Si te zgjidhesh kubin e Rubik

Si te zgjidhesh kubin e Rubik

Ne kete udhezues do te shikojme se si te zgjidhesh kubin e Rubik. Ne fakt kubi i rubik eshte nje nga lodrat me te shitura per te rritur dhe te rinj. Ai sherben jo vetem si nje argetim por eshte edhe nje menyre e mire per ta mbajtur mendjen te stervitur.

Per te zgjidhur kubin e rubik ka disa shërbime online dhe video qe mund te gjeni ne internet. Mjafton te ndiqni udhezimet dhe do shikoni se do te arrini qellimin tuaj shume lehte. Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtaj

Si te zgjidhesh kubin e Rubik me: Rubiks cube solver

Si te zgjidhesh kubin e Rubik

Nëse dëshiron të zbulohsh se si te zgjidhesh kubin e Rubik, ju sugjerojme të provoni Zgjidhesi e kubit të Rubikut/Risolutore del cubo di Rubik. Ky eshte një shërbim online që ju lejon të zgjidhni këtë enigmë duke treguar strukturën fillestare të kubit tuaj, domethen se si jane te shperndara ngjyrat. Ky është një shërbim që mund të përdoret pa pagesë dhe pa regjistrim.

Për të filluar, lidhuni me faqen kryesore te sherbimit dhe zgjidhni llojin e kubit që dëshironi të zgjidhni duke shtypur një nga skedat e vendosura në krye të faqes: 2×2 Solver, nëse dëshironi të zgjidhni një 2×2 kub; Rubik’s Cube Solver, nëse doni të zgjidhni një kub klasik 3×3; 4×4 Solver nëse dëshironi të zgjidhni një kub 4×4.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të zgjidhni llojin e kubit të Rubikut që synoni të zgjidhni, duhet të kopjoni faqet e tij duke ngjyrosur ato të kubit virtual që shihni në ekran njesoj si kubi juaj dhe sipas radhes. Më pas klikoni në njërën nga ngjyrat qe ndodhen me poshte, derisa të shfaqet ngjyra e dëshiruar rrotull ngjyrave te tjera dhe klikoni mbi kub per te vendosur ngjyrat sipas faqeve (ju mund te levizni me shigjetat poshte kubit per te ndryshuar faqet dhe vendosur ngjyrat, por gjithashtu mund ta hapni kubin edhe duke shtypur njërën nga skedat në krye). Kur puna të përfundojë, sigurohuni që modeli të korrespondojë 100% me të gjitha faqet e kubit që keni në zotërim dhe shtypni butonin Zgjidh/Solve për të filluar përpunimin e lëvizjeve të nevojshme për zgjidhjen e enigmës.

Brenda pak sekondash, do të hapet një faqe që përmban listën e të gjitha lëvizjeve që duhen bërë për të zgjidhur kubin. Për të parë grafikisht të gjithë hapat që do të kryhen, mjafton të shtypni butonin Play që ndodhet menjëherë poshtë kubit të Rubikut dhe pasi të shihni lëvizjen që do të bëhet, të ndaloni animacionin, të përsërisni lëvizjen në kub dhe të vazhdoni në në këtë mënyrë derisa ta zgjidhni enigmën duke klikuar fillimisht mbi artikullin Kliko këtu për të parë një version të diagramuar/Click here to see a diagrammed version dhe më pas në Zgjero të gjitha/Expand all.

Grubiks

Si te zgjidhesh kubin e Rubik

Një zgjidhje tjetër që mund të jetë e dobishme për zgjidhjen e kubit të Rubikut është Grubiks. Funksionimi i tij është praktikisht identik me atë të shërbimit që ilustrova me siper. Për ta përdorur atë, thjesht riprodhoni faqet e kubit që keni dhe ndiqni lëvizjet e shfaqura në ekran.

Si fillim lidhuni me faqen kryesore te sherbimit, hapni menunë rënëse Zgjidhësit/Solvers  që ndodhet lart djathtas dhe zgjidhni llojin e kubit të Rubikut që dëshironi të zgjidhni: Zgjidhësi i kubit të Rubikut/Rubik’s Cube Solver, nëse dëshironi të zgjidhni kubin 3×3; Rubik’s Revange Solver, nëse doni të zgjidhni kubin 4×4; Mini Cube Solver 2×2 nëse dëshironi të zgjidhni kubin 2×2 e kështu me radhë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, zgjidhni ngjyrën e kuqe nga paleta e vendosur në krye dhe ngjyrosni pllakat që korrespondojnë me kubin tuaj të Rubikut, në mënyrë që ta kopjoni atë në Grubik. Ju kujtoj se, për të rrotulluar kubin, thjesht mbani shtypur butonin e majtë të miut në një nga dy skajet dhe tërhiqni kursorin majtas/djathtas ose lart/poshtë (nëse jeni duke punuar si PC) ose rrëshqitni nga e djathta në të majtë ose nga lart poshtë dhe anasjelltas (nëse jeni duke vepruar nga smartphone ose tablet). Pasi ta keni bërë këtë për ngjyrën e kuqe, përsërisni për të tjerat: blutë verdhëjeshile, të bardhë dhe portokalli.

Pasi të keni kopjuar më në fund kubin tuaj të Rubikut në Grubik, gjithçka që duhet të bëni është të shtypni butonin blu Zgjidh!/Solve qe ndodhet në këndin e poshtëm djathtas të faqes dhe ndiqni me kujdes udhëzimet që ju jepen në ekran, për të zgjidhur enigmën. 

RubikSolve

Si te zgjidhesh kubin e Rubik

Një tjetër shërbim online që mund të provoni per të zgjidhur kubin e Rubikut është RubikSolve. Edhe ky shërbim ju lejon gjithashtu të zgjidhni kubin thjesht duke riprodhuar brenda tij kubin që keni në zotërim. 

Para së gjithash, lidhuni me faqen kryesore te sherbimit dhe zgjidhni një nga ngjyrat e disponueshme (p.sh. e verdha/Yellow) për të ngjyrosur pjesët e ndryshme të kubit përkatës. Për ta bërë këtë, klikoni në secilën prej tyre, duke u siguruar që ato të përputhen me ato të kubin në zoterim dhe pasi të keni kryer këtë veprim për ngjyrën e verdhë, përsëriteni atë edhe për të kuqe (Red), blu (Blue), të bardhë (White), jeshile (Green) dhe portokalli (Orange).

Pasi të riprodhoni/kompjoni kubin që keni, në RubikSolve, sigurohuni që të gjitha pjesët të jenë ngjyrosur saktë (në mënyrë që të shmangen problemet gjatë zgjidhjes së enigmës) dhe shtypni butonin Zgjidh Kubin/Solve Cube në fund djathtas. Në faqen që hapet, do të gjeni të renditura fjalë për fjalë të gjitha lëvizjet me të cilat mund të arrini zgjidhjen e kubit të Rubikut. Ndiqni me kujdes dhe do të shihni se do të arrini të arrini rezultatin e dëshiruar.

Menyra te tjera se si te zgjidhesh kubin e Rubik

Nese ju duken paksa të komplikuara për t’u ndjekur diagramet dhe informacioni i shkruar që ju ofrohen nga shërbimet e sipërpërmendura, atëherë ju sugjeroj të provoni zgjidhje të tjera për të zgjidhur kubin e Rubikut, ndoshta YouTube. Aty në fakt, ka një numër të pafund video që shpjegojnë hap pas hapi se si të zgjidhni kubin e Rubikut duke përdorur algoritme të ndryshme, siç është metoda e shtresave, e cila është një nga më të thjeshtat për t’u përdorur.

Për të kërkuar për një video që ilustron zgjidhjen e kubit të Rubikut, lidhuni me YouTube, shkruani në shiritin e kërkimit që ndodhet në krye fjale si: si të zgjidhesh kubin e Rubikut 3×3/How to solve Rubik cube 3×3/come risolvere cubo di Rubik 3×3 dhe shtyp butonin Search ose xhamin zmadhues për të filluar kërkimin. Më pas gjeni videon që duket më shpjeguese (ju rekomandoj të merrni parasysh ato që zgjasin më shumë se 10 minuta pasi ato duhet të jenë më të detajuara) dhe hapeni.

Tani, thjesht duhet të shtypni butonin Pauzë/Pause për të ndaluar videon sa herë që duhet të veproni në kubin tuaj dhe të shtypni përsëri butonin Luaj/Play për të rifilluar shikimin e videos dhe do e zgjidhesh kubin pa veshtiresi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web