Si funksionon Apple Pay

Si funksionon Apple Pay

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si funksionon Apple Pay. Ai është një sistem pagese që ju lejon të blini mallra dhe shërbime duke përdorur iPhoneiPadApple Watch ose Mac. Ne fakt, ai mund të përdoret në internet për të blerë produkte nëpërmjet aplikacionit edhe në dyqane fizike. Pagesa bëhet si me kartat e kreditit/debitit, pa kontakt/contactless nepermjet sistemit NFC, pra nëpërmjet afrimit të thjeshtë të telefonit në POS, e gjitha pa komisione apo kosto fikse mujore.

Për të përfituar nga Apple Pay, duhet të shtoni një kartë bankare të mbështetur, në portofolin tuaj Apple/wallet. Një kartë bankare e mbështetur është një kartë e lëshuar nga një prej institucioneve që aktualisht garanton mbështetje për Apple Pay. 

Në frontin e sigurisë, nuk ka asnjë problem apo rrezik. Detajet e kartës të shtuara në Apple Wallet nuk ruhen në pajisjen ose serverët e Apple dhe as nuk ndahen me tregtarët kur paguani për mallra ose shërbime. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Pajisjet e perputhshme me Apple Pay

Si funksionon Apple Pay

Apple Pay është i pajtueshëm me të gjitha modelet e iPhone duke filluar nga iPhone 6 dhe me të gjitha variantet e Apple Watch, por shërbimi mund të përdoret edhe në iPad dhe Mac. Me poshte është lista e detajuar e të gjitha pajisjeve të mbështetura nga Apple Pay.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • iPhone: nga iPhone 6 dhe më pas, iPhone 6 Plus dhe më pas, iPhone SE dhe më pas, iPhone 7 dhe më pas, iPhone SE (gjenerata e dytë) dhe më pas, deri në modelet më të fundit të iPhone 13 dhe më pas. Me këto pajisje, ju mund të paguani në dyqane fizike, në aplikacione dhe në internet nëpërmjet Safari.
  • iPad: iPad Air 2 dhe më pas, iPad mini 3 dhe më pas, iPad Pro i gjeneratës 1 e më pas, iPad i gjeneratës së 5-të e më pas. Me këto pajisje, ju mund të paguani në dyqane fizike, në aplikacione dhe në internet nëpërmjet Safari.
  • Apple Watch: të gjitha modelet, natyrisht vetëm kur çiftohen me iPhone. Me këto pajisje, ju mund të paguani në dyqane fizike dhe në aplikacione.
  • Mac: MacBook Pro i gjeneratës së 4-të me touch bar, MacBook Air i gjeneratës së tretë, MacBook Pro i gjeneratës së 5-të dhe të gjitha pajisjet e tjera të pajtueshme me macOS 10.12 Sierra e më pas (por vetëm kur çiftohet me një iPhone ose Apple Watch të aktivizuar për të përdorur Apple Pay). Me këto pajisje, ju mund të paguani vetëm në internet me Safari.

Një tjetër gjë e rëndësishme për të nënvizuar është se në pajisjet në të cilat keni ndërmend të përdorni Apple Pay duhet të keni konfiguruar një ID Apple të lidhur me iCloud

Si funksionon Apple Pay ne iPhone dhe iPad

Si funksionon Apple Pay

Tani le te shikojme se si funksionon Apple Pay ne iPhone dhe iPad. Apple Pay është standard në pajisjet e përputhshme: thjesht shtoni kartën tuaj të kreditit, debitit ose të parapaguar në aplikacionin Wallet dhe mbaroi. Pasi ta keni futur atë, mund të filloni të bëni pagesa pa kontakt në dyqane nëpërmjet iPhone, iPad ose Apple Watch, si dhe të bëni blerje në internet dhe në aplikacione.

Nëpërmjet Wallet, pra kuleta juaj elektronike, mund të futen maksimumi 8 karta dhe mund të vendoset një si kartela e paracaktuar e pagesës që do të përdoret si zgjedhja e parë në rast blerjesh. Për të paguar, thjesht beni njohjen tuaj duke shtypur dy herë butonin anësor dhe vërtetoni me Face ID ose kodin në rastin e modeleve të pajisura me këtë metodë, ose përdorni Touch ID për modelet e mëparshme.

Më pas mbetet vetëm të afroni pjesën e sipërme të telefonit pranë POS-it pa kontakt dhe të prisni që transaksioni të kryhet. Nëse gjithçka shkoi siç duhet në POS, do të shfaqet formulimi Fund ose Transaction i përfunduar saktë/Transazione eseguita correttamente dhe në iPhone (ose iPad/Apple Watch) shenja e kontrollit në ekran. 

Si funksionon Apple Pay ne Apple Watch

Si funksionon Apple Pay

Siç u përmend më parë, të gjitha orët Apple janë të pajtueshme me Apple Pay. Megjithatë, përpara se të përdorni këtë mënyrë pagese, është e nevojshme të çiftoni Apple Watch me iPhone tuaj dhe përmes app Watch, konfiguroni Apple Pay.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta bërë këtë, nisni aplikacionin, më pas shtypni artikujt Apple Watch dhe Wallet dhe Apple Pay, më pas prekni artikullin Shto kartë/Aggiungi carta, për të shtuar një të re dhe ndiqni udhezuesin në ekran për të futur të dhënat dhe për të verifikuar identitetin. Nëse disa karta ishin ruajtur tashmë në Wallet, trokitni lehtë mbi kartën që shihni në listë nën Kartat e pagesës në Apple Watch/Carte di pagamento su Apple Watch dhe futni kodin CVV për ta bërë atë aktive edhe në këtë pajisje.

Pasi të aktivizohet, për të paguar, thjesht afrojeni ekranin e Apple Watch pranë POS-it të një dyqani dhe më pas shtypni butonin anësor dy herë për të konfirmuar blerjen. Një bip i lehtë do të sinjalizojnë pagesën e suksesshme.

Nëse dëshironi të ndryshoni kartën tuaj dhe të mos përdorni atë të vendosur si parazgjedhje, thjesht duhet të lëvizni në ekran dhe më pas të vazhdoni me pagesën siç shihet më sipër. Edhe në lidhje me blerjet në aplikacione, është e nevojshme vetëm të zgjidhni Apple Pay si një mënyrë pagese dhe të shtypni dy herë butonin anësor të Apple Watch.

Si funksionon Apple Pay ne Mac

Si funksionon Apple Pay

Me MacBook Pro të Gjeneratës së 4-të me Touch Bar, MacBook Air të Gjeneratës së 3-të dhe MacBook Pro të Gjeneratës së 5-të, mund të blini përmes Apple Pay si me llojet e tjera të pajisjeve. Kjo ndodh sepse, duke qenë të pajisur me Touch ID ose butonin Pay në Touch Bar, ato ju lejojnë ta kryeni këtë veprim direkt përmes Mac.

Për më tepër, në këto modele Mac, është e mundur të menaxhoni më mirë Apple Pay. Mund të futni një kartë të re me të cilën do të kryeni pagesat, siç do ta gjeni të shpjeguar më vonë, dhe të shikoni levizjet ne kartë duke shtypur në Preferenze di Sistema > Wallet e Apple Pay > Transazioni > Mostra notifiche di transazione da.

Sidoqoftë, për të gjitha modelet e tjera, është e mundur të bëni pagesa përmes Apple Pay në Safari duke përdorur iPhone ose Apple Watch për të konfirmuar blerjen. Gjëja e rëndësishme është që si Mac ashtu edhe iPhone/Apple Watch janë të lidhur me të njëjtën Apple ID.

Kartat e mbeshtetura nga Apple Pay

Si funksionon Apple Pay

Apple Pay mund të përdoret për të kryer pagesa si në dyqane fizike ashtu edhe në internet, duke përdorur kartat e kreditit, debitit dhe të parapaguara të qarqeve më të njohura, si Mastercard dhe Visa.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ndër kartat e përputhshme me shërbimin, eshte HYPE. Ajo është një llogari parash elektronike e lidhur me një kartë te qarkut Mastercard (fizike dhe virtuale) plotësisht e pajtueshme me Apple Pay (dhe gjithashtu me Google Pay dhe Samsung Pay, në Android) ideale për të bërë blerje si në dyqane fizike dhe online.

HYPE ju lejon gjithashtu të dërgoni dhe të merrni para, të dërgoni dhe të merrni transferta bankare falas, të tërhiqeni nga ATM-të në të gjithë botën, të paguani faturat/faturat, të bëni rimbushje të telefonit, të vendosni synime kursimi për të blerë dhe shitur Bitcoin dhe shumë më tepër. E gjithë kjo mund të menaxhohet me lehtësi nga aplikacioni i smartfonëve dhe nga një kompjuter.

Për të hapur një llogari HYPE, gjithçka që duhet të bëni është të vizitoni faqen zyrtare të internetit dhe të ndiqni udhëzimet në ekran (gjithçka bëhet brenda pak minutash, me kusht që të keni në dorë një dokument të vlefshëm identiteti). Mund të zgjidhni midis planeve të ndryshme: HYPE, dmth plani bazë HYPE pa kosto fikse mujore; HYPE Next (2,90 €/muaj) që heq kufijtë e tërheqjes, rimbushjes dhe shpenzimeve të HYPE dhe shton mundësinë e kreditimit të pagës; dhe në fund HYPE Premium (9,90 euro/muaj) që kombinon avantazhet e HYPE dhe HYPE Next me një sigurim të plotë per udhëtime (mjekësor dhe për fluturime të vonuara/anuluara) me pagesa dhe tërheqje falas në të gjithë botën, shërbimin e kreditit World Elite Mastercard dhe asistencën prioritare (gjithashtu përmes WhatsApp).

Pas hapjes së llogarisë me HYPE dhe aktivizimit të kartës suaj (fizike ose virtuale), për ta përdorur me Apple Pay duhet ta shtoni në portofolin/wallet iOS. Për ta bërë këtë, shkoni te seksioni Karta e aplikacionit HYPE, shtypni butonin e duhur dhe ndiqni udhëzimet në ekran. Përndryshe, nisni aplikacionin Portofoli/Wallet e iPhone, shtypni butonin (+) që ndodhet lart djathtas dhe ndiqni udhëzimet në ekran për të kornizuar kartën me kamer ose futni të dhënat manualisht.

Pasi karta HYPE të jetë shtuar në portofolin e iPhone, mund të bëni blerjet tuaja me Apple Pay thjesht duke thirrur menunë e shërbimit (p.sh. duke shtypur butonin anësor dy herë në iPhone me Face ID ose në Apple Watch), duke zhbllokuar pajisjen (funksionimi i panevojshëm në Apple Watch) dhe afrimi i kësaj të fundit me POS-in e dyqanit.

Dyqane dhe aplikacione qe pranojne Apple Pay

Si funksionon Apple Pay

Apple Pay tashmë mbështetet nga një gamë e gjerë e dyqaneve fizikehotelevebarevemuzevefaqeve të internetit dhe aplikacioneve.

Ndër dyqanet që mbështesin Apple Pay janë ato të Apple, Auchan, Carrefour, Eataly, H&M, Lidl, MediaWorld, OVS, laRinascente, Sephora, Simply dhe të gjitha klubet/dyqanet që shfaqin marken e Apple Pay (ose që kanë POS me mbështetje pa kontakt/contactless).

Sa për aplikacionet dhe faqet e internetit, për të mbështetur Apple Pay që në orën e parë ka emra si Deliveroo, EasyJet, ePrice, Booking dhe Unieuro etj.

Përveç kësaj, theksoj se mund të përdorni aplikacionin Maps, i pranishëm si parazgjedhje në iPhone, iPad dhe Mac për të lokalizuar dyqanet, baret dhe restorantet pranë vendit ku ndodheni që pranojnë pagesa nëpërmjet Apple Pay. Në fakt, duke shtypur në vendin e interesit dhe duke zgjeruar skedën përkatëse, nën titullin Informacion i dobishëm/Informazioni utili mund të shihni formulimin Pagesat pa kontakt/Pagamenti contactless dhe logon e Apple Pay kur pranohet kjo lloj pagese.

Si te lidhesh nje karte me Apple Pay

Për të përdorur Apple Pay, duhet të shtoni kartën tuaj në Apple Wallet, portofolin dixhital iOS që mund të përfshijë karta krediti, bileta udhëtimi etj. Operacioni është i thjeshte. Pasi të merrni një kartë të mbështetur nga Apple Pay, duhet të hapni aplikacionin që përdorni zakonisht për ta menaxhuar atë dhe të kërkoni butonin Shto në portofolin e Apple/Aggiungi a Wallet Apple.

Pas shtypjes së butonit në fjalë, udhezuesi do të fillojë të lidhe kartën e zgjedhur me Apple Wallet dhe më pas me Apple Pay. Më pas shtypni butonin Avanti/Next që ndodhet lart djathtas, zgjidhni pajisjen me të cilën do të lidhni kartën (iPhone ose Apple Watch) dhe shtypni përsëri butonin Next/Avanti që ndodhet lart djathtas.

Brenda pak sekondash, sistemi duhet të kontrollojë vlefshmërinë e kartës, të kontaktojë subjektin të cilit i përket dhe në ekran duhet të shfaqet një dokument me kushtet e përdorimit të Apple Pay. Më pas pranoni kushtet e përdorimit të Apple Pay duke shtypur butonin Prano/Accetta që ndodhet poshtë djathtas dhe prisni që të konfirmohet shtimi i kartës në portofolin tuaj Apple (dhe rrjedhimisht në Apple Pay).

Përndryshe, ju gjithashtu mund të hapni drejtpërdrejt aplikacionin Wallet, shtypni butonin (+) që ndodhet lart djathtas dhe shtoni një kartë bankare duke shtypur fillimisht butonin e karte debiti ose krediti/Carta di debito o credito, pastaj butonin Vazhdo/Continua dhe në fund, duke e inkuadruar kartën me kameren ose duke futur manualisht të dhënat (pasi të zgjidhni artikullin e duhur në fund të ekranit).

Për të shtuar manualisht një kartë krediti në Apple Wallet në Apple Watch, hapni aplikacionin Watch në iPhone tuaj, zgjidhni skedën Apple Watch në pjesën e poshtme majtas dhe shkoni te Wallet dhe Apple Pay. Më pas, trokitni lehtë mbi Shto kartë krediti ose debiti/Aggiungi carta di credito o di debito dhe ndiqni udhëzimet në ekran për të shtuar një kartë të re në portofolin tuaj personal.

Nëse keni një MacBook Pro me Touch Bar dhe Touch ID, mund të shtoni një kartë krediti ose debiti në Apple Wallet duke hapur System Preferences/Preferenze di sistema (ikona e ingranazhit që gjendet në shiritin Dock), duke zgjedhur ikonën Wallet dhe Apple Pay nga dritarja që hapet dhe shtypni artikullin Shto kartë/Aggiungi carta.

Si te paguash me Apple Pay

Tani jeni gati të zbuloni se si funksionon Apple Pay, domethënë si të paguani për një produkt ose shërbim me metodën e pagesës Apple.

Siç u theksua më lart, Apple Pay mund të përdoret për të paguar mallra dhe shërbime në internet ose në dyqane fizike (përfshirë hotele, bare dhe vende të tjera publike). Për ta përdorur atë si një sistem pagese në internet, thjesht blini një mall ose shërbim në një dyqan që përfshin Apple Pay midis sistemeve të mbështetura të pagesave, shtypni butonin Pay with Apple Pay ose Apple Pay dhe konfirmoni transaksionin duke përdorur Face IDTouch ID ose kod (në iPhone, iPad dhe MacBook Pro).

Për të përdorur Apple Pay në dyqanet fizike, thjesht shtypni dy herë butonin anësor dhe vërtetohuni me Face ID ose kod dhe afroni telefonin tuaj në POS. Përndryshe, në rastet e iPhone me Touch ID, thjesht afroni iPhone në POS duke mbajtur gishtin në Touch ID ose gjithashtu mund të shtypni butonin iPhone Home dy herë radhazi ndërsa shfaqet ekrani i kyçjes, zgjidhni kartën që do të përdorni dhe afroni telefonin afër POS-it. Për të ndryshuar kartën, pasi të keni ndjekur procedurën e përshkruar më sipër, mund të zgjidhni një tjetër nga të pranishmit duke trokitur mbi të dhe duke vazhduar përsëri me vërtetimin.

Nëse keni një Apple Watch, mund të paguani me Apple Pay në dyqanet fizike duke shtypur butonin anësor të orës dy herë radhazi, duke zgjedhur kartën që dëshironi të përdorni dhe duke e afruar Apple Watch pranë POS-it. 

Apple Pay per tregtaret

Nese jeni tregtar dhe dëshironi të adoptoni Apple Pay në dyqanin tuaj, dmth te keni Apple Pay si një mënyrë pagese në dyqanin tuaj, duhet të keni një POS të aktivizuar për pagesën pa kontakt/contactless. Pagesat do të trajtohen si transaksione me kartë dhe nuk do të kenë asnjë tarifë shtesë.

Për të mësuar më shumë mund të konsultoheni me faqen e internetit të Apple, kushtuar mbështetjes Apple Pay.