Si te zgjedhesh nje ventilator

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te zgjedhesh nje ventilator dmth freskuse. Nese nuk keni mundesine qe te bleni nje kondicioner, atehere mund te bleni nje ventilator, i cili do ju ndihmonte shume ne keto dite te nxehta vere. Gjithashtu, fakti qe mund ta levizni ne cdo dhome, eshte nje vlere shtese per kete paisje.

Permbajtja

Si te zgjidhesh nje ventilator qe nuk ben zhurme

Me poshte do ju tregojme karakteristikat kryesore që duhen marrë parasysh kur blini një ventilator. Së pari, duhet të dini se ka lloje të ndryshme ventilatorësh në treg. Prandaj ju këshilloj ta lexoni me kujdes këtë pjesë të udhëzuesit përpara se të përpiqeni të blini një pajisje.

Lloji i ventilatorit

Si te zgjedhesh nje ventilator

Para së gjithash, është e rëndësishme të përqendrohemi në llojet e ndryshme të ventilatorëve në treg. Në fakt, është e mundur të blini ventilatorë me karakteristika ndërtimi shumë të dallueshme midis tyre, në varësi të nevojave tuaja.

  • Ventilatorët e piedestalit: ky është lloji më i zakonshëm i ventilatorit, i karakterizuar nga një tub që mban kafazin e helikave. Ato janë shumë të thjeshta për t’u montuar, por për lëvizjen e sasive të mëdha të ajrit ato mund të jenë shumë të zhurmshme. Ata përgjithësisht ofrojnë lëvizshmëri gjysmë të plotë horizontale.
  • Ventilatorët e kullave ose kolonave: ky format i ventilatorit karakterizohet si një bllok i vetëm që zhvillohet vertikalisht dhe nuk përdor helika për të lëvizur ajrin. Kjo i bën ata shumë më kompakt dhe estetikisht më të këndshëm se ventilatorët e piedestaleve dhe përgjithësisht më pak të zhurmshëm. Megjithatë, çmimet janë më të larta se mesatarja. Disa modele përfshijnë gjithashtu funksione rrotullimi.
  • Ventilatorët e tavolinës: ventilatorët e tavolinës zakonisht janë të pajisur me helika dhe ngjajnë me ventilatorët e piedestalit për sa i përket estetikës. Dallimi me këto të fundit janë padyshim dimensionet. Këto lloj pajisjesh, peshojnë disa qindra gram dhe janë jashtëzakonisht kompakte. Ajri i zhvendosur është minimal, por ato janë shumë të dobishme në rast se po kërkoni një zgjidhje ekonomike për ta mbajtur në komodinën tuaj për t’ju freskuar gjatë natës. Ato shpesh furnizohen nga një kabllo Micro USB, e njëjta që përdorni për të karikuar telefonin.
  • Ventilatorët per tavan: ventilatorët e tavanit karakterizohen nga helika shumë të mëdha dhe vendosen, pikërisht, në tavan, njësoj si llambadarët. Ky lloj ventilatori ofron lëvizje me te medha të ajrit ne krahasim me të tjerët, por kërkon ndihmën e instalimit nga një teknik ekspert.

Si te zgjedhesh nje ventilator: Zhurma e lëshuar

Si te zgjedhesh nje ventilator

Zhurma maksimale e lëshuar nga ventilatorët mund të matet në decibel (dB) dhe shpesh tregohet drejtpërdrejt nga prodhuesi. Zhurma mund të ndryshojë sipas llojit të ventilatorit dhe sipas karakteristikave të tij të ndërtimit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ventilatorët më të zhurmshëm janë zakonisht ata me helika dhe veçanërisht ata per tavan. Në fakt, këta ventilatorë, megjithëse janë ata që janë të aftë të lëvizin më shumë ajër, kanë helika shumë të mëdha, të cilat gjithashtu mund të rrotullohen deri në 200 rrotullime në minutë.

Ventilatorët e piedestalit janë po aq të zhurmshëm, por përfaqësojnë një kompromis të shkëlqyer midis kostos dhe performancës përsa i përket lëvizjes së ajrit. Rregullimi i shpejtësisë që ofrohet nga këta ventilatorë ju lejon të zgjidhni kompromisin e duhur midis rrotullimeve të ventilatorit dhe zhurmës së lëshuar.

Ventilatorët e tavolinës nuk janë shumë të zhurmshëm në krahasim me ventilatorët e dyshemesë, por janë krijuar për të ftohur vetëm zona të vogla të dhomës. Në fakt, nëse duhet t’i mbani afër, zhurma mund të jetë më e bezdisshme se ato të përmasave standarde, megjithëse është më e vogël. Për më tepër, jo të gjithë kanë funksione të rregullimit të shpejtësisë së helikave.

Nga pikëpamja e zhurmës, zgjidhja më e mirë është gjithmonë të mbështeteni në ventilatorët e kullave ose kolonave, të cilët duke pasur parasysh mungesën e helikave, ndihmojnë në mbajtjen e dhomës të freskët në një mënyrë mjaft të heshtur. Siç u përmend më parë, ndryshimi i madh në këtë rast është çmimi sepse kushtojne shume.

Si te zgjedhesh nje ventilator: Fuqia

Fuqia e një ventilatori matet në Watts, megjithëse një vlerë e lartë e fuqisë nuk korrespondon gjithmonë me një fuqi më të madhe për të lëvizur ajrin. Ju këshilloj të merrni parasysh fuqinë e konsumit, e cila në çdo rast mbetet dukshëm më e ulët se ajo e çdo kondicioneri.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në përgjithësi, me shpejtësi maksimale, një ventilator mund të konsumojë maksimum 100 Watts, ndërsa me cilësimet e ndryshme mund të zbresë në 20 Watts. Nga ana tjetër, fuqia e levizjes së ajrit shprehet në metra kub në minutë (m³/min).

Jo të gjithë shitësit tregojnë metër kub në minutë të lëvizur nga ventilatori, por në përgjithësi për një dhomë prej 20 metrash katrorë, një ventilator piedestal ose ventilator kolone 45 Watt mund ta ftohë atë me një levizje ajri 100-150 m³/min.

Ventilatorët e tavolinës, arrijnë një shpejtësi maksimale të levizjes se ajrit prej 15 m³/min dhe një fuqi deri në 30 Watts.

Orientueshmëria dhe veçori të tjera

Për sa i përket karakteristikave kryesore që duhen kërkuar në një ventilator, kryesorja është sigurisht ajo e rregullueshmërisë se drejtimit. Shumica dërrmuese e ventilatorëve të piedestalit ofrojnë rrotullim gjysmërrethi (levizje 180°), duke mbuluar tre drejtime në lidhje me zonën drejt së cilës është drejtuar: qendërdjathtas dhe majtas.

Ventilatorët e kolonës ose kullës ofrojnë një lloj rrotullimi që arrin deri në 180 gradë horizontalisht. Ventilatorët e tavolinës, shpesh ofrojnë rregullim vertikal, përmes mbështetjes në të cilën janë instaluar.

Disa ventilatorë ju lejojnë të rregulloni shpejtësinë përmes butonave të vendosur në trup, ndërsa të tjerët kanë telekomandë me valë përmes të cilave është e mundur të rregulloni shpejtësinë dhe drejtimin e ajrit te fresket.

Ventilatorët e tavolinës, mund të rregullojnë shpejtësinë përmes një potenciometri. Në intervalet më të larta të çmimeve, ka ventilatorë që integrojnë funksione më të avancuara. Në treg, për shembull, mund të gjeni ventilatorë me një dehumidifikues ose nebulizator të integruar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë rast, do të jetë e nevojshme të furnizoni ventilatorin me ujë në mënyrë që të rritet lagështia në dhomë. Një veçori tjetër që duhet marrë në konsideratë është kohëmatësi i integruar në fund të të cilit ventilatori ndalon.

Së fundi, disa ventilatorë, madje edhe ventilatorët e tavanit, lejojnë integrimin me aplikacionet dhe aksesorët e automatizimit të shtëpisë, duke përfshirë Amazon Alexa, Google Assistant dhe asistentët zanorë Siri përmes lidhjes me rrjetet Wi-Fi 2.4 GHz.