ta përdorni thjesht duke hapur Cilësimet/Impostazioni dhe duke zgjedhur artikullin Koha e përdorimit/Tempo di utilizzo.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëpërmjet ndërfaqes që shihni në ekran mund të shikoni menjëherë kohën e kaluar duke përdorur telefonin. Duke shtypur artikullin Shiko/Visualizza të gjitha aktivitetet, mund t’i shihni të dhënat në detaje, në mënyrë që të kuptoni se cilat aplikacione po ju marin më shumë kohë.

Mund të vendosni një pauzë të përdorimit të telefonit tuaj, duke ju lejuar të përdorni vetëm aplikacionet e lejuara dhe telefonatat, përmes artikullit Pauzë përdorimi/Pausa di utilizzo. Në këtë pikë, thjesht shtypni butonin Aktivizo pauzën për përdorim deri nesër/Attiva pausa di utilizzo fino a domani, ose butonin e programuar/Programmata për të vendosur për kohën më të saktë dhe në këtë mënyrë do të çaktivizohen të gjitha aplikacionet që mund t’ju shpërqendrojnë. Për të zgjedhur se cilat aplikacione lejohen kur ky funksion është aktiv, thjesht shtypni artikullin Gjithmonë të lejuar/Sempre consentite dhe shtypni ikonën + ose ikonën  pranë aplikacioneve që dëshironi të shtoni ose hiqni përkatësisht.

Për të vendosur kufijtë e përdorimit për aplikacione specifike, thjesht klikoni në artikullin Kufizimet e app/Limitazioni app dhe më pas shtypni artikullin Shto kufizimin e përdorimit/Aggiungi limitazione di utilizzo. Nëpërmjet menusë që shfaqet mund të zgjidhni nëse do të kufizoni përdorimin për kategori të veçanta aplikacionesh apo për aplikacione të vetme, thjesht duke i përzgjedhur ato. Pasi t’i zgjidhni, shtypni butonin Next/Avanti dhe më pas zgjidhni afatin kohor që dëshironi të shtoni dhe në fund shtypni butonin Shto/Aggiungi. Pasi të arrihet afati kohor, aplikacioni në fjalë do të shfaqë një paralajmërim në të cilin mund të zgjidhni nëse do ta mbyllni aplikacionin apo do të vazhdoni ta përdorni.

Në fund, madje mund të zgjidhni të kufizoni komunikimet me kontaktet në telefonin tuaj. Duke shtypur artikullin Kufizimet e komunikimit/Limitazioni comunicazioni, mund të zgjidhni nëse do të merrni ose jo njoftime nga grupe të caktuara njerëzish, në mënyrë që të mos merrni mesazhe të padëshiruara kur duhet të përqendroheni.

One sec

Përmes one sec mund të siguroheni që sa herë që hapni një aplikacion, ai ju kërkon të merrni frymë thellë përpara se ta përdorni. Në këtë mënyrë do të keni disa sekonda për të reflektuar dhe vendosur nëse vërtet dëshironi të përdorni një aplikacion të caktuar ose nëse preferoni të përqendroheni te të tjerët.

Aplikacioni është i disponueshëm ne App Store dhe është falas, por disa veçori të avancuara mund të zhbllokohen vetëm përmes planit premium me një kosto prej 4,49 € në muaj9,99 € në vit ose me një pagesë një herë prej 39,99 €. Veçoritë premium përfshijnë aftësinë për të vendosur kufizime kohore në një numër të pacaktuar aplikacionesh, njoftime që ju kujtojnë të hiqni dorë nga një aplikacion, gjurmimi i kohës së shpenzuar dhe kursyer dhe bllokimi i sajteve që mund të shkaktojnë shpërqendrime. Është gjithashtu e mundur të testoni planin premium me një javë provë falas.

Pasi të keni shkarkuar aplikacionin, duhet të hapni një aplikacion tjetër të instaluar si parazgjedhje në të gjithë iPhone dhe iPad, te quajtur Komandat/Comandi dhe më pas shtypni në skedën Automatizimi/Automazione. Më pas shtypni ikonën + dhe më pas artikullin Krijo një automatizim personal/Crea un’automazione personale, më pas shtypni artikullin App dhe më pas butonin Zgjidh/Scegli për të zgjedhur aplikacionin për të cilin dëshironi të shtoni kufizimin dhe më pas shtypni butonin Avanti/Next.

Pasi të bëhet kjo, shtypni në artikullin Shto veprim/Aggiungi azione, më pas në fushën e kërkimit shkruani one sec dhe më pas zgjidhni artikullin Aktivizo një sekondë (për hapjen e aplikacionit)/Attiva one sec (per apertura app). Më pas shtypni artikullin app (duhet të zgjidhet)/App (deve essere selezionata) dhe zgjidhni përsëri aplikacionin për të cilin dëshironi të shtoni kufizimin. Së fundi, shtypni butonin Avanti/Nexy dhe më pas klikoni Finish/Fine dhe si hap i fundit zgjidhni automatizimin që sapo keni krijuar dhe hiqni shenje e kontrollit nga artikulli Pyet përpara ekzekutimit/Chiedi prima di eseguire. Në këtë one sec është gati për të vepruar.

Tani që është konfiguruar one sec, kur të përpiqeni të hapni aplikacionin që keni shtuar kufirin për ju, menjëherë do t’ju kërkohet të merrni frymë thellë. Pasi ta bëni këtë, mund të zgjidhni nëse do ta hapni vërtet aplikacionin apo ta mbyllni atë. Për më tepër, përmes dashboard të aplikacionit, do të mund të shihni edhe raportin e aplikacioneve shqetësuese që keni provuar të hapni. 

App te tjera per te kufizuar perdorimin e rrjeteve sociale ne iPhone

Nese nuk ju pëlqejnë aplikacionet që ju tregova në paragrafët e mëparshëm, atëherë ju ftoj të provoni të konsultoheni me ato qe gjeni më poshtë, të gjitha të vlefshme.

  • ScreenZen: ky është një aplikacion që ju lejon të vlerësoni nëse vërtet dëshironi të hapni një aplikacion të caktuar apo jo. ScreenZen, në fakt, do të sigurohet që sa herë të hapni një aplikacion për të cilin është krijuar një limit, do të pyeteni nëse keni vërtet nevojë të përdorni aplikacionin në fjalë apo jo.
  • Plantie: me këtë aplikacion është e mundur të rriten fidane virtuale për çdo minutë të kaluar larg aplikacioneve të caktuara. Ju mund të vendosni kufijtë kohorë që preferoni dhe madje të personalizoni bimët që dëshironi të mbillni, në mënyrë që ta bëni largimin nga rrjetet sociale pak më të këndshme.
  • OffScreen: përmes këtij aplikacioni ju mund të mbani gjurmët e kohës së përgjithshme që kaloni në telefonin tuaj dhe më shumë. Mund të vendosni njoftime për t’ju kujtuar kohën që po kaloni duke parë telefonin ose të kufizoni përdorimin e tij. Mund të gjurmoni edhe kohën e kaluar duke përdorur telefonin inteligjent gjatë ecjes dhe të shihni përparimin që është bërë dita ditës.