Si te zgjedhesh kufjet per iPhone

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te zgjedhesh kufjet per iPhone. Ne fakt ka kritere te shumta qe mund te merni parasysh, prandaj ju ngelet juve ne dore qe te beni nje perzgjedhje ne lidhje me ato qe quani me shume te rendesishme.

Permbajtja

Informacionet paraprake

Ne fakt, iPhone ka qenë gjithmonë një nga telefonat më të mirë kur bëhet fjalë për cilësinë e audios. Ka modele që kanë DAC të rafinuara 24-bit (akronim për Digital Analog Converter) dhe që arrijnë të gjenerojnë audio më të detajuar veçanërisht me disa skedarë të pakompresuar me cilësi shumë të lartë, por për transmetim muzikor ose për shumicën e formateve dixhitale të përhapura në internet.

Si te zgjedhesh kufjet per iPhone

Vetëkuptohet që nëse keni blerë një iPhone dhe ju pëlqen muzika, ju rekomandoj një palë kufje me cilësi të lartë.

Duke filluar me iPhone 7, Apple ka zëvendësuar lidhësin 3.5 mm në favor të portës së vetme Lightning, por kjo nuk do të thotë që nëse doni të blini kufje për iPhone, duhet të blini një model me një lidhës LightningNëse keni ndërmend të përdorni iPhone për shumë vite, ose në çdo rast synoni të kaloni në modelet e reja të smartfonëve Apple, atëherë në fakt një palë kufje Lightning janë zgjidhja më e mirë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Lidhësi i Apple, dmth Lightning, integrohet më mirë me iPhone dhe është zgjidhja e mbështetur më së miri. Megjithatë, ju kujtoj se me iPhone mund të përdorni edhe kufje me lidhësin tradicional 3.5 mm falë faktit se në kuti gjeni edhe një lidhës 3.5 mm me përshtatësin Lightning.

Nëse keni ndërmend të kaloni në Android, ju sugjeroj të blini një palë kufje standarde për t’i përdorur me përshtatësin Lightning të iPhone-it tuaj (sado i papërshtatshëm të jetë), përndryshe mund të blini një palë kufje me valë Bluetooth, të cilat janë të pajtueshme me shumicën e pajisjeve dhe sistemeve operative dhe për këtë arsye sigurojnë fleksibilitet maksimal, si dhe jetëgjatësi të mirë në të ardhmen.

Llojet e kufjeve për iPhone

Zakonisht zgjidhjet me valë (wireless) janë ndoshta ato që preferohen me një iPhone, por pa kushtëzuar zgjedhjen tuaj. Vetëm ju mund të zgjidhni llojin e kufjeve që ju përshtaten më mirë, prandaj le të përpiqemi të analizojmë pikat e forta dhe të dobëta të llojeve të ndryshme të kufjeve dhe të identifikojmë modelet që mund të përmbushin më së miri pritshmëritë tuaja.

Si te zgjedhesh kufjet per iPhone: Kufje Lightning

Si te zgjedhesh kufjet per iPhone
Kufjet Lightning janë sigurisht zgjedhja ideale për iPhone-in tuaj pasi duke filluar me iPhone 7, familja e smartfonëve Apple nuk përdor më një fole audio analoge 3.5 mm për lidhjen e kufjeve dhe mikrofonave të jashtëm.

Kjo ka avantazhe të rëndësishme për sa i përket cilësisë së audios, si diferencimi më i mirë i dy kanaleve audio stereofonike, të cilat bëhen më të pavarura, dhe rezistencë më e madhe ndaj ndërhyrjeve të zërit midis komponentëve të ndryshëm elektronikë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për më tepër, lidhësi dixhital ofron rezistencë më të madhe me kalimin e kohës, ndërsa ai analog është më i prirur për probleme dhe thyerje të vogla. Nëse një lidhës 3.5 mm humbet kontaktin me portën qoftë edhe pak, audio nga kufjet do të penalizohet shumë.

Ndryshe, një lidhës dixhital mund të funksionojë ose të mos funksionojë, duke mos pasur nje rruge te mesme. Disavantazhi i përdorimit të kufjeve Lightning është se ato janë të pajtueshme vetëm me pajisjet iPhone dhe nëse kaloni ne smartfonët Android ose i përdorni me pajisje të tjera që nuk kanë port Lightning, mund të detyroheni të braktisni edhe kufjet tuaja të reja sepse me smartphone i ri nuk mund t’i përdorni në asnjë mënyrë.

Si te zgjedhesh kufjet per iPhone: Kufje me valë (wireless)

Si te zgjedhesh kufjet per iPhone

Siç sapo ju shkrova, nëse ndryshoni shpesh smartfonë, blerja e një palë kufje Lightning mund të mos jetë gjëja më e mirë. Kjo për shkak se lidhësi Lightning gjendet vetëm në iPhone dhe produkte të tjera të Apple (p.sh. në iPad ). Me pak fjalë, nëse blini një palë kufje Lightning, rrezikoni t’i rishisni ato sapo të vendosni të braktisni iPhone-in tuaj të besueshëm.

Zgjidhja më e mirë për të gjitha rastet është ndoshta një palë kufje me teknologji Bluetooth, të cilat nuk kanë nevojë për kabllo dhe shpesh mund të rikarikohen nëpërmjet një kablloje mikro-USB lehtësisht të disponueshme. Kufjet me valë kanë disa përparësi, para së gjithash komoditetin e madh të dëgjimit në mungesë të ndonjë lidhjeje fizike me pajisjen burimore, por kanë edhe disa disavantazhe. Ndër disavantazhet më domethënëse, vë në dukje cilësinë e zërit pak më të ulët se ajo e kufjeve me tel dhe mërzinë e nevojës për të karikuar kufjet, pasi ato janë me bateri.

Kufjet me valë që shkojnë më mirë me iPhone janë ato të prodhuara nga vetë Apple dhe nga Beats. Kjo është për shkak se shumë modele të kufjeve të prodhuara nga Apple dhe Beats kanë çipin W1 ose variantin më të ri H1. Këto janë çipa që lejojnë që kufjet të lidhen me iPhone në çast, thjesht duke i ndezur pranë telefonit dhe duke konfirmuar çiftimin me shtypjen e një butoni, dhe i bëjnë të disponueshme në të gjitha pajisjet që lidhen me Apple ID-në tuaj. Për të përfituar nga potenciali i çipit W1, duhet të përdorni iOS 10 ose version më të ri.

Nëse po pyesni se cilat janë avantazhet e çipit H1 në krahasim me W1, atehere versioni më i ri ofron 50% performancë më të lartë për çdo çiftim, edhe pse W1 performon shumë mirë dhe dallimet janë të papërfillshme. Ajo që përmirësohet ndjeshëm, megjithatë, është menaxhimi i konsumit në bisedë, i cili, me çipin e ri, është 50% më i ulët. Përveç kësaj, çipi H1 ju lejon të telefononi asistentin zanor me zërin tuaj, duke thënë fjalët Hej, Siri.

Si te zgjedhesh kufjet per iPhone: Kufje standarde (fole 3.5 mm)

Si te zgjedhesh kufjet per iPhone
Kufjet standarde i përcaktojmë si ato që nuk kanë lidhje dixhitale, por lidhës kablli analog 3,5 mm. Këto janë kufjet që zakonisht jepen me telefona të tjerë dhe shumica e kufjeve në shitje tani përdorin këtë lidhës. Ndërsa është e vërtetë që lidhësi mini-jack 3.5 mm ka ekzistuar për dekada, ai gjithashtu ka kufizimet e tij, të paktën sipas Apple.

Avantazhi i një kufje 3,5 mm është ende mjaft i rëndësishëm. Ai është i pajtueshëm me pothuajse çdo pajisje që mund të blini tani. Edhe me iPhone-ët e fundit mund të përdorni një palë kufje me një lidhës 3.5 mm, sepse, siç ju shkrova më herët, Apple ofron një përshtatës të vogël të dobishëm, i cili deri në iPhone 11, jepej me pajisjen. Nëse ndryshoni shpesh telefonat inteligjentë ose dëshironi t’i përdorni kufjet praktikisht kudo, një model 3.5 mm është zgjidhja ideale për nevojat tuaja.

Megjithatë, lidhësit 3,5 mm janë veçanërisht delikatë dhe me kalimin e kohës, mund të humbasin efektivitetin dhe të mos ndihen më aq mirë sa herën e parë. Ashtu si me të gjithë lidhësit analogë, mjafton një problem i vogël në kontakt me portën që të shfaqen interferenca të bezdisshme ose probleme me një nga dy kanalet audio. Prandaj, nëse blini kufje standarde, jini të kujdesshëm në trajtimin e tyre, sepse mund t’i dëmtoni ato në mënyrë të pariparueshme.

Formati dhe kontrollet

Një nga zgjedhjet e para që duhet të bëni është ajo në lidhje me formatin e kufjeve për të blerë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Së pari ju duhet të bëni një zgjedhje midis kufjeve te medha qe zaptojne veshin dhe te vogla qe futen ne vesh. Ato te medha janë perfekte për t’u përdorur në shtëpi, ndërsa janë mjaft të pakëndshme në lëvizje; sigurojnë dëgjim gjithëpërfshirës, ​​izolohen mirë nga zhurma e jashtme dhe në përgjithësi janë shumë të rehatshme edhe pas përdorimit të zgjatur. Kufjet e vogla janë ideale për lëvizshmëri dhe sport, ato janë shumë më të lehta dhe më të menaxhueshme, por sigurojnë më pak përfshirje dhe izolim nga zhurma e jashtme.

Pasi të keni bërë zgjedhjen midis kufjeve te medha dhe kufjeve te vogla, duhet të zgjidhni llojin e kufjeve për të blerë. Kufjet e medha ndahen kryesisht on-ear (mbi vesh) dhe around-ear (rrethor), ku kufjet në vesh vendosen thjesht në veshë dhe për këtë arsye janë shumë të lehta dhe të rehatshme për t’u mbajtur, ndërsa kufjet mbi vesh mbështjellin plotësisht veshin, kështu që ato janë më të rënda dhe të lodhshme për t’u mbajtur për një kohë të gjatë.

Kufjet e vogla, ndahen në in-ear dhe earbuds. Dmth in-ear futen direkt në kanalin e veshit përmes majave të gomës të këmbyeshme (pothuajse gjithmonë të furnizuara në madhësi të vogla, të mesme dhe të mëdha). Earbuds sigurojnë një shkallë më të madhe izolimi nga zhurma e jashtme dhe janë përgjithësisht më të qëndrueshme në vesh, megjithatë krijojnë një ndjesi vesh të mbyllur që jo të gjithë mund ta tolerojne. Vlen të përmendet gjithashtu disponueshmëria e zgjidhjeve hibride siç janë vetë EarPods të Apple.

Një ndarje tjetër që duhet bërë është ajo midis kufjeve me valë me tel dhe kufjeve 100% me valë. Kufjet me valë dhe tel, kane një kabllo që lidh kufjen e majtë me atë të djathtë dhe në të cilën ka kontrolle për volumin, thirrjet dhe riprodhimin e muzikës. Kufjet 100% me valë, nuk kanë kabllo që i lidh ato me njëra-tjetrën dhe për këtë arsye mund të jenë më të rehatshme për t’u mbajtur, megjithatë ato janë gjithashtu më të lehta për tu humbur dhe zakonisht ofrojnë kontrolle më të kufizuara sesa kufjet me tel (për shkak të faktit që kontrollet janë të vendosura direkt në kufje dhe nuk ka asnjë kontrollues të dedikuar për to).

Së fundi, ka konsiderata të tjera që mund t’i kryeni kur blini kufjet tuaja iPhone, për shembull nëse modeli që dëshironi të blini ka masa pasive për izolimin e zërit, si p.sh. tapë veshësh më të mëdhenj ose më të vegjël, ose teknologji aktive për anulimin e zhurmave ne sfond, të cilat përdorin sinjalet zanore të kundërta me ato të prodhuara nga mjedisi përreth për t’i eliminuar ato dhe për t’ju bërë të dukeni në një vend krejtësisht të heshtur.

Nëse dëshironi të përdorni edhe kufjet për të kryer telefonata, merrni parasysh gjithmonë praninë e një mikrofoni të integruar, ndërsa për lehtësi më të madhe ju këshilloj të blini një model kufjesh me komanda, pra me komandime për volumin, thirrjet, riprodhimin e muzikës dhe Siri.

Karakteristikat teknike

Karakteristikat teknike që duhet të kërkoni në një palë kufje iPhone janë në thelb identike me ato që gjeni në kufjet për pajisjet konkurruese. Prodhuesit e kufjeve bazohen në të njëjtat specifika, të cilat janë gjithmonë të ngjashme kur bëhet fjalë për aksesorët audio, madje edhe të një natyre të ndryshme. Dallimi i vetëm qëndron në sistemin e përdorur për lidhjen.

  • Lloji i tingullit të riprodhuar: çdo palë kufje kthen një tingull të ndryshëm, gjithashtu sepse mund të ketë një ose më shumë driver që merren me riprodhimin e frekuencave të ndryshme të zërit (të larta, të mesme dhe të ulëta). Prandaj, kur zgjidhni një palë kufje, këshillohet të kontrolloni nëse lloji i tingullit që kthen këto të fundit është në përputhje me shijet muzikore dhe zakonet e dëgjimit. Është po aq e përshtatshme të theksohet se në kufjet në vesh cilësia e zërit e perceptuar nga dëgjuesi mund të pësojë ndryshime të forta.
  • Përgjigja e frekuencës: matet në Hz dhe përcakton gamën e frekuencave që kufjet janë në gjendje të riprodhojnë brenda një ulje të caktuar të volumit. Është e qartë se sa më shumë të zgjerohet kjo matje, aq më i madh është rezultati përfundimtar në besnikërinë e riprodhimit të zërit, por mesatarisht veshi i njeriut nuk është në gjendje të dallojë tinguj më të ulët se 20 Hz ose më të lartë se 20 kHz. Ideali do të ishte një palë kufje të afta për të riprodhuar atë gamë frekuencash.
  • Impedanca: matet në Ohm dhe është vlera që përfaqëson rezistencen e ushtruar nga altoparlantët e kufjeve ndaj kalimit të energjisë elektrike. Zakonisht një vlerë më e lartë përkthehet në një cilësi më të lartë audio, por është e natyrshme që ushtrimi i një rezistencë më të madhe kërkon gjithashtu fuqi më të madhe për të ofruar të njëjtin volum maksimal të dëgjimit. Për kufjet që kanë një rezistencë shumë të lartë, shpesh kërkohet një përforcues i veçantë, një zgjidhje që është e vështirë për t’u arritur nëse qëllimi është të dëgjoni audion nga smartfoni juaj.
  • Ndjeshmëria: si me altoparlantët, kufjet ofrohen gjithashtu me nivele të ndryshme ndjeshmërie. Ndjeshmëria matet në dB/V dhe përfaqëson presionin akustik të shprehur nga altoparlantët e kufjeve në mjedise dhe rrethana specifike. Një ndjeshmëri më e lartë zakonisht përfaqëson një vëllim më të lartë të arritshëm edhe nëse nuk është e lehtë të gjesh modele për kufje që nuk plotësojnë disa kërkesa. Megjithatë, mbani mend se dëgjimi i audios në kufje për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë dëme të pariparueshme në sistemin tuaj të dëgjimit.
  • Mbështetje aptX dhe Hi-Res Audio: këto janë dy teknologji të cilat, nëse mbështeten nga kufjet dhe telefoni, ju lejojnë të dëgjoni audio me cilësi shumë të lartë, madje edhe me një cilësi më të lartë se ajo e CD-ve audio (24 bit / 96 kHz kundrejt 16 bit/44.1 kHz).
  • Certifikimi MFI (Made for iPhone): Kur blini pajisje shtesë për iPhone, duke përfshirë kufjet, është gjithmonë një ide e mirë të kontrolloni nëse ato kanë certifikatë MFI (Made for iPhone). Ky është një certifikim që dëshmon përputhshmërinë me standardet e cilësisë të vendosura nga Apple dhe siguron përputhshmërinë e produkteve të blera me iPhone.