Si te zgjedhesh kompjuterin

Nese nuk di se si të zgjedhesh Kompjuterin që i përshtatet nevojave te tua, pasi nuk e ke bërë kurrë më parë dhe nuk di cilat karkateristika mund të jenë (ose mund të mos jenë) të dobishme për nevojat e tua reale, atehere ketu je ne vendin e duhur per te mesuar se si te zgjedhesh produktin e duhur.

Permbajtja

Form Factor

Kur e shihni veten se duhet të zgjidhni një PC, së pari duhet të pyesni veten se cili faktor i formës (dmth. “Forma”) është më i përshtatshmi për rastin tuaj: një kompjuter për ta mbajtur të fiksuar në tavolinë, ose një laptop që duhet ta keni gjithmonë me vete të jetë më i përshtatshëm. Më poshtë do t’ju tregoj faktorët më të njohur të formave për PC, së bashku me pikat e forta dhe të pikat e dobeta të secilit prej tyre.

Kompjuter desktop

Siç është e lehtë të merret me mend, kompjuteri desktop (ose PC fiks ) është ai i krijuar për t’u vendosur në një hapësirë ​​të caktuar – zakonisht një tavolinë, prandaj përkufizimi “desktop” – dhe mbetet aty me kalimin e kohës. Ky lloj kompjuteri në përgjithësi ka një kasë që përmban të gjithë përbërësit e brendshëm të harduerit, me të cilin janë të lidhura të gjitha periferitë e jashtme, si monitori, miu, tastiera etj.

Kompjuterët desktop janë zakonisht zgjedhja e parë për ata që kanë nevojë për performancë të lartë dhe shpërndarje të mirë të nxehtësisë, megjithatë ato gjithashtu mund të projektohen për të përmbushur nevoja më modeste, të tilla si shfletimi i internetit ose përdorimi i programeve të thjeshta të zyrës.

Siç është e lehtë të merret me mend, pikat e forta të një kompjuteri desktop janë qëndrueshmëria dhe lehtësia e azhurnimit të pajisjes së brendshme (përveç nëse është, siç do ta shihni së shpejti, një mini-PC ose një kompjuter gjithçka në një.); nga ana tjetër, megjithatë, fakti mbetet që lëvizja e një kompjuteri desktop është jashtëzakonisht e vështirë, kështu që kjo është zgjedhja absolutisht më pak e përshtatshme për ata që kanë nevojë për një kompjuter që mund të zhvendoset lehtësisht.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në çdo rast, ka lloje të ndryshme të PC-ve në treg: më të rëndësishmet janë renditur më poshtë.

 • Kompjuterët e asembluar paraprakisht – këto janë zakonisht raste të plota dhe të theksuar (të cilave nganjëherë u shtohet miu, tastiera dhe monitori) me përbërës të brendshëm të zgjedhur ekskluzivisht nga prodhuesi. Në përgjithësi, hardueri i këtyre kompjuterëve mund të azhurnohet me kalimin e kohës.
 • Kompjuterët me pjese te mbledhura – këta janë kompjuterët përbërësit e të cilëve (kutia, procesori, pllaka amë, karta video etj.) Zgjidhen nga personi që zakonisht bën blerjen, ose kushdo që bën blerjen. Në këtë rast, liria për të azhurnuar dhe / ose zëvendësuar komponentët është prerogativa kryesore.
 • Kompjuter të gjithë në një (All in One) – këta janë kompjuter të para-mbledhur, përbërësit e brendshëm të të cilëve – me përjashtim të furnizimit me energji – zakonisht përmbahen në trupin e monitorit (në këtë rast, bëhet i gjithë kompjuteri), i cili gjithashtu mund të preket. Ky lloj kompjuteri është i shkëlqyeshëm për ata me hapësirë ​​të kufizuar, megjithatë përbërësit e harduerit nuk mund të azhurnohen ose zëvendësohen lehtësisht. Kompjuterët më të njohur të këtij lloji janë iMac të Apple, por tani ka edhe shumë prodhues të tjerë.
 • Mini-PC / PC kompakt – këto janë kompjuterë shumë të vegjël (disa prej tyre futen fjalë për fjalë në pëllëmbën e dorës tuaj), të pajisur me pajisje të dedikuar dhe lidhje të jashtme (p.sh. USB, HDMI, Ethernet, Wi-Fi, etj.), Të dizajnuar duke pasur parasysh kursimin ekstrem të hapësirës së tryezës. Veçanërisht efikase janë sistemet e linjës NUC të Intel, kompjuterë realë në miniaturë që mund të përshtaten me funksione të shumta. Zgjidhje të ngjashme, për shembull, mund të shndërrohen në qendra të vërteta mediatike për t’u lidhur me një TV të mirë, mbase për të shijuar një film nga disku lokal ose nga një platformë streaming, siç është Netflix.

Laptop

Nëse keni nevojë për një pajisje që mund t’ju shoqërojë kudo, mund të zgjedhesh kompjuterin portativ. Në fakt, ky lloj kompjuteri përmban gjithçka të nevojshme për t’u përdorur në lëvizje: një monitor, një tastierë, një prekje (e cila vepron si një mouse) dhe një bateri e aftë të garantojë një autonomi të caktuar edhe në mungesë të energjisë. Në varësi të “formës” së trupit, është e mundur të dallohen të paktën katër lloje të ndryshme të laptopëve.

 • Notebook – është laptopi klasik me hapje të ekranit: pjesa e sipërme përmban monitorin, ndërsa pjesa e poshtme përmban tastierën, panelin e prekjes, pajisjen e brendshme, portat e lidhjes (USB, HDMI, Ethernet, furnizimi me energji elektrike etj.) Dhe ndarja e baterive.
 • Ultrabook – është marka tregtare e regjistruar që tregon disa notebook veçanërisht të holla, pa ventilator, të pajisura me hardwere Intel.
 • Notebook 2 në 1 – këto janë laptopë, nëse është e nevojshme, mund të shndërrohen në tableta të vërtetë duke lëshuar pjesën e “ekranit” nga tastiera: në këtë rast, e gjithë pjesa e pajisjes është e vendosur në pjesën e monitorit, duke zbritur vetëm një pjesë të lidhjes së jashtme në tastierë.
 • Te Konvertueshem – këta laptopë nuk ofrojnë mundësinë e shkëputjes së plotë të pjesës së ekranit, e cila mbetet akoma e prekur, por lejojnë që ajo të rrotullohet në pozicione të ndryshme në mënyrë që të zgjerojë mundësitë e përdorimit të vetë kompjuterit, falë një menteshe të veçantë.

Zgjedhesh kompjuterin nga komponentët e harduerit

Pavarësisht nga faktori i formës, secili kompjuter është i pajisur me një sërë përbërësish të brendshëm që karakterizojnë funksionimin e tij dhe mbi të gjitha, performancën e tij: kur pyet veten si te zgjedhesh kompjuterin, është me rëndësi thelbësore t’i kushtosh vëmendje harduerit i cili duhet te jete cilesor.

Pra, edhe para se të vazhdoni me zgjedhjen, është mirë të njihni përkufizimet specifike se cilat janë përbërësit më të rëndësishëm të brendshëm që gjenden brenda një kompjuteri.

 • Motherboard – ky është qarku i shtypur në të cilin janë instaluar praktikisht të gjitha pajisjet periferike të kompjuterit, direkt ose përmes një bus komunikimi.
 • Procesori ose CPU – kjo është njësia qendrore e kompjuterit, ajo e aftë për të kryer të gjitha llogaritjet matematikore për përpunimin e të dhënave. Në përgjithësi, sa më e lartë të jetë fuqia e CPU-së, aq më e mirë është performanca. Pothuajse të gjithë procesorët e sotëm janë të ndarë në disa bërthama, domethënë mini-procesorë të aftë të punojnë paralelisht dhe për këtë arsye lejojnë kryerjen e më shumë llogaritjeve. Njësia e matjes për frekuencën e funksionimit të procesorit është MHz (ose GHz ).
 • Njësia Grafike e Përpunimit ose GPU – kjo është njësia specifike e zbritur në llogaritjet matematikore të kërkuara nga përpunimi grafik. Në përgjithësi, kompjuterët e krijuar për lojëra video ose stacione pune kushtuar përpunimit të grafikës kanë nevojë për GPU jashtëzakonisht të fuqishme. GPU mund të jetë i pranishëm si një çip i parainstaluar në pllakën amë ( GPU i integruar ), si një komponent i veçantë ( GPU diskrete ) ose si një çip i vogël i bashkuar në procesor (i cili, në këtë rast, quhet APU ).
 • Memoria RAM – kjo është memorie afatshkurtër, ajo e përshtatshme për ruajtjen e informacionit që përdor procesori më shpesh, në mënyrë që të përshpejtojë rikuperimin e tij (dhe përpunimin pasues). Në përgjithësi, sa më e madhe të jetë sasia e RAM-it të instaluar në një kompjuter, aq më i mirë është performanca e tij në kryerjen e shumë detyrave.
 • Hard disk – është memorja “afatgjatë”, ajo që përdoret për ruajtjen e përhershme të të dhënave, aplikacioneve, sistemit operativ, skedarëve personal etj. Deri më sot, memorjet masive janë të ndara në disqe të forta (të quajtura edhe disqe mekanike ), me më pak performancë, por më të lira dhe më të qëndrueshme me kalimin e kohës, dhe disqet me gjendje të ngurtë (ose SSD ), më pak ekonomike dhe më shumë subjekt i konsumimit me kalimin e kohës, por jashtëzakonisht më të shpejtë.
 • Furnizimi me energji elektrike – ky është një nga përbërësit themelorë të kompjuterit, i cili furnizon me energji elektrike pllakën amë dhe gjithçka që lidhet me të. Me fjalë të tjera, një kompjuter nuk mund të funksionojë pa furnizim me energji elektrike. Ky komponent harduer zgjidhet bazuar në sasinë e pajisjeve periferike që mund të lidhen me PC: përgjithësisht, një furnizim me energji 500W mund të jetë i përshtatshëm për kompjutera që nuk janë shumë të fuqishëm, por për konfigurime më komplekse (p.sh. me GPU të dyfishtë dhe periferikë të shumtë të lidhur ) preferohet të “qëndroni gjerë” me njësi të paktën 700W.
 • Monitor – ky është ekrani në të cilin riprodhohet ndërfaqja grafike e kompjuterit. Madhësia matet në inç dhe mund të jetë absolutisht subjektive, megjithatë cilësia e imazhit ndryshon bazuar në parametra të tillë si teknologjia e ekranit (më e mira është padyshim IPS LCD ), rezolucioni (HD, Full HD, 4K, 5K) dhe raporti i aspektit (4: 3, 16: 9, 16: 210 ose Ultra-gjerë).

Zgjedhesh kompjuterin nga lloji i përdorimit

Një nga pyetjet e detyrueshme për të pyetur veten kur ke nevojë të zgjedhesh kompjuterin është si vijon: “për çfarë më duhet ky kompjuter? “: Kjo është një pyetje jashtëzakonisht e rëndësishme dhe mbi të cilën duhet të mendoni me shumë kujdes për të gjetur përgjigjen e duhur, pasi zgjedhja juaj, blerja juaj dhe rrjedhimisht, shpenzimi juaj do të varet nga kjo. Në mënyrë që të shmangni gabimet në këtë kuptim, ju këshilloj të lexoni me shumë kujdes rreshtat e mëposhtëm, në të cilat do t’ju shpjegoj veçoritë për t’i kushtuar më shumë vëmendje bazuar në mënyrën se si planifikoni të përdorni kompjuterin tuaj.

Kompjuter shtepiak qe ben gjithcka “Handyman

Nëse jeni duke kërkuar për një kompjuter që mund t’ju lejojë të shfletoni në internet, të shfletoni rrjetet sociale, të shikoni video në YouTube dhe të kryeni disa operacione të tjera të thjeshta (të tilla si leximi i postës elektronike, shikimi dhe shkrimi i dokumenteve, etj.), mund të zgjedhesh kompjuterin qe ka nje cmim mesatar.

Nëse planifikoni të përdorni kompjuterin tuaj vetëm në shtëpi, unë ju rekomandoj që të mbështeteni në një zgjidhje desktop. Nëse, nga ana tjetër, dëshironi të përfitoni nga fuqia kompjuterike e blerjes tuaj të re edhe në lëvizje, mund të zgjidhni lehtësisht një kompjuter portativ, të vogël në madhësi dhe jo të pajisur me një ventilator ftohje (fanless), në mënyrë që të garantojnë më së miri peshë dhe autonomi jashtëzakonisht të ulët.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kujdesuni që të zgjidhni një procesor të mirë, ndoshta me dy bërthama (por pa e ekzagjeruar shumë me energjinë), duke kombinuar të paktën 8 GB RAM dhe për të marrë përgjigje të mirë, një memorie masive të tipit SSD: kjo mund t’ju ndihmojë të bëni në “kursimet” në procesorin dhe sasinë e RAM, duke marrë performancë më të mirë me një kosto të ulët.

Persa i përket GPU-së, një zgjidhje e integruar në pllakën amë (p.sh. Intel) është e mjaftueshme: nuk keni nevojë për një kartë video diskrete për detyrat e thjeshta që planifikoni të bëni!

Kompjuter pune ne zyre

A keni ndërmend të përdorni kompjuterin për të organizuar dhe kryer punë klasike në zyrë (menaxhimi i dokumenteve, bazat e të dhënave, grafikë bazë, fletëllogaritëse, etj.) Ju lehtë mund të ndiqni këshillën që ju dhashë disa çaste më parë, por duke u kujdesur të zgjidhni një procesor pak më të fuqishëm (me një orë prej të paktën 2.4 GHz ) dhe t’i afroheni me 16 GB RAM: në këtë mënyrë, ju do të të jetë në gjendje të përkryer për të hapur dhe menaxhuar shumë programe në të njëjtën kohë, pa hasur në ngadalësime dhe “klikime” të llojeve të ndryshme.

Sa i përket faktorit të formës, zgjedhja duhet t’i atribuohet vetëm skenarëve në të cilët keni ndërmend të përdorni PC: nëse planifikoni ta bëni atë vetëm nga tavolina juaj, ju rekomandoj që të zgjidhni një kompjuter desktop me një monitor të mirë ( në mënyrë që të mos i lodhni sytë tuaj).); nëse, nga ana tjetër, planifikoni të merrni punën tuaj me vete, unë ju sugjeroj të përdorni një notebook me një ekran mesatarisht të madh (p.sh. një 15 ) dhe të pajisur me një bateri mjaft të madhe për të garantuar një autonomi të denjë.

Kompjuter lojërash

Persa i përket kompjuterëve të lojërave, situata ndryshon rrënjësisht: për të menaxhuar edhe lojërat më moderne, si CPUja ashtu edhe GPU-ja duhet të kryejnë sasi të mëdha llogaritjesh në rend shumë të shpejtë dhe duhet të jenë në gjendje të komunikojnë shpejt me memorjen RAM, nga ana tjetër “.

Si pasojë, te zgjedhesh kompjuterin per lojra do te thote qe duhet te kete nje procesor të fuqishëm (të paktën një gjeneratë të 5-të Intel Core i7 ), të paktën 16 GB RAM (mundësisht 32 GB ) dhe të paktën një GPU diskret të pajisur me sasi të mjaftueshme të RAM video të dedikuar (në së paku 4 GB). Eshtë e qartë, sa më i lartë të jetë niveli i lojërave që do të drejtohen, aq më shumë konfigurimi i sistemit duhet të jetë “i pasur”: ka, për shembull, kompjutera lojrash të pajisur me njësi të shumta video diskrete të lidhura me njëra-tjetrën, përmes teknologjive SLI dhe CrossFire, për të rritet më tej rendimenti dhe performanca.

Duke pasur parasysh gamën e harduerit, një kompjuter lojërash duhet gjithashtu të jetë i pajisur me një sistem të mirë shpërndarjeje dhe të shoqëruar nga një monitor që mund t’ju bëjë të shijoni plotësisht përvojën e lojrave: për këtë arsye, unë rekomandoj që të mbështeteni në një desktop, kombinuar me një ose më shumë monitorë (nëse sigurohet nga karta video) me rezolucion të paktën 4K.

Të ashtuquajturit notebook gaming janë gjithashtu në dispozicion në treg, megjithatë këto makina nuk janë asgjë tjetër veçse “të lëvizshme”: kjo për shkak të peshës së pajisjeve periferike të brendshme, në veçanti të njësisë grafike, sistemit të shpërndarjes, baterisë por, mbi të gjitha, të monitorit (është e vështirë të gjesh një fletore lojrash me një ekran diagonal më pak se 17 “).

Worksation (Stacion pune)

Nese ke nevojë te zgjedhesh kompjuterin që mund të bëjë punë me redaktimin e fotove, redaktimin e videos, grafikë 3D, gjuhë, programim ose detyra të tjera komplekse profesionale, atehere ky eshte kompjuteri per ju. Ky lloj kompjuteri mund të ketë kosto të konsiderueshme, madje edhe më të larta se një kompjuter lojërash: megjithëse një kartë video është e mjaftueshme edhe nëse nuk performon shumë (nëse merreni vetëm me programim, një GPU e integruar do të funksionojë mirë), një CPU jashtëzakonisht i fuqishëm është thelbësor pajisur me minimumi 8 bërthama, shoqëruar me të paktën 32 GB RAM dhe domosdoshmërisht një SSD.

Ky konfigurim është optimal për kryerjen e një numri të madh të llogaritjeve paralelisht, duke siguruar kështu performancë optimale në fazën e pasqyrimit / përpilimit dhe duke optimizuar kohën e pritjes. Për më tepër, nëse jeni i përfshirë në redaktimin e fotove, unë ju rekomandoj që të pajiseni me monitorë të pajisur me panele IPS, të aftë për të ruajtur në mënyrë optimale besnikërinë e ngjyrave, duke mos e ndryshuar atë tepër për shkak të artefekteve grafike.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Sa i përket faktorit të formës, zgjedhja është për shkak të nevojave tuaja: nëse keni nevojë për një kompjuter për të punuar vetëm nga tavolina juaj, unë ju rekomandoj që të mbështeteni në një desktop të pajisur me një monitor që ndihmon në luftimin e lodhjes së syve. Nëse, nga ana tjetër, ju duhet të lëvizni (p.sh. për të shkuar te klientët tuaj), mund të mbështeteni në një kompjuter portativ me performancë të lartë, edhe më mirë nëse është i pajisur me një port HDMI: përmes tij, mund ta lidhni lehtësisht me një monitor i jashtëm kur jeni në shtëpi. ose në zyrë.

Kompjuter multimedial

A po planifikoni të zgjedhesh kompjuterin për të shijuar filmat tuaj të preferuar, seritë televizive që ju pëlqejnë, për të rishikuar fotot tuaja të pushimeve ose për të luajtur ndonjë lloj tjetër të përmbajtjes multimediale, atehere në këtë rast, unë ju këshilloj që të mbështeteni në një mini-PC: siç e kam shpjeguar më herët, këto janë kompjuterë të plotë me dimensione jashtëzakonisht të vogla, të cilat mund të konfigurohen brenda në përputhje me nevojat (në modele të ndryshme, ju mund të zgjidhni sasinë RAM dhe disk madhësia), dhe kanë lidhje të jashtme (USB, HDMI, etj.).

Në këtë rast, unë rekomandoj që të blini një mini-PC të pajisur me të paktën 2 GB RAM (4 GB është shuma optimale për këtë qëllim), e pajtueshme me sistemin operativ Windows dhe e pajisur me një dalje HDMI përmes së cilës ta lidhni atë në TV: rezultati është i siguruar!

Zgjedhesh kompjuterin nga sistemi operativ

Parametri i fundit (por vetëm sipas renditjes) që duhet të merret parasysh kur te zgjedhesh kompjuterin e përshtatshëm për nevojat tuaja është sistemi operativ, d.m.th. softueri që vepron si një nivel i ndërmjetëm midis pajisjeve periferike dhe programeve të aplikimit të instaluara në kompjuter.

Ka disa sisteme operative në skenën e kompjuterit, secili me karakteristika dhe veçori të ndryshme: më poshtë do të rendis më të njohurit.

 • Windows 10 – është versioni i fundit i sistemit operativ Microsoft, si dhe sistemi operativ aktualisht më i popullarizuar. Eshtë një zgjedhje pothuajse e detyrueshme për kompjuterët e lojërave dhe garanton pajtueshmëri me pothuajse të gjitha pajisjet periferike që gjenden aktualisht në treg. Windows 10 (si dhe versionet e tjera të Windows) nuk është një sistem operativ falas, por mund të instalohet me blerjen e një licence tregtare.
 • macOS – ky është sistemi operativ i instaluar vetëm dhe ekskluzivisht në Mac, d.m.th. kompjuterë të shitur nga Apple. Mbetet ende një zgjedhje optimale për ata që kanë nevojë të punojnë me grafikë, por nuk kanë më të njëjtat avantazhe si disa vite më parë në këtë sektor. E njëjta gjë vlen edhe për përpunimin e videos. Sidoqoftë, avantazhi i të qenit në gjendje të përfitoni nga ekosistemi i Apple dhe të keni një sistem praktikisht të imunizuar ndaj viruseve mbetet.
 • Linux – është një sistem operativ plotësisht i lirë dhe me burim të hapur, fleksibël dhe i përshtatshëm për një mori skenarësh. Disa prodhues ju lejojnë ta instaloni atë në para-montuar në vend të Windows, në mënyrë që të kurseni në çmimin total të kompjuterit.
 • FreeDOS – është një sistem operativ bazë që ju lejon të përdorni pajisje periferike të kompjuterit dhe të ekzekutoni programe të vjetra të dizajnuara për MS-DOS. Disa prodhues lejojnë instalimin e FreeDOS në kompjuterët e para-mbledhur në dispozicion në treg, duke kursyer kështu në koston totale të PC-së duke eliminuar licencën e sistemit operativ Windows.
 • Chrome OS – është një version i “zgjeruar” i Google Chrome, i projektuar për të qenë një sistem operativ i vërtetë, në të cilin është e mundur të instaloni të gjitha shtesat e dedikuara për shfletuesin dhe aplikacionet për Android. Presentshtë i pranishëm vetëm në Chromebook.

Cilin kompjuter të blej

Nëse keni arritur deri këtu, kjo do të thotë që keni mësuar të gjitha nocionet e nevojshme për të kuptuar se si të zgjedhesh kompjuterin që është me të vërtetë i përshtatshëm për nevojat tuaja dhe që, menjëherë, jeni gati të vini në praktikë atë që keni mësuar.

Per te pare lloje te ndryshme kompjuterash dhe krahasuar cmimet apo karakteristikat teknike, plus mendimet e njerezve, mund te shkoni ketu.